Eteriska oljor för husdjur

Eteriska oljor för husdjur
My project 1 20 Eteriska oljor för husdjur

Eteriska oljor för husdjur

Är eteriska oljor säkra för husdjur?
Om du undrar om säkerheten med eteriska oljor för husdjur är svaret att vissa eteriska oljor anses vara OK att använda på husdjur. Det finns en hel del eteriska oljor som har bedömts vara säkra och till och med bättre för husdjurens hälsa. Men det finns också många eteriska oljor som är giftiga för hundar och katter (och djur generellt), vilket jag kommer att prata om senare i den här artikeln. Men först, är du redo att lära dig allt om de bästa eteriska oljorna för husdjur, speciellt hundar och katter?

Eteriska oljor för husdjur: 5 bästa oljorna + användningar för hundar


Vilka eteriska oljor är OK för hundar?

Följande oljor är inte bara OK för hundar, utan de är också kända för att ha några riktigt imponerande potentiella fördelar! Här är en kort lista över eteriska oljor som experter säger är säkra att använda på hundar:

Lavendelolja
Lavendelolja är ett populärt val bland människor så kanske har du redan denna otroliga eteriska olja till hands för din pälsiga vän. Om du letar efter eteriska oljor för hundlukt är lavendel en härlig doft som husdjursägare brukar älska också. Dessutom visar studier på lavendelns fantastiska hjälpsamma effekter på fall av PTSD samt dess anti-ångest förmåga, så det kommer förmodligen lugna både dig och ditt husdjur. Lavendelolja är en utmärkt topisk behandling för hudproblem hos hundar, som allergier och brännskador. Det är också ett vanligt val av eteriska oljor för hund sår och eteriska oljor för hundklåda.

Lavendel High Altitude eterisk olja Eteriska oljor för husdjur

Pepparmyntsolja
Du kanske redan är bekant med denna populära, uppfriskande eteriska olja. Kommer pepparmyntsolja skada hundar? Pepparmynta är en av de mest rekommenderade eteriska oljorna för att bli av med loppor hos hundar. Du kommer faktiskt att hitta pepparmynta som en av de mer använda eteriska oljorna för hundloppavvisande till salu i djuraffärer och online idag.

Kamomillolja
Romersk kamomillolja är en välkänd antiinflammatorisk olja som är ett utmärkt val för både människor och hundar om problemet är hudirritation, brännskador, sår, munsår eller eksem. Detta är en mycket mild eterisk olja som också kan hjälpa till att lugna en stressad hund. Om du söker efter recept på eteriska oljor för hundar med kamomillolja, kolla in denna superenkla lugnande sprayrecept som också inkluderar lavendelolja.

Olibanumolja
Kan man använda olibanumolja för hundar? För de flesta hundar är svaret “ja!” Faktum är att Dr. Richard Palmquist, chef för integrativa hälsovårdstjänster vid Centinela Animal Hospital i Inglewood, Kalifornien, säger att användning av olibanumolja i vissa fall av cancer och tumörer kan vara mycket användbart. Användningen av olibanumolja vid cancer hos husdjur är inte så överraskande när man tänker på att forskning har visat den kraftfulla potentialen för olibanumolja att hjälpa till att bekämpa vissa former av cancer hos människor, inklusive blåscancer.
Olibanumolja är känd för att ha kraftfulla antimikrobiella egenskaper, vilket gör den till ett utmärkt val för att bekämpa bakterier och stärka immunförsvaret. Forskning med djurmodeller (möss) visar också att denna antika olja har kraftfulla antidepressiva effekter.

Cedrolja
Enligt Dogs Naturally Magazine är cedrolja (Cedrus Atlantica eller Cedrus deodara) en fantastisk naturlig skadedjursavvisare. Cedrolja, när den används på hundar, kan också fungera som ett antiseptiskt medel för lungorna, slemlösande medel för hosta (som kennelhosta) och cirkulationsstimulator.

Vilka är några av de bästa eteriska oljorna för katter?


Enligt Palmquist kan följande oljor vanligtvis användas säkert med katter (och hundar) på kort sikt:

Grönmyntaolja
Ganska lik pepparmintolja när det gäller dess doft och användningsområden kan Grönmyntaolja verkligen vara till hjälp för katter för många olika bekymmer, inklusive illamående och diarré. För överviktiga katter använder vissa veterinärer spearmintolja för att balansera ämnesomsättningen, och hos katter med gastrointestinala problem kan oljan användas för att förbättra oönskade symptom. Som de flesta eteriska oljor bör spearmintolja spädas ut innan applicering.

Eteriska oljor för husdjur

Frankincense-olja
Enligt Palmquist har frankincense-eterisk olja visat sig vara hjälpsam i vissa fall av cancer. Han har också sett det minska tumörer och externa sår. Frankincenseolja kan också öka blodtillförseln till hjärnan, men det kan göra högt blodtryck värre, så var försiktig när du använder den. Du kan kontrollera med din veterinär, men det är förmodligen bäst att avstå från att använda denna olja om din katt har en historia av hypertoni.

Kardemummaolja
Precis som med människor är kardemummaolja en bra matsmältningshjälp för husdjur. Det kan hjälpa till att lindra halsbränna samtidigt som det uppmuntrar en hälsosam aptitnivå. Den har också naturliga antimikrobiella egenskaper och kan vara till hjälp vid hosta.


Helichrysum-olja
Helichrysum eterisk olja har många fördelar för husdjur tack vare dess antiinflammatoriska, antioxidanta, antimikrobiella, antibakteriella och antifungala egenskaper. (16) För husdjur är det utmärkt för att minska blödning på grund av olyckor och för allmän hudföryngring också. Helichrysumolja används också för att stödja nervsystemet och öka hjärthälsan.

Helichrysum eterisk olja Eteriska oljor för husdjur

Fänkålolja
Fänkål eterisk olja har en söt doft som liknar lakrits och används vanligtvis för att behandla matsmältningsproblem hos människor. Hos katter kan den hjälpa till att balansera hypofysen, sköldkörteln och tallkottkörteln. Om din katt har en ansamling av vätska och/eller gifter i sina vävnader kan topisk applicering av utspädd fänkål hjälpa till att bryta upp den ohälsosamma ansamlingen och återställa normala förhållanden.

Hur man använder eteriska oljor för husdjur

Du bör endast använda 100 procent rena eteriska oljor för husdjur och alltid späda dem innan applicering om inte annat anges av din veterinär. Hur mycket olja ska du använda? Rekommendationerna varierar, och om du känner dig osäker bör du fråga din veterinär, men en säker satsning är att börja med en enda droppe eterisk olja i 50 droppar bärarolja, såsom kokos-, oliv- eller mandelolja.

En annan rekommendation är att använda tre till sex droppar eterisk olja(r) per en uns bärarolja.

Självklart är det viktigt att justera mängden oljor du använder beroende på ditt husdjurs storlek och ålder. Använd mindre av en utspädd olja med mindre hundar och katter, liksom valpar, kattungar och äldre husdjur.

För att möjliggöra att ditt husdjur kan dra nytta av doften av eteriska oljor, lägg en till två droppar eterisk olja i en diffuser och låt doften tränga in i vardagsrummet i 10 till 15 minuter.

Leave a Comment

Scroll to Top