Fördelar med paprika för hälsan

Fördelar med paprika för hälsan

Paprika är en sortgrupp av växtsorten Capsicum annum, som ingår i den familj av livsmedel som kallas nattskadesorterande grönsaker. Botaniskt sett är det en frukt, men näringsmässigt betraktas den som en grönsak.

Medan de andra sorterna inom denna art är kända för sitt innehåll av capsaicin (vilket ger de flesta paprika- och chilipepare, som cayennepeppar, sin kryddiga smak), innehåller paprika ingen capsaicin och kallas i många kulturer för “söt paprika”.

Det finns olika färgvarianter av paprika, varav de vanligaste är röda, gula och gröna. Det förekommer dock mer sällan orange, bruna, vita och lavendelfärgade paprikor.

Paprika Näringsinnehåll

Det finns näringsmässiga skillnader mellan olika färger av paprika – en röd paprika innehåller till exempel åtta gånger mer A-vitamin än en grön paprika.

Min favorit med paprika är den extremt höga koncentrationen av antioxidanter. En enda av dessa praktiska grönsaker ger mer än dubbelt så mycket C-vitamin som rekommenderas dagligen och tre fjärdedelar av det dagliga intaget av A-vitamin.

Och det bästa? När du äter dessa vitaminer i stället för att ta dem i form av kosttillskott kan din kropp ta upp exakt den mängd du behöver och säkert släppa ut resten. Detta är särskilt viktigt när det gäller A-vitamin, eftersom en överdosering av A-vitamintillskott (det som kallas för “förformad” A-vitamin) kan orsaka mycket allvarliga biverkningar. Men så är inte fallet när du konsumerar det genom kosten!

En medelstor röd paprika (cirka 119 gram) innehåller: (1)

 • 37 kalorier
 • 5 milligram natrium
 • 7 gram kolhydrater
 • 5 gram socker
 • 1 gram protein
 • 152 milligram C-vitamin (253 procent DV)
 • 3726 internationella enheter vitamin A (75 procent DV)
 • 0,3 milligram vitamin B6 (17 procent DV)
 • 54,7 mikrogram folat (14 procent DV)
 • 2 gram fibrer (8 procent DV)
 • 5,8 mikrogram K-vitamin (7 procent DV)
 • 1,2 milligram niacin (6 procent DV)
 • 0,1 milligram tiamin (4 procent DV)

Fördelar med paprika för hälsan

1. En del av en diet som är utformad för att hjälpa dig att gå ner i vikt.

Folk frågar mig ofta om jag känner till “hemligheten” för att gå ner i vikt snabbt. Svaret på den frågan är mer komplicerat än ett enkelt “ja”, för även om det är möjligt att gå ner i vikt snabbt måste det göras på ett hälsosamt och varaktigt sätt för att vara effektivt på lång sikt.

Några av mina kostråd för viktminskning har mycket att göra med mellanmål och hemlagade måltider, eftersom hälsosamma mellanmål och kontroll över maten genom att laga den själv är två av de viktigaste delarna av en livsstilsdiet för att hålla en hälsosam vikt. Paprika är superhjälpliga med både mellanmål och hemlagade måltider på det här sättet.

Med endast 37 kalorier per portion kan paprika förse din kropp med ett stort antal näringsämnen samtidigt som den minimalt påverkar mängden kalorier som du konsumerar under en dag. De är också utmärkta att använda som ersättning för många ohälsosamma livsmedel. Vill du till exempel ha lite krispighet i ditt mellanmål på morgonen? Prova skivad paprika i stället för chips.

2. Minskar risken för cancer och hjärtsjukdomar

Som så många andra hälsosamma livsmedel spelar paprika en roll för att minska risken för cancer och hjärtsjukdomar när den ingår i din kost. Klockpepparens näringsinnehåll listar ett stort antal karotenoider, växtbaserade antioxidanter som hjälper till att minska de skador som oxidation orsakar på dina celler. Särskilt den röda sorten av denna typ av paprika innehåller mycket stora mängder betakaroten, alfakaroten, lutein och zeaxantin.

Det har visat sig att livsmedel med hög halt av karotenoider (särskilt betakaroten!) bidrar till att minska risken för cancer och till att avsevärt minska de fria radikalerna i kroppen. (2)

Intressant nog är ett sätt att ytterligare öka effekten av antioxidanter i paprika att ångkoka dem. En studie från 2008 i Kalifornien visade att ångkokning av paprika och olika andra antioxidantrika livsmedel förbättrade en aktivitet som kallas “gallsyrabindande kapacitet”.

Varför är det viktigt? Ökad bindningskapacitet för gallsyror innebär att gallsyror cirkuleras mindre när kroppen bearbetar mat, vilket gör att kolesterolet utnyttjas mer effektivt och minskar kroppens absorption av fett, vilket minskar risken för hjärtsjukdomar. Dålig gallsyrabindande kapacitet är också förknippad med ökad cancerrisk, så se till att ånga paprikorna för att få ut så mycket som möjligt av dem. (3)

3. Stödjer friska ögon

Jag nämnde nyss att paprika innehåller höga halter av antioxidanterna lutein och zeaxanthin. Dessa två antioxidanter är ett måste när det gäller att hålla ögonen friska! Grön paprika innehåller över ett halvt milligram lutein och zeaxanthin, vilket gör den till en av de bästa naturliga källorna till dessa antioxidanter!

Lutein är redan en väl accepterad naturlig behandling för makuladegeneration, den främsta orsaken till blindhet hos äldre vuxna. Genom att filtrera bort UV-ljus med kort våglängd som lätt kan skada näthinnan hjälper denna antioxidant till att skydda den degeneration av ögonceller som leder till denna sjukdom. Forskare vid Harvard upptäckte att bara 6 milligram tillskott av lutein per dag kan minska risken för att utveckla denna sjukdom med 43 procent! (4)

För äldre personer som redan har grå starr kan lutein förbättra synen. Andra ögonrelaterade fördelar är minskad ögontrötthet, minskad ljus- och bländningskänslighet och förbättrad akut syn. (5)

4. Förbättrar immuniteten

Klockpeppar innehåller mer än en kraftfull kraftfull kraftfullhet som bekämpar sjukdomar! Den höga förekomsten av A-vitamin är viktig för att bekämpa både allvarliga sjukdomar, som cancer, och mer kortvariga sjukdomar, som förkylning.

Mycket forskning har gjorts om de immunstärkande fördelarna med A-vitamintillskott, särskilt i låg- och medelinkomstländer där barn är extremt känsliga för vitaminbrist som leder till sjukdom och ohälsa. I en studie från London ökade A-vitamintillskott barnadödligheten med häpnadsväckande 24 procent, samtidigt som man noterade att en brist på detta näringsämne ökade barnens immunitet mot saker som diarré och mässling.

En annan barnrelaterad studie i Colombia visade att landet sparade över 340 miljoner dollar när man gav bara 100 barn A-vitamin som annars skulle ha haft brist på vitamin A. (6)

Om du utsätts för mycket stress kan paprika också bidra till att förbättra ditt immunförsvar på grund av dess höga C-vitamininnehåll. Människor som har stora mängder C-vitamin i sitt system är mindre benägna att drabbas av allt från förkylningar till cancer, och C-vitamin är viktigt för att korrigera det försvagade immunförsvaret i samband med höga stressnivåer. (7)

Generellt sett är paprika ett livsmedel som kan bidra till att minska inflammationen i kroppen, som faktiskt är roten till de flesta sjukdomar.

5. Hjälper dig att behålla en god psykisk hälsa

De goda vitaminerna i paprika näring är också bra för att bibehålla en utmärkt kognitiv hälsa. Det är därför paprika anses vara en av de bästa hjärnmatarna.

En sådan fördel med paprika är den höga förekomsten av vitamin B6, som ökar nivåerna av serotonin och noradrenalin, som ibland kallas “lyckohormoner”. Höga nivåer av dessa hormoner är förknippade med bättre humör, högre energinivåer och ökad koncentration, medan låga nivåer har varit allmänt kopplade till flera psykiska störningar som ADHD. (8)

Brist på B6-vitamin har också visat sig bidra till kognitiv försämring som kommer med åldern och kan till och med öka risken för Alzheimers och/eller demens. (9)

Fördelar med paprika för hälsan

6. Håller din hud glödande och frisk

En stor mängd C-vitamin är inte bara bra för ditt immunförsvar, utan även för din hud! Detta, tillsammans med de karotenoider som finns i paprika, förbättrar hudens hälsa och främjar kollagenproduktionen.

Personer med höga halter av C-vitamin har en mindre torr och rynkig hud och löper mindre risk att drabbas av hudcancer. Jag rekommenderar starkt att du, förutom sunda solbadningsvanor, bekämpar hudcancer med mat.

7. Främjar en hälsosam graviditet

Paprika innehåller 14 procent av den rekommenderade dagliga mängden folat, ett viktigt näringsämne för gravida mödrar. Faktum är att den dagliga rekommendationen för folat ökar med ytterligare cirka 50 procent hos gravida kvinnor på grund av dess roll i att förebygga fosterskador och hålla ofödda barn friska.

Folat bidrar inte bara till att minska fosterskador, utan främjar också en sund utveckling av neuralrören, bidrar till att barnet växer till en lämplig födelsehastighet före förlossningen och gör att ansiktet och hjärtat utvecklas korrekt.

Allergier och biverkningar

Det är möjligt att ha en allergi eller intolerans mot paprika. (13) Om du märker att du får symptom på en allergisk reaktion omedelbart efter att ha ätit paprika, till exempel eksem, klåda, nästäppa eller matsmältningsproblem, ska du sluta äta dem och kontakta din läkare omedelbart.

Om du får kramper, uppblåsthet, diarré eller kräkningar direkt efter att ha ätit paprika kan du också ha en icke-allergisk intolerans mot paprika. Se till att kontakta din läkare omedelbart om du någonsin upplever att detta händer dig.

Leave a Comment

Scroll to Top