Nattljusolja minskar PMS-smärta och ökar fertiliteten

Nattljusolja minskar PMS-smärta och ökar fertiliteten

Evening Primrose Oil minskar PMS-smärta och ökar fertiliteten

Vad är nattljusolja bra för? Denna olja har ett högt innehåll av essentiella fettsyror – som utgör byggstenarna för cellmembran och en rad olika hormoner och hormonliknande ämnen.

Den är känd för att hjälpa till att minska smärta i samband med PMS och klimakteriet och förbättra kroniska hudbesvär som eksem, akne och psoriasis. Den kan också användas som ett antiinflammatoriskt medel och är känt för att vara till hjälp vid artrit med mera.

Fördelar med Nattljsolja

Den största fördelen med NATTLJUSOLJA (Oenothera biennis) är dess tillförsel av hälsosamma fetter, särskilt de typer som kallas omega-6-fettsyror. Den innehåller två typer av omega-6-fettsyror, bland annat linolsyra (60-80 % av fettet) och γ-linolsyra, även kallad gamma-linolsyra eller GLA (8-14 % av fettet).

Essentiella fettsyror är nödvändiga för människans hälsa, men kroppen kan inte tillverka dem själv, så du måste få dem via kosten. Din kropp behöver en hälsosam balans av essentiella fettsyror, till exempel omega-6, som finns i NATTLJUSOLJA, och omega-3, som finns i fiskolja.

Tillsammans med omega-3-fettsyror spelar omega-6-fettsyror en viktig roll för immunförsvaret och hjärnans funktion samt för normal tillväxt och utveckling.

Dessutom fungerar fetter som bärare av viktiga fettlösliga vitaminer, bland annat vitamin A, vitamin D, vitamin E och vitamin K. Kostfetter behövs till exempel för omvandlingen av karoten till vitamin A, för mineralabsorptionen och för en mängd andra processer.

Här får du mer information om hur nattljusolja kan gynna dina hormoner, din hud, din hjärna och mycket mer:

1. Hormoner (PMS + klimakteriebesvär)

Vad gör nattljuset med hormonerna? Till att börja med tar kvinnor runt om i världen Den för att naturligt behandla PMS-symptom på grund av dess innehåll av essentiella fettsyror – plus att det kan hjälpa till att minska oönskade klimakteriesymptom. Det är också ett av de mest rekommenderade kosttillskotten för klimakteriet.

Att få i sig tillräckligt med omega-6-fettsyror, som LA och GLA, har visat sig stödja den övergripande hormonella funktionen i kroppen när det tas under tre till sex månader.

Under den premenstruella perioden kan en kvinna uppleva ömhet i brösten, uppblåsthet, vattenansamling, akne, depression, irritabilitet, dimmigt tänkande och huvudvärk. Dessa symtom kan enligt uppgift avta efter användning av nattljusolja, enligt en studie i tidskriften Lipids.

År 2013 publicerades resultaten av en randomiserad klinisk studie som undersökte effekterna av nattljusolja på 56 kvinnor i klimakteriet (45-59 år). Dessa kvinnor tog två 500 milligram kapslar NATTLJUSOLJA eller placebo varje dag i sammanlagt sex veckor.

Forskarna jämförde sedan värmevallningar mellan de två grupperna och fann att oral NATTLJUSOLJA minskade intensiteten av värmevallningar och minskade de störningar i livet som dessa attacker orsakar.

2. Fertilitet

NATTLJUSOLJA verkar bidra till att öka produktionen av slem från livmoderhalsen, vilket är en faktor för framgångsrik reproduktion och därmed en naturlig behandling av infertilitet, eftersom denna vätska bidrar till att skapa en vänlig miljö för spermier.

För att öka slemhinnan i livmoderhalsen är den rekommenderade dosen 500 milligram NATTLJUSOLJA, tre gånger om dagen. Om du inte får resultat efter att ha försökt med 1 500 milligram per dag, fördubblar du dosen under nästa cykel.

De höga nivåerna av essentiella fettsyror som finns i NATTLJUSOLJA har också en direkt effekt på livmodercellerna och hjälper till med sammandragning och avslappning av muskelvävnad. Detta hjälper till att tona livmodermuskulaturen som förberedelse för graviditet.

Det är bäst att konsumera den på grund av dess innehåll av fettsyror endast när man naturligt försöker bli gravid – inte för kvinnor som redan är gravida, eftersom livmoderns sammandragning kan vara problematisk då.

I en djurstudie som utfördes vid Department of Animal Nutrition and Management ingick hanar och honor av blå rävar som fick nattljusolja under parningssäsongen för att mäta dess effekt på reproduktionsförmågan. Ett intressant resultat var en ökning av kullstorleken, främst som en effekt av hanarnas behandling, vilket kan tyda på att fördelarna med nattljusolja sträcker sig längre än till livmodern och även har en inverkan på spermakvaliteten.

Nattljusolja minskar PMS-smärta och ökar fertiliteten

3. Akne

Är nattljusolja akne-avgörande? Även om det inte finns många studier som bevisar att nattljusolja är bra mot akne, är det känt att dermatologer rekommenderar den som en del av en anti-aknebehandling.

Det finns många förstahandsberättelser från aknepatienter som hyllar dess hudförbättrande egenskaper när den används externt och/eller internt.

Att få en bra balans av omega-3-fettsyror och omega-6-fettsyror från hälsosamma källor kan hjälpa till att övervinna och förebygga hormonell akne. Dessa fettsyror spelar också en roll i cellstrukturen, förbättrar nervfunktionen och främjar hudens elasticitet.

För att dra nytta av denna hälsofördel med nattljusolja vid hormonell akne kan du ta en kapsel nattljusolja dagligen – ungefär som en fiskoljekapsel. Du kan också lägga oljan direkt på ansiktet. Detta är känt för att hjälpa till med läkningsprocessen och förbättra hudens övergripande utseende.

4. Håravfall

Män och kvinnor kämpar med håravfall, och ibland är det bästa sättet att förebygga detta problem kost och kosttillskott. Hormoner hos både män och kvinnor är ansvariga för många kroppsprocesser.

När det gäller hår spelar hormoner en viktig roll – bland annat för hårmönstret på huvudet och resten av kroppen.

Även om det hittills inte har gjorts mycket forskning om att använda Den specifikt som ett medel mot håravfall, eftersom oljan har visat sig förbättra hudinflammation och torrhet, är det logiskt att dessa fördelar skulle överföras till huden på vår hårbotten och sannolikt bidra till att öka hårets tillväxt och kvalitet.

5. Hudhälsa

Nattljusolja har visat sig vara ett värdefullt behandlingsalternativ för personer som lider av hudproblem som eksem, psoriasis och atopisk dermatit. Studier som publicerats i International Journal of Cosmetic Science har till och med visat att NATTLJUSOLJA även kan hjälpa till med åldersrelaterade strukturella och funktionella förändringar i hudvävnaden, såsom rodnad, fasthet, ojämnhet och motståndskraft mot trötthet.

Studier visar att nattljusolja är otroligt effektiv när det gäller att lindra många symtom på eksem, inklusive klåda, rodnad och ödem.

Forskning visar att personer med eksem inte har den normala förmågan att bearbeta fettsyror. Detta resulterar i en brist på gamma-linolensyra (GLA).

GLA är en omega-6-fettsyra som kroppen kan omvandla till ämnen som hjälper till att hantera inflammation. En studie visade att GLA bidrar till att undertrycka inflammationsmediatorer, såsom interleukin 1β (IL-1β), interleukin 6 (IL-6) och cytokin-tumörnekrosfaktor α (TNF-α).

Psoriasis uppstår när hudcellerna förökar sig för snabbt, vilket resulterar i svullna fläckar under huden som täcks av vitaktiga fjäll på ovansidan. De fjällande fläckarna, även kallade psoriasisplack, är områden med inflammation och överdriven hudproduktion.

NATTLJUSOLJA verkar också hjälpa till att naturligt behandla psoriasis eftersom de essentiella fettsyrorna hjälper till med hormonbalansen och matsmältningen.

Atopisk dermatit är en kronisk, återkommande, kliande hudåkomma som vanligtvis börjar i barndomen. Tillståndet börjar med en defekt metabolism av essentiella fettsyror.

En studie som publicerades i Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology mätte effekten av 500 milligram nattljusolja på patienter som kämpade med detta hudtillstånd. Nittiosex procent av patienterna visade förbättring efter fem månader, och denna behandlingsform noterades som säker och effektiv.

6. Reumatoid artrit

Vissa studier visar att primulaolja kan vara ett lämpligt naturläkemedel mot reumatoid artrit. Reumatoid artrit är en autoimmun sjukdom som vanligtvis orsakas av en kombination av genetiska, miljömässiga och hormonella faktorer.

I en studie gjord av Arthritis Research UK mättes effekterna av nattljusolja på 49 personer. Uppgifterna visade att 94 procent av deltagarna som fick nattljusolja rapporterade en betydande förbättring av sjukdomsrelaterade symtom, inklusive smärta och morgonstyvhet.

När du använder nattljusolja mot artrit kan det ta en till tre månader innan fördelarna visar sig.

7. Osteoporos

Osteoporos är när små hål eller försvagade områden bildas i benet. Detta kan leda till frakturer, smärta och en “Dowager’s hump” (en puckel på övre delen av ryggen).

Vissa studier visar att personer som inte får i sig tillräckligt med vissa essentiella fettsyror löper större risk att drabbas av benförlust än personer med normala nivåer av dessa fettsyror. Att ta nattljusolja tillsammans med fiskolja och kalcium verkar minska benförlusten och öka bentätheten hos äldre personer med osteoporos.

I en kontrollerad studie tog kvinnor antingen placebo eller sex gram av en kombination av nattljusolja och fiskolja tillsammans med 600 milligram kalcium varje dag i totalt tre år. De kvinnor som tog nattljusolja, fiskolja och kalcium hade ingen benförlust i ryggraden under de första 18 månaderna och en imponerande ökning av ryggradets benmineraltäthet med 3,1 procent under de sista 18 månaderna.

Hur man använder

Doseringsrekommendationerna för NATTLJUSOLJA varierar beroende på varför du använder det. En allmän rekommendation är att ta mellan ett och sex gram dagligen, vanligtvis uppdelat på två eller tre doser.

Om du är osäker på hur mycket du ska ta kan du börja med ett till två gram per dag i delade doser (morgon och kväll). I vissa fall kan högre doser upp till åtta gram rekommenderas.

Vanligtvis används NATTLJUSOLJA i tre till sex månader i taget.

 • För att hjälpa till att hantera PMS- och klimakteriebesvär: Ta 500 milligram kapslar, två eller tre gånger dagligen.
 • För fertilitetsstöd: Ta 500 milligram kapslar, två eller tre gånger dagligen.
 • För att stödja benet: Ta mellan tre och sex gram av en kombination av nattljusolja och fiskolja dagligen.
 • För att hjälpa till att behandla håravfall: Du kan applicera nattljusolja direkt på hårbotten och hår. Låt den sitta i 30 minuter som en rik, återfuktande mask och tvätta sedan håret som vanligt.
 • För att hantera hormonell akne: Ta en kapsel med nattljusolja, öppna den och applicera oljan direkt i ansiktet en gång om dagen.

Risker och biverkningar

Vilka är biverkningarna av nattljusolja? Den anses vara allmänt säker när den används i rekommenderade doser.

Biverkningar av nattljusolja är sällsynta, men rapporterade biverkningar har inkluderat huvudvärk, magbesvär, illamående, yrsel och utslag.

Ny forskning visar att för mycket omega-6 i kosten skapar en obalans som kan störa produktionen av viktiga prostaglandiner. Denna störning kan leda till ökad tendens till bildning:

 • blodproppar
 • inflammation
 • högt blodtryck
 •  irritation i matsmältningskanalen
 • nedsatt immunförsvar
 • sterilitet
 • cellproliferation.
 • cancer
 • viktökning.

Rekommendationerna för graviditet med nattljusolja varierar. Ta inte nattljus eller använd nattljusolja för att sätta igång förlossningen om inte din vårdgivare har gett dig instruktioner om det.

Det anses vara säkert för mammor som ammar – men det är en bra idé att be din läkare om råd om kosttillskott i allmänhet när du ammar.

Finns det östrogen i nattljusolja?

Enligt Memorial Sloan Kettering Cancer Center “har nattljusolja inga hormonella egenskaper, men vissa produkter som innehåller den kan också innehålla fytoöstrogener, som är växtbaserade källor till östrogen.”

Vem bör inte ta nattljusolja?

Om du tar läkemedel mot depression, blodförtunnande medel eller blodtrycksmedicin, tala med din vårdgivare innan du äter nattljusolja.

Om du är känslig för kramper och tar en klass av läkemedel som kallas fenotiaziner – som används för att behandla schizofreni – bör du inte ta nattljusolja eftersom det kan öka risken för kramper.

Personer med hormonkänslig cancer bör inte heller använda produkter med nattljusolja om de inte samarbetar med en läkare, eftersom oljan kan ha hormonliknande effekter.

Leave a Comment

Scroll to Top