De bästa Omega-3-tillskott

Bästa Omega-3-tillskott

Det finns tre typer av omega-3-fettsyror: eikosapentaensyra (EPA), dokosahexaensyra (DHA) och alfa-linolensyra (ALA). EPA och DHA är de aktiva formerna av omega-3-fettsyror i kroppen och finns främst i fisk- och skaldjurskällor, till exempel fet fisk. ALA å andra sidan måste omvandlas till EPA eller DHA och finns främst i vegetabiliska livsmedel som nötter och frön.

Det finns också flera olika former av omega-3-tillskott, som alla varierar i fråga om hur de bearbetas och produceras. Den bearbetningsmetod som används är särskilt viktig, eftersom den kan förändra kroppens förmåga att absorbera och använda varje enskild typ av omega-3-fettsyra.

De viktigaste formerna av omega-3-fettsyror är:

  • Fisk: De omega-3-fettsyror som finns i hel fisk finns i form av triglycerider, fosfolipider och fria fettsyror.
  • Fiskolja: I de flesta receptfria fiskoljetillskott finns omega-3-fettsyrorna i triglyceridform.
  • Bearbetad fiskolja: Ibland bearbetas fiskoljetillskott för att främja rening, vilket resulterar i bildandet av etylestrar, en typ av fiskolja som inte finns i naturen.
  • Reformerade triglycerider: De etylestrar som produceras i bearbetad fiskolja kan också omvandlas tillbaka till triglycerider, som också kallas reformerade triglycerider.

Även om alla dessa typer kan ge en mängd fördelar med omega-3, kan vissa typer absorberas bättre av kroppen än andra. Enligt en studie som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition var tillskott av EPA och DHA i form av triglycerider effektivare för att öka omega-3-statusen än tillskott av EPA och DHA i form av etylestrar.

Hur man väljer Omega-3-tillskott

Vad är då det bästa omega-3-tillskottet på marknaden? Det finns flera faktorer att titta på för att se till att du får det bästa för pengarna. Här är vad du ska tänka på när du tittar på tilläggsavdelningen:

1. Formulär

Om du väljer ett tillskott som innehåller triglycerider, fria fettsyror eller fosfolipider kan du maximera absorptionen och få ut det mesta av ditt omega-3-tillskott. Håll dig borta från kosttillskott som tillverkas av etylestrar, som är billigare och lättare att tillverka men mycket mindre effektiva än de triglycerider som finns naturligt i hela livsmedelskällor.

2. Typ

DHA och EPA är de aktiva formerna av omega-3-fettsyror i kroppen, och de flesta kosttillskott innehåller en bra blandning av de två för att bidra till ett brett utbud av fördelar. ALA, å andra sidan, finns i många växtbaserade kosttillskott (som veganska omega 3-fettsyror) och kan omvandlas till DHA eller EPA – men endast i begränsade mängder.

3. Dosering

Det kan vara lite svårt att tyda doseringen på ditt omega-3-tillskott. Faktum är att många kosttillskott har en hög total mängd milligram omega-3 men innehåller i själva verket en mycket mindre mängd EPA och DHA.

Hur mycket omega 3 per dag bör du ta? Även om det inte finns några officiella riktlinjer för den rekommenderade dosen av omega-3-fettsyror rekommenderar många organisationer att du får minst 250-500 milligram kombinerad EPA och DHA dagligen.

4. Friskhet

Precis som andra livsmedel kan fiskoljekapslar börja bli härskna med tiden, vilket minskar många av de potentiella hälsofrämjande egenskaperna. Förutom att kontrollera utgångsdatumet är det enklaste och mest effektiva sättet att avgöra färskhet att helt enkelt bryta upp kapseln och utvärdera smak och lukt för att se om den är härskad.

5. Renhet

När du köper fiskolja är det bäst att leta efter produkter som är certifierade av tredjepartsprogram, t.ex. International Fish Oil Standards (IFOS) eller EuroFins. Dessa organisationer har strikta krav på renhet och kan garantera att du får en högkvalitativ produkt som är fri från föroreningar, gifter, tungmetaller och oxidation.

6. Recensioner

Om du letar efter det bästa varumärket för omega-3-tillskott, se till att du alltid köper från en välrenommerad återförsäljare med många kundrecensioner och en dokumenterad historia av att leverera högkvalitativa produkter.

Förutom att kontrollera recensioner på nätet kan du också söka efter det bästa omega-3-tillskottet på Consumer Reports eller andra webbplatser som tillhandahåller opartiska, evidensbaserade produktrecensioner.

Bästa Omega-3-tillskott

Bästa Omega-3-tillskott

Vad är då det bästa omega-3-tillskottet? Det finns många olika typer, var och en med unika skillnader som kan anpassas till din smak och dina preferenser. Här är några av de bästa omega-3-vitaminerna på marknaden:

1. Fiskolja

Fiskolja kommer från vävnader från fet fisk och ger en jämn ström av både EPA och DHA. Det är också det mest lättillgängliga och ofta mycket prisvärt, vilket gör det till det bästa tillskottet för de flesta människor.

2. Torskleverolja

Torskleverolja innehåller inte bara koncentrerade doser av omega-3-fettsyror i form av EPA och DHA, utan är också rik på A- och D-vitamin, som båda är viktiga för nästan alla aspekter av hälsan.

3. Krillolja

Krillolja framställs av atlantisk krill, ett litet, räkliknande kräftdjur som främst finns i södra oceanen. Förutom innehållet av omega-3-fettsyror innehåller krillolja även astaxanthin, en kraftfull karotenoid som kan bidra till att bekämpa skador orsakade av fria radikaler och främja bättre hälsa.

4. Algolja

För dem som inte äter fisk eller skaldjur kan algolja vara ett bra alternativ för att tillgodose ditt dagliga behov av omega-3-fettsyror. Faktum är att den utmärker sig som en av de få växtbaserade källorna till omega-3 som innehåller både EPA och DHA, och studier visar att omega-3-fettsyrorna i algolja kan absorberas och tolereras lika bra som de i kokt lax.

5. Linfröolja

Linfröolja är ett av de bästa alternativen till omega-3 fiskolja, särskilt för dem som följer en vegansk eller vegetarisk kost. Den är laddad med ALA och finns i praktisk kapsel- eller mjukgelform, vilket gör det enklare än någonsin att få i sig din dagliga dos.

Bästa och sämsta Omega-3

När du letar efter högkvalitativa omega-3-tillskott är det viktigt att leta efter produkter som är tillverkade med ett minimum av fyllmedel eller tillsatta ingredienser. Minimalt bearbetade omega-3-fiskoljor som tillverkas med triglycerider snarare än etylestrar kan bidra till att öka biotillgängligheten och ge maximal mängd hälsofördelar.

Omega-3-källor och kosttillskott av låg kvalitet är inte bara mindre biotillgängliga, utan de innehåller också oftare föroreningar som toxiner och tungmetaller som kan vara skadliga för hälsan. Dessutom kan vissa kosttillskott också ha ett högt fettinnehåll men ett lågt innehåll av de nyttiga omega-3-fettsyrorna som förknippas med dessa viktiga hälsofördelar.

Bästa Omega-3 livsmedelskällor

Du kanske undrar: Hur kan jag få omega-3 naturligt? Hur enkelt det än kan låta är det bästa sättet att öka intaget av omega-3-fettsyror att inkludera några av de bästa omega-3-källorna i din dagliga kost.

Vad är då den bästa källan till omega-3? Särskilt fet fisk ger en koncentrerad mängd EPA och DHA i varje portion och anses ofta vara en av de bästa omega-3-livsmedlen. Det finns dock gott om växtbaserade alternativ för dem som föredrar att hoppa över fisk och skaldjur i stället.

Några av de bästa omega-3-föremålen att lägga till i din kost är makrill, vildfångad lax, valnötter, chiafrön, natto, sill och sardiner.

Risker och biverkningar

Omega-3-fettsyror är absolut nödvändiga för hälsan. Även om kosttillskott kan vara ett enkelt och bekvämt sätt att snabbt öka intaget är livsmedelskällor alltid att föredra. Förutom att dessa livsmedel innehåller gott om omega-3-fettsyror innehåller de också många andra viktiga näringsämnen, inklusive viktiga vitaminer, mineraler, hälsosamma fetter och proteiner.

När det används enligt anvisningarna kan tillskott vara ett säkert och effektivt sätt att snabbt öka intaget av omega-3-fettsyror. Det finns dock vissa omega 3-biverkningar som kan vara förknippade med frekvent användning, bland annat lös avföring, magbesvär och uppstötningar. Den bästa tiden att ta omega-3 är tillsammans med mat, vilket kan lindra symtomen och maximera absorptionen.

Innan du ger barn omega 3-tillskott till barn bör du först tala med ditt barns vårdgivare. Utifrån ditt barns hälsa, medicinska historia och aktuella mediciner (om det finns några) kan du se om det är en bra idé att komplettera med omega 3-fettsyror.

Möjliga interaktioner mellan läkemedel och kosttillskott inkluderar: antikoagulerande och trombocythämmande läkemedel, örter och kosttillskott; blodtrycksmediciner, örter och kosttillskott; orlistat (Xenical, Alli); preventivmedel; och vitamin E.

Leave a Comment

Scroll to Top