Eukalyptusolja: 15 underbara sätt att använda den!

Eukalyptusolja: 15 underbara sätt att använda den!
My project 1 20 Eukalyptusolja: 15 underbara sätt att använda den!

Eukalyptusolja framställs av blad från utvalda arter av eukalyptusträd. Träden tillhör växtfamiljen Myrtaceae, som är hemmahörande i Australien, Tasmanien och närliggande öar. Det finns mer än 500 eukalyptusarter, men eteriska oljor från Eucalyptus salicifolia och Eucalyptus globulus (som också kallas feberträd eller gummiträd) hämtas för sina medicinska egenskaper.

Förutom att utvinna sina eteriska oljor används eukalyptusträdets bark för papperstillverkning och träet används i Australien som bränsle och timmer.

Traditionellt användes eukalyptusolja som ett smärtstillande medel som hjälpte till att lindra smärta, och den uppskattades för sin förmåga att minska inflammation och förbättra andningstillstånd. I dag är eukalyptusoljans fördelar och användningsområden omfattande, och oljan används ofta i läkande salvor, parfymer, ångbalsam och rengöringsprodukter.

Eukalyptol, eller 1,8-cineol, som utgör 70-90 procent av innehållet i eukalyptusolja, har antioxidativa, antiinflammatoriska och smärtlindrande effekter. Eukalyptus är också välkänd för sin förmåga att bekämpa bakterie-, virus- och svampinfektioner och för att hjälpa till att rensa luftvägarna från uppbyggt slem. Av dessa skäl är eukalyptus definitivt en av de mest fördelaktiga och mångsidiga eteriska oljorna att ha i medicinskåpet.

Tänk på att den extraktionsmetod som är bäst lämpad för att bevara de många olika användbara föreningarna i eteriska oljor är kall extraktion, ofta med CO2. Ångdestillation och andra metoder som använder hög värme eller flyktiga kemikalier kommer inte att resultera i samma nivå av nyttiga föreningar.

Eukalyptusolja Fördelar för hälsan

1. Förbättrar andningstillstånd

Av alla eteriska oljor anses eukalyptus vara en av de mest effektiva mot en rad luftvägssjukdomar, inklusive kronisk obstruktiv lungsjukdom (COPD), astma, bronkit, bihåleinflammation, förkylning, hosta och influensa.

Eukalyptus eterisk olja förbättrar många luftvägsbesvär eftersom den hjälper till att stimulera ditt immunförsvar, ger antioxidantskydd och förbättrar cirkulationen i luftvägarna. Eukalyptus gör att det känns lättare att andas när du känner dig täppt och näsan rinner eftersom den aktiverar näsans köldreceptorer, och den fungerar även som ett naturligt botemedel mot halsont. Dessutom kan eukalyptus hjälpa till att sova när du känner dig trängd och inte kan andas.

Forskning visar att Eucalyptus globulus, där cineol är den viktigaste aktiva ingrediensen, bidrar till att minska den inflammatoriska effekten av kronisk bronkit och hämmar hypersekretionen av luftvägsslemhinnor i djurstudier.

I en randomiserad studie som publicerades i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine utvärderades behandlingen av infektioner i övre luftvägarna med aromatiska örter. Studien genomfördes på sex primärvårdskliniker i norra Israel och deltagarna behandlades med en eterisk oljeblandning som innehöll eteriska oljor från eukalyptus, pepparmynta, oregano och rosmarin. De som ingick i försöksgruppen applicerade den eteriska oljeblandningen som en spray fem gånger om dagen i tre dagar och jämförde dessa resultat med en placebospray.

Forskarna fann att 20 minuter efter användning av sprayen rapporterade de i gruppen med eteriska oljor en större förbättring av symptomens svårighetsgrad jämfört med de i placebogruppen. De symtom som mättes var halsont, heshet och hosta.

2. Lindrar hosta

Eukalyptusolja är en av de mest effektiva eteriska oljorna mot hosta eftersom den fungerar som en slemlösande olja som renar kroppen från mikroorganismer och gifter som får dig att hosta och må dåligt. Eukalyptusolja gör också att det känns lättare att andas när du känner dig täppt och näsan rinner.

I en placebokontrollerad dubbelblind studie från 2014 undersöktes effekten av cineol, en av huvudkomponenterna i eukalyptusolja, på patienter med akut bronkit. Patienter som fick 200 milligram cineol tre gånger om dagen under en 10-dagarsperiod upplevde betydande förbättringar av bronkitssymptomen jämfört med de som fick placebo. Patienter som fick cineol hade betydligt färre hostanfall efter fyra dagars behandling.

3. Förbättrar säsongsbetonade allergier

Beståndsdelar i eukalyptusolja, såsom eukalyptol och citronellal, har antiinflammatoriska och immunmodulerande effekter, vilket är anledningen till att oljan ofta används för att lindra säsongsbetonade allergisymptom.

En djurstudie som publicerades i BMC Immunology visade att eukalyptusolja inte bara har antiseptiska, antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper, utan också kan ha immunreglerande effekter. Detta kan bidra till att förändra det immunsvar som uppstår när kroppen kommer i kontakt med ett allergen.

4. Bekämpar infektioner

Flera studier visar att eukalyptusolja och dess huvudkomponent, eukalyptol, har antimikrobiella effekter mot många bakterier, virus och svampar.

Eukalyptus kan användas aromatiskt eller lokalt för att bekämpa mikroorganismer som gör dig sjuk. Det är därför eukalyptusoljans fördelar inkluderar dess förmåga att stärka ditt immunförsvar. En laboratoriestudie som publicerades i Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine visade att eukalyptusolja uppvisade hämmande effekter mot Escherichia coli och Staphylococcus aureus (som kan orsaka en stafylokockinfektion).

En annan labbstudie visade att eukalyptusolja har en direkt antiviral effekt mot herpes simplex-virus, som kan leda till infektioner som genital herpes.

Eterisk olja av eukalyptus kan också användas som ett svampbekämpningsmedel mot vanliga svampinfektioner som candida och tånagelsvamp.

5. Minskar smärta och inflammation

En väl utforskad fördel med eukalyptusolja är dess förmåga att lindra smärta och minska inflammation. När den används lokalt på huden kan eukalyptus hjälpa till att minska muskelsmärta, ömhet och svullnad.

I en randomiserad klinisk studie som publicerades i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine undersöktes effekterna av inandning av eukalyptusolja på smärta och inflammatoriska reaktioner efter en total knäplastikoperation. Patienterna inhalerade antingen eukalyptus- eller mandelolja i 30 minuter under rehabiliteringen under tre på varandra följande dagar. Därefter rapporterades poäng för smärta, blodtryck och hjärtfrekvens. Forskarna fann att smärtpoäng under alla tre dagarna samt systoliska och diastoliska blodtrycksnivåer under den andra dagen var betydligt lägre i eukalyptusgruppen. Detta tyder på att inhalation av eukalyptusolja kan användas som “en omvårdnadsintervention för smärtlindring”.

Eukalyptusolja: 15 underbara sätt att använda den!
Eukalyptusolja: 15 underbara sätt att använda den!

6. Lindrar huvudvärk

Eukalyptusolja är en av de bästa eteriska oljorna mot huvudvärk eftersom den kan lindra trycket i bihålorna som kan orsaka mycket smärta och spänningar. Den har också stärkande egenskaper som kan öka den mentala klarheten och främja avslappning av spända ansiktsmuskler, vilket är till hjälp när du lider av huvudvärk orsakad av stress eller utmattning. Dessa resultat verkar vara mest uttalade när eukalyptusolja kombineras med pepparmintolja och en bärare.

En randomiserad studie från 2011 visade att eukalyptusolja har antiinflammatoriska och smärtstillande effekter. Den kan bidra till att hämma bildningen av slem i luftvägarna och förbättra andningen för personer med andningsbesvär, vilket kan bidra till att minska huvudvärksspänningar som orsakas av tryck i bihålorna.

7. Hjälper till med sårvård

Jag får ofta frågan om eukalyptusolja är bra för huden? På grund av sina antimikrobiella och antiseptiska egenskaper fungerar eukalyptus som ett bra verktyg vid hudirritationer som sår, skärsår, brännskador, sår och till och med insektsbett.

Enligt en granskning från 2017 som utvärderade användningen av eteriska oljor som alternativ medicin för dermatologiska tillstånd har eukalyptusolja visat sig vara effektiv mot blåsor, bölder, skärsår, förkylningssår, insektsbett, bältros, sår, sår, sår, sår, bölder, abscesser, fotsvamp och bakteriell dermatit. Den har antibakteriella, antivirala och svampdödande egenskaper, vilket gör den till ett mycket kraftfullt verktyg mot en rad olika hudtillstånd. Det är därför eukalyptusolja traditionellt användes som en läkande salva.

Eukalyptus eterisk olja Globulus Eukalyptusolja: 15 underbara sätt att använda den!

8. Förbättrar öronvärk

Eftersom eukalyptusolja fungerar som ett slemlösande medel som hjälper till att avlägsna slemhinnor i luftvägarna och har antimikrobiella egenskaper som hjälper till att rensa bort en infektion som kan leda till att vätska byggs upp i hörselgången, kan den användas för att förbättra symtom på öroninfektion och öronvärk.

Använd eukalyptusolja för att lindra öronvärk eller smärta som orsakas av förkylning eller hosta, nästäppa, en bakterieinfektion, säsongsallergier eller någon annan typ av tillstånd som orsakar vätskeansamling i dina hörselgångar.

9. Ökar den mentala klarheten

Eukalyptusolja har stärkande, lugnande och renande egenskaper, vilket är anledningen till att den kan användas för att öka energi och mental klarhet. Den kan hjälpa till att rensa dina luftvägar, ge mer syre till dina lungor och lindra hjärndimma.

En dubbelblind, placebokontrollerad, randomiserad cross-over-studie med 32 friska deltagare visade att när en kombination av eukalyptusolja, pepparmintolja och etanol applicerades på stora områden i pannan och tinningarna fick deltagarna ökad kognitiv förmåga. Blandningen av eteriska oljor hade också muskelavslappnande och mentalt avslappnande effekter.

10. Avvisar råttor

Visste du att eukalyptusolja kan hjälpa dig att bli av med råttor på ett naturligt sätt? Det kan tyckas vara en överraskande fördel med eukalyptusolja, men en studie från 2014 som publicerades i The Scientific World Journal visar att eukalyptus kan användas för att skydda ett område från husråttor.

När oljan sprayades i laboratorieboxar åt råttorna inte längre mat i det området. Forskarna rapporterar faktiskt att matkonsumtionen var betydligt lägre på den behandlade sidan jämfört med den obehandlade sidan, vilket tyder på att den eteriska eukalyptusoljan har en betydande repellerande effekt.

Vanliga användningsområden

1. Desinficera ditt hem – Tillsätt 20 droppar eukalyptusolja i en sprayflaska fylld med vatten och använd den för att rengöra ytorna i hemmet eller sprid ut 5 droppar i hemmet för att döda bakterier.

2. Stoppa mögeltillväxt – Tillsätt 5 droppar eukalyptusolja i dammsugaren eller ytrengöraren för att hindra mögeltillväxt i hemmet.

3. Avvisa råttor – Tillsätt 20 droppar eukalyptusolja i en sprayflaska fylld med vatten och spraya på områden som är utsatta för råttor, t.ex. små öppningar i ditt hem eller nära ditt skafferi. Var bara försiktig om du har katter, eftersom eukalyptus kan vara irriterande för dem.

4. Förbättra säsongsrelaterade allergier – sprid 5 droppar eukalyptus hemma eller på jobbet, eller applicera 2-3 droppar lokalt på tinningar och bröst.

5. Lindra hosta – Gör min hemgjorda Vapor Rub som är en kombination av eukalyptus- och pepparmyntsolja, eller applicera 2-3 droppar eukalyptus på bröstet och nacken.

6. Rensa bihålorna – Häll en kopp kokande vatten i en skål och tillsätt 1-2 droppar eterisk eukalyptusolja. Lägg sedan en handduk över huvudet och andas in doften djupt i 5-10 minuter.

7. Lindra halsont – Applicera 2-3 droppar eukalyptusolja på bröstet och halsen, eller sprid 5 droppar hemma eller på jobbet.

8. Lindra öronvärk – Applicera 2-3 droppar eukalyptusolja på bröstet och i nacken eller gnugga försiktigt in en droppe i den yttre delen av hörselgången. Kom ihåg att späda ut eukalyptusoljan innan du använder den lokalt på ett barn.

9. Stärk ditt immunförsvar – Gör din egen immunstärkande olja genom att kombinera eteriska oljor från eukalyptus, kryddnejlika, citron, kanel och rosmarin. Du kan också sprida 5 droppar eukalyptusolja hemma eller på jobbet.

10. Lindra hudirritationer – Applicera 2-3 droppar eukalyptusolja på en ren bomullsboll och gnugga in det berörda området två till tre gånger dagligen tills problemet har försvunnit.

11. Lugna insektsbett – Applicera 2-3 droppar eukalyptusolja på en ren bomullsboll och applicera den på insektsbettet tre gånger dagligen tills det försvinner.

12. Öka energin – Diffusa 5 droppar eukalyptusolja hemma eller på jobbet, eller gnugga in 2-3 droppar i tinningarna och nacken.

13. Lindra huvudvärk – sprid 5 droppar eukalyptus hemma eller på jobbet, inandas oljan direkt från flaskan eller applicera 2-3 droppar lokalt på tinningarna och nacken.

14. Lindra muskelsmärta eller ömhet – Applicera 2-3 droppar eukalyptus lokalt på det aktuella området. För att täcka en större yta, späd ut eukalyptus med en halv tesked bärolja.

15. Bekämpa dålig andedräkt och karies – Använd eukalyptusolja som en naturlig munsköljning genom att tillsätta 1-2 droppar i vatten, gurgla och sedan spotta ut det. Tänk på att eukalyptus inte ska sväljas.

Eukalyptus eterisk olja Radiata Eukalyptusolja: 15 underbara sätt att använda den!

Försiktighetsåtgärder

Eukalyptusolja är inte säker för invärtes bruk. Den bör endast användas aromatiskt eller lokalt. Om du använder eukalyptus för munhälsa ska du se till att spotta ut den efteråt.

Personer med känslig hud bör späda ut eukalyptusolja med en bärarolja (t.ex. kokosolja) innan de använder den på huden. Jag föreslår också att du späder ut eukalyptusoljan innan du applicerar den lokalt på dina barn och undviker att använda den i ansiktet, eftersom den kan vara irriterande.

Det har förekommit fall av förgiftning av eukalyptusolja hos spädbarn och småbarn. Det är inte säkert för barn att svälja eukalyptusolja. Om du använder eukalyptusolja på barn bör du hålla dig till att sprida den hemma eller späda ut den med en bärarolja innan den appliceras lokalt.

Leave a Comment

Scroll to Top