Fördelar med Butternut Squash

Fördelar med Butternut Squash

Butternut squash är en del av Cucurbita-fruktfamiljen, närmare bestämt en av de sex sorterna av Cucurbita moschata. I delar av världen, som Nya Zeeland och Australien, kallas squashen vanligare för butternutpumpa eller gramma.

Alla frukter i Cucurbita-familjen tenderar att ha ett högt innehåll av viktiga näringsämnen, och butternut squash är inte annorlunda än sina systrar, t.ex. spaghetti squash och olika kalebassorter. Även om den botaniskt sett är en frukt fungerar den vid matberedning mer som en grönsak.

Det otroliga näringsvärdet i butternut squash är svårt att överskatta, och kalorierna i butternut squash är mycket låga med tanke på hur mättande den kan vara. Med över fyra gånger det rekommenderade dagliga värdet av A-vitamin i bara en portion anses den vara en av de bästa A-vitaminkällorna.

Dessutom innehåller den mer än hälften av det rekommenderade intaget av C-vitamin, en imponerande lista över andra vitaminer och mineraler och massor av kostfibrer. Denna orange squash är en mycket rekommenderad ingrediens för att göra soppa, rostad butternut squash, grytor och fler näringsrika recept.

En kopp tärnad, bakad butternut squash (ca 205 gram) innehåller ca:

 • 82 kalorier
 • 21,5 gram kolhydrater
 • 1,8 gram protein
 • 0,2 gram fett
 • 6,7 gram fibrer
 • 22 869 internationella enheter vitamin A (457 procent DV)
 • 31 milligram C-vitamin (52 procent DV)
 • 0,4 milligram mangan (18 procent DV)
 • 582 milligram kalium (17 procent DV)
 • 59,4 milligram magnesium (15 procent DV)
 • 2,6 milligram E-vitamin (13 procent DV)
 • 0,3 milligram vitamin B6 (13 procent DV)
 • 0,1 milligram tiamin (10 procent DV)
 • 2 milligram niacin (10 procent DV)
 • 38,9 mikrogram folat (10 procent DV)
 • 84 milligram kalcium (8 procent DV)
 • 1,2 milligram järn (7 procent DV)
 • 0,7 milligram pantotensyra (7 procent DV)
 • 0,1 milligram koppar (7 procent DV)
 • 55,4 milligram fosfor (6 procent DV)

Fördelar med Butternut Squash

1. Hög halt av antioxidanter

Även om butternut squash har funnits i drygt ett halvt sekel är en av de mest välkända fördelarna med butternut squash dess höga antioxidantbelastning. Forskare rekommenderar den till och med som ett livsmedel med hög antioxidanthalt som kan användas inom sjukvården som en naturlig behandling av oxidativ stress.

Antioxidanter kan delas in i olika kategorier, och bland de antioxidanter som finns i butternut squash finns tre olika karotenoider. Dessa näringsämnen är fettlösliga antioxidanter, vilket innebär att de absorberas effektivast i kroppen när de åtföljs av fettkällor, som avokado eller olivolja.

Butternut squash är rik på A-vitamin, en bra källa till de otroliga antioxidanterna betakaroten, alfakaroten och betakryptoxantin, som är kopplade till minskad inflammation och förebyggande av vissa cancerformer.

En anledning till att det är viktigt att få den rekommenderade mängden A-vitamin (och mer) från maten, snarare än från kosttillskott, är att A-vitamin kan vara giftigt när det tas i för stora mängder i kosttillskott. A vitamin i kosten är dock inte giftigt eftersom din kropp absorberar och använder endast det den behöver, och forskning visar att det är viktigt att upprätthålla hälsosamma mängder för immunförsvaret, god syn, cellutveckling och mycket mer.

Ett annat fördelaktigt antioxidantrelaterat näringsämne i butternut squash är mangan, som hjälper till med enzymreaktioner av olika antioxidanter.

Fördelar med Butternut Squash

2. Stärker immunförsvaret och minskar inflammation

Är du inte glad att butternut squash innehåller så mycket betakaroten? Det borde du vara.

Forskning tyder på att betakaroten i denna krämiga frukt främjar immunförsvaret och hjälper till att bekämpa sjukdomar.

Vitamin A är också ansvarig för den immunstärkande effekten av butternut squash näring. Samtidigt som det har förmågan att bekämpa skrämmande sjukdomar som cancer och autoimmuna sjukdomar kan det också hjälpa till att förebygga förkylning och andra infektioner.

En del av det sätt på vilket det skyddar mot ett så stort antal infektioner och sjukdomar beror på att A-vitamin minskar inflammation, vilket är orsaken till de flesta sjukdomar.

Inflammation orsakas i allmänhet av ett överaktivt immunförsvar som angriper mer än vad det borde. Håll ditt immunförsvar i balans och minska inflammation genom att äta livsmedel med högt innehåll av A-vitamin.

De viktiga näringsämnena slutar inte där. Butternut squash innehåller också stora mängder C-vitamin, en annan vanlig immunförsvarsförstärkare som inte bara hjälper till att förebygga och behandla förkylningar, utan också har visat sig minska eller hindra utvecklingen av allvarligare tillstånd från vanliga infektioner, som lunginflammation och lunginfektioner.

3. Hjälper till att förebygga och bekämpa vissa cancerformer

De flesta superfoods är också cancerbekämpande livsmedel eller har cancerförebyggande egenskaper, och butternut squash är inget undantag. Det beror på att det bästa sättet att minska risken för cancer är att ge kroppen bränsle med näringsämnen som håller den frisk och kapabel att bekämpa infektioner och sjukdomar.

Ett protein som finns i butternut squash har visat sig hämma tillväxten av melanomceller (hudcancer), vilket gör det till ett potentiellt potent medel mot cancer. Detta har undersökts i laboratorie- och djurstudier.

Dessutom tyder forskning på att C-vitamin kan spela en terapeutisk roll vid behandling eller förebyggande av cancer.

4. Håller benen friska

Butternut squash kan också hjälpa dig att bibehålla starka och friska ben. Forskning har fastställt att det är viktigt att upprätthålla hälsosamma kaliumnivåer för att få starkare ben, eftersom höga kaliumnivåer är förknippade med tätare ben, även hos kvinnor efter klimakteriet och äldre män, som ofta har sprödare ben och löper större risk att drabbas av osteoporos.

Mangan i butternut squash är också bra för benhälsa och förebyggande av osteoporos, särskilt hos kvinnor som har genomgått klimakteriet. Mangan har visat sig vara ett kritiskt näringsämne för bentillväxt och för att upprätthålla ett friskt skelettsystem.

5. Förbättrar den fysiska prestationen och minskar tröttheten

Upplever du regelbunden trötthet? Skulle du vilja arbeta på högsta fysiska nivå? Om du svarar “ja” på någon av dessa frågor kan butternut squash näring vara en del av svaret på dina önskemål.

Forskare i Taiwan fann att Cucurbita moschata var effektiv i en musmodell för att minska tröttheten och öka träningsförmågan hos mössen i studien.

C-vitamin är också till hjälp för fysisk prestation, eftersom det ökar kroppens syreupptag från luften du andas när det äts/tas i samband med fysisk ansträngning. Att fylla på med C-vitaminkost är ett av sätten att förebygga infektioner i de övre luftvägarna som ofta följer efter tung fysisk aktivitet, t.ex. när man springer maraton.

6. Hjälper till viktminskning

För att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt bör din kost vara full av livsmedel som är fulla av näringsämnen utan att överväldiga din kropp med kalorier – som butternut squash. En portion innehåller bara 82 kalorier, vilket gör den till ett välkommet tillskott till många måltider som gör att du inte får dåligt samvete senare.

De låga kalorierna i butternut squash är dock bara början. En studie från 2012, som följde upp den första forskningen, visade att ett extrakt från Cucurbita moschata har mycket effektiva egenskaper mot fetma.

Det påverkar en rad olika cellprocesser, inklusive bildandet av fett, så kallad lipogenes. I huvudsak hindrar detta extrakt kroppen från att producera nytt fett att lagra.

Det finns också en liten mängd preliminär forskning som tyder på att manganintag kan bidra till att minska vikten hos överviktiga eller fetma, särskilt när det konsumeras tillsammans med kalium (som också finns i butternut squash) och andra stödjande näringsämnen.

Att schemalägga en meny och äta bra mat i stället för bearbetad, ohälsosam mat är två sätt att gå ner i vikt snabbt (och naturligt). Särskilt med sina fettbekämpande egenskaper bör butternut squash vara ett alternativ på din lista över livgivande livsmedel.

7. Minskar symtomen på PMS

Visste du att de flesta av de livsmedel som kvinnor vanligtvis äter under och före menstruationen faktiskt förvärrar PMS-symtomen? Detta gäller särskilt saker som innehåller socker, alkohol och koffein.

Det finns dock några bra alternativ som du kan lägga till i din kost för att minska symptomen på PMS utan läkemedel som Midol, som effektivt kan lindra symptomen men som också kan ge farliga och allvarliga biverkningar hos vissa personer. En sådan naturlig PMS-behandling är butternut squash.

I en studie som publicerades i American Journal Obstetrics and Gynecology fann man till exempel att kvinnor med låga mangannivåer upplever svårare smärta och humör PMS-symptom, vilket mangan i butternut squash kan hjälpa till att kompensera. Kaliumet i butternut squash näring hjälper också till att förebygga och lindra muskelkramper (inte bara begränsat till PMS).

Andra PMS-bekämpande näringsämnen som finns i butternut squash är vitamin K och E.

Risker och biverkningar

Precis som alla andra livsmedel är butternut squash känd för att ibland orsaka en allergisk reaktion. Reaktionerna är i allmänhet minimala och begränsas till kontaktdermatit eller mild svullnad runt händerna eller munnen.

En vanlig reaktion (även om det inte är en allergisk reaktion) som människor upplever när de skalar rå butternut squash är att huden på händerna torkar och skalas. Detta är faktiskt inte dermatit eller någon annan allergi – snarare squashens naturliga försvarsmekanism i arbete. Innan den mognar reparerar butternutpumpsens inre saft de yttre skador som den har fått, t.ex. ett bett från ett djur eller ett annat fysiskt ingrepp.

Om du skalar butternut squash innan den är helt mogen och drabbas av detta måste du tvätta händerna noggrant och använda en extra stark fuktgivande lotion. Sannolikt kommer ett tunt lager hud att skalas av från de drabbade delarna av dina händer och lämna rosa, fräsch hud kvar.

För att undvika att du torkar ut händerna bör du bara förbereda fullt mogna squash. Om du inte är säker på att din butternut squash har mognat helt, kan du överväga att bära ett par handskar när du skalar och förbereder din squash för tillagning.

Leave a Comment

Scroll to Top