Fördelar och användningsområden med myrraolja

Myrraolja
My project 1 20 Fördelar och användningsområden med myrraolja

Myrraolja har en rökig, söt eller ibland bitter doft. Ordet myrra kommer från det arabiska ordet “murr”, som betyder bitter.

Oljan har en gulaktig, orange färg med en viskös konsistens. Den används ofta som bas för parfym och andra doftämnen.

Myrra innehåller två huvudsakliga aktiva föreningar, terpenoider och sesquiterpener, som båda har antiinflammatoriska och antioxidativa effekter. Sesquiterpener har också en specifik effekt på vårt emotionella centrum i hypotalamus, vilket hjälper oss att förbli lugna och balanserade.

Båda dessa föreningar undersöks för sina cancerhämmande och antibakteriella egenskaper, liksom för andra potentiella terapeutiska användningsområden.

Historia

Eterisk myrraolja har använts i tusentals år i traditionella läkekonster och religiösa ceremonier. Vanliga historiska användningar av myrraolja inkluderar:

 • Doft
 • Balsamering
 • Aromämnen för livsmedel
 • Behandling av hösnuva
 • Som antiseptiskt medel för att rengöra och behandla sår
 • Som pasta för att stoppa blödningar

Kineserna använde ofta myrra som medicin, och den är än idag en del av den traditionella kinesiska medicinen. Egyptierna använde främst myrraolja för balsamering, och judarna använde den för att framställa den heliga smörjelseolja som användes vid gudstjänster.

Den vanligaste historiska användningen av myrraolja var att bränna hartset över heta kol. På så sätt spreds en mystisk, andlig kvalitet i alla rum före en religiös ceremoni.

Den har också använts i aromaterapi för sina meditativa egenskaper eller för bön, vanligtvis i kombination med frankincense.

Doften av myrra har traditionellt setts som en symbol för lidande och bränns vid begravningar eller andra högtidliga tillfällen. Ibland blandas den dock med citrusoljor för att ge en mer upplyftande doft. Dessa lättare blandningar har använts för att främja inspiration och känslomässig insikt.

Fördelar

Myrraolja har många potentiella fördelar, även om ytterligare forskning behövs för att fastställa de exakta mekanismerna för hur den fungerar och doser för terapeutiska fördelar. Här är några av de viktigaste fördelarna med användning av myrraolja:

1. Kraftfull antioxidant

En djurbaserad studie från 2010 i Journal of Food and Chemical Toxicology visade att myrra kunde skydda mot leverskador hos kaniner tack vare sin höga antioxidantkapacitet. Det kan finnas viss potential för användning även på människor.

2. Fördelar mot cancer

En laboratoriebaserad studie visade att myrra också har potentiella fördelar mot cancer. Forskarna fann att myrra kunde minska spridningen eller replikationen av mänskliga cancerceller.

De fann att myrra hämmade tillväxten i åtta olika typer av cancerceller, särskilt gynekologisk cancer. Även om det krävs ytterligare forskning för att fastställa exakt hur myrra ska användas för cancerbehandling, är denna inledande forskning lovande.

Myrraolja

3. Antibakteriella och svampdödande egenskaper

Förr i tiden användes myrra för att behandla sår och förebygga infektioner. Det kan fortfarande användas på detta sätt på mindre svampirritationer, såsom fotsvamp, dålig andedräkt, ringorm (som alla kan orsakas av candida) och akne.

Myrraolja kan också hjälpa till att bekämpa vissa typer av bakterier. I laboratoriestudier har den t.ex. visat sig vara effektiv mot infektioner med S. aureus (stafylokocker). De antibakteriella egenskaperna hos myrraolja verkar förstärkas när den används tillsammans med frankincenseolja, en annan populär biblisk olja.

Applicera några droppar på en ren handduk innan du applicerar den direkt på huden.

4. Antiparasitär

Ett läkemedel har utvecklats med myrra som behandling mot fascioliasis, en parasitisk maskinfektion som drabbar människor över hela världen. Denna parasit överförs i allmänhet genom intag av vattenlevande alger och andra växter.

Ett läkemedel med myrra kunde minska symtomen på infektionen och även minska antalet parasitägg som hittades i avföringen.

 5. Hudens hälsa

Myrra kan hjälpa till att bibehålla en frisk hud genom att lindra spruckna eller spruckna fläckar. Det tillsätts ofta i hudvårdsprodukter för att hjälpa till med återfuktning och för doft. De gamla egyptierna använde den för att förhindra åldrande och bibehålla en frisk hud.

I en forskningsstudie från 2010 upptäcktes att lokal applicering av myrraolja bidrog till att öka antalet vita blodkroppar runt sår i huden, vilket ledde till snabbare läkning.

 6. Avslappning

Myrra används ofta inom aromaterapi för massage. Den kan också tillsättas i ett varmt bad eller appliceras direkt på huden.

Användningsområden

Eterisk oljeterapi, det vill säga att använda oljor för deras hälsoeffekter, har använts i tusentals år. Varje eterisk olja har sina egna unika fördelar och kan användas som en alternativ behandling för en mängd olika åkommor.

I allmänhet inhaleras oljor, sprayas i luften, masseras in i huden och tas ibland genom munnen. Dofter är starkt kopplade till våra känslor och minnen eftersom våra doftreceptorer är placerade bredvid hjärnans känslocentrum, amygdala och hippocampus.

1. Diffundera eller andas in det

Du kan köpa en diffusor för eteriska oljor som du kan använda i hela huset när du vill uppnå en viss stämning. Du kan också tillsätta några droppar i varmt vatten och andas in ångan. Myrraolja kan inhaleras när du är sjuk för att förbättra symtomen på bronkit, förkylning eller hosta också.

Den kan också blandas med andra eteriska oljor för att skapa en ny doft. Den passar bra ihop med citrusolja, t.ex. bergamott, grapefrukt eller citron för att lätta upp doften.

2. Applicera direkt på huden

Det är bäst att blanda myrra med bäraroljor som jojoba-, mandel- eller druvkärneolja innan du applicerar den på huden. Den kan också blandas med en oparfymerad lotion och användas direkt på huden.

Tack vare sina antioxidativa egenskaper är den utmärkt för anti-aging, hudföryngring och sårbehandling.

Du kan också använda myrra för att göra olika naturliga hudvårdsprodukter när den blandas med andra ingredienser. Du kan till exempel göra en hemmagjord lotion med frankincense och myrra som hjälper till att behandla och tona huden.

3. Använd som kall kompress

Myrraolja har många terapeutiska egenskaper. Tillsätt några droppar i en kall kompress och applicera den direkt på infekterade eller inflammerade områden för att lindra. Den är antibakteriell, svampdödande och hjälper till att minska svullnad och inflammation.

4. Lindring av problem med de övre luftvägarna

Den kan fungera som slemlösande medel för att lindra symtomen vid hosta och förkylning. Prova denna olja för att lindra trängsel och minska slem.

 5. Minskade problem med matsmältningen

En annan populär användning av myrraolja är att hjälpa till att lindra matsmältningsproblem, såsom magbesvär, diarré och matsmältningsbesvär.

6. Hjälper till att förebygga tandköttssjukdomar och muninfektioner

Tack vare sina antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper kan myrra hjälpa till att lindra inflammation i munnen och tandköttet som orsakas av sjukdomar som tandköttsinflammation och munsår. Det kan också användas som munsköljning för att förhindra tandköttssjukdomar.

Det kan fräscha upp andedräkten och används ofta som ingrediens i munvatten och tandkräm.

7. Hjälper till att behandla hypotyreos

Myrra är ett botemedel mot hypotyreos, eller lågt fungerande sköldkörtel, inom traditionell kinesisk medicin och ayurvedisk medicin. Vissa föreningar i myrra kan vara ansvariga för dess sköldkörtelstimulerande effekter.

Applicera två till tre droppar direkt på sköldkörtelområdet dagligen för att minska symtomen.

8. Kan bidra till att behandla hudcancer

Som diskuterats ovan studeras myrra för dess potentiella cancerhämmande egenskaper. I laboratoriestudier har det visat sig vara fördelaktigt mot hudcancerceller.

Överväg att använda den som komplement till andra traditionella behandlingar om du har diagnostiserats med hudcancer. Applicera några droppar per dag direkt på cancerområdet, testa alltid ett litet område först.

Myrra eterisk olja removebg preview 2 Fördelar och användningsområden med myrraolja

9. Behandling av sår och skador

Myrra har förmågan att öka de vita blodkropparnas funktion, vilket är avgörande för sårläkning. I en studie som publicerades i Journal of Immunotoxicology fann man att myrra minskade förekomsten av sår och förbättrade läkningstiden.

En primär användning av myrraolja är som en fungicid eller antiseptisk. Det kan hjälpa till att minska svampinfektioner, såsom fotsvamp eller ringorm, när de appliceras direkt på det drabbade området. Det kan också användas på små skrapor och sår för att förhindra infektion.

Myrra kan hjälpa till att stärka kroppens celler genom att verka sammandragande. Traditionellt användes den för att stoppa blödningar. På grund av dess sammandragande effekter kan den också hjälpa till att förhindra håravfall genom att stärka rötterna i hårbotten.

Risker och biverkningar

Myrra har vissa biverkningar som måste beaktas innan den används terapeutiskt. Som alltid är det bäst att prata med din läkare eller betrodda vårdgivare först.

Eftersom en av de vanligaste användningarna av myrraolja är topisk, bör personer med känslig hud vara försiktiga. Myrra har visat sig orsaka dermatit, eller inflammation i huden, hos vissa människor. Testa alltid först på ett litet område innan du applicerar det över hela huden för att se till att du inte får någon allergisk reaktion.

 • Om det tas internt kan myrra orsaka magbesvär och diarré. Även om det i allmänhet inte är allvarligt, kan kronisk diarré leda till uttorkning, så avbryt användningen om du upplever gastrointestinala problem.
 • Gravida kvinnor bör undvika att ta myrra eftersom det kan förstärka livmoderns sammandragningar.
 • Andra potentiella biverkningar av myrra är oregelbundenhet i hjärtat och sänkt blodtryck, även om dessa främst ses vid höga doser på mer än två till fyra gram per dag. Alla med ett medicinskt tillstånd relaterat till hjärtat bör fråga en läkare innan de använder myrraolja.
 • Myrra kan sänka blodsockret och rekommenderas därför inte till personer med diabetes eller andra blodsockersjukdomar. Eftersom det interagerar med blodsockret rekommenderas det inte heller för personer som genomgår operation, och det är bäst att sluta använda det minst två veckor före operationen.
 • Myrraolja rekommenderas inte till personer som använder antikoagulantia, t.ex. warfarin (vanliga varumärken Coumadin och Jantoven), eftersom den kan ha potentiella interaktioner med denna medicinering. Det rekommenderas inte heller för personer som tar diabetesläkemedel eftersom det finns en risk för läkemedelsinteraktion.

Leave a Comment

Scroll to Top