Fördelar med Rädisa

Fördelar med Rädisa rädisor nyttigt

Rädisa tillhör familjen Brassicaceae, som även omfattar senap och kål. Rädisans rot är besläktad med grönkål, broccoli, blomkål och pepparrot, för att nämna några. (2)

Rädisan är känd som en klassisk prydnad till den gröna salladen, med en krispig och pepprig touch, men har faktiskt funnits länge. De flesta stater odlar Rädisa, med Florida och Kalifornien i topp när det gäller tillväxten.

Namnet Rädisakommer från det latinska ordet radix, och dess släktnamn Raphanus kommer från ett gammalt grekiskt uttryck raphanos, som betyder “lätt uppfödd”.

Rädisa brukar ses inlagd i saltlake, ungefär som man ser inlagda gurkor, i bland annat Kina och Japan, och nästan en tredjedel av vikten av de grönsaker som odlas i Japan utgörs av daikonRädisor.

När rädisan picklas eller fermenteras får den en vacker gul färg som faktiskt verkar oattraktiv för många i USA, men den är utsökt och näringsrik. Oavsett detta är den en del av kärnkosten i Japan och ger en extra krydda till de vanliga skålarna med ris som konsumeras.

Du känner förmodligen till den vita, röda eller rödvita rädisan. Vissa odlar de runda svarta spanska eller långa svarta spanska sorterna, som har ett svart skal och ett klart vitt fruktkött som är fast och krispigt.

Det finns också de rosafärgade China rose och shite Strasburg, som ingår i det som kallas vinterRädisa och som brukar lagras på samma sätt som betor och rovor.

är Rädisor nyttigt?

En kopp råa, skivade rädisa (116 gram) innehåller ungefär: (3)

  • 19 kalorier
  • 4 gram kolhydrater
  • 0,8 gram protein
  • 0,1 gram fett
  • 1,9 gram fibrer
  • 17,2 milligram C-vitamin (29 procent DV)
  • 270 milligram kalium (8 procent DV)
  • 29 mikrogram folat (7 procent DV)
  • 0,1 milligram vitamin B6 (4 procent DV)
  • 0,1 milligram mangan (4 procent DV)

Fördelar med Rädisa för hälsan

1. Gulsot och avgiftningsbehandling

Rädisa kan vara ett perfekt naturläkemedel mot gulsot. Även om gulsot vanligen anses förekomma endast hos spädbarn kan det faktiskt förekomma hos vuxna.

Om du märker en gulaktig missfärgning av huden, slemhinnorna och det vita i ögonen kan du vilja ha en utvärdering av din läkare. Detta kan vara resultatet av högre än normala nivåer av bilirubin i blodet, och även om det inte är en sjukdom kan det vara en indikation på något allvarligare.

Rädisan passar in tack vare sina avgiftande egenskaper som hjälper till att rena blodet från gifter och avfall. Rädisan verkar kunna avlägsna bilirubin, vilket stabiliserar produktionen. Att använda den svarta rädisan och rädisbladet har varit känt för att göra det bästa jobbet vid avgiftning – jag rekommenderar dock inte rädisan för spädbarn utan godkännande från en läkare. (4, 5)

2. Lättnad vid artros

C-vitamin är viktigt för att skapa kollagen, som är en del av det som utgör det välbehövliga brosket i våra kroppar. När vi tänker på C-vitamin har vi ofta en vision av apelsiner och apelsinjuice, men visste du att rädisa faktiskt är några av de bästa C-vitaminkällorna? Rädisa innehåller 17,2 milligram per portion, vilket är ungefär 29 procent av ditt dagliga behov.

C-vitamin är en antioxidant som kan bidra till att begränsa skador på brosk som kan orsakas av fria radikaler i kroppen. I slutändan kan detta hjälpa alla som har fått diagnosen artrit samt förebygga den från början. (6)

Fördelar med Rädisor för hälsan

3. Viktstyrning

Rädisa är vanligtvis små men innehåller en hel del fibrer och är ett bra komplement till din tallrik. Som ett fiberrikt livsmedel kan rädisa hjälpa till att reglera tarmrörelser, eliminera förstoppning, vilket är en orsak till hemorrojder, och kan hjälpa till att sänka kolesterolet genom att binda till lipoproteiner med låg densitet.(7)

Eftersom fibrer inte är lätta att smälta kan fiberrika livsmedel hjälpa dig att känna dig mätt, vilket gör att du blir mätt och undviker att äta för mycket. De flesta vuxna får inte tillräckligt med fibrer i sin kost.

Utöver det är rädisa mycket kalorisnåla och innehåller mycket vatten, vilket gör dem till ett bra alternativ till de flesta måltider och användbara för alla som försöker gå ner i vikt.

4. Hjärtats hälsa

Rädisa kan bidra till att minska förekomsten av hjärtsjukdomar. Precis som rödkål innehåller rädisa en typ av flavonoid som kallas antocyaniner, samma flavonoid som finns i blåbär.

Enligt en nyligen genomförd studie har dessa antocyaniner antiinflammatoriska egenskaper som kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och dess effekter som perifer artärsjukdom, hjärtsvikt och till och med njursjukdom.

Antocyaninerna kan cirkulera metaboliter, som är “produkter av metaboliska reaktioner som katalyseras av olika enzymer” som naturligt förekommer i cellerna.

Denna process kan vara det som ger skydd mot många hjärtproblem, med inriktning på kärlsystemet, genom att minska oxidativ stress och minska inflammation. (8)

5. Hudhälsa

Rädisa innehåller många näringsämnen som B-vitaminer, zink, fosfor och C-vitamin som kan hjälpa huden att läka. Dessutom innehåller rädisnäring vatten, som jag nämnde ovan, vilket ger välbehövlig återfuktning till huden.

En del av det som gör rädisan till ett bra val för huden är de antibakteriella egenskaperna som hjälper till att läka torr och sprucken hud och förebygga infektioner. (9)

Risker med Rädisa

Rädisa är säkra att äta för de flesta människor. Men om du får utslag eller en allergisk reaktion ska du omedelbart sluta äta.

Att äta stora mängder rädisa kan också irritera matsmältningskanalen. Det har inte rapporterats några problem i samband med graviditet och amning, men var försiktig om du känner att det är nödvändigt.

Rädisa kan irritera den som har gallsten, så det kan vara bäst att undvika den.

Leave a Comment

Scroll to Top