Håravfall: 9 Naturliga botemedel

Naturliga botemedel mot Håravfall

Håravfall är en autoimmun sjukdom som innebär att immunsystemet attackerar cellerna i hårsäckarna, vilket leder till håravfall.

Ordet Håravfall betyder “skallighet” på latin. Areata betyder “i fläckar”. Så detta förklarar perfekt denna sjukdom som resulterar i små fläckar av skallighet över skalpen och andra delar av ansiktet och kroppen.
Mängden håravfall som upplevs av personer med Håravfall areata varierar. Vissa förlorar små, runda fläckar av hår som är ungefär storleken på en kvart, vilket är vanligast. Andra upplever omfattande eller till och med totalt håravfall.

Symtom
Början av Håravfall areata inträffar vanligtvis när en person är mellan 20 och 40 år gammal. Men symtomen på sjukdomen kan uppstå i alla åldrar.
Studier visar att i 82–88 procent av fallen upplever patienter sin första debut av Håravfall areata före 40 års ålder. Fyrtio procent av patienterna utvecklar symtom före 20 års ålder. Om symtomen utvecklas tidigare i livet ökar risken för en mer omfattande sjukdom under hela livet.
De vanligaste symtomen på Håravfall areata inkluderar:

Håravfall
Den vanligaste platsen för håravfall är hårbotten. Ibland upplever patienter håravfall på andra delar av kroppen, som skägg, ögonbryn och ögonfransar. Studier visar att när patienter utvecklar symtom på Håravfall areata tidigare i livet, upplever de allvarligare håravfall. Detta gäller särskilt om håravfallet börjar inom de första två årtiondena av livet.
Förloppet av sjukdomen kan dock vara oförutsägbart. Hår växer tillbaka spontant hos 80 procent av patienterna inom det första året. Men plötsliga återfall kan inträffa när som helst.

Nagelförändringar
Forskning visar att nagelförändringar förekommer hos 10 till 38 procent av patienter med Håravfall. Svårighetsgraden av förändringarna korresponderar med omfattningen av håravfallet. Några vanliga förändringar inkluderar gropar på naglarna (fördjupningar i fingernaglar eller tånaglar), ojämna, sandpapperliknande naglar och vertikala ränder eller linjer som löper från nagelbasen till toppen.

Ångest och depression
Människor med Håravfall öper också risk för ångest och depression. Studier visar att bland patienter med Håravfall areata utvecklar 38-39 procent av dem tecken på depression och 39-62 procent av dem utvecklar generaliserat ångestsyndrom. Dessa psykiatriska störningar kan uppstå före eller efter början av Håravfall areata-symtom. Ungefär hälften av fallen inträffar efter symtomens början.
Vidare visar forskning att stressiga händelser inträffar före början av Håravfall areata hos cirka 10 procent av vuxna och 10-80 procent av barn med sjukdomen.

Andra möjliga symtom
Andra symtom inkluderar sköldkörtelsjukdom (inklusive Hashimotos sjukdom), vitiligo, atopi (en ökad immunrespons på vanliga allergener, vilket kan leda till tillstånd som astma och eksem), lupus, psoriasis, inflammatorisk tarmsjukdom, reumatoid artrit och andra autoimmuna sjukdomar.

Naturliga botemedel mot Håravfall

Naturliga behandlingar för Håravfall

Probiotika
Det är sant att matsmältningssystemet kontrollerar ditt immunsystem. Detta är anledningen till att probiotika kan hjälpa till att behandla ett antal autoimmuna tillstånd, inklusive Håravfall areata. Forskare vid Massachusetts Institute of Technology fann att utfodring av probiotiska bakterier till åldrande möss orsakade fördelaktiga förändringar i integumentära systemet. Detta resulterade i friskare och yngre utseende hår och hud.
Probiotikatillskott kan användas för att förbättra ditt immunsystem så att din kropp inte överreagerar på uppfattade hot och orsakar inflammation. Du bör också äta probiotiska livsmedel dagligen, såsom kefir, kombucha, kultiverade grönsaker, yoghurt och äppelcidervinäger.

Zink
Zink kan fungera som en naturlig behandling för Håravfall areata eftersom det hjälper till att öka ditt immunsystem och reparera din tarm, vilket är avgörande för normala immunresponser. Dessutom är zink en viktig mineral för viktiga funktionella aktiviteter i hårfolliklarna.
En studie från 2016 publicerad i International Journal of Dermatology fann att lägre serumzinknivåer är vanliga bland patienter med Håravfall areata, med de lägsta zinknivåerna hos patienter med svåra fall av håravfallsjukdomen.
Forskare föreslår att zinktillskott kan ge en terapeutisk effekt, särskilt för patienter med zinkbrist. Det kan också hjälpa att äta livsmedel som är rika på zink, såsom pumpafrön, gräsbetat nötkött, lamm, kikärter, cashewnötter, yoghurt och spenat.

Quercetin
Quercetin är en typ av flavonoid antioxidant som är känd för sin förmåga att minska inflammation och bekämpa fria radikaler. Den har starka effekter på immunitet och fungerar genom att nedreglera, eller hämma, inflammatoriska vägar. Det är därför den ofta används för att behandla symtom relaterade till autoimmuna sjukdomar.
En studie från 2012 utförd på möss fann att quercetin var effektivt i att stimulera hårväxt jämfört med placebo-injektioner. Forskare tror att detta beror på quercetins antiinflammatoriska egenskaper.
Quercetin-tillskott och krämer finns att köpa på hälsokostbutiker eller apotek. Se till att köpa dessa produkter från ett pålitligt företag. Läs ingredienslistan för att se till att quercetin är den huvudsakliga ingrediensen. Du kan också upptäcka att många formler också inkluderar bromelain. Detta är ett annat antiinflammatoriskt enzym som används för att bekämpa immunsvar.

Ginseng
Ginseng är ett populärt örtmedicin som innehåller olika farmakologiska föreningar. Den fungerar genom att minska inflammation och öka immunfunktionen. Det hjälper kroppen att bibehålla immunhemostasen.
En studie från 2012 utförd vid Korea University College of Medicine fann att röd ginseng fungerar som en effektiv och naturlig behandling för Håravfall areata. Människor som redan får kortikosteroidinjektioner kan använda det som en kompletterande behandling.
Det finns många olika varianter av ginseng tillgängliga idag, inklusive pulveriserade, torkade och tabletterade former av både asiatisk och amerikansk ginseng.

Lavendelolja mot Håravfall
En av många fördelar med lavendelolja är dess förmåga att läka och skydda huden. Den fungerar som en kraftfull antioxidant och minskar inflammation. En studie från 2016, som använde möss, visade att när forskare applicerade lavendelolja topiskt på skalliga fläckar på mössen, så orsakade det en betydande ökning i antalet hårsäckar, djupet på hårsäckarna och tjockleken på den dermala lagret. Behandling med lavendelolja minskade också signifikant antalet vita blodkroppar jämfört med placebogruppen. En annan studie som utfördes i Skottland, involverade aromaterapi-behandling för Håravfall areata. Patienterna i behandlingsgruppen masserade lavendel, rosmarin, timjan och cederträ eteriska oljor, blandade med jojoba- och vindruvkärneoljor, i sin hårbotten dagligen. Kontrollgruppen använde endast bäraroljor. Fyrtiofyra procent av behandlingsgruppen visade förbättring jämfört med endast 15 procent av patienterna i kontrollgruppen. Grad av förbättring mättes genom fotografering av hårväxt och var signifikant. Det bevisar att lavendelolja och andra fördelaktiga eteriska oljor för hår fungerar som en effektiv naturlig behandling för Håravfall areata.

Rosmarinolja
Rosmarinolja används vanligtvis för att förbättra hårtjocklek och hårväxt. Den fungerar genom att öka cellulär metabolism som stimulerar hårväxt. Forskning visar att applicering av rosmarinolja topiskt kan vara lika effektivt som minoxidil, en konventionell behandling för Håravfall areata.

Du kan också använda rosmarinolja för att behandla mjäll och torr hårbotten. Applicera helt enkelt 2-3 droppar rosmarinolja direkt på det angripna området två gånger om dagen.

Akupunktur
Akupunktur används som en naturlig behandling för Håravfall areata eftersom det kan minska T1-celler som attackerar hårsäckarna och orsakar håravfall. Det fungerar också genom att stimulera och värma hårsäckarna, minska inflammationen och öka blodcirkulationen i det drabbade området. Akupunktur fungerar också för att minska ångest och depression, vilket är två tillstånd som många patienter med Håravfall areata upplever.

äta antiinflammatoriska livsmedel
Att äta antiinflammatoriska livsmedel är en av de viktigaste komponenterna i att behandla en autoimmun sjukdom på ett naturligt sätt, eftersom det kommer att minska inflammationen och tillåta din kropp att återhämta sig snabbt. Undvik alla processade och sockerhaltiga livsmedel. Istället, ät antiinflammatoriska livsmedel som gröna bladgrönsaker, rödbetor, broccoli, blåbär, nötter, frön, kryddor (särskilt gurkmeja och ingefära), vildfångad lax, benbuljong och kokosolja. Dessa livsmedel ger antioxidanter, viktiga mineraler och essentiella fettsyror. Det är vanligt att patienter med Håravfall areata har näringsbrister. Så ät en välbalanserad kost full av olika färger för att se till att du får de vitaminer och mineraler du behöver för att bli frisk. Du kan också få dina nivåer kontrollerade av din vårdgivare och vidta specifika åtgärder för att korrigera eventuella brister.

Minska stress
För att behandla tunnhårighet och håravfall som är förknippat med Håravfall areata är det viktigt att minska stressnivåerna och låta kroppen läka så att håret växer tillbaka snabbt.
Det finns ett antal stressavlastare som kan hjälpa till att främja blodcirkulationen och främja hårväxt. Dessa inkluderar träning (som yoga), meditation, dagboksskrivning och att tillbringa mer tid utomhus.
Att hantera håravfall kan vara svårt känslomässigt, eftersom du kan börja känna dig osäker om ditt utseende. Omge dig med stöttande vänner och familjemedlemmar under denna svåra tid. Och, anslut dig till andra människor som också hanterar denna hudåkomma.

Försiktighetsåtgärder
Dessa naturliga behandlingar för Håravfall areata är säkra för topisk och oral användning. Men om du märker några biverkningar, sluta använda örten, tillskottet eller eteriska oljan och be din vårdgivare eller näringsterapeut om vägledning.
Om du kämpar med de psykologiska aspekterna av Håravfall areata, som ångest, depression eller osäkerhet om ditt håravfall, sök stöd från en samhällsgrupp eller terapeut. Det är viktigt att du minskar stressen så mycket som möjligt för att bli frisk.

Leave a Comment

Scroll to Top