Frysta och färska grönsaker

Frysta och färska grönsaker: Vilket är bäst?

Frysta grönsaker och frukter plockas vanligtvis när de är som mest mogna och sprängfyllda med vitaminer och mineraler. De fryses sedan snabbt in, vilket gör att näringsämnena är inlåsta när de är som bäst.

Att köpa frysta grönsaker och frukter i stället för färska innebär också att du kan använda livsmedel som du kanske inte kan köpa färska året runt. Du kan också ofta få dem på rea, vilket gör det lättare att ha bra livsmedel till hands – även om du har en liten budget. Och om du kämpar för att få i dig ditt dagliga intag av grönt och frukt är det definitivt bättre att äta frysta grönsaker än att inte äta några alls. (Dessutom är det lätt att använda frysta produkter när det gäller gröna smoothies.)

Frysta och färska grönsaker: Vilket är bäst?

I en studie undersöktes vitamininnehållet i åtta olika färska och frysta grönsaker och frukter: blåbär, broccoli, morötter, majs, gröna bönor, ärtor, spenat och jordgubbsnäring. Överlag fanns det ingen skillnad mellan frysta och färska produkter. Ibland hade de frysta till och med mer näringsämnen. (1)

En annan studie visade att folatnivåerna, eller B-vitaminerna, i frysta och färska grönsaker hade försumbara skillnader, även efter flera månader i frysen. (2)

En annan fördel med att äta frysta grönsaker och frukter är att färska produkter ofta tillbringar dagar eller till och med veckor i transporten från gården till affären och till ditt kylskåp, där de ibland ligger i några dagar innan de konsumeras. På grund av detta plockas produkterna ofta innan de är helt mogna, vilket förkortar den tid som dessa grönsaker och frukter behöver för att mogna fullt ut och utveckla alla de näringsmässiga fördelar som de har att erbjuda.

Tips för frysta livsmedel

Naturligtvis finns det några tips och tricks för att få ut det mesta av dina frysta grönsaker och frukter:

Leta efter livsmedel av hög kvalitet. När det är möjligt, köp ekologiska frysta grönsaker och frukter. De som är märkta med “U.S. Fancy” är grönsaker av högsta kvalitet, men du vill också ha ekologiska grönsaker. För att undvika de mest bekämpningsmedelsbelastade livsmedlen ska du alltid köpa ekologiska versioner av de smutsiga tolv frukterna och grönsakerna.

Frys inte in den för alltid. Frysta grönsaker är lika hälsosamma som färska, men som med alla andra livsmedel försämras näringsvärdet med tiden. I allmänhet ska du äta frysta produkter inom tre månader efter köpet för att se till att de behåller alla näringsämnen du vill ha.

Frysta och färska grönsaker: Vilket är bäst?

Leta efter en ingrediens. Numera kan du köpa frysta grönsaker med alla möjliga såser, dressingar och sockerarter, men välj istället den “nakna” versionen av grönsakerna och frukterna; det ska bara finnas en ingrediens på etiketten. Du kan alltid lägga till dina egna ingredienser senare.

Förlora inte näringsvärdet under tillagningen. Det bästa sättet att tillaga frysta grönsaker är att ångkoka eller steka dem under omrörning. Kokning tar inte bara bort många av näringsämnena, utan det är också troligt att du får slappa, överkokta grönsaker – och det är det ingen som vill ha.

Smyg in den i andra måltider. Det fina med att ha frysta grönsaker och frukter till hands är att du aldrig behöver ta slut. Använd frysta bär eller spenat i dina favoritrecept för hälsosamma smoothies, fyll din favoritdipp med grönsaker eller tillsätt lite fryst frukt i yoghurt.

Skippa burkvarianter. Även om frysta grönsaker och frukter är lika bra som färska, skulle jag undvika konserverade grönsaker och frukter, med undantag för pumpor och tomater. Dessa produkter förlorar inte bara näringsämnen under konserveringsprocessen, utan de är vanligtvis förpackade i sockerhaltiga sirapsar och safter som är avsedda att förstärka smaken.

Dessa grönsaker riskerar också att förpackas i burkar som är fodrade med bisfenol A, eller BPA. BPA:s giftiga effekter sträcker sig från att påverka hormoner och infertilitet till att orsaka oxidativ stress och D-vitaminbrist. Om valet är fryst eller konserverad skulle jag välja fryst när som helst.

Leave a Comment

Scroll to Top