Galangal: Är detta den bästa cancerbekämpande örten som finns?

Galangal Näringsfakta

Galangal: Är detta den bästa cancerbekämpande örten som finns?

Galangal är en rotkrydda som har sitt ursprung i Kina och Thailand och är mycket populär inom ayurvedisk medicin. Många beskriver dess smak som samtidigt jordig och citrusliknande, med en kryddig kick. Galangal är dock inte kryddig på grund av capsaicin, som de flesta kryddiga livsmedel. Istället för att lämna dig med en bestående brännande känsla, slår den till och försvinner omedelbart.

Om du gillar thailändsk mat och har provat tom ka gai, en populär thailändsk sopprätt, kanske du känner igen smaken av galangalrot som den där märkliga smaken du helt enkelt inte kunde placera. Nåväl, nu när vi har kommit fram till det, vad är den bra för?

Galangal Näringsfakta

Även om galangal och ingefära är två olika rötter kommer de från samma familj. “Galangal” hänvisar till någon av fyra växtarter i Zingiberaceae-familjen: Alpinia galanga (större galangal), Alpinia officinarum (mindre galangal), Kaempferia galanga (kencur, svart galangal eller sandingefära) eller Boesenbergia rotunda (kinesisk ingefära eller fingerrot). Den mesta vetenskapliga forskningen är inriktad på antingen den större eller den mindre växtarten.

Liksom ingefära växer denna rot i rhizomer under marken. Även om den inte är en vanlig ingrediens i de flesta västerländska matlagningsmetoder är den vanlig i thailändsk och traditionell kinesisk mat.

Rhizomerna innehåller en liten mängd kalorier och andra näringsämnen, även om portionsstorleken varierar per recept och vissa kan innehålla endast en liten mängd av kryddan.

En portion galangalrot (100 gram) innehåller ca:

– 71 kalorier

– 15 gram kolhydrater

– 1 gram protein

– 1 gram fett

– 2 gram fibrer

– 5,4 gram C-vitamin (9 procent DV)

Galangal Hälsofördelar

1. Potentiellt revolutionerande cancerbekämpningsmedel

Den mest slående hälsofördelen med galangal, som föreslås av en massiv (och växande) mängd vetenskaplig forskning, är dess förmåga att bekämpa och potentiellt förebygga ett stort antal cancerformer och tumörer.

Låt oss gå igenom de cancertyper som påverkas av galangal, en efter en.

Cancer i magsäcken

En studie från 2014 i Iran visade att ett flytande extrakt av galangal signifikant förstörde antalet magcancerceller i ett laboratorietest efter 48 timmar och kallade det ett “framstående” resultat.

Leukemi

Akuta monocytära leukemiceller, en snabbväxande leukemi som börjar i benmärgen, utsattes för ett flytande extrakt av galangal i ett försök att hitta en naturlig cancerbehandling som inte skulle skada angränsande celler, som farlig kemoterapi.

Forskarna på Jamaica som genomförde studien menar att detta skulle kunna vara ett potentiellt botemedel för denna form av leukemi, och det är inte ett ord som forskare använder lättvindigt. Den här studien var dock bara början, eftersom mycket mer forskning måste göras för att undersöka effekterna av detta extrakt på friska celler innan det testas på levande personer.

Melanom

Forskare vid National Chiayi University i Taiwan undersökte effekten av tre föreningar från galangalrot på mänskliga melanomceller (hudcancer). Alla tre föreningarna hade en “antiproliferativ” effekt, vilket innebär att de stoppade tillväxten av nya celler.

Cancer i bukspottkörteln

I en studie som publicerades 2017 testades flera föreningar från galangal i laboratoriet och deras inverkan på cancerceller i bukspottkörteln, och man fann att de stoppade tillväxten av nya celler och undertryckte genvägar som är ansvariga för att utvidga cancerens inverkan.

Galangal Hälsofördelar

Koloncancer

Första gången galangal studerades mot mänskliga koloncancerceller (2013) fann forskarna att den orsakade apoptos (celldöd) på två typer av koloncancerceller.

Bröstcancer

År 2014 beskrev ett iranskt universitet i detalj att ett extrakt av galangal gav upphov till apoptos i den mänskliga bröstcancercellinjen MCF-7, men skadade inte friska bröstceller, MRC-5.

Om man tittar närmare på hur galangal uppnår detta, visar en studie från ett medicinskt universitet i Kina att den använde TRAIL-vägen för cancerbehandling för att stimulera celldöd i bröstcancerceller.

Levercancer (hepatisk cancer)

En anledning till att cancer är så förödande för människokroppen har att göra med hur den sprider sig eller “metastaserar” till andra organ där den har sitt ursprung. Detta gäller särskilt för levercancer. I en studie från Taiwan 2015 där man undersökte effekten av galangalextraherade föreningar på HepG2-celler (en typ av levercancer) fann man att de naturliga föreningarna minskade förekomsten av metastasering genom att stoppa cellerna från att fästa vid andra, friska celler.

I en annan studie relaterad till levercancer användes kombinationsbehandling med galangal och mer vanliga terapimedel, vilket gav en apoptotisk effekt som var mer betydande än vad de enskilda terapierna uppvisade.

Kolangiokarcinom (gallgångscancer)

Den här formen av cancer är inte lika vanlig i USA, men det är en aggressiv cancer som infekterar gallgångarna som förbinder levern med tunntarmen. Den drabbar människor oftare i tropiska och subtropiska regioner, särskilt i Thailand.

Kaempferol rhizomextraktet från galangal som testades i en Thailandsbaserad studie från 2017 verkade ge möss försökspersoner längre livslängd, mindre förekomst av metastaser och gav inte några märkbara biverkningar på försökspersonerna.

2. Förbättrar spermiernas antal och funktion

Vissa delar av galangalroten kan visa sig vara användbara för att främja mannens fertilitet. I en råttmodell upptäckte forskare i Iran att den ökade spermiernas antal och motilitet (eller förmåga att röra sig).

I en studie i Danmark undersöktes vilken effekt en galangalrhizom, tillsammans med ett granatäpplefruktextrakt, hade på spermier hos friska mänskliga män. Forskarna drog slutsatsen att antalet rörliga spermier ökade tre gånger mer än placebo.

3. Fungerar som ett antiinflammatoriskt medel

Det är välkänt att inflammation ligger till grund för de flesta sjukdomar. Detta innebär att kronisk inflammation är relaterad till utvecklingen av ett stort antal sjukdomar, inklusive cancer, hjärtsjukdomar, Alzheimers sjukdom och flera andra.

Forskning visar att galangalrot uppvisar en antiinflammatorisk effekt på kroppen på ett generellt sätt och mot specifika tillstånd.

Det finns en cytokin (cellsignalprotein) som finns i människokroppen och som kallas tumörnekrosfaktor alfa, eller TNF-alfa, som reglerar immunförsvaret.

Detta protein är föremål för mycket forskning eftersom TNF-alfa, om det överstimuleras, kan orsaka skadliga skador och bidra till dödliga sjukdomar med kronisk inflammation. Ett fytonäringsämne som finns i galangal dämpar TNF-alfa-aktiviteten och kan därför bidra till att minska inflammation i hela kroppen, vilket forskning vid Rutgers visar.

Denna ört kan också bidra till att minska den inflammation som är förknippad med artrit. I en studie från 2001 såg försökspersoner som tog en förening som innehöll galangal- och ingefäraxtrakt en betydande minskning av knäsmärta och av behovet av mediciner samt av den allmänna statusen.

Ett annat tillstånd som kan behandlas framgångsrikt med en av fytonäringsämnena i denna ört (kaempferol) är mastit. Mastit är en inflammation i bröstvårtan i samband med amning. Vid behandling med kaempferol fann mössen i en studie en stor minskning av inflammationen (åtminstone delvis relaterad till undertryckandet av TNF-alfa) till den grad att det kan vara en viktig behandling i framtiden för detta tillstånd.

Ett annat särskilt viktigt tillstånd som kan gynnas av galangalbehandling är akut lungskada som leder till akut andningsnödsyndrom. Denna sjukdom är ganska vanlig, särskilt bland dem som redan är kritiskt sjuka, och förekommer.

När vätska läcker in i lungorna och hindrar syre från att föras till vitala organ. Tyvärr är akut lungskada ofta dödlig.

Studieresultat från Kina visar dock att galangals antiinflammatoriska aktivitet verkar ha en positiv inverkan på akut lungskada och kan vara ett viktigt behandlingsalternativ i framtiden.

4. Har antibakteriella och svampdödande egenskaper.

Forskning visar att galangalextrakt utövar en antimikrobiell effekt på flera bakterier som är kända för att infektera livsmedel, inklusive stafylokocker, E. coli, listeria, salmonella och clostridium. Det kan till och med bekämpa amoxicillinresistent E. coli och faktiskt vända den resistens som vissa stammar har mot amoxicillin, enligt en studie som utfördes i Thailand.

En studie föreslår att man genom att tillaga skaldjur med denna ört också kan ha större chans att hämma effekten av en bakterie som kallas vibrio. Vibrios kan drabba dem som äter otillräckligt kokta skaldjur, särskilt ostron, men dessa effekter kan vara mycket mindre sannolika efter att du har lagt till galangal i ditt recept.

En annan vanlig bakterie som faktiskt bärs av cirka 66 procent av världens befolkning (enligt Centers for DiseaSlippery ElmControl and Prevention) kallas H. pylori. Denna bakterie kan dock också ha mött sin match när den utsattes för galangal – en studie visar faktiskt att denna kraftfulla ört till och med kan hjälpa till att förebygga de magsår som vanligen orsakas av H. pylori-bakterien, utöver att eliminera själva bakterien.

5. Hög halt av antioxidanter

Medan vi vet att äta blåbär hjälper oss att öka vårt intag av antioxidanter, kan du vara intresserad av att veta att detsamma gäller för galangal – även om de typer av antioxidanter som finns i den inte nödvändigtvis är desamma som de som finns i frukter du älskar.

Intressant nog verkar antioxidanterna som finns i denna ört vara mest effektiva när det gäller att konservera köttprodukter under längre tid än utan den.

6. Stödjer god hjärnhälsa

Potentiellt delvis på grund av dess antiinflammatoriska egenskaper belyser forskning att en förening som tas från denna rot som kallas ACA möjligen kan ha en hjärnskyddande effekt och minska vissa former av åldersrelaterad kognitiv degeneration.

Om vi återvänder till TNF-alfa-proteinet finner vi också att galangal genom att reglera TNF-alfa till och med kan hjälpa till att bekämpa depression. Kronisk inflammation och överreaktion av TNF-alfa är en nyligen studerad aspekt av diskussionen kring depression.

7. Kan lindra magsmärta och matsmältningsproblem

Även om det är uppenbart att denna rot har otroliga fördelar enligt den moderna vetenskapen, är dess äldsta och mest eftersökta effekt den som den har på en upprörd mage.

I ayurvedisk medicin och andra asiatiska kulturer används den för att lugna upprörd mage, lösa diarré, minska kräkningar och till och med stoppa hicka.

Galangal Risker och biverkningar

Galangal-biverkningar är sällsynta och uppträder vanligtvis bara när den konsumeras i mängder som överstiger vad som normalt finns i livsmedel. Liksom de flesta örter bör du undvika att använda galangal under graviditet, om du inte övervakas noga av en läkare.

Galangal är ett relativt hypoallergeniskt livsmedel, som faktiskt föreslås i vissa texter för att minska intensiteten av allergiska reaktioner, så chanserna är goda att du inte kommer att uppleva några allergisymptom efter att ha konsumerat den.

Som nämnts kan galangal (specifikt Alpinia galanga, eller “större galangal”) potentiellt öka mängden magsyra du producerar. Om du har GERD eller magsårssjukdom är det förmodligen bäst att undvika denna om inte din primärvårdsläkare rekommenderar det.

Personer som konsumerar större mängder av örten kan uppleva galangalbiverkningar som magbesvär, diarré och låg energi. Dessa biverkningar kan uppstå till följd av akut oral toxicitet, men de enda bevisen för denna typ av reaktion finns hos möss. Om dessa symtom uppträder efter galangalkonsumtion bör du minska den mängd du konsumerar.

Leave a Comment

Scroll to Top