Rödkål: Den sjukdomsbekämpande supermat

Rödkål: Den sjukdomsbekämpande supermat

1. Stärker immunförsvaret

Rödkål innehåller det så viktiga C-vitaminet, en viktig antioxidant som behövs för att våra kroppar ska ha ett starkt immunförsvar. Det stimulerar aktiviteten hos de vita blodkropparna, som utgör immunförsvarets första försvarslinje. Näringstäta antioxidanter som C-vitamin är kända för att ha hög antioxidantstyrka för att hjälpa till att minimera skadliga effekter av reaktiva arter. Som en av de främsta C-vitaminföremålen på planeten är rödkål en viktig immunförsvarsstärkare.

Immunförsvaret är extremt känsligt för oxidant- och antioxidantbalans, eftersom okontrollerad produktion av fria radikaler kan försämra dess funktion och försvarsmekanism. Dessa fria radikaler kan bildas i kroppen och främja vävnadsskador. Antioxidanter är dock immunsystemets perfekta försvarsmekanismer och kan hjälpa till att bekämpa inkräktare, inklusive cancer. Dessutom är C-vitamin viktigt för bildandet av kollagen, som håller våra kroppar och celler sammanhängande och fasta. (1)

Rödkålen är ett livsmedel med hög antioxidanthalt, som till stor del beror på dess C-vitamininnehåll, och som bekämpar skador orsakade av fria radikaler och stärker immunförsvaret.

2. Bekämpar inflammation och artrit

Rödkål innehåller fytonäringsämnen som kan bidra till att minska kronisk inflammation. (2) En förening i rödkål som kan vara ansvarig är sulforafan (som finns i många korsblommiga grönsaker), en potent inflammationsdödare. (3)

Enligt Arthritis Foundation bör en diet fylld av anthocyaninrika frukter och grönsaker som rödkål vara en del av en artritpatients dagliga kosthållning. Denna typ av antiinflammatoriska livsmedel kan hjälpa till att naturligt behandla artritinflammation och artritkomplikationer. (4)

3. Hjälper friska ben och minskar risken för osteoporos

Rödkål är rik på K-vitamin, och vi vet att K-vitamin ökar mängden av ett specifikt protein som krävs för att bibehålla kalcium i skelettet, vilket minskar risken för osteoporos. Särskilt kvinnor verkar ha högre bentäthet när de äter en kost med mycket K-vitamin. (5)

Viss forskning tyder på att tillskott av K-vitamin effektivt kan främja nya benbrott och hjälpa till att upprätthålla bentätheten, vilket är anledningen till att rödkål är ett bra komplement till en osteoporosdiet. (6)

Under de första tjugo åren av livet fortsätter skelettvävnaden att bildas. Från och med den tidpunkten och fram till ungefär 40 års ålder bibehåller kroppen den benmassa som du hade vid 20 års ålder. Kvinnor i klimakteriet upplever sedan en snabb nedgång i bentätheten, och männen följer slutligen med runt 70 års ålder. Ju mindre starka dina ben blir, desto större är risken att du drabbas av frakturer. Dessa frakturer försvagar äldre människor och är en av de främsta orsakerna till förlorad rörlighet (sängliggande), vilket drastiskt kan minska förmågan att leva ett hälsosamt liv. Det är därför K-vitaminrika livsmedel som rödkål är så viktiga för att hjälpa till att upprätthålla benhälsan och fördröja eller förebygga osteoporos. (7)

Rödkål: Den sjukdomsbekämpande supermat

4. Bekämpar kroniska sjukdomar

Under ett normalt människoliv kommer celldegeneration att ske oavsett hur hälsosamt du lever. Men genom att fylla din kost med livsmedel med hög halt av antioxidanter kan du ge din kropp bästa möjliga chans att förebygga och bekämpa allvarliga kroniska sjukdomar. Som Brassica-växt är rödkål en av dessa antioxidantrika livsmedel, med ett ORAC-värde på 2 496 när den är rå och 3 145 när den är kokt. Brassica-grönsaker som rödkål, grönkål och broccoli anses hjälpa kroppen att förebygga kroniska sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar och diabetes. (8)

I en laboratoriestudie från University of Auckland i Nya Zeeland jämförde forskarna den antioxidativa potentialen hos sex växter med hög halt av antocyaniner (flavonoidpigment som ger växter en blå, röd eller violett nyans). Rödkål, tillsammans med fyra av de andra fem växterna, hade en betydande antioxidativ aktivitet och skyddade framgångsrikt mot en typ av intern DNA-skada orsakad av en specifik cellinje för tjocktarmscancer, vilket tyder på att rödkål kan vara ett cancerbekämpande livsmedel. (9)

5. Främjar en hälsosam tarm

Vi vet att probiotiska livsmedel ger en bra dos av välbehövliga goda bakterier som vårt matsmältningssystem är sugen på, men vad har det att göra med rödkål? Du har säkert hört talas om kimchi. De flesta kimchi görs av grönkål, men kimchi gjord av röd- eller lilakål blir alltmer populär. Kimchi är en traditionell koreansk fermenterad mat – faktiskt är det en av de mest populära vegetabiliska probiotiska livsmedlen i världen.

Probiotikarika livsmedel som kimchi stöder tarmhälsan genom att stödja tillväxten av friska bakterier, skydda mot läckande tarmsyndrom och öka immuniteten. Enligt forskare vid Pusan National University i Korea kan kimchi också skydda mot fetma, blodproppar, åldersrelaterad degeneration, neurodegeneration och till och med hudproblem. (10)

Rödkål näring

En kopp (89 gram) hackad, rå rödkål innehåller ungefär: (11)

 • 28 kalorier
 • 7 gram kolhydrater
 • 1 gram protein
 • 2 gram fibrer
 • 50,7 milligram C-vitamin (85 procent DV)
 • 34 mikrogram K-vitamin (42 procent DV)
 • 993 IU vitamin A (20 procent)
 • 0,2 milligram mangan (11 procent DV)
 • 0,2 milligram vitamin B6 (9 procent DV)
 • 216 milligram kalium (6 procent DV)
 • 0,1 milligram tiamin (4 procent DV)
 • 0,1 milligram riboflavin (4 procent DV)
 • 16 mikrogram folat (4 procent DV)
 • 40 milligram kalcium (4 procent DV)
 • 0,7 milligram järn (4 procent DV)
 • 14,2 milligram magnesium (4 procent DV)

Rödkål vs. grönkål

Både rödkål och grönkål är bra för dig, men rödkål har en starkare näringsprofil. Rödkål innehåller till exempel cirka 85 procent av det dagliga C-vitamin som våra kroppar behöver, medan grönkålen innehåller 47 procent. Faktum är att rödkål innehåller mer C-vitamin än apelsiner, tro det eller ej.

Rödkål och grönkål är två olika kålsorter, men de har en liknande smak. Rödkålen tenderar att vara mer pepprig och är vanligtvis mindre och tätare än grönkålsbladen. Bladen på rödkålen är mörklila eller rödaktiga, vilket kommer från pH-nivåerna i jorden där den odlas, samt pigmentet som kommer från de näringsmässigt värdefulla antocyaninerna i innehåller.

I sura jordar blir bladen vanligtvis mer rödaktiga, medan de i neutrala jordar blir mer lila. Detta förklarar varför samma växt har olika färger i olika regioner. Rödkål behöver välgödd jord och tillräcklig fuktighet för att växa som bäst. Det är en säsongsväxt, som sås på våren och skördas på senhösten.

Det är också viktigt att notera att rödkål ligger på femte plats i Clean 15 på Environmental Working Groups Guide to Pesticides in Produce, som är en av de frukter och grönsaker med lägst mängd bekämpningsmedelsrester. Men om du är orolig för användningen av bekämpningsmedel, välj ekologisk kål. (12)

Här är lite mer information om hur röd- och grönkålen står sig i förhållande till en portion på en kopp:

Vitamin A

Rödkål innehåller 10 gånger mer A-vitamin än grönkål. A-vitamin hjälper till att förhindra att åldersrelaterad makuladegeneration i ett tidigt skede fortskrider tack vare lutein och zeaxantin, som främst fungerar som ögonstödjande antioxidanter. Det kan också bidra till att hålla huden och immunförsvaret friskt. Vitamin A kan bidra till att upprätthålla friska tänder, skelettvävnad och slemhinnor. (13)

K-vitamin

Grönkål innehåller nästan dubbelt så mycket K-vitamin som rödkål. K-vitamin reglerar benmineraliseringen genom att öka bentätheten och hjälper blodet att koagulera.

C-vitamin

Båda innehåller en god mängd C-vitamin, som ger antioxidanter och kollagenprotein. Kroppen behöver C-vitamin för att hjälpa till att reparera sår och skador samt för att hålla ben, brosk och tänder starka och friska.

Järn

Rödkål innehåller dubbelt så mycket järn som grönkål. Järn levererar syre till dina celler, vilket hjälper dina muskler att fungera bra under träning och allmänna vardagliga aktiviteter. Brist på järn i din kost kan orsaka anemi, vilket leder till trötthet.

Antocyaniner: Endast i rödkål

Rödkål är vinnaren när det gäller antioxidanter. Rödkål innehåller antocyaninpigment som inte finns i grönkål. Den lila färgen i rödkålen kommer från antocyaniner, och dessa näringsämnen ger ytterligare bevis för de cancerbekämpande flavonoiderna som den innehåller. Antocyaniner noteras i forskningsstudier för skydd mot olika typer av minnesförlust, liksom andra sjukdomsförebyggande fördelar som de jag diskuterade ovan. (14, 15)

Leave a Comment

Scroll to Top