Bell’s Palsy (13 naturliga behandlingar för Bell’s Palsy symptom)

Bell's Palsy

Bell’s Palsy (+ 13 naturliga behandlingar för Bell’s Palsy symptom)

Man tror att den orsakas av en virusinfektion och den konventionella behandlingen omfattar ofta användning av antivirala läkemedel, kortikosteroider och i sällsynta fall kirurgi. Ofta försvinner symtomen på Bell’s palsy inom några veckor eller månader; endast i sällsynta fall förekommer efterföljande episoder eller långvariga biverkningar.

Naturliga behandlingar fokuserar på att bekämpa stress, bekämpa aktiva virus och utlösa en reaktion i den skadade nervvävnaden för att läka sig själv. Medan virus är smittsamma,

Den svaghet och förlamning som uppstår anses inte vara smittsam. Om någon i ditt hem får diagnosen är det dock klokt att stärka ditt immunförsvar för att förhindra att du blir sjuk av samma virus.

Vad är Bell’s Palsy?

Bell’s palsy är ett tillstånd där partiell eller total svaghet eller förlamning av ansiktsnerven uppstår. Det kan utvecklas plötsligt eller utvecklas mer gradvis under en period på 24 till 48 timmar. Det första märkbara tecknet kan vara ett sluddrigt tal eller ett snett leende eftersom nerven ansvarar för att kontrollera ansiktsuttryck, smak, tårar i ögonen och till och med hörsel. (2)

För vissa anländer det med begynnande domningar i ansiktet eller en stickande känsla. Och för andra kan det inträffa tillsammans med gråtande ögon, känslighet för ljud, förändrad smak, huvudvärk och eventuellt smärta bakom örat.

Ibland kallas den för ansiktspalsy och forskarna är inte säkra på orsaken, men Bell’s palsy är kopplad till en rad olika virusinfektioner, bland annat herpes simplex, Epstein-Barr och många andra. (3) Symtomen börjar vanligen försvinna inom några veckor, och de flesta återhämtar sig helt inom sex månader. I sällsynta fall kan symtomen fortsätta livet ut, eller så kan det återkomma.

Tecken och symtom på Bell’s Palsy

Bell's Palsy

Eftersom många av tecknen och symtomen på Bell’s palsy uppvisar liknande tecken och symtom som vid en stroke, är det absolut nödvändigt att du omedelbart söker läkarvård för att utesluta ett allvarligare och potentiellt livshotande tillstånd.

Många människor upplever en märklig, Novocain-liknande domningar och förlamningar i läppar, ansikte och öga – som om man just lämnat tandläkarstolen. De vanligaste symtomen är dessutom följande: (4)

– Uppkomst av svaghet eller förlamning på ena sidan av ansiktet som inträffar plötsligt eller under en period av 48 timmar.

– Nedhängande ansikte i munhörnet.

– Drooling och förändringar i mängden producerad saliv.

– Ökad känslighet för ljud

– Huvudvärk.

– Smärta runt käken

– Smärta bakom örat

– Minskad förmåga att smaka

– Förändringar i mängden tårar som produceras

– Oförmåga att stänga ett ögonlock

Bell’s palsy Orsaker och riskfaktorer

Även om orsaken inte har identifierats är de flesta läkare överens om att symptomen på Bell’s pares är ett resultat av någon av följande virusinfektioner:

– Herpes simplex (förkylningssår och genital herpes).

– Herpes zoster (vattkoppor och bältros).

– Epstein-Barr (mononukleos)

– Cytomegalovirus

– Luftvägssjukdomar

– Rödsjuka (mässling)

– Influensa B

– Coxsackievirus (hand-, fot- och munsjukdomar)

Bell’s palsy kan slå till i vilken ålder som helst. Etnicitet och genetik har inte visat sig öka risken, utom för dem med återkommande episoder, där forskarna tror att det kan finnas en genetisk predisposition. Ytterligare riskfaktorer är bl.a. följande: (5, 6)

– Graviditet, särskilt under den tredje trimestern.

– Diabetes.

– Luftvägssjukdom, influensa eller förkylning.

– Multipel skleros

– Myasthenia gravis

– Sarkoidos

– Högt blodtryck

– Nyligen inträffat trauma

– Miljögifter

13 naturliga behandlingar för Bell’s Palsy

1. Ögonvård.

Om ett av dina ögon inte stängs är det viktigt att du skyddar det på det sätt som läkaren rekommenderar. Att bära skyddsglasögon på dagen, en ögonlapp på natten och använda fuktgivande ögondroppar kan hjälpa till att förhindra långsiktiga skador. (9)

2. Fuktig värme.

Många tycker att en varm trasa kan hjälpa till att lösa smärta och obehag. För att lindra spänningar och främja en vilsam sömn kan du tillsätta en eller flera av mina favorit eteriska oljor mot ångest som lavendel, ros, ylang ylang eller kamomill. Upprepa den varma kompressen när smärtan återkommer eller när du behöver slappna av.

3. Massage.

Fråga din sjukgymnast om massagetekniker som du kan göra hemma. Många patienter tycker att mild massage av ansiktet kan lindra symtom och obehag. Be dessutom om en hänvisning till en licensierad massageterapeut med erfarenhet av behandling av Bell’s palsy och boka en tid inte bara för ansiktet utan för hela kroppen.

Fördelarna med massageterapi är bl.a. minskad inflammation, minskad stress och ångest samt förbättrat immunförsvar. (10, 11)

4. Akupunktur.

Enligt Mayo Clinic stimulerar akupunktur nerver och muskler och ger patienterna lindring. (12) Faktum är att många upplever en förbättring efter bara en eller två behandlingar. Nyckeln är att hitta en akupunkturläkare i ditt område som har expertis i behandling av Bell’s palsy. Ju tidigare du kan börja med akupunktursessioner, desto bättre.

5. Vitamin B12.

I samband med nervtillväxt och minskad inflammation kan vitamin B12 vara mer effektivt än förskrivna steroider, enligt en liten studie från 1995. Patienterna i studien fick vitamin B12-injektioner (metylkobalamin), steroider eller vitamin B12-injektioner och steroider. Den fullständiga återhämtningen var betydligt kortare i B12-vitamingruppen med en genomsnittlig återhämtningstid på bara två veckor, jämfört med nästan 10 veckor för dem som bara fick steroider. (13)

Förutom att njuta av vitamin B12-rika livsmedel som gräsbetat nötkött och nötlever, sardiner, vildfångad fisk, keso och ägg, kan ett tillägg av B12-tillskott av hög kvalitet bidra till din återhämtning. I studien gavs B12-injektionerna direkt i de skadade nerverna. Prata med din läkare om injektioner och om du är en kandidat för denna behandling.

6. Vitamin B6.

Associerat med en sund funktion av nervsystemet och ögonhälsa är det viktigt att se till att du får i dig tillräckligt med vitamin B6 i alla behandlingsplaner för Bell’s pares. Eftersom B6 är vattenlösligt rekommenderas vanligtvis inte tillskott; det är mycket bättre att konsumera vitamin B6-rika livsmedel som kalkonbröst från frigående uppfödning, gräsbetat nötkött, svarttrapmelass, solrosfrön, sesamfrön och kikärter.

7. Zink.

Zink finns i varje cell i vår kropp och är ett viktigt spårmineral som måste ingå i varje behandlingsplan för Bell’s palsy. Zink har använts i 1000-tals år för att läka sår, öka immunförsvaret och stödja en sund sköldkörtelfunktion, och är också en beprövad behandling av förkylningar, vissa luftvägssjukdomar och virus. (14) Om du lägger till zinkrika livsmedel i din kost som lammkött, pumpafrön, gräsbetat nötkött, kikärter, cashewnötter och andra kan det hjälpa dig att läka snabbare från det virus eller underliggande tillstånd som orsakar dina symtom.

9. Ricinusoljekompress.

Ricinusoljekompresser har använts i 1000-tals år för att förbättra cirkulationen, förhindra tillväxt av bakterier, virus och svamp och stödja lymfofunktionen, och kan hjälpa till att sporra läkning genom att öka blodflödet till de drabbade områdena. Värm försiktigt en matsked ricinolja och massera in i ansiktet. Täck över med en varm, fuktig

tvättlapp och låt den ligga i 20-30 minuter. Upprepa kompressen med ricinolja två gånger om dagen tills symtomen har avtagit.

10. Övningar för Bell’s Palsy.

En sjukgymnast kan ge dig personliga ansiktsövningar som kan förbättra hjärnan-nervfunktionen. Enkla övningar som att rynka på näsan, le brett, rynka pannan, öppna munnen brett, höja ögonbrynen, blinka och blinka med ögonen kan bidra till att främja läkning. Gör dina övningar ett par gånger om dagen för bästa resultat.

11. Biofeedback.

Används i årtionden för att behandla ett stort antal sjukdomar och tillstånd, inklusive stress, sömnlöshet, kronisk smärta och muskelspänningar, finns det bevis som stödjer biofeedbackterapi som en behandling av Bell’s palsy. Forskarna tror att elektromyografisk återkoppling förbättrar ansiktsmusklernas motoriska funktion och hjälper patienterna att återgå till det normala. (15)

Hitta en terapeut i ditt område genom att söka i The Association for Applied Psychophysiology and Biofeedback, Inc:s terapeutkatalog på deras webbplats.

12. Echinacea.

Echinacea är en av de starkaste antivirala örterna som finns tillgängliga och stärker immunförsvarets funktion, minskar inflammation och bekämpar virusinfektioner, inklusive de som ofta är kopplade till detta tillstånd. (16) Välj ett flytande Echinaceatillskott av hög kvalitet för bästa absorption. USDA:s Natural Resources Conservation Service anger att för immunsystemets funktion är den korrekta dosen 10 milligram per ett kilo kroppsvikt, under totalt tio dagar. (17) Använd en onlinekalkylator för att bestämma den bästa dosen för dig.

13. Höstbär.

En annan enastående antiviral ört, fläder har visat sig minska längden på förkylningar, minska influensasymtom, bekämpa bihåleinflammationer och luftvägsinfektioner – alla tillstånd som är kopplade till vanliga symtom. (18, 20) Det finns ett brett utbud av fläderbärsprodukter, bland annat te, sirap, salvor, salvor, sugtabletter och piller. Höstbär anses vara säkert. Det bör dock inte användas av personer som tar laxermedel, TheoDur, vissa diabetesmediciner, diuretika, immunsupprimerande läkemedel inklusive Prednison och personer som genomgår kemoterapi.

Försiktighetsåtgärder

De flesta fall av Bell’s palsy är lindriga och symtomen försvinner inom en månad eller två. Potentiellt allvarliga komplikationer är dock möjliga. I de allvarligaste fallen kan det till exempel vara följande,

En total förlamning av det drabbade området kan fortsätta och orsaka irreversibla skador på ansiktsnerven.

Hos vissa personer kan ofrivilliga muskelsammandragningar också förekomma och inte avta. Dessutom kan partiell eller fullständig blindhet i ögat på den drabbade sidan förekomma. (21) Förutom Bell’s palsy kan ansiktssvaghet eller förlamning uppstå vid borrelia, genetiska sjukdomar, hjärntumörer, stroke, öroninfektioner och fysiska trauman vilket gör att det är absolut nödvändigt att söka läkarvård vid symtomdebut.

Leave a Comment

Scroll to Top