Hur man blir av med en inåtväxande tånagel

inåtväxande tånagel

Vad är en inåtväxande tånagel och vad orsakar det?

Det är en vanlig åkomma där hörnet eller sidan av en tånagel växer in i det mjuka köttet. Många anatomiska och beteendefaktorer anses bidra till inåtväxande tånaglar, som felaktig klippning, upprepad eller oavsiktlig trauma, genetisk predisposition, överdriven svettning och dålig fotvård.
Inåtväxande tånaglar klassificeras i tre kategorier: mild (stadium 1), måttlig (stadium 2) och allvarlig (stadium 3). Milda fall karakteriseras av svullnad, rodnad, ödem och smärta med tryck i nagelfalsen. Måttliga fall är förknippade med ökad svullnad, dränering, infektion och sår av nagelfalsen. De mest allvarliga fallen av inåtväxande tånagel uppvisar kronisk inflammation och granulation, samt markant hypertrofi av nagelfalsen.

Oavsett är resultatet smärta, rodnad, svullnad och ibland en infektion. Inåtväxande naglar påverkar vanligtvis stortån, men andra tår kan också påverkas. Oftast kan inåtväxande tånaglar behandlas själv. Men om smärtan är svår eller sprider sig kan du behöva kontakta din läkare för att lindra obehaget och hjälpa dig undvika ytterligare komplikationer.

Hur kan du vara säker på att du har en inåtväxande tånagel?

Om du har några av följande symtom är chansen stor att du har det:
• Smärta och ömhet i tån längs en eller båda sidor av nageln
• Rödhet runt din tånagel
• Svullnad av tån runt nageln
• Infektion av nagelfalsarna runt din tånagel

Hur man blir av med en inåtväxande tånagel

Blötlägg eller tvätta foten

Att blötlägga foten i varmt, tvåligt vatten kan vara mycket fördelaktigt för att hålla området rent och fritt från bakterier. Blötlägg foten i varmt vatten tre till fyra gånger om dagen. Du kan lägga till Epsom-salt i vattnet för att mjuka upp huden på det drabbade området, vilket kan göra det lättare att dra ut tånageln från huden.

Tvätta med Castile Soap
Om blötläggning inte fungerar bra med ditt schema kan du prova att tvätta foten och nageln som orsakar problemet två gånger om dagen med tvål och vatten. Du kan överväga Castile soap på grund av dess naturliga och rena ingredienser. Se till att hålla foten ren och torr.

inåtväxande tånagel

Apple Cider Vinegar Wash

Äppelcidervinäger kan hjälpa som en naturlig behandling för en inåtväxande tånagel. Du kan försöka tillsätta en kvartskopp vinäger till varmt vatten för en fotblötläggning eller direkt applicering av äppelcidervinäger som har späds ut med renat vatten, vilket konditionerar inåtväxande naglar för att bekämpa bakterier som kan försöka bildas.

Tandtråd under nageln

Att placera bomullsdockor eller tandtråd under den inåtväxande nagelkanten kan hjälpa genom att flytta nageln för att växa i rätt riktning istället för ned i huden. Försök lyfta upp hörnet på nageln som gräver in i huden. Ta en mycket liten bit bomull eller gasväv och rulla mellan fingrarna för att bilda en liten rulle eller vickning. Placera den mellan nagelplattan och nagelvecken.
För en mildare metod, använd tandtråd, men se till att det inte är en smaksatt version eftersom det kan orsaka en brännande känsla. Tanken är att hålla nageln upphöjd tillräckligt länge för att låta den växa ut och bort från huden. Detta är obehagligt men effektivt.

Undvik högklackade skor och trånga skor

Jag vet att många kvinnor gillar utseendet på högklackade skor, men om du vill att den inåtväxande tånageln ska åtgärdas snabbt, bör du undvika dessa skor. De kan orsaka mer tryck på det drabbade området, vilket sannolikt kommer att orsaka en stor försening i läkning samt smärta. Trånga skor av alla slag kan orsaka detta problem. Sandaler kan vara till hjälp, vilket ger nageln frihet att läka korrekt.

Använd eteriska oljor för att hjälpa minska inflammation och smärta.

Du kan skapa din egen blandning av eteriska oljor genom att kombinera melaleuca (tea tree olja), cypress, kryddnejlika, lavendel och rosmarin med en bärarolja, såsom kokosolja. Blanda väl och massera försiktigt in på det drabbade området. Detta hjälper dig att undvika syntetiska mediciner genom att ge naturlig smärtlindring för den ingrodda tånageln och slutligen ge området en hälsosammare miljö att läka i. Jag har gett…

En recept på en salva mot inåtväxande tånagel med eteriska oljor som kan fungera bra för dig.
Så här klipper du en inåtväxande tånagel
Att klippa en inåtväxande tånagel kan vara svårt, vilket är varför jag rekommenderar att du är mycket försiktig och får hjälp om du väljer att göra det hemma. Här är en steg-för-steg-guide:

Först ska du blötlägga dina fötter i varmt vatten blandat med antingen Epsomsalt eller Castile tvål i cirka 20 minuter för att hjälpa till att mjuka upp tånageln och huden och minska eventuell svullnad.

Sedan, med rena fingrar, försiktigt trycker du tillbaka den svullna huden från nagelkanten. Detta kan kännas obehagligt. Tvinga inte tillbaka den mer än vad den svullna huden tillåter.

Nu behöver du klippa nageln rakt över. Börja med sidorna på tånageln, klipp nageln från sidorna, inte från mitten.
Placera en liten bit bomull mellan den inåtväxande nageln och huden. Detta hjälper till att stoppa den inåtväxande tånageln från att komma tillbaka, så att den kan växa korrekt.

Applicera salvan i receptet nedan på det drabbade området och bandagera det noggrant.
För att hjälpa till med läkning och för att stoppa framtida inåtväxt, undvik att bära strumpor och skor när du är hemma. Bär flip-flops eller en sko som undviker smuts men tillåter luftcirkulation.
Det är viktigt att förhindra infektion genom att byta bomullen dagligen, kanske till och med två gånger om dagen.

Leave a Comment

Scroll to Top