Chlorella fördelar för viktminskning

Chlorella fördelar för viktminskning

Chlorella är ett släkte av grönalger (familjen Chlorellaceae) som förekommer enskilt eller i grupp i söt- eller saltvatten. Hela chlorellaväxten används för att tillverka näringstillskott och läkemedel. Det finns flera arter av chlorella, varav Chlorella vulgaris är en av de vanligaste som används i kosttillskott. Chlorellaalger är en kusin till spirulina, och vi kommer att jämföra näringsämnena i dessa superfoods senare i artikeln.

Chlorella upptäcktes 1890 av den holländske mikrobiologen Beijerinck med hjälp av ett mikroskop. Chlorella har dock funnits i miljarder år sedan jordens begynnelse. Det finns över 20 arter av chlorella, däribland C. vulgaris, C. ellipsoidea, C. saccharophila, C. pyrenoidosa och C. regularis.

Namnet “chlorella” kommer från det grekiska ordet “chloros”, som betyder grönt, och det latinska diminutivsuffixet “ella”, som betyder liten. I naturen kan chlorella föröka sig snabbt genom fotosyntesen. Allt den behöver för att växa och föröka sig är vatten, solljus, koldioxid och en liten mängd mineraler.

På 1960-talet insåg forskarna att det var helt omöjligt för människor att smälta chlorella i naturligt tillstånd på grund av dess hårda cellväggar som kapslar in de nyttiga näringsämnena. Detta är återigen anledningen till att du ser chlorellatillskott märkta som “chlorella med sprucken cellvägg”.

Vad gör chlorella för din kropp? Studier har visat att chlorella är bra för hela kroppen genom att stödja en sund hormonell funktion, främja hjärt- och kärlhälsa, hjälpa till att motverka effekterna av kemoterapi och strålning, sänka blodtrycket och kolesterolet samt hjälpa till att avgifta våra kroppar.

Chlorella har också använts för att försöka behandla eller förebygga följande:

 • Astmaattacker
 • Dålig andedräkt
 • Fibromyalgi
 • Högt kolesterol
 • Högt blodtryck
 • Låga nivåer av vitamin B-12
 • Premenstruellt syndrom (PMS)
 • Trichomoniasis (en sexuellt överförbar infektion)
 • Vita fläckar på könsorganen som kallas vulvar leukoplakia.

En del människor tar också chlorella för att försöka hjälpa till:

 • Öka energinivåerna
 • Avgifta kroppen
 • Förbättra den mentala funktionen

Fördelar med Chlorella

Som du kan se använder människor chlorella för många olika hälsoproblem. Här är sju vetenskapligt bevisade fördelar med chlorella som du kan hoppas på att få genom att införliva detta superlivsmedel i din dagliga kost.

1. Avgiftar tungmetaller

Om du har kvicksilverfyllningar i tänderna, har vaccinerats, äter fisk regelbundet, har utsatts för strålning eller äter livsmedel från Kina kan du ha tungmetaller i kroppen. Det är viktigt för din allmänna hälsa och ditt välbefinnande att vara proaktiv när det gäller att avgifta tungmetaller och gifter.

En av chlorellas mest betydelsefulla hälsofördelar är att den sveper in sig runt även envisa gifter som finns i våra kroppar, såsom bly, kadmium, kvicksilver och uran, och hindrar dem från att återabsorberas. Regelbunden konsumtion av chlorella kan till och med bidra till att tungmetaller inte ackumuleras i kroppens mjuka vävnader och organ överhuvudtaget.

2. Avgiftar strålning och kemoterapi

Strålbehandling och kemoterapi är de vanligaste formerna av cancerbehandling idag. Alla som har genomgått någon av dessa behandlingar, eller känner någon som har gjort det, vet hur hårt de tar på kroppen. Chlorellas höga halter av klorofyll har visat sig skydda kroppen mot behandlingar med ultraviolett strålning samtidigt som den avlägsnar radioaktiva partiklar från kroppen.

Enligt forskare från Virginia Commonwealth University Medical College, “Cellulära komponenter och funktioner i immunsystemet förblir på eller nära normala nivåer och påverkas mindre negativt när patienter genomgår kemoterapi och/eller tar immunosuppressiva mediciner som steroider”.

Universitetets tvååriga studie gjorde det möjligt för forskarna att observera att gliompositiva patienter har färre luftvägsinfektioner och influensaliknande sjukdomar när de tar chlorella.

3. Stödjer ditt immunförsvar

Forskning som publicerades i Nutrition Journal visade att NK-cellernas aktivitet förbättrades efter åtta veckors intag av chlorella. Forskare från Yonsei University i Seoul Korea studerade friska individer och deras immunsystems reaktion på klorellatillskott.

Resultaten visade att chlorella stödjer ett hälsosamt immunsystem och bidrar till aktiviteten hos naturliga mördarceller.

4. Främjar viktminskning

Det är svårt att gå ner i vikt, särskilt när vi blir äldre. I en studie som publicerades i Journal of Medicinal Food konstaterar forskarna att “intag av chlorella resulterade i märkbara minskningar av kroppsfettprocenten, det totala serumkolesterolet och blodglukosnivåerna vid fastande.”

Chlorella fördelar för viktminskning

Chlorella hjälper till att reglera hormoner, hjälpa till med ämnesomsättningen, förbättra cirkulationen och främja högre energinivåer. Den hjälper också till att minska vikt och kroppsfett och avlägsnar lagrade gifter.

När våra kroppar går ner i vikt frigörs gifter och kan återabsorberas. Det är viktigt att spola ut dessa gifter ur systemet så snabbt som möjligt. Chlorellas förmåga att omsluta de gifter och tungmetaller som finns i våra kroppar hjälper till att underlätta eliminering och förhindra återabsorption.

5. Främjar friskare hud

Forskning visar att chlorella även har fördelar för huden. En studie som publicerades i tidskriften Clinical Laboratory visade att chlorella minskar oxidativ stress som kan orsakas av föroreningar, stress och dålig kost.

Anledningen till att chlorella är effektiv för att producera friskare hud är att den naturligt ökar nivåerna av A-vitamin, C-vitamin och glutation i kroppen, vilket eliminerar fria radikaler och skyddar dina celler.

Genom att bara ta en tesked eller ett par kapslar dagligen av ett chlorellatillskott kan du se resultat på så lite som två veckor.

6. Bekämpar cancer

Man tror att alla mänskliga kroppar någon gång utvecklar cancerceller. Ett väl fungerande immunförsvar har förmågan att angripa och förstöra dessa celler innan de har chansen att få fäste och skapa cancer. En djurstudie visade att chlorella hjälper till att bekämpa cancer på flera sätt.

För det första kan det stärka immunförsvaret om det tas i förebyggande syfte. För det andra kan det hjälpa till att avlägsna tungmetaller och gifter och göra det mindre sannolikt att få miljörelaterad cancer. För det tredje förstärker chlorella T-cellernas verkan och hjälper till att bekämpa nya onormala celler.

Om cancer diagnostiseras och kemoterapi eller strålbehandling används kan chlorella hjälpa till att bekämpa biverkningarna och användas som komplement till naturliga cancerbehandlingar, vilket nämndes ovan.

7. Sänker ditt blodsocker och kolesterol

Typ 2-diabetes och högt kolesterol är två av de allvarliga kroniska sjukdomar som många amerikaner lider av idag. År av felaktig kost, stress och sömnbrist har lett till att många har fått en eller båda dessa diagnoser.

I en studie som publicerades i Journal of Medicinal Food fann forskarna att doser på 8 000 milligram chlorella per dag (uppdelat på två doser) hjälper till att sänka kolesterol- och blodsockernivåerna.

Forskarna observerade först en minskning av kolesterolnivåerna och sedan en förbättring av blodsockret. De tror att chlorella aktiverar ett antal gener på cellulär nivå som förbättrar insulinkänsligheten och uppmuntrar en sund balans.

En nyligen genomförd metaanalys av effekterna av klorellatillskott på kardiovaskulära riskfaktorer visar mestadels positiva effekter: förbättring av totalkolesterolnivåerna, lipoproteinkolesterolnivåerna med låg densitet, systoliskt blodtryck, diastoliskt blodtryck och fastande blodsockernivåer. Däremot visade de inte någon större effekt för triglycerider och kolesterolnivåer av högdensitetslipoprotein.

8. Ökar energin

Med sin imponerande blandning av vitaminer, mineraler, antioxidanter och fytonäringsämnen används chlorella som ett komplement och botemedel av många utövare av traditionell medicin. Med sitt höga klorofyllinnehåll används den ofta för inflammationsrelaterade tillstånd samt dess avgiftande och förnyande fördelar.

I traditionell kinesisk medicin sägs chlorella ge yin-energi. Det betyder att den är till stor hjälp för en överstimulerad eller obalanserad kropp. Den kan ha en lugnande effekt på nervsystemet samtidigt som den ger näring och återställer kroppen som helhet.

Inom ayurvedisk medicin anses chlorella ge ojas (“vitalitet” eller “livskraft”) till människor som känner sig nedstämda eller som skulle behöva en extra boost till sin redan positiva hälsa.

Näringsinnehåll

Chlorella är en av världens mest näringsrika superfoods. Tre tabletter klorella innehåller ca:

 • 10 kalorier
 • 2 gram protein
 • 0 gram fett
 • 1 gram kolhydrater
 • 0 milligram natrium
 • 78 milligram C-vitamin (87 procent DV)
 • 3000 internationella enheter vitamin A (60 procent DV)
 • 6,3 milligram järn (35 procent DV)

Dessutom innehåller chlorella näring en god mängd vitamin K, vitamin B1, vitamin B6 och fosfor.

När du tittar på dess näringstäthetspoäng är det lätt att förstå varför chlorella rankas som en av de tio bästa hälsokostarna i världen. Faktum är att den är mer näringstät per gram än andra gröna grönsaker, inklusive grönkål, spenat och broccoli.

Chlorella vs. Spirulina vs. Klorofyll

Är chlorella eller spirulina bättre? De flesta amerikaner har kanske inte hört talas om chlorella, men många har ätit spirulina i flera år. Chlorella och spirulina är båda alger som innehåller klorofyll och erbjuder ytterligare näringsämnen. De är båda vattenburna organismer, men på cellnivå är de helt olika.

Spirulina är en spiralformad, flercellig växt utan någon riktig kärna. Den är blågrön och kan växa upp till 100 gånger större än chlorella. Chlorella är en sfärisk formad encellig mikroorganism med en kärna och är grön.

Klorofyll är det gröna pigmentet som finns i både spirulina, chlorella och alla gröna växter. Klorofyll är helt naturligt, men en liknande halvsyntetisk blandning som kallas klorofyllin tillverkas i laboratorier för att användas i kosttillskott, t.ex. de som marknadsförs som “flytande klorofyll”. Grönalger som chlorella används ofta för att framställa klorofyllin.

Spirulina kan användas och konsumeras i kosttillskott direkt efter skörd, men chlorella måste genomgå en bearbetning för att bryta sina cellväggar så att användarna kan absorbera dess fördelar. Klorofyll kommer från gröna växter och alger. Chlorella sägs ha högre halt av klorofyll (kanske till och med dubbla mängden) än spirulina medan spirulina vanligtvis har högre halt av protein, järn, protein och gamma-linolensyra (GLA).

Fördelarna med chlorella och spirulina är mycket lika eftersom båda har en koncentrerad balans av näringsämnen som visat sig hjälpa till att rena och avgifta kroppen, och en hög koncentration av protein som stöder energi och klarhet. Klorofylls kända fördelar med leveravgiftning, hudskydd och förbättrad matsmältning är mycket lika, vilket inte är förvånande eftersom klorofyll är en stjärningrediens i både spirulina och chlorella och ligger bakom många av deras fördelar.

Chlorella och spirulina innehåller båda ytterligare näringsämnen som C-vitamin, A-vitamin, B-vitaminer med mera som inte finns i klorofylltillskott. Spirulina har till och med använts i Världshälsoorganisationens matprogram för undernärda barn i outvecklade länder. En enda dos av spirulinapulver på ett gram per dag kan motverka en A-vitaminbrist som kan leda till blindhet.

Klorofyll-, spirulina- och chlorellatillskott finns alla i pulver-, tablett- eller vätskeform. Beroende på dina hälsomål och vilka andra kosttillskott du tar kan ett av dessa kosttillskott tilltala dig mer än de andra. Du kan också ofta alla tre i vissa supergröna pulver.

Biverkningar och försiktighetsåtgärder

Klorellapulver och andra klorellatillskott kan orsaka biverkningar hos vissa personer. Vilka är biverkningarna av att ta chlorella? Några av chlorella-biverkningarna är bland annat:

 • svullnad i ansiktet eller tungan känslighet för solljus
 • matsmältningsbesvär
 • akne
 • utmattning
 • slöhet
 • huvudvärk
 • svindel
 • skakande

Majoriteten av dessa chlorella-biverkningar och symptom är typiska för alla avgiftningsprogram.

Chlorella kan också orsaka grönfärgad avföring. Andra faror med chlorella är potentiella allergiska reaktioner. Sök akut läkarvård om du får svåra andningsproblem eller en livshotande allergisk reaktion som kallas anafylaxi efter att ha tagit chlorella.

Klorellatillskott innehåller ofta jod, så personer som är allergiska mot jod eller som övervakar sitt jodintag bör vara försiktiga. Personer som behandlas för ett medicinskt tillstånd eller som för närvarande tar någon typ av medicinering bör rådgöra med sin läkare innan de tar chlorella. Chlorella är känt för att interagera med immunsupprimerande läkemedel samt blodförtunnande läkemedel som warfarin (Coumadin).

Experter har olika åsikter om säkerheten hos denna alg under graviditet, så gravida och ammande kvinnor bör tala med sin vårdgivare innan de tar chlorellatillskott.

Leave a Comment

Scroll to Top