Fördelar med matsmältningsenzymer

Fördelar med matsmältningsenzymer

Matsmältningsenzymer definieras som “enzymer som används i matsmältningssystemet”.

Alla enzymer är katalysatorer som gör det möjligt för molekyler att ändras från en form till en annan. Dessa enzymer hjälper oss att smälta livsmedel genom att bryta ner stora makromolekyler till mindre molekyler som våra tarmar kan absorbera, vilket stöder tarmhälsan och ser till att näringsämnena levereras till kroppen.

Typer:

Vilka är de viktigaste matsmältningsenzymerna? De delas in i tre huvudgrupper:

  1. Proteolytiska enzymer som behövs för att metabolisera proteiner.
  2. lipaser som behövs för att smälta fett
  3. amylaser som behövs för att bryta ner kolhydrater

Det finns olika typer av DE hos människor, bland annat:

  • Amylas – Finns i saliv och bukspottkörtelsaft och omvandlar stora stärkelsemolekyler till maltos. Behövs för att metabolisera kolhydrater, stärkelse och socker, som förekommer i princip i alla vegetabiliska livsmedel (potatis, frukt, grönsaker, spannmål osv.).
  • Pepsin – Vilket enzym bryter ner protein? Pepsin finns i magsaften i magen och hjälper till att omvandla protein till mindre enheter som kallas polypeptider.
  • Lipas – Tillverkas av bukspottkörteln och utsöndras i tunntarmen. Efter att ha blandats med gallan omvandlar det fetter och triglycerider till fettsyror. Behövs för att på rätt sätt absorbera livsmedel som mejeriprodukter, nötter, oljor, ägg och kött.
  • Trypsin och chymotrypsin – Dessa endopeptidaser bryter ner polypeptider ytterligare i ännu mindre bitar.
  • Cellulas – Hjälper till med matsmältningen av fiberrika livsmedel som broccoli, sparris och bönor, som kan orsaka överdrivna gaser. Många kan inte bryta ner cellulosa, men cellulas hjälper till att bryta ner den.
  • Exopeptidaser, karboxypeptidas och aminopeptidas – hjälper till att frigöra enskilda aminosyror.
  • Laktas – omvandlar sockret laktos till glukos och galaktos.
  • Sucrase – Splittar sockret sackaros till glukos och fruktos.
  • Maltas – Reducerar sockret maltos till mindre glukosmolekyler.
  • Andra enzymer som hjälper till med absorptionen av socker/kolhydrater är invertas, glukoamylas och alfagalaktosidas.

Hur fungerar matsmältningsenzymer?

Matsmältningen är en komplex process som börjar när du tuggar maten, vilket frigör enzymer i saliven. Det mesta av arbetet sker tack vare gastrointestinala vätskor som innehåller DEs, som verkar på vissa näringsämnen (fetter, kolhydrater eller proteiner).

Vi tillverkar särskilda DEs för att underlätta absorptionen av olika typer av livsmedel. Med andra ord tillverkar vi kolhydratspecifika, proteinspecifika och fettspecifika enzymer.

DEs är inte bara bra – de är nödvändiga. De omvandlar komplexa livsmedel till absorberbara föreningar, inklusive aminosyror, fettsyror, kolesterol, enkla sockerarter och nukleinsyror (som hjälper till att skapa DNA).

De syntetiseras och utsöndras i olika delar av matsmältningskanalen, bland annat i munnen, magen och bukspottkörteln.

Dessa enzymer optimerar absorptionen av näringsämnen och gör att du får ut mer av maten du äter. Därför har jag i 25 år religiöst ätit matsmältningsenzymer före varje måltid.

Det är också en bra försäkring för din tarm och tjocktarm. Du vill inte att maten ska komma osmält till tjocktarmen, där den hamnar i tjocktarmen och jäser och orsakar alla möjliga problem. Att konsumera DEs före en måltid kan förhindra detta.

Matsmältningen blir ett ännu större problem när du åldras – desto större anledning att börja tillsätta matsmältningsenzymer redan idag.

Nedan följer en översikt över matsmältningsprocessen i sex steg, som börjar med tuggning, och som utlöser DE-sekretion i matsmältningskanalen:

  1. Saliv amylas som frigörs i munnen är det första DE som hjälper till att smälta molekyler, och den processen fortsätter när maten kommer in i magsäcken.
  2. Magsäckens parietalceller börjar då frigöra syror, pepsin och andra enzymer, inklusive magens amylas, och processen med att bryta ner den delvis smälta maten till chym (en halvflytande massa av delvis smält mat) börjar.
  3. Magsyran neutraliserar också salivamylaset, så att magamylaset kan ta över.
  4. Efter en timme eller så drivs syreflödet vidare till tolvfingertarmen, där syran utlöser frisättningen av hormonet sekretin.
  5. Det i sin tur uppmanar bukspottkörteln att frigöra hormoner, bikarbonat, galla och många enzymer från bukspottkörteln, varav de viktigaste är lipas, trypsin, amylas och nukleas.
  6. Bikarbonaten ändrar syrahalten i chymat från sur till alkalisk, vilket inte bara gör det möjligt för enzymerna att bryta ner maten, utan även dödar bakterier som inte klarar av att överleva i den sura miljön.

Vid denna tidpunkt är det mesta av arbetet gjort för personer som inte lider av DE-svikt (brist på matsmältningsenzymer). För andra behövs tillskott som underlättar processen.

Detta kan även gälla för husdjur, eftersom det finns flera fördelar med matsmältningsenzymer för hundar, matsmältningsenzymer för katter och andra djur.

Bästa naturliga källor (livsmedel)

Många råa växter, t.ex. råa frukter och grönsaker, innehåller enzymer som underlättar matsmältningen.

Råa frukter och grönsaker som odlas i näringsrika jordar är de bästa naturliga källorna till DE, så se till att köpa mer av dessa när du handlar:

  • Ananas
  • Papaya
  • Kiwi
  • Kefir och yoghurt
  • Bananer
  • Mango
  • Miso, sojasås och tempeh (fermenterade sojaprodukter)
  • Surkål och kimchi
  • Avokado
  • Bipollen
  • Äppelcidervinäger
  • Rå honung
Fördelar med matsmältningsenzymer

Matsmältningsenzymer Kosttillskott

Eftersom proteiner, socker, stärkelse och fett alla kräver specifika typer av enzymer är det bäst att ta ett tillskott som täcker alla baser.

Många experter anser att de bästa matsmältningsenzymerna i form av kosttillskott är de som innehåller en blandning med ett helt spektrum av enzymer för att förbättra matsmältningen i allmänhet. Leta efter ett tillskott som innehåller en mängd olika enzymer, inklusive några av följande (priset kan variera beroende på vilket tillskott du köper):

  • Alfa-galaktosidas
  • Amylas (produceras av spottkörtlarna)
  • Cellulas
  • Glukoamylas
  • Invertas
  • Laktas
  • Lipas
  • Malt diastas
  • Proteas (eller syraproteas)
  • Peptidas
  • Betaglukanas
  • Pektinas
  • Fytas

Här är några tips för att köpa DEs baserat på dina symtom och din nuvarande hälsa:

  • Om du har problem med gallblåsan och letar efter en naturlig behandling för gallblåsan, köp en med mer lipas och gallsalter.
  • Om betain HCL anges som en produktingrediens ska du se till att pepsin också ingår.
  • Andra innehåller laktas, som fram till nyligen endast fanns som en enskild produkt. Detta enzym är utformat för att hjälpa dem som har specifika problem med sockerabsorptionen från mejeriprodukter.
  • Om du har en autoimmun eller inflammatorisk sjukdom kan du överväga att ta ett tillskott som innehåller proteas, som hjälper till med proteinförtäringen.
  • Välj en blandning med örter som pepparmynta och ingefära, som också stöder matsmältningen.
  • Eftersom vissa människor behöver mer bukspottkörtelenzymer än andra måste du tänka på att nivån av varje enzym beror på dina behov. De flesta produkter innehåller någon nivå av pankreatin, som är en kombination av alla tre bukspottkörtelns enzymer.

Fördelar

Varför är matsmältningsenzymer bra för dig? Mest för att de hjälper oss att smälta maten.

De främsta skälen till att många människor bör ta matsmältningsenzymer är att:

  • Hjälper till att behandla läckande tarmar och andra tillstånd som celiaki genom att avlasta mag-tarmkanalen.
  • Stödjer en hälsosam balans av bakterier och mikrober i tarmen.
  • Hjälper kroppen att absorbera svårsmält protein och socker som gluten, kasein och laktos (mjölksocker).
  • Förbättrar avsevärt symtom på sura uppstötningar och irritabel tarm.
  • Förbättrar absorptionen av näring och förebygger brister.
  • Motverka enzymhämmare som finns naturligt i livsmedel som jordnötter, vetegroddar, äggvita, nötter, frön, bönor och potatis.

Du kanske undrar om matsmältningsenzymer hjälper dig att gå ner i vikt eller bränna fett och om matsmältningsenzymer hjälper mot förstoppning?

Om du inte producerar tillräckligt med DEs för att hjälpa matsmältningsprocessen att fungera smidigt är det möjligt att du får förstoppning som kan förbättras om du kompletterar. DEs är dock i allmänhet inte kopplade till viktminskning och är inte avsedda för detta ändamål, även om de kan hjälpa till att dämpa ditt sug och göra att du kan känna dig nöjd med mindre.

Risker och biverkningar

Kan matsmältningsenzymer vara skadliga? Om du har ett kroniskt hälsoproblem är det en bra idé att besöka en hälsovårdare för att få hjälp med skräddarsydd DE-behandling.

Beroende på ditt hälsotillstånd kan din läkare avgöra vilka DEs som är säkrast och bäst för dig att ta. Om du har en historia av lever- eller gallblåsesjukdom eller magsår ska du rådgöra med en läkare innan du tar kosttillskott.

Vilka är potentiella biverkningar av matsmältningsenzymer? Även om de i allmänhet tolereras väl och är till hjälp, kan biverkningarna ibland omfatta:

  • illamående
  • diarré
  • kramper i buken
  • gas
  • huvudvärk
  • svullnad
  • yrsel
  • förändringar i blodsockret
  • allergiska reaktioner
  • onormal avföring

Om du drabbas av dessa symtom ska du inte fortsätta att ta dem, utan rådgöra med din läkare.

Det är mest troligt att du får biverkningar av matsmältningsenzymer om du tar en mycket hög dos och ignorerar doseringsrekommendationerna, så läs alltid produktetiketter noggrant.

Leave a Comment

Scroll to Top