Moringa gynnar hormonbalans, matsmältning och humör

Moringa gynnar hormonbalans

Moringa (moringa oleifera) har över 100 namn på olika språk runt om i världen. Denna lättodlade tropiska växtart, som är infödd i Himalayabergen och delar av Indien och Afrika, innehåller över 90 skyddande föreningar, däribland isotiocyanater, flavonoider och fenolsyror.

Man tror faktiskt att det finns minst ett dussin olika sorter av moringaträdet, som tillhör växtfamiljen Moringaceae. Det är snabbväxande, höga, bladiga växter som producerar blommor eller baljor.

Av alla arter är en (moringa oleifera) den överlägset mest använda.

Innan växtens effekter påvisades i vetenskapliga studier användes den flitigt i traditionella medicinska metoder som Ayurveda i över 4 000 år.

Moringa har fått ett rykte om sig att bekämpa inflammationer och bekämpa olika effekter av undernäring och åldrande, vilket har gett henne smeknamnet “mirakelväxten”.

Fördelarna med moringa är bland annat att hjälpa till att behandla en mängd olika tillstånd, t.ex:

– inflammationsrelaterade sjukdomar

– cancer

– diabetes

– anemi

– låg energi och trötthet

– artrit och annan ledvärk, t.ex. reumatism

– Allergier och astma.

– Förstoppning, magsmärtor och diarré.

– epilepsi

– Magsår och tarmsår eller spasmer.

– kronisk huvudvärk

– Hjärtproblem, inklusive högt blodtryck.

– Njursten

– vätskeretention

– Sköldkörtelrubbningar

– låg sexlust

– Bakterie-, svamp-, virus- och parasitinfektioner.

Moringa Näringsfakta

Moringa är en unik växt eftersom nästan alla delar av den – blad, frön, blommor/skotten, stam och rötter – kan användas som en källa till näring och andra medicinska egenskaper.

Den mest populära medicinska användningen av denna växt innebär att torka och mala ner moringabladen, där de flesta antioxidanterna finns.

Studier har visat att moringapulver är laddat med fytokemikalier, protein, kalcium, betakaroten, C-vitamin och kalium. Eftersom det utgör en koncentrerad källa till A-vitamin ges det varje år till tusentals barn i länder i tredje världen som lider av livshotande A-vitaminbrist, vilket är kopplat till försämrad immunfunktion.

Konsumtion av den kan också förbättra intaget av spårmineraler, aminosyror och fenolföreningar. Växten innehåller en sällsynt och unik kombination av sjukdomsförebyggande fytonäringsämnen, bland annat flavonoider, glukosider, glukosinolater, zeatin, quercetin, betasitosterol, koffeoylkinesyra och kaempferol.

Förutom de värdefulla bladen innehåller moringaträdets baljor även frön som innehåller en läkande typ av olja. Olja från moringafrön kan användas för att laga mat med eller läggas direkt på kroppens yta.

Enligt Kuli Kuli, en organisation som skördar moringaplantor i Afrika, innehåller växten gram för gram:

– två gånger mer protein än yoghurt.

– fyra gånger mer A-vitamin än morötter

– tre gånger mer kalium än bananer.

– Fyra gånger mer kalcium än komjölk.

– sju gånger mer C-vitamin än apelsiner.

De 7 främsta fördelarna med moringa

1. Ger antioxidanter och antiinflammatoriska föreningar.

Moringa oleifera verkar ha liknande förmågor som vissa konventionella läkemedel, bara att det inte innebär samma risk för att uppleva biverkningar.

Enligt en rapport som publicerades i Asian Pacific Journal of Cancer Prevention innehåller den en blandning av essentiella aminosyror (proteinernas byggstenar), karotenoida fytonäringsämnen (samma slags som finns i växter som morötter och tomater), antioxidanter, till exempel quercetin, och naturliga antibakteriella föreningar som fungerar på samma sätt som många antiinflammatoriska läkemedel.

Studier har visat att dessa föreningar skyddar hjärtat, är naturliga cirkulationsstimulerande och har antitumör-, antiepileptiska, antiulceriska, kramplösande, antihypertensiva och antidiabetiska effekter.

Moringapulver har en hög halt av flera kraftfulla anti-aging-föreningar som minskar effekterna av fria radikaler, oxidativ stress och inflammation. Dessa är förknippade med en minskad risk för kroniska sjukdomar, såsom cancer i mage, lunga eller tjocktarm, diabetes, högt blodtryck och åldersrelaterade ögonsjukdomar.

2. Balanserar hormonerna och bromsar effekterna av åldrande

En studie från 2014 som publicerades i Journal of Food Science and Technology testade effekterna av moringa (ibland även kallad “trumstock”) tillsammans med amarantblad (Amaranthus tricolor) på nivåer av inflammation och oxidativ stress hos vuxna kvinnor i klimakteriet. Forskarna ville undersöka om dessa superfoods kunde bidra till att bromsa effekterna av åldrande genom att balansera hormonerna naturligt.

Nivåer av antioxidantstatus, inklusive serumretinol, serumaskorbinsyra, glutationperoxidas, superoxiddismutas och malondialdehyd, analyserades före och efter tillskott, tillsammans med fasteblodglukos- och hemoglobinnivåer.

Resultaten visade att tillskott av moringa och amarant orsakade signifikanta ökningar av antioxidantstatusen tillsammans med signifikanta minskningar av markörer för oxidativ stress. Bättre kontroll av fasteblodsglukos och positiva ökningar av hemoglobinhalten konstaterades också.

Kan moringa hjälpa dig sexuellt?  Det finns vissa bevis för att det kan öka libido och fungera som ett naturligt preventivmedel, enligt vissa djurstudier.

Även om den historiskt sett har använts som ett naturligt afrodisiakum verkar den faktiskt bidra till att minska befruktningsfrekvensen. Med det sagt kan det stärka immunförsvaret under graviditeten och även öka bröstmjölksproduktionen/laktationen, enligt vissa studier.

Moringa gynnar hormonbalans

3. Hjälper till att förbättra matsmältningen

På grund av sina antiinflammatoriska egenskaper har moringa använts i antika medicinska system, såsom ayurveda, för att förebygga eller behandla magsår, leversjukdomar, njurskador, svamp- eller jästinfektioner (såsom candida), matsmältningsbesvär och infektioner.

En vanlig användning av moringaolja är att hjälpa till att öka leverfunktionen och därmed avgifta kroppen från skadliga ämnen, t.ex. gifter från tungmetaller. Den kan också hjälpa till att bekämpa njursten, urinvägsinfektioner, förstoppning, vätskeretention/ödem och diarré.

4. Balanserar blodsockernivåerna och hjälper till att bekämpa diabetes.

Moringa innehåller en typ av syra som kallas klorogensyra, som har visat sig hjälpa till att kontrollera blodsockernivåerna och göra det möjligt för cellerna att ta upp eller frigöra glukos (socker) efter behov. Detta ger den naturliga antidiabetiska och hormonbalanserande egenskaper.

Förutom klorogensyra har även föreningar som kallas isotiocyanater och som finns i moringabladet kopplats samman med naturligt skydd mot diabetes.

En studie som publicerades i International Journal of Food Science Technology visade att denna växt hade positiva effekter på blodsockerkontrollen och insulinnivåerna hos patienter med diabetes när den åt som en del av en måltid med hög kolhydrathalt.

Separata studier har visat att antidiabetiska aktiviteter av låga doser moringafröpulver (50-100 milligram per kilo kroppsvikt) bidrar till att öka antioxidantstatusen och enzymproduktionen i levern, bukspottkörteln och njurarna hos råttor och förebygger skador jämfört med kontrollgrupper.

Höga nivåer av immunglobulin (IgA, IgG), fasteblodsocker och glykosylerat hemoglobin (HbA1c) – tre markörer som ses hos diabetiker – visade sig också minska till följd av att moringa gavs till råttor med diabetes.

Kan moringa hjälpa dig att gå ner i vikt? Eftersom det kan förbättra insulinkänsligheten och hormonbalansen kan det erbjuda vissa fördelar för dem som följer en viktnedgångsplan.

5. Skyddar och ger näring åt huden

Flera populära användningsområden för moringaolja är att hjälpa till att behålla hudens fukt, påskynda sårläkning och lindra torr eller bränd hud.

Moringa innehåller naturliga antibakteriella, svampdödande och antivirala föreningar som skyddar huden mot olika former av infektioner. Några av de vanligaste sätten som den används på huden är att minska fotsvamp, eliminera lukt, minska inflammation i samband med akneutbrott, behandla infektionsfickor eller abscesser, bli av med mjäll, bekämpa tandköttssjukdomar (gingivit) och hjälpa till att läka bett, brännskador, virala vårtor och sår.

Oljan appliceras direkt på huden som ett torkande, sammandragande medel som används för att döda bakterier, men samtidigt är det känt att den vid regelbunden användning fungerar som ett smörjmedel och återfuktar huden genom att återställa dess naturliga fuktbarriär. Det är en vanlig ingrediens som används i livsmedelstillverkning och parfymer eftersom den förhindrar förstörelSlippery Elmgenom att döda bakterier – dessutom har den en behaglig doft och minskar lukt.

6. Hjälper till att stabilisera ditt humör och skyddar hjärnans hälsa

Som ett proteinrikt livsmedel och en rik källa till aminosyran tryptofan stöder moringa neurotransmittorfunktioner, inklusive de som producerar “må bra”-hormonet serotonin.

Den är också rik på antioxidanter och föreningar som kan förbättra sköldkörtelhälsan, vilket gör den fördelaktig för att upprätthålla höga energinivåer samt bekämpa trötthet, depression, låg libido, humörsvängningar och sömnlöshet.

7. Bra för miljön (vatten och matjord)

En anmärkningsvärd egenskap hos moringaplantan är att den kan växa i utarmade eller torra jordar där många andra typer av nyttiga växter eller träd inte kan överleva. Det är just därför som vissa undernärda befolkningar som lever i länder i tredje världen, till exempel Somalia eller Indien, har haft nytta av den under tider av svält.

Förutom att den ger viktiga näringsämnen används den för att återställa bördig jord, hjälpa till att återställa skogar och filtrera vatten.

Ett intressant användningsområde för fröna är vattenrening. Om man kombinerar moringa med vatten kan föroreningar fastna vid fröna så att de kan avlägsnas och lämna kvar vatten av bättre kvalitet och med mindre gifter.

Salt verkar också binda till moringa, vilket är fördelaktigt för att producera vatten med fräsch smak.

Vissa studier har visat att 0,2 gram malda moringafrön kan förvandla en liter förorenat vatten till säkert dricksvatten. Detta beror på den koagulerande verkan av vissa ingredienser i växten som absorberar bakterier.

Moringa Risker och biverkningar

Vilka är biverkningarna av att ta moringa? Eftersom den är helt naturlig och fri från kemiska tillsatser (när du köper ett rent märke av hög kvalitet) verkar den tolereras mycket väl när den tas genom munnen eller används på huden.

Moringa-biverkningar är fortfarande möjliga och kan bland annat vara:

– lägre blodtryck

– långsammare hjärtfrekvens

– sammandragningar i livmodern

– Cellmutationer när stora mängder frön konsumeras.

– störning av fertiliteten

Blad, frukt, olja och frön från moringaträdet har konsumerats säkert i århundraden, men idag säljs det olika former av kosttillskott eller extrakt, så det är viktigt att köpa den renaste sorten du kan hitta och att läsa ingredienserna noga på etiketterna.

Under graviditet eller amning är det bäst att undvika moringaextrakt, rot eller höga doser av tillskott eftersom det inte har gjorts tillräckligt med forskning för att visa att det är säkert. Det är möjligt att kemikalier i växtens rot, bark och blommor kan leda till sammandragningar av livmodern, vilket kan orsaka komplikationer under graviditeten.

Leave a Comment

Scroll to Top