Fördelar med fläder för förkylning och allergier

Fläder Fördelar

Fläder är ursprungligen från Europa, Afrika och delar av Asien, men har blivit vanligt förekommande i USA. Den har lövfällande blad, vita blommor (fläderblommor) och bär som blir gröna, röda eller svarta när de är mogna.

Hylle växer vanligen i skogsmarker och häckar.

Sambucus nigra är det fullständiga vetenskapliga namnet på den vanligaste sorten som används för medicinska ändamål, samt den art på vilken majoriteten av den vetenskapliga forskningen har utförts. Det är ett lövträd som växer upp till 32 fot högt med gräddvita blommor och blåsvart bär.

Andra vanliga namn för Sambucus nigra är svart fläder, europeisk fläder, europeisk fläder och europeisk svart fläder. Hyllebärsbusken eller hyllbärsträdet ger bär som vanligen används i sirap, sylt och vin, bland andra medicinska och kulinariska läckerheter.

Förutom svart fläder finns det flera andra sorter tillgängliga. Några av de vanligaste är:

– Svart spetshyllbär.

– Röd fläderbär

– Adams fläderbär

– Citronspetsad fläderbär

– Svart skönhetshålderbär

– Blått fläderbär

– York-hyllebär

Europeiska fläderblommor innehåller cirka 0,3 procent av en eterisk olja som består av fria fettsyror och alkaner. Triterpenerna alfa- och beta-amyrin, ursolsyra, oleanolsyra, betulin, betulinsyra och en mängd andra mindre komponenter har identifierats.

Höstbärsfrukt innehåller quercetin, kaempferol, rutin och fenoliska syror. Den innehåller också flavonoider, som har antioxidativa egenskaper som kan bidra till att förebygga cellskador, och antocyanidiner, som är kemiska föreningar som är kända för att ha immunstärkande egenskaper.

De råa bären består av 80 procent vatten, 18 procent kolhydrater och mindre än 1 procent vardera av protein och fett. Höstbär är naturligt höga halter av C-vitamin, A-vitamin, B6-vitamin, järn och kalium, bland flera andra viktiga näringsämnen.

Fläder Fördelar

1. Ger lindring vid förkylning och influensa

En av de mest välstuderade fördelarna med fläderbärstillskott är dess kraftfulla immunstärkande egenskaper. Bären innehåller kemiska föreningar som kallas antocyanidiner, som har visat sig ha immunstimulerande egenskaper.

Forskning visar faktiskt att fläder är en säker, effektiv och kostnadseffektiv behandling av förkylning och influensa. I en systematisk genomgång från 2021 granskades 1 187 journaler och fem randomiserade studier om fläderbär för behandling eller förebyggande av virala luftvägssjukdomar. Forskarna fann att fläderbär kan minska varaktigheten och svårighetsgraden av symtom relaterade till förkylning och influensa, och det finns inga bevis för att det överstimulerar immunsystemet.

En studie från 2016 som publicerades i Nutrients visade att tillskott av fläderbär kunde minska förkylningens varaktighet och symtom hos personer som använde flygresor. Personer som använde denna ört från tio dagar före resan till fyra till fem dagar efter ankomsten utomlands upplevde i genomsnitt en två dagar kortare varaktighet av sina förkylningar samt en märkbar minskning av förkylningssymptomen.

Flera studier har funnit fördelar som stöder användningen av fläderbär även vid influensasymtom. Specifikt binder flavonoiderna i bären till H1N1-influensaviruset hos människor och H5N1-influensaviruset hos fåglar.

I en studie från 2009 slumpades patienterna in i två grupper. Den ena gruppen fick fyra doser av 175 milligram proprietärt fläderbärsextrakt dagligen, och den andra gruppen fick placebo i två dagar.

Den behandlade gruppen uppvisade en betydande förbättring av de flesta tecken på influensa, medan placebogruppen inte uppvisade någon förbättring av symtomens svårighetsgrad. Forskarna drog slutsatsen att extraktet är effektivt för att kontrollera influensasymtom.

En annan studie som publicerades i Journal of International Medical Research som refereras ovan tyder på att när fläderbär används inom de första 48 timmarna efter att tecken på influensa uppkommit kan det förkorta influensasymtomens varaktighet med i genomsnitt fyra dagar.

2. Minskar symtomen på bihåleinflammation

Med fläderbärets antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper är det logiskt att det kan hjälpa till att behandla bihåleproblem och sjukdomar relaterade till andningshälsa. En bihåleinflammation är ett tillstånd där hålrummen runt näsgångarna blir inflammerade, och denna antivirala ört är lovande som botemedel mot bihåleinflammation.

I en studie som utfördes av institutet för komplementärmedicins avdelning för internmedicin vid universitetssjukhuset i Zürich i Schweiz undersöktes användningen av en produkt som heter Sinupret, som innehåller fläderbärsextrakt. Forskarna använde Sinupret för att behandla bakteriell bihåleinflammation tillsammans med ett antibiotikum (doxycyklin eller vibramycin) och ett avsvällande medel. Intressant nog klarade sig de som tog kombinationen bättre än de som inte tog Sinupret alls.

3. Sänker blodsockret

Både fläderblomman och bäret har traditionellt använts för att behandla diabetes. Forskning har bekräftat att extrakt av fläderblomma stimulerar glukosmetabolismen och utsöndringen av insulin, vilket potentiellt kan bidra till att sänka blodsockernivåerna.

Forskning som publicerades i Journal of Nutrition utvärderade svart fläderbärs insulinliknande och insulinfrisättande verkan in vitro. Studien visade att ett vattenhaltigt extrakt av fläder signifikant ökade glukostransporten, glukosoxidationen och glykogenesen utan tillsats av insulin.

Glykogenes är den process genom vilken överskottsocker rensas ut ur blodomloppet och in i musklerna och levern för att hjälpa till att upprätthålla ett normalt blodsocker.

Vidare noterades i en djurstudie från 2017 som publicerades i International Journal of Molecular Sciences att fläderbär kan fungera som en potentiell källa till bioaktiva föreningar för formuleringar som används för hantering av diabetes. Forskarna fann att både lipofila och polära extrakt av bäret sänkte insulinresistensen hos råttor med typ 2-diabetes.

Fläder

4. Fungerar som ett naturligt diuretikum

Ett diuretikum är ett ämne som främjar produktionen av urin. Forskning visar att fläderblad, blommor och bär användes för sina diuretiska egenskaper i landsbygdsbefolkningar som naturmedicin. Till och med barken av växten användes för sina diuretiska och bantande effekter.

Läkare skriver ut diuretika när kroppen behåller för mycket vätska, vilket är ett vanligt problem hos äldre vuxna. Tack vare sin förmåga att fungera som ett säkert diuretikum har fläderträdet visat sig främja både urinering och tarmstunder för att hjälpa till att skydda mot vätskeretention.

5. Främjar regelbundenhet

I traditionell eller folkmedicin användes fläderväxten som laxermedel för att lindra förstoppning. Den lades till örtblandningar för att förbättra regelbundenheten.

Viss forskning tyder på att fläderte gynnar förstoppning och kan hjälpa till att stödja regelbundenhet och matsmältningshälsa. En liten, randomiserad studie visade att en specifik förening som innehåller fläderbär tillsammans med flera andra växter kunde fungera som ett effektivt naturligt laxermedel för behandling av förstoppning.

Tyvärr finns det dock för närvarande inga studier som utvärderar fläderbär i sig för att lindra förstoppning, så mer forskning behövs fortfarande.

6. Stödjer hudens hälsa

Höstbär har gjort sitt intåg i kosmetiska produkter, och det är av goda skäl. Dess innehåll av bioflavonoider, antioxidanter och A-vitamin gör det fantastiskt för hudens hälsa. Inte bara det, utan forskare misstänker också att en förening som finns i bäret kan ge en naturlig boost till huden.

Anthocyanin är en typ av naturligt växtpigment som finns i fläderbär och som har visat sig ha antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Vissa forskare misstänker att denna förening kan förbättra hudens struktur och kondition för att förbättra hudens allmänna hälsa.

7. Lindrar allergier

Förutom att använda fläderbärssirap vid förkylning är blommorna från fläderväxten också kända för att vara ett effektivt växtbaserat allergimedel. Eftersom allergier innebär en överreaktion av immunsystemet samt inflammation, tyder forskning på att örtens förmåga att förbättra immunfunktionen och lugna inflammation kan bidra till att ge allergilindring.

Vissa örtmedicinare sätter svart fläderblomma på listan över de mest effektiva örterna som används för att behandla hösnuva-liknande symtom. Den kan användas mot allergier på egen hand eller i kombination med andra örter och naturläkemedel.

8. Kan ha cancerbekämpande effekter

Ätbara bärextrakt som fläderbärsextrakt är rika på antocyaniner och har visat sig ha ett brett spektrum av terapeutiska, farmakologiska och anti-cancerogena egenskaper. In vitro-studier visar specifikt att fläderbäret har vissa kemopreventiva egenskaper, vilket kan bidra till att hämma, fördröja eller vända cancerbildningen.

I en studie som publicerades i Journal of Medicinal Food jämfördes de cancerförebyggande egenskaperna hos europeiska och amerikanska fläderbärsfrukter. Europeiskt fläderbär (Sambucus nigra) är känt för sin medicinska användning och innehåller antocyaniner, flavonoider och andra polyfenoler, som alla bidrar till bärens höga antioxidativa kapacitet. Amerikanskt fläderbär (Sambucus canadensis) har inte odlats eller marknadsförts som en medicinalväxt i likhet med sin europeiska släkting.

I den här studien testades extrakt av båda bären för att bedöma deras potential mot cancer och man fann att båda uppvisade en betydande kemopreventiv potential. Dessutom visade extraktet från amerikansk fläder att det hämmade ornithindekarboxylas, vilket är en enzymmarkör som är relaterad till det främjande stadiet av cancerbildning.

Följaktligen har fläderbär potential som cancerbekämpande livsmedel.

9. Kan förbättra hjärthälsan

Även om studierna har gett blandade resultat, tyder viss forskning på att fläderbärsextrakt kan förbättra hjärthälsan.

En djurmodell visade till exempel att om man gav möss med högt kolesterol och HDL-kolesterol dysfunktion anthocyaninrikt svart fläderbärsextrakt bidrog det till att minska hepatiska kolesterolnivåer och förbättra HDL-funktionen. Detta kan bero på förekomsten av antocyaniner, som är polyfenoler som har visat antioxidativa och antiinflammatoriska aktiviteter.

En annan studie visade att fläderbärsextrakt kan ha positiva effekter på högt blodtryck. När polyfenoler extraherade från växten administrerades tillsammans med reninhämmare till råttor med högt blodtryck minskade de det arteriella trycket.

Forskarna menar att användningen av polyfenoler för att sänka blodtrycket också kan bidra till att minska biverkningarna av blodtryckssänkande mediciner och förbättra den allmänna livskvaliteten.

Hur man använder Fläder

Undrar du var du kan köpa fläderbär och hur du kan börja lägga till det i din kost? Det finns i många lokala hälsobutiker och onlinebutiker och kan köpas i flera olika former.

Äldrebärsgummis, ädelbärsvin och ädelbärsjuice är alla populära alternativ för att få din dos av denna otroliga ingrediens.

När det gäller förkylning, influensa och problem med de övre luftvägarna är fläderbärssirap mycket populärt. Det finns högkvalitativa märken som är lätta att köpa, eller så kan du hitta många online-resurser för hur man gör fläderbärssirap för att prova att göra det hemma.

De flesta receptalternativen för fläderbärssirap som finns där ute innebär att man låter fläderbär sjuda tillsammans med lite vatten och en mängd andra läkande örter i 45 minuter till en timme.

Höstbärste är ett annat bra alternativ, särskilt om du använder fläderbär mot influensa- och förkylningssymptom. Du kan antingen köpa tepåsar eller köpa torkade bär eller blommor och göra ett te genom att kombinera en matsked bär eller blommor med åtta uns vatten. Prova att tillsätta citron, kanel eller mynta för att ge smaken och hälsofördelarna en rejäl boost.

Är du inte ett fan av varma teer eller svart fläderbärssirap? Då kan du prova fläderbärsjuice, som är söt, syrlig och uppfriskande. Se bara till att inte köpa en som har för mycket tillsatt socker.

Fläder Risker, biverkningar och interaktioner

Trots de många hälsofördelarna med denna medicinalväxt finns det flera bieffekter av fläderbär som man också bör tänka på.

Mogna, kokta bär från de flesta Sambucus-arter är ätliga. Du bör dock inte konsumera råa bär eller andra delar av växten eftersom de innehåller en cyanidframkallande kemikalie som kan leda till illamående, kräkningar eller diarré.

Generellt sett orsakar kommersiella preparat inga biverkningar när de används i rekommenderade doser.

Höstbär verkar ha få biverkningar när det används på rätt sätt under korta perioder på upp till fem dagar. Ibland kan dock fläderblommor och fläderbär orsaka allergiska reaktioner.

Avbryt användningen om du får en lindrig allergisk reaktion och sök läkarvård om du får en allvarlig allergisk reaktion.

Att använda fläderbärstillskott för barn rekommenderas inte om du inte har rådgjort med din barnläkare. Om du är gravid eller ammar ska du inte ta denna ört, eftersom det saknas forskning om dess effekter på fostrets hälsa och utveckling.

Om du har en autoimmun sjukdom, till exempel reumatoid artrit, fråga din läkare innan du tar fläderbärstillskott eftersom det kan stimulera immunsystemet. Om du har andra pågående hälsoproblem ska du också prata med din vårdgivare innan du tar det. Personer med organtransplantationer bör inte ta fläderbär.

På grund av dess kraftfulla effekter på hälsan kan fläderbärstillskott potentiellt interagera med flera mediciner. Om du för närvarande tar någon av följande mediciner bör du prata med din vårdgivare innan du använder ett tillskott av fläderbär eller andra fläderväxtprodukter:

– Mediciner mot diabetes

– Diuretika (vattenpiller)

– Kemoterapi

– Immunosuppressiva medel, inklusive kortikosteroider (prednison) och läkemedel som används för att behandla autoimmuna sjukdomar.

– Avföringsmedel

– Teofyllin (TheoDur)

Leave a Comment

Scroll to Top