Fördelar med kollagen för hud, hår och leder

Fördelar med kollagen
Glimja.com Vitaminer.nu Greatlife.se Lifebutiken.se Fördelar med kollagen för hud, hår och leder

Vad består kollagen av? Det kallas ofta för ett “komplext protein”, vilket inte är förvånande med tanke på att det innehåller hela 19 olika aminosyror.

Dessa omfattar en blandning av både icke väsentliga (även kallade villkorliga) och väsentliga typer. Det är en särskilt bra källa till arginin, glutamin, glycin och prolin.

Kollagenproteinet består av tre kedjor och är lindat i en tät trippelspiral. Varje kedja är över 1 400 aminosyror lång!

Procollagen är “en löslig prekursor av kollagen som bildas av fibroblaster och andra celler i processen för kollagensyntes”. Såsom förklaras i Journal of Supramolecular Structure:

Kollagen i de flesta vävnader hos högre djur och i många vävnader hos lägre djur har formen av ett rep med hög grad av ordning. I likhet med ett rep, som har flera nivåer av upprullning, har kollagenfibrillen fyra strukturella nivåer varav minst tre är upprullningar. Polypeptidkedjan, molekylen och mikrofibrillen är spiralformade strukturer; fibrilen kan bestå av parallella eller eventuellt upprullade mikrofibriller.

Med andra ord är det kollagenfibrillerna som gör att bindvävens form kan definieras och bibehållas. Det är den så kallade mikrofibrillära strukturen som utgör kollagenet.

Näringsinnehåll

Prolin och glycin är de primära typerna av aminosyror som finns i kollagenkedjor. Både prolin och glycin finns inte i riklig mängd i animaliskt kött, vilket är det ställe där de flesta människor som äter en “västerländsk kost” får huvuddelen av sitt protein.

När du är sjuk, utsätts för mycket fysisk eller känslomässig stress eller på annat sätt är ohälsosam kan det hända att din kropp inte kan producera tillräckligt med aminosyror på egen hand. Kroppen behöver då hjälp från externa källor, främst din kost eller kosttillskott, för att få sitt behov tillgodosett.

De högsta halterna av aminosyror som finns i kollagen, tillsammans med några av deras viktigaste fördelar, inkluderar:

 • Proline: Prolin: Prolin utgör nästan 15 procent av kollagenet. Särskilt prolin och glycin spelar en viktig roll för att se till att din kropp fungerar smidigt. Prolin bidrar till att skydda blodkärlens integritet, förbättra ledhälsan och har olika kardiovaskulära fördelar.
 • Glycin: Omkring en tredjedel av proteinet i kollagenet är glycin. Även om glycin är den minsta aminosyran i storlek har den stora effekter. För att se till att våra celler fungerar som de ska hjälper glycin till att bygga upp friska DNA-strängar. Den hjälper också till att bilda kreatin, vilket främjar en sund muskeltillväxt och ökar energiproduktionen under träning.
 • Glutamin: Glutamin anses vara ett av de viktigaste och mest rikliga näringsämnena i kroppen och bildas både i våra muskler och fås även från livsmedelskällor. Forskning visar att glutamin har fördelar för att förebygga ångest, spänningar, sömnstörningar/sömnlöshet, bristande koncentration, dålig matsmältning, försvagat immunförsvar och låg energi. Enligt en rapport tryckt i American Journal of Clinical Nutrition har det visat sig ha positiva effekter på produktionen av tillväxthormon, vilket kan förbättra aspekter av psykisk hälsa, till exempel hjälpa till med frisättning av GABA som ökar känslor av “inre lugn och ro”. Kväve, som skapas av glutamin i stora mängder, hjälper också till med sårläkning och förebygger muskelförtvining och ledvärk.
 • Arginin: Arginin (även kallat L-argininin) bryts ner till kväveoxid i kroppen, vilket är en viktig förening för artär- och hjärthälsa. Arginin har också visat sig förbättra cirkulationen, bidra till att stärka immunförsvaret och har en positiv inverkan på den manliga libido.

Kollagenpeptider

Kollagenpeptider innehåller exakt samma uppsättning aminosyror och näringsämnen som kollagen, men har genomgått en process som kallas hydrolys för att bryta ner dem till kortare proteinkedjor.

Hydrolyserat kollagen kan inte bara lösas upp i både varmt och kallt vatten, utan det är också mycket lättare för din mage att bryta ner och smälta. Det har också en hög biotillgänglighet och kan absorberas i blodomloppet lättare än vanligt kollagenprotein, vilket ger dig mer för pengarna när det gäller näring.

Det bästa av allt är att kollagenpeptider kan hjälpa till att förbättra hud och hår, lindra ledvärk och optimera din tarms hälsa.

Kollagen vs. gelatin

Är du nyfiken på om kollagen är annorlunda än gelatin och hur det skiljer sig från andra proteiner som redan finns i kroppen? Du kanske har hört kollagen och gelatin nämnas i samma andetag. Det beror på att gelatin härstammar från kollagen – när kollagen bryts ner blir det till gelatin.

Processen finns i benbuljong: När benen puttrar i buljongen under tillagningsprocessen, som pågår under en till två dagar, bryts kollagenet långsamt ner till gelatin.

Gelatin var faktiskt ett av de första livsmedlen som användes som medicinsk behandling i det gamla Kina.

Gelatin passar bra för personer med matallergier eller känslighet. Det hjälper även deras kroppar att hantera svårsmält mat bättre på lång sikt genom att hjälpa till att reparera delar av mag-tarmkanalen.

Som en rik källa till gelatin kan kollagenkällor som benbuljong underlätta läkning av slemhinnan, vilket innebär förbättrad absorption av näringsämnen och mindre risk för läckande tarm (partiklar som läcker ut från tarmen till platser där de inte ska vara). Med andra ord är gelatin fullt av samma bra saker som kollagen, bara i en annan form.

Fördelar med kollagen

Fördelar och användningsområden för kollagen

Vad gör kollagen för din kropp? Nedan följer några av de främsta fördelarna med detta viktiga protein:

1. Förbättrar hudens och hårets hälsa

Varför är kollagen bra för huden? Det finns en anledning till att det anses vara den främsta kollagenfördelen.

Ökade kollagennivåer kan hjälpa din hud att se fastare ut, göra den smidigare och hjälpa dina hudceller att fortsätta att förnyas och repareras normalt. Enligt en randomiserad, trippelblind, placebokontrollerad studie hjälper det också till att motverka effekterna av åldrande och kollagenförlust, såsom lösare hud, fler rynkor och mindre elasticitet.

Andra dubbelblinda, placebokontrollerade studier som undersöker kollagens anti-aging-egenskaper har visat att 2,5-5 gram kollagenhydrolysat som används av kvinnor i åldern 35-55 år en gång dagligen i åtta veckor kan förbättra hudens elasticitet, hudens fuktighet, transepidermal vattenförlust (torrhet) och hudens ojämnhet avsevärt, allt med små eller inga biverkningar.

Detta gör den till en av de bästa naturliga hudvårdsingredienserna som finns. Fördelarna med kollagen är också att det minskar celluliter och bristningar.

När huden förlorar sin elasticitet på grund av minskad kollagenhalt finns det en annan bieffekt: mer synliga celluliter. Eftersom din hud nu är tunnare blir celluliterna tydligare – det är slut med att dölja vad som händer under ytan.

Kollagen för huden hjälper till att bibehålla elasticiteten och minska eventuella gropar.

2. Minskar ledvärk och nedbrytning

Har du någonsin känt att du har “skelettben”, sådana som känns extra stela och gör ont när du rör dig? Det är troligen en förlust av kollagen som visar sitt fula tryne.

När vi förlorar detta viktiga protein börjar våra bindvävar (inklusive senor och ligament) röra sig mindre lätt, vilket leder till stelhet, svullna leder med mera.

Kollagenet har en gelliknande, smidig struktur som täcker och håller ihop våra ben och gör att vi kan glida och röra oss utan smärta. Tänk på att inta mer kollagen som att smörja ett knarrande dörrhängel: Det hjälper dina leder att röra sig lättare, minskar smärta som ofta är förknippad med åldrande och minskar till och med risken för ledförstöring.

Det är ingen överraskning att en studie från 2019 till och med visade att kollagen är en effektiv behandling av artros och andra ledvärksproblem.

En dubbelblind, placebokontrollerad, randomiserad, klinisk studie om effektiviteten av kollagenpeptider vid artros visade att kollagen är ett “potentiellt terapeutiskt medel som ett näringstillskott för behandling av artros och upprätthållande av ledhälsa”.

En annan studie som publicerades i International Journal of Medical Sciences visade att personer med ledvärk vid artros som behandlats med kollagen typ 2 uppvisar betydande förbättringar i dagliga aktiviteter, som att gå i trappor, gå upp eller sova, och en allmän förbättring av sin livskvalitet.

Marinkollagen Fördelar med kollagen för hud, hår och leder
1
Kleen Marine Collagen
269 KR

Kleen Marine Collagen pulver är ett hydrolyserat fiskkollagenpulver tillverkat av Peptan®

Kollagen Fördelar med kollagen för hud, hår och leder
2Vi gillar
Närokällan Kollagen Peptider 400 g
279 kr

Kollagen är ett fiberprotein som finns i stor mängd hos alla däggdjur. Kollagen finns framförallt i senor, blodkärlsväggar, ben och i vår hud.

1427 1 Fördelar med kollagen för hud, hår och leder
3Vegan
Beauty Greens Collagen Booster Piña Colada
429 kr

Sunwarrior’s Beauty Greens Collagen Booster med biotin och hyaluronsyra.

nordic kings supplements benbuljong front Fördelar med kollagen för hud, hår och leder
4Wow!
Benbuljong Premium – EKO
615 kr

Ekologisk Benbuljong Premium är gjord på de absolut finaste råvarorna från Svenska KRAV-certifierade nötdjur.

3. Hjälper till att avhjälpa läckande tarmar

Om du lider av läckande tarmsyndrom, ett tillstånd där gifter som är skadliga för dig kan passera genom matsmältningskanalen, kan kollagen vara till stor hjälp. Det hjälper till att bryta ner proteiner och lugnar tarmslemhinnan, reparerar skadade cellväggar och tillför tarmen aminosyror.

Den största fördelen för matsmältningen av att äta mer kollagen är att det hjälper till att bilda bindväv och därmed försegla och läka den skyddande slemhinnan i mag-tarmkanalen. Idag vet vi att många sjukdomar faktiskt kan spåras tillbaka till inflammation eller irritation som härrör från en ohälsosam tarm.

Studier har visat att serumkoncentrationen av kollagen är lägre hos patienter med inflammatorisk tarmsjukdom. Tillskott av kollagenpeptider kan hjälpa till att behandla gastrointestinala symtom och inflammation, inklusive läckande tarmsyndrom, IBS, sura uppstötningar, Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

Förutom att hjälpa till att behandla läckande tarmar, inkluderar fördelarna med kollagen att hjälpa till med absorptionen av vatten i tarmarna, vilket gör att saker och ting rör sig friare ut ur kroppen.

4. Ökar ämnesomsättningen, muskelmassan och energiproduktionen

En ökning av kollagenet kan bidra till att öka din ämnesomsättning genom att lägga till muskelmassa till din ram och hjälpa till med omvandlingen av viktiga näringsämnen.

En av glycinets viktigaste roller är att hjälpa till att bilda muskelvävnad genom att omvandla glukos till energi som försörjer muskelcellerna. Kom ihåg att det är viktigt att behålla muskelmassan när du åldras, eftersom den hjälper till att stödja hållning och benhälsa och förbränner fler kalorier än fett.

När du äter kollagen kan du ha nytta av att också äta C-vitamin för att se till att kroppen kan omvandla kollagenet till ett användbart protein. Detta kan börja återställa källan till din energi och vitalitet.

Det är inte allt som glycin kan göra för din ämnesomsättning. Forskning visar att glycin också har viktiga roller i både matsmältningssystemet och det centrala nervsystemet, som spelar en stor roll för att upprätthålla en frisk och ungdomlig kropp.

Glycin verkar bidra till att bromsa effekterna av åldrande genom att förbättra kroppens användning av antioxidanter och används också i processen för att bygga friska celler från DNA och RNA.

Dessutom har det visat sig att arginin ökar kroppens förmåga att tillverka proteiner, vilket är viktigt för att reparera muskelvävnad, behandla sår, undvika vävnadsslöseri, öka ämnesomsättningen och bidra till god tillväxt och utveckling.

5. Stärker naglar, hår och tänder

Har du någonsin haft skalande och spruckna naglar? Det kan bero på brist på kollagen.

Kollagenprotein är byggstenen i naglar, hår och tänder. Om du lägger till det i din kost kan du hålla naglarna starka och eventuellt vända tecken på håravfall.

En studie som publicerades i Journal of Investigative Dermatology visade att det finns ett “viktigt samband mellan extracellulär matris (ECM) och regenerering av hårsäckar, vilket tyder på att kollagenets fördelar skulle kunna vara ett potentiellt terapeutiskt mål för håravfall och andra hudrelaterade sjukdomar”.

I en annan dubbelblind, placebokontrollerad studie konstaterades att vuxna kvinnor som tog kollagen fick förbättringar av den totala hårvolymen, hårbotten och tjockleken på hårkroppen efter 90 dagar. Ytterligare förbättringar efter 180 dagar omfattade hårglans, fukthållning i huden och hudens smidighet.

6. Förbättrar leverhälsan

Om du vill avgifta din kropp från skadliga ämnen, förbättra blodflödet och hålla ditt hjärta ungt, är kollagen mycket användbart. Det beror på att glycin hjälper till att minimera skador som levern upplever när den absorberar främmande ämnen, gifter eller alkohol som inte borde passera genom den.

Ett av de enklaste sätten att rensa levern är att äta benbuljong. Jag rekommenderar ofta en tredagars benbuljongdetox för att snabbt hjälpa till att reparera läckande tarmar. Detta kan hjälpa din kropp att göra sig av med kemikalier och “återställa” din tarm, vilket förbättrar den allmänna immunfunktionen.

Studier har till och med visat att glycin kan användas för att minska alkoholinducerad leverskada och andra former av akut eller kronisk leverskada.

7. Skyddar kardiovaskulär hälsa

Aminosyran prolin hjälper dina artärväggar att släppa ut fettansamlingar i blodet, vilket minskar fettet i artärerna och minimerar fettansamlingen. Prolin behövs för vävnadsreparation i lederna och artärerna – plus att det hjälper till att kontrollera blodtrycket.

Som en del av kollagenet i lederna skyddar det våra kroppar från vibrationer och stötar och hjälper oss att behålla värdefullt brosk när vi blir äldre. Det är också kopplat till förebyggande av åderförkalkning (åderförkalkning) eftersom det hjälper våra artärer att hålla sig fria från farlig plackuppbyggnad.

Arginin bidrar dessutom till produktionen av kväveoxid, vilket ger bättre vasodilatation – dvs. vidgning av artärer och avslappning av muskelceller och blodkärl som ger bättre cirkulation.

Källor till kollagen

Vilka livsmedel innehåller mycket kollagen? När det gäller källor till kollagen som vi får från vår kost är de främsta källorna livsmedel med mycket hög proteinhalt, inklusive nötkött, kyckling, fisk och äggskalmembran.

Här är lite information om hur de skiljer sig åt och hur de gynnar oss:

 • Kollagen från nötkreatur (ko eller nötkött): Bovint kollagen kommer från kor, särskilt från deras hud, ben och muskler. Det består huvudsakligen av kollagen av typ 1 och 3, vilket passar bra med tanke på att dessa typer är de mest förekommande som skapas och hittas i människokroppen. Det är en rik tillgång på glycin och prolin och är därför användbart för kreatinproduktion, muskeluppbyggnad och hjälper även kroppen att skapa sitt eget kollagen.
 • Kycklingkollagen: Den mest förekommande typen i kycklingkollagen är typ 2, som är bäst för att bygga brosk. Detta gör det fördelaktigt för ledhälsan, särskilt eftersom denna källa också innehåller kondroitinsulfat och glukosaminsulfat – som båda har anti-aging-effekter. De flesta kosttillskott som innehåller kollagen använder vanligtvis kycklingkollagen och ger typ 2.
 • Fiskkollagen: Kollagen från fisk har visat sig vara lätt absorberat och innehåller främst typ 1-kollagen, med aminosyrorna glycin, prolin och hydroxiprolin. Eftersom typ 1 finns i hela kroppen har konsumtion av mer fiskkollagen förknippats med fördelar för leder, hud, vitala organ, blodkärl, matsmältning och ben. Hydroxiprolin är en viktig komponent i kollagenets trippelspiral, och lägre nivåer har förknippats med nedbrytning av lederna och därmed symtom/tecken på åldrande. Hydroxiprolin behövs för kollagenets stabilitet och skapas genom att modifiera normala prolinaminosyror efter att kollagenkedjan byggts upp. Denna reaktion kräver också C-vitamin (för att hjälpa till med tillsättningen av syre), vilket är anledningen till att C-vitaminbrist kan orsaka avvikelser i kollagennivåerna.
 • Kollagen från äggskalets membran: Äggkollagen: Äggkollagen, som finns i äggskal och äggvita, innehåller huvudsakligen kollagen av typ 1. Det finns också typ 3, 4 och 10, men överlägset mest typ 1, precis som i människokroppen (ungefär 100 gånger mer typ 1 än typ 4). Den innehåller glukosaminsulfat, kondroitinsulfat, hyaluronsyra och olika aminosyror som har fördelar för uppbyggnad av bindväv, sårläkning, uppbyggnad av muskelmassa och minskning av smärta/styvhet.

Typer av kollagen

Det är ett föga känt faktum att det finns minst 16 olika typer av kollagen i människokroppen. Dessa inkluderar typ 1, 2, 3, 5 och 10. Den stora majoriteten – mellan 80 och 90 procent – består dock av typ 1, 2 och 3.

Kollagen av typ 1 utgör nästan 90 procent av kroppens utbud, enligt vissa resultat. Det finns också olika typer av kollagen som finns i vissa livsmedel eller som används för att skapa kollagenprodukter och kosttillskott.

Vilka är de bästa kollagentyperna? Här får du en översikt över de olika kollagentyperna, kollagenkällorna och deras främsta fördelar så att du kan avgöra vilken typ som är bäst:

 • Typ 1/Typ I: Detta är den överlägset vanligaste och anses vara den starkaste typen av kollagen som finns i människokroppen. Den består av eosinofila fibrer som bildar delar av kroppen, inklusive senor, ligament, organ och hud (dermis). Kollagen av typ 1 bidrar också till att bilda ben och kan hittas i mag-tarmkanalen. Det är mycket viktigt för sårläkning, ger huden dess stretchiga och elastiska kvalitet och håller ihop vävnad så att den inte går sönder.
 • Typ 2/Typ II: Kollagen av typ 2 hjälper främst till att bygga brosk, som finns i bindväv. Hälsan i våra leder är beroende av brosk som är tillverkat av kollagen typ 2, vilket är anledningen till att det är fördelaktigt för att förebygga åldersassocierad ledvärk eller olika artrit-symptom.
 • Typ 3/Typ III: Kollagen av typ 3 består av retikulära fibrer och är en viktig komponent i den extracellulära matris som utgör våra organ och vår hud. Det finns vanligtvis tillsammans med typ 1 och bidrar till att ge huden dess elasticitet och fasthet. Det bildar också blodkärl och vävnad i hjärtat. Av dessa skäl har brist på kollagen av typ 3 kopplats till en högre risk för brustna blodkärl och till och med tidig död, enligt resultat från vissa djurstudier.
 • Typ 4/Typ IV: Kollagen av typ 4 har den viktiga uppgiften att bilda basal lamina, som finns i endotelceller som bildar vävnad som omger organ, muskler och fett. Basal lamina behövs för olika nerv- och blodkärlsfunktioner. De bekläder de flesta av våra matsmältningsorgan och andningsytor. Basal lamina finns i utrymmena mellan det översta lagret av hud/vävnad och det djupaste lagret. De är ett tunt lager av gelliknande vätska som utgör en kudde/polstring för den överliggande vävnaden.
 • Typ 5/Typ V: Denna typ behövs för att skapa cellytan, hårstrån och vävnad som finns i kvinnors placenta (det organ som utvecklas i livmodern under graviditeten, förser det växande barnet med syre och näring och avlägsnar avfall).
 • Typ 10/Typ X: Typ 10 hjälper till med nybildning av ben och bildning av ledbrosk. Den är involverad i processen för endokondral ossifikation, vilket är hur benvävnad skapas hos däggdjur. Den har visat sig vara fördelaktig för läkning av benbrott och reparation av synoviala leder.

Biverkningar

Lyckligtvis är negativa kollagenbiverkningar sällsynta. De flesta som upplever negativa biverkningar av kollagen har antingen överskridit de rekommenderade doserna eller har redan existerande allergier.

Kontrollera källorna till kollagenet på tilläggsflaskan. Om du är allergisk mot fisk och fiskkollagen används i produkten ska du naturligtvis undvika det.

Om tillägget endast anger kollagentyperna är det viktigt att veta att kollagen typ 2 vanligtvis är kyckling, medan typ 1 och 3 kan vara nötkreatur, fisk eller äggvita. Om du är allergisk mot något av dessa proteiner ska du undvika det.

Det är inte riktigt en kollagenpulverbiverkan, men ett klagomål som vissa användare registrerar kan vara en dålig eftersmak från pulvret eller tabletterna. Denna dåliga smak försvinner inom några minuter, men den kan oftast undvikas helt och hållet genom att ta pulvret i en smoothie till exempel.

Leave a Comment

Scroll to Top