Hälsofördelar med selleri

Fördelar med Selleri för hälsan

Selleri, som har det vetenskapliga namnet Apium graveolens, är en grönsak i växtfamiljen Apiaceae. Det är en mycket gammal grönsak, och enligt uppgifter hittades delar av växten i faraon “kung Tutankhamun”, som dog 1323 f.Kr.

Tidigare odlades selleri som grönsak främst under vintern och den tidiga våren. Folk gillade att äta den för att hjälpa till med “rening” och trodde att den fungerade som ett naturligt avgiftningsstärkande medel som kunde förebygga sjukdom.

Som vi vet verkar den faktiskt hjälpa till med avgiftning tack vare sina fuktgivande egenskaper och sitt näringsinnehåll.

De flesta människor väljer att äta selleristjälkar, men de gröna bladen och fröna i denna grönsak är också ätbara och nyttiga. Bladen är till exempel ett utmärkt komplement till röror och soppor, och fröna – som kan hittas antingen i form av hela frön eller i extraktprodukter – har en del imponerande hälsofördelar i sig själva, till exempel att de hjälper till att minska inflammation och bekämpa bakterieinfektioner.

Näringsinnehåll

Är selleri en supermat? Även om den kanske inte är lika näringsrik som vissa andra grönsaker är selleri en bra källa till vitamin K, vitamin C, kalium, folat och vitamin B6.

Den består också till 95 procent av vatten, vilket är anledningen till att den har så få kalorier.

Enligt det amerikanska jordbruksdepartementet innehåller en kopp hackad, rå selleri (cirka 100 gram) ungefär:

 • 16.2 kalorier
 • 3,5 gram kolhydrater
 • 0,7 gram protein
 • 0,2 gram fett
 • 1,6 gram fibrer
 • 29,6 mikrogram K-vitamin (37 procent DV)
 • 453 internationella enheter vitamin A (9 procent DV)
 • 36,5 mikrogram folat (9 procent DV)
 • 263 milligram kalium (8 procent DV)
 • 3,1 milligram C-vitamin (5 procent DV)
 • 0,1 milligram mangan (5 procent DV)
 • 0,1 milligram vitamin B6 (4 procent DV)
 • 40,4 milligram kalcium (4 procent DV)
 • 0,1 milligram riboflavin (3 procent DV)
 • 11,1 milligram magnesium (3 procent DV)

Dessutom är den en bra källa till kostfiber, särskilt när du äter mer än en kopp åt gången, vilket innebär att den kan ha fördelar för matsmältningen.

Med tanke på att den har en hög andel vatten och elektrolyter – inklusive cirka 80 milligram natrium per kopp, vilket är ganska mycket för en grönsak – kan den hjälpa till att förebygga uttorkningssymptom, samtidigt som den fungerar som ett naturligt diuretikum som minskar uppblåsthet.

Fördelar med Selleri för hälsan

Vilka är fördelarna med att äta selleri? Här är några anledningar till att lägga till denna grönsak i din kost:

1. Kan hjälpa till att sänka högt kolesterol och blodsocker

Selleri kan ha vissa kolesterolsänkande effekter på grund av en unik förening som kallas 3-n-butylftalid (BuPh) som har rapporterats ha en lipidsänkande effekt. Forskare tror att denna grönsak troligen har många andra skyddande föreningar också som fortfarande är under utveckling i forskningen.

I en studie, när råttor fick en fettrik kost i åtta veckor, uppvisade de råttor som fick selleriextrakt betydligt lägre nivåer av lipider i blodet jämfört med kontrollgruppen av råttor som inte fick selleriextrakt. Gruppen som fick tillskott av selleriextrakt upplevde en fördelaktig minskning av koncentrationerna av totalkolesterol (TC), lipoproteinkolesterol med låg densitet (LDL-C) och triglycerider (TG) i serum.

Dessutom har extrakt från denna grönsak visat sig bidra till att avsevärt sänka plasmaglukosnivåerna hos vuxna som är prediabetiker.

2. Kan minska inflammation

Selleri innehåller antioxidanter och polysackarider som är kända för att fungera antiinflammatoriskt, särskilt flavonoid- och polyfenolantioxidanter. Forskning visar att dessa stöder den allmänna hälsan, särskilt när man åldras, genom att bekämpa skador orsakade av fria radikaler (eller oxidativ stress) som kan leda till cellskador och inflammation.

Forskare har identifierat över ett dussin olika typer av näringsämnen och antioxidanter som är ansvariga för fördelarna med selleriprodukter. Det handlar bland annat om fenoliska syror som kaffesyra och ferulasyra samt flavanoler som quercetin.

På grund av sin inflammationssänkande potential kan selleri vara användbart för att behandla ett stort antal tillstånd som förvärras av inflammation, inklusive:

 • ledvärk (t.ex. vid artrit)
 • gikt
 • njur- och leverinfektioner
 • hudbesvär.
 • irritabel tarm
 • med mera

Konsumtion av flavonoider från vegetabiliska livsmedel har till och med förknippats med minskad inflammation i hjärnan.

3. Kan hjälpa till att förebygga eller behandla högt blodtryck

Man tror att vissa näringsämnen som finns i selleri kan bidra till att sänka blodtrycket genom att fungera som en mjuk muskelavslappnande faktor och förbättra flödet av kalcium och kalium in och ut ur cellerna. Det finns också vissa bevis för att selleriextrakt kan hjälpa blodkärlen att expandera och dra ihop sig, förbättra blodflödet och bidra till den allmänna hjärthälsan.

4. Kan hjälpa till att förebygga magsår

Denna grönsak kan hjälpa till att förebygga eller minska bildandet av smärtsamma sår på grund av en speciell typ av etanolextrakt som är användbart för att skydda slemhinnan i mag-tarmkanalen.

Forskare tror att selleri ger näring åt mage, tjocktarm och tarmar på grund av kemiska beståndsdelar som flavonoider, tanniner, flyktiga oljor och alkaloider. Dessa föreningar kontrollerar nivån av den magsyra som frigörs samtidigt som de förbättrar nivån av skyddande slem.

En studie från 2010 som publicerades i Journal of Pharmaceutical Biology visade att selleriextrakt också har förmågan att påtagligt fylla på de uttömda nivåerna av magslemhinnan som behövs i magsäcken för att förhindra att små hål och öppningar bildas.

Fördelar med Selleri för hälsan

5. Kan skydda leverns hälsa

I en studie fick råttor som matades med selleri (tillsammans med cikoria och korn) en minskning av mängden farligt fett som byggdes upp i levern, samt förbättringar av leverenzymfunktionen och blodfettnivåerna.

Forskarna fann att ju mer selleri, cikoria och korn råttorna i den här studien fick, desto mer förbättrades deras leverhälsa.

6. Kan ha fördelar för viktminskning

Selleri är extremt kalorisnålt och kan vara ett värdefullt livsmedel för att hjälpa dig att gå ner i vikt eftersom det kan ge viktiga näringsämnen och hjälpa till att reglera lipidmetabolismen (fettmetabolismen).

Förutom dess näringsinnehåll, särskilt antioxidanter, elektrolyter, vitaminer och mineraler, innehåller den vatten och fibrer som kan bidra till att du känner dig mätt genom att ge dina måltider mer volym. Att äta selleri hel ger mer fibrer än saften, så detta kan vara det bästa alternativet.

7. Kan stödja matsmältningen och minska uppblåsthet

Sellerifrön innehåller en luktfri och oljig förening som kallas NBP och som har en diuretisk effekt och hjälper kroppen att avgifta. I en studie med råttor som publicerades i Journal of Medicinal Foods som nämns ovan var urinvolymen betydligt större när råttorna fick selleriextrakt jämfört med en kontrollgrupp.

Sellerins matsmältningsfördelar beror delvis på dess diuretiska effekter – och även på att den ökar cirkulationen i tarmarna, vilket hjälper till att förbättra matsmältningen och lindrar uppblåsthet och svullnad på grund av vattenretention. Studier tyder också på att när det används i grönsaksjuice kan det ge polyfenoler och fibrer och som kan ha prebiotika-liknande effekter och stödja tillväxten av nyttiga probiotika.

Undrar: “Men innehåller det inte natrium?” Selleri innehåller cirka 35 milligram natrium i en stjälk, men det är en liten mängd i sammanhanget, särskilt om du äter en balanserad kost.

Till och med de flesta som följer en diet med låg natriumhalt kan njuta av denna grönsak, så länge de inte äter för mycket av den.

8. Innehåller antimikrobiella egenskaper som bekämpar infektioner.

Sellerifrön har faktiskt använts i århundraden som örtmedicin med rapporterade antibakteriella effekter. En rapport från 2009 som publicerades i Journal of Pharmacy and Pharmacology visade att selleriprodukter innehåller särskilda antimikrobiella komponenter.

Det finns vissa bevis för att den också kan renodla och minska bakterietillväxten på ett betydande sätt, vilket på ett naturligt sätt stöder immuniteten mot bakterieinfektioner.

9. Kan hjälpa till att förebygga urinvägsinfektioner

Eftersom selleri hjälper till att minska urinsyran och stimulerar urinproduktionen är det bra för att bekämpa bakterieinfektioner i matsmältningskanalen och reproduktionsorganen. I likhet med tranbär, som är kända för att bekämpa urinvägsinfektioner, kan selleri hjälpa till att förebygga urinvägsinfektioner, liksom blåsbesvär, njurproblem och eventuellt även cystor på könsorganen.

10. Kan ha effekter mot cancer

Selleri ingår i samma växtfamilj som cancerskyddande grönsaker som morötter, selleri, fänkål, persilja och palsternacka, som alla innehåller kemoskyddande föreningar som kallas polyacetylener. Tidiga studier har visat att polyacetylener hjälper till att minska toxicitet och bekämpa cancerbildning, särskilt bröstcancer, tarmcancer och leukemi.

Polyacetlyner har många immunstärkande effekter, inklusive tumörbekämpande egenskaper som hindrar muterade celler från att spridas. Enligt fakulteten vid institutionen för jordbruksvetenskap vid Århus universitet i Danmark har polyacetylener visat många intressanta bioeffekter, bland annat antiinflammatoriska, trombocytaggregatoriska, cytotoxiska och antitumöraktiviteter samt aktivitet mot bakterier och mykoplasma.

Men det är inte allt. Selleri innehåller flavonoider som kallas apigenin och luteolin, som har visat sig kunna framkalla död i cancerceller.

Risker och biverkningar

Varför kan selleri vara dåligt för dig? Även om en allergi inte är särskilt vanlig hör selleri till en liten grupp livsmedel som i vissa fall kan orsaka allvarliga allergiska reaktioner, liknande en jordnötsallergi.

När en person som är allergisk mot selleri utsätts för dess oljor kan exponeringen orsaka potentiellt dödliga biverkningar. Sellerifrön innehåller de högsta nivåerna av allergeninnehåll, som inte förstörs vid tillagning, så det bör helt undvikas av alla som har en känd matallergi.

Vissa personer kan behöva begränsa hur mycket av denna grönsak de äter om de är känsliga för oxalater – till exempel om de har en historia av njursten. Detta är något att diskutera med din läkare om det gäller dig.

Leave a Comment

Scroll to Top