Fördelar med rödklöver för klimakteriet, ben- och hjärthälsa

Fördelar med rödklöver

Rödklöver (Trifolium pratense L.) är en växt i den botaniska familjen Fabaceae. Den används för att göra ett växtbaserat kosttillskott som kan ha vissa immunstärkande och positiva hormonella effekter, särskilt för kvinnor efter klimakteriet.

Rödklöverväxten tillhör faktiskt familjen baljväxter (precis som jordnötter och bönor), vilket är anledningen till att djur ofta betar av den i naturen. Medan RC-plantan historiskt sett har tagits i form av te och tinkturer används den idag ofta för att göra extrakt, till exempel produkter med varumärkena Promensil och Menoflavon.

Forskning tyder på att RC fungerar som ett naturligt diuretikum, vilket innebär att den ökar urinproduktionen och balanserar vätskenivåerna i kroppen. Det tros också förbättra immunfunktionen genom att hjälpa kroppen att göra sig av med överflödigt avfall, slem (fungerar som ett slemlösande medel) och gifter som kan ansamlas i kroppen. Dessutom kan den hjälpa till att stödja funktioner i levern, lungorna, skelettet och matsmältningsorganen.

Enligt forskare vid University of Maryland Medical Center kan Trifolium pratens bland annat hjälpa till att bekämpa inflammation, infektioner och hormonella obalanser:

– Efterliknande av östrogenets effekter, vilket kan bidra till att minska symptomen från klimakteriet.

– rensar lungorna, näsgångarna och andningsorganen från slem, vilket kan hjälpa till att behandla hosta och luftvägsinfektioner, eller

– förbättra cirkulationen/blodflödet.

– bidrar till att upprätthålla benstyrka.

– minska inflammation i huden och tillstånd som psoriasis och eksem.

– hantera kolesterolnivåerna och eventuellt hjälpa till att hålla artärerna fria från plack.

– förbättra vissa symtom på godartad prostatahyperplasi (BPH) hos män, inklusive nattlig urinering.

Med detta sagt är RC inte en medicin och fungerar inte för alla personer som använder den. Det kan också finnas skillnader i absorptionshastighet mellan individer, vilket påverkar hur väl det fungerar.

Rödklöver Hur det fungerar

Ökar rödklöver östrogenet? Rödklöverens fördelar beror på dess aktiva kemiska beståndsdelar, särskilt isoflavoner, som är växtbaserade kemikalier som ger östrogenliknande effekter i kroppen. De viktigaste isoflavonerna som finns i rödklöver är genistein, daidzen, formonononetin och biochanin. De efterliknar nära effekterna av naturligt östrogen som både män och kvinnor producerar.

Även om överskott av östrogen orsakat av endokrina störningar är ett stort problem idag för många människor, är för lite östrogen också problematiskt.

Tillsammans med föreningar som kallas kumestroler och flavonoider är isoflavonoiderna i rödklöver de viktigaste aktiva substanserna i fytoöstrogener, som forskning har kopplat till starkare ben hos äldre vuxna och en minskad risk för att utveckla flera typer av “kvinnlig cancer”, samt stöd för prostatasundhet hos män.

Isoflavoner har östrogenliknande egenskaper på grund av att de aktiverar östrogenreceptorer. De konsumeras i stora mängder i många friska populationer, till exempel de som bor i Japan som äter mycket naturligt förekommande isoflavoner från fermenterade sojaprodukter och andra fermenterade livsmedel.

Vissa studier har visat att det även kan finnas fördelar med rödklöver för män, eftersom män med förhöjda PSA-nivåer (prostataspecifikt antigen)/förstorad prostata som har kompletterat med RC-extrakt har visat sig uppleva förbättringar i leverfunktion, sexuell funktion och livskvalitet.

Även om den vanligtvis inte tas för att ge stora mängder viktiga näringsämnen är Trifolium pratens också en källa till många olika vitaminer, mineraler och elektrolyter, inklusive kalcium, krom, magnesium, B-vitaminer, C-vitamin med mera.

Rödklöver Hälsofördelar

1. Kan bidra till att minska klimakteriebesvären.

Vad är rödklöver bra för bland kvinnor som kämpar med symtom på klimakteriet? Isoflavoner kan ha positiva effekter när det gäller att minska symtom relaterade till östrogenförlust – såsom värmevallningar, nattsvettningar, sömnproblem, viktökning, benförlust, benbrott eller osteoporos, kardiovaskulära problem och inflammation i lederna.

Studieresultaten som undersöker effekterna av rödklöver i vid behandling av klimakteriebesvär har varit något blandade, men många har visat förbättringar av symtomen inom några månader, utan många oönskade biverkningar.

En rapport som trycktes i International Journal of the Society of Gynecological Endocrinology förklarade att ett oväntat resultat av Women’s Health Initiative-studien var att forskarna insåg att de flesta konventionella hormonterapibehandlingar (HT) som ges till kvinnor i klimakteriet kommer med oönskade biverkningar och komplikationer, så som ett resultat av detta har intresset för alternativa, naturliga alternativ för att ge lindring i klimakteriet ökat.

En av de mest populära användningarna av RC är behandling av värmevallningar. En metaanalys från 2016 drog slutsatsen att “konsumtion av rödklöver kan minska frekvensen av värmevallningar, särskilt hos kvinnor med svåra värmevallningar (≥ 5 per dag)”.

En slumpmässig, dubbelblind studie utvärderade effekterna av fytoöstrogener, inklusive isoflavoner från rödklöver (80 milligram per dag), på kvinnor i klimakteriet jämfört med placebo under 90 dagar. Efter att de första grupperna avslutat sin behandling byttes kvinnorna ut till att få den motsatta behandlingen i ytterligare 90 dagar för att jämföra resultaten.

Resultaten visade att tillskott av rödklöver signifikant minskade antalet klimakteriebesvär, såsom värmevallningar och nattliga svettningar, och hade en positiv effekt på vaginal cytologi, genomsnittligt totalkolesterol, lipoproteinkolesterol med låg densitet och triglyceridnivåer. Kolesterol och triglycerider var endast något lägre jämfört med placebo, men symtomen sänktes tillräckligt för att påverka kvinnornas livskvalitet.

2. Kan bidra till att bibehålla benstyrka

Forskning visar att den vanligaste typen av osteoporos är den typ som är förknippad med brist på äggstockshormon under klimakteriet. Därför är RC ett utmärkt komplement till en diet för osteoporos.

En kvinnas risk för att utveckla osteoporos ökar under klimakteriet eftersom östrogen är viktigt för benmineraliseringen. Kvinnor före klimakteriet med låga östrogennivåer eller låg bentäthet kan också ha nytta av RC-tillskott.

Studier med råttor upptäckte att tillskott av isoflavoner bidrar till att avsevärt förbättra benmineralinnehållet, benomsättningen, skenbenets mekaniska styrka, lårbensvikten, lårbensdensiteten och förhindrar ökningen av alkalisk fosfatasnivåerna i serum som kan bidra till benskörhet.

Fördelar med rödklöver

3. Kan bidra till att förbättra den kardiovaskulära hälsan.

Onormalt låga östrogennivåer ökar inte bara sannolikheten för att utveckla osteoporos, utan ökar också den kardiovaskulära risken, särskilt bland postmenopausala kvinnor.

Studier har visat att rödklöver gynnar artärhälsan, minskar risken för ateroskleros (förhårdnad eller förtjockning av artärerna), ökar cirkulationen, kan hjälpa till att hantera högt kolesterol och kan till och med bidra till att förebygga kranskärlssjukdom.

Även om de flesta studier som undersöker RC:s effekter på hjärthälsan har gjorts på djur och inte på människor, tyder forskningen på att RC kan bidra till att skydda mot hjärtsjukdomar tack vare dess isoflavoner, som kan öka HDL-kolesterolet, det “goda” kolesterolet, hindra blodproppar från att bildas och skapa mer flexibilitet i artärerna.

4. Kan minska risken för vissa cancerformer

Två av de äldsta användningsområdena för RC i traditionella medicinska system, inklusive kinesisk medicin, är att hjälpa till att förebygga cancer och att “rena blodet”.

Forskare har funnit att isoflavoner i Trifolium pratens tycks hjälpa till att stoppa cancerceller från att föröka sig eller växa och kan också eventuellt inducera apoptos (självförstörelse av cancerceller). De cancertyper som troligen påverkas mest av RC-användning är de som är relaterade till hormonella förändringar, såsom prostatacancer, bröstcancer och endometriecancer.

Å andra sidan finns det fortfarande mer att lära om hur RC och isoflavoner är kopplade till naturlig cancerprevention. För närvarande pekar experterna på att det fortfarande finns följande.

Det finns vissa okända faktorer när det gäller att förstå alla östrogeners effekter på bröstcancer, så personer med en historia eller hög risk för bröstcancer rekommenderas att inte använda RC förrän mer forskning har genomförts.

5. Kan hjälpa till att behandla hudinflammation

Det finns vissa bevis för att isoflavoner kan vara till hjälp för att bromsa ålderstecken på huden, samt sänka inflammatoriska hudtillstånd som psoriasis, eksem och olika utslag.

Studier under de senaste decennierna visar att RC:s effekter på östrogennivåerna ger den de flesta av dess antiinflammatoriska, UV-skyddande, kollagenstärkande och sårläkande potentialer. Hos äldre vuxna minskar RC effekterna av hudens åldrande som orsakas av östrogenbrist och kan bidra till att öka kollagenproduktionen.

Andra rapporter har visat att rödklöverens fördelar för huden inkluderar klinisk behandling av sår eller brännskador och förbättring av hudens elasticitet, tjocklek och återfuktning – plus eventuellt minskning av porstorlek och ålderstecken.

Är rödklöver bra för hårväxt? Enligt viss forskning har det visat sig att den ökar hälsan inte bara i hudfolliklar utan även i hårbotten och naglar. Även om studierna är begränsade, tyder vissa resultat på att applicering av produkter som innehåller RC-extrakt i hårbotten kan öka hårväxten hos personer med håravfall (alopeci), särskilt postmenopausala kvinnor.

6. Kan bekämpa luftvägsinfektioner

Trifolium pratens extrakt och te används för att förebygga och behandla luftvägsinfektioner som kikhosta, förkylning, astma och bronkit. Det kan bidra till att minska obehag under sjukdom och har förmågan att lösa upp slem.

Eftersom den potentiellt kan lugna bronkialkramper, förbättra sömnkvaliteten och hjälpa till att spola ut extra slem och vätskor från andningsorganen är det bra att prova så snart du känner att en sjukdom är på väg.

Rödklöver Biverkningar

Vilka är biverkningarna av rödklöver? Eftersom rödklöver innehåller isoflavoner som efterliknar effekterna av hormonet östrogen när de kommer in i kroppen är säkerheten för RC hos patienter med bröst- eller endometrialcancer fortfarande kontroversiell. Det är möjligt att denna ört kan komplicera dessa tillstånd och störa behandlingarna, eller ännu värre potentiellt öka risken för att de ska utvecklas överhuvudtaget.

I en systematisk översikt från 2013 drogs dock slutsatsen att “Sojaintag kan vara förknippat med minskad risk för förekomst av bröstcancer, återfall och dödlighet… Sojaintag som överensstämmer med en traditionell japansk kost verkar säkert för bröstcanceröverlevare”.

Vissa personer rapporterar att de upplever östrogenliknande biverkningar när de tar RC, såsom uppblåsthet, bröstömhet, förändringar i menstruationsperioderna, humörförändringar och huvudvärk.

Å andra sidan verkar rödklöver vara neutral, säker eller till och med fördelaktig för de flesta. Tidiga bevis visar att det faktum att man tog ett specifikt RC-extrakt (Promensil) dagligen under ett år inte ökade bröstvävnadstätheten eller ökade risken för bröstcancer, och det verkade inte heller öka sannolikheten för att utveckla cancer i livmoderslemhinnan (endometriecancer).

Det finns vissa bevis för att isoflavoner kan bidra till reproduktionsproblem hos vissa djur. Flera studier har kopplat höga mängder isoflavoner till reproduktionsstörningar och komplikationer, t.ex. leversjukdom på grund av östrogenliknande aktiviteter. I mindre doser verkar dock in vara säkert för de flesta vuxna som inte är gravida, ammar eller löper hög risk för bröstcancer.

RC kan också öka risken för vissa blödningsstörningar på grund av dess blodförtunnande effekter hos personer som har onormal blodkoagulation eller som just har genomgått en operation. Användning av denna ört bör undvikas i dessa fall.

Leave a Comment

Scroll to Top