Naturlig behandling av cystisk akne

cystisk akne

Cystisk akne är vanligast under puberteten för unga pojkar, men tyvärr kan det fortsätta under vuxenåren, särskilt när det finns en hormonell obalans. För vuxna kvinnor är det vanligt att uppleva cystisk akne runt deras menstruationscykler, särskilt på käklinjen och hakan, vilket är vanliga områden för hormonellt motiverade utbrott.

Det är allvarligare än hormonell akne, som förekommer både hos män och kvinnor när de genomgår betydande hormonella förändringar som åldrande, graviditet eller stress. Å andra sidan kan cystisk akne inträffa vid vilken ålder som helst på grund av kostkänsligheter och överproduktion av sebum.

Symtom på cystisk akne inkluderar:
• stora, röda och smärtsamma utbrott i ansiktet, bröstet, ryggen, övre armarna, axlarna och/eller låren
• knutar som visas som upphöjda, röda knölar som vanligtvis inte har en vita prick
• lesioner som vanligtvis känns under huden innan de syns
• mer synlig akne som producerar cystor och knölar utöver papler och pustler
• utbrott som är smärtsamma att röra vid eller även när de inte rörs
• minskad självkänsla och humör och ökad psykologisk belastning, särskilt när cystisk akne förekommer i ansiktet
Den unika utseendet på cystisk akne beror på akut skada på oljekörteln som orsakar intensiv inflammation och irritation, vilket leder till rodnad, svullnad och ömhet. Cystisk akne är lätt att diagnostisera av en dermatolog och kräver inga speciella tester.

Orsaker- Cystisk akne kan orsakas av eller vara relaterad till:
• Genetik
• Hormonella förändringar, inklusive polycystiskt ovariesyndrom
• Höga nivåer av fuktighet och svettning
• Por-täppande och irriterande ansikts- och kroppsprodukter
• Vissa läkemedel och kemikalier (till exempel kortikosteroider, litium, fenytoin, isoniazid), som kan försämra eller orsaka utbrott som liknar akne

Cystisk akne löper ofta i familjer. Om en eller båda av dina föräldrar hade allvarlig cystisk akne har du större chans att också ha det.
Det är vanligast hos tonårspojkar och unga män. Det tros att hormoner som kallas androgener kan spela en roll i utvecklingen av cystisk akne hos tonåringar när det finns en ökning av androgener. Denna ökning leder till förändringar i din hud som kan resultera i igentäppta porer och akne.
Cystisk akne påverkar inte bara män. För kvinnor kan hormonella förändringar som utlöser cystisk akne orsakas av menstruationscykler, graviditet och klimakteriet.

cystisk akne

Naturliga botemedel för cystisk akne

Undvik dessa livsmedel

• Konventionell mejeri: Även om du inte är laktosintolerant kan konventionella mejeriprodukter vara svåra för matsmältningssystemet. Många människor ser en förbättring i sin akne när de minskar eller eliminerar mejeriprodukter som mjölk, ost och glass. Om du vill kontrollera om mejeri är en bov, försök att eliminera det från din kost i två veckor och se om din cystisk akne förbättras. Om det gör det, då vet du att mejeri inte fungerar för dig. Du kan välja att vara mejerifri, eller så kan du sakta återinföra mejeri i din kost. Att välja bättre kvalitet på mejeri kan också vara till hjälp.
• Socker: Socker och andra hög-glykemiska livsmedel (som bröd och pasta) kan göra inflammation i din kropp värre. Ju mer inflammation du har, desto värre blir din cystisk akne. Prova naturliga sötningsmedel istället. Att konsumera överdrivna mängder socker och spannmålsprodukter kan också mata jäst och candida i kroppen, vilket ökar närvaron av akne på huden.
• Koffein och choklad: Många experter säger att det inte finns någon koppling mellan koffein och chokladkonsumtion och utbrott. Men det finns inget tvivel om att koffeinkonsumtion har en direkt påverkan på din hormonbalans. Särskilt kan koffeinöverdos höja stresshormonet som kallas kortisol. Genom att minska eller eliminera olika källor till koffein som kaffe, te och choklad kan du hjälpa till att hålla dina hormoner i bättre balans och rensa upp din cystiska akne.
• Livsmedel med lågt fiberinnehåll och högt processat: Konsumtion av livsmedel som är låga i fiber och högt processade har en direkt negativ effekt på din tarmhälsa, vilket påverkar hudhälsan negativt. När du konsumerar processade köttprodukter som kallskuret, frukostflingor och mikrovågsmat, sker en ohälsosam förändring i dina inre mikrobiella kolonier. Detta utlöser inflammation i hela din kropp, vilket kan utlösa en cystisk akneutbrott eller göra eventuell nuvarande akne ännu värre.
• Friterad och snabbmat: Dessa livsmedel är också högt processade och låga i fiber. Dessutom innehåller de ett antal ingredienser som orsakar inflammation, inklusive härdade oljor, natrium, kemikalier, smakämnen och socker.

Ät dessa livsmedel
• Livsmedel rika på probiotika: Ju friskare din tarm är, desto bättre balans mellan bra och dåliga bakterier. När du konsumerar livsmedel rika på probiotika som kefir och fermenterade grönsaker, så bekläds din tarm med probiotika och skapar en hälsosam, tät barriär som förhindrar inflammation som kan utlösa akne. En koreansk studie med 56 personer med akne fann att att dricka en mjölkprodukter som fermenterats med Lactobacillus minskade totala antalet aknelesioner och minskade oljeproduktionen under 12 veckor.
• Högzinkrika livsmedel: Personer med akne tenderar att ha brist på zink, så du vill definitivt öka ditt zinkintag genom att konsumera saker som gräsbeteskött, kikärtor, pumpafrön och cashewnötter för att förebygga zinkbrist. Zink stödjer också en hälsosam matsmältningskanal, vilket förbättrar hudhälsan.
• Livsmedel rika på vitamin A: Livsmedel som är rika på vitamin A, som grönkål, spenat, sötpotatis och morötter, bekämpar infektioner och ökar läkningen, två saker du definitivt behöver när du försöker bli av med cystisk akne.
• Fibrerika livsmedel: Att konsumera fibrerika livsmedel som grönsaker, frukter, nötter, frön och havregrynsgröt främjar kolonrengöring samt tillväxten av goda bakterier i tarmen, vilket kan hjälpa till att eliminera cystisk akne.
• Högkvalitativa proteinrika livsmedel: Gräsbeteskött, ekologisk kyckling, vildfångad fisk och frigående ägg är rika på protein och näringsämnen och hjälper till att balansera blodsockret, en nyckelkomponent i kampen mot cystisk akne.
• Leversupporterande livsmedel: Eftersom hormoner bearbetas i levern kan intag av leversupporterande livsmedel hjälpa till att rensa upp akne. Ät mer korsblommiga grönsaker som broccoli och blomkål samt bladgrönsaker och fibrerika frukter, som päron och äpplen, för förbättrad leverfunktion.

Överväg att ta dessa tillskott

• Probiotika – Att ta probiotika kan öka din immunitet och hjälpa din kropp att bekämpa cystisk akne. Du kan också använda probiotiska hudvårdsprodukter som kan ge en skyddande yttre barriär. Studier visar att probiotika kan hjälpa till att förhindra hudutbrott.
• Omega-3-fettsyror – Omega-3 hjälper till att minska inflammation och stödja hormonbalansen. En vetenskaplig studie visade specifikt att efter 10 veckor av omega-3-fettsyra- eller GLA-tillskott minskade inflammatoriska och icke-inflammatoriska aknelesioner betydligt.
• Zink – Forskning tyder på att personer med akne har lägre blod- och hudnivåer av zink. Att ta zink via munnen kan hjälpa till att minska akne.
• Vitex – Detta örtmedel rekommenderas specifikt för hormonellt inducerad akne.
• Guggul eller guggulsteron – Guggul är gjort av saften från ett träd som är infödd till Indien. För personer som lider av cystisk akne fann en kontrollerad klinisk prövning att guggultillskott presterade bättre än 500 milligram tetracyklin. Det har också visat sig vara effektivt för nodulocystisk akne, en liknande form av akne som vanligtvis påverkar ansiktet, bröstet och ryggen.

Eteriska oljor
Eteriska oljor som tea tree och lavendel kan hjälpa till att bekämpa cystisk akne. Det bästa sättet att använda eteriska oljor mot akne är att applicera två till tre droppar lokalt på det drabbade området. Tea tree och lavendel eteriska oljor är säkra för direkt applicering, men de kan också kombineras med en bärarolja som jojoba eller kokosolja om du har känslig hud.
Undvik exponering för direkt solljus när du behandlar akne med eteriska oljor. UV-strålarna kan göra din hud mer känslig och kan leda till hudirritationer eller rodnad. Om användning av någon av dessa eteriska oljor orsakar hudirritation, sluta använda den oljan.

Hudvårdstips för cystisk akne

Undvik att klämma
Vad du än gör, försök inte klämma på din cystiska akne eller några andra finnar för den delen. Cystisk akne ger vanligtvis inte “klämma-på” finnar på samma sätt som vanlig akne gör.
På grund av djupet på cystiska akne-lesioner kan att pilla eller klämma vara helt ineffektivt och sannolikt förlänga läkningsprocessen från dagar till veckor. Ju mer du rör vid en infekterad finne, desto argare och fulare kommer den att bli.
Om du försöker klämma på cystisk akne kommer du bara att sprida ut utbrottet under huden. Dessutom kan du lätt hamna med ärr efter akne som kan vara kvar även efter finnen har läkt. Två ord att komma ihåg med cystisk akne: Hands off!

Använd is
Du kan applicera en isbit direkt på ett utbrott i flera sekunder för att dra samman de små blodkärlen som matar den smärtsamma cysten. Isen hjälper omedelbart minska storleken och rodnaden på den irriterande aknen.

En hälsosam hudvårdsrutin
Behåll en enkel och lugnande hudvårdsrutin som undviker tunga och parfymerade fuktighetskrämer. Innan du applicerar fuktighetskräm dagligen, se alltid till att din hud är ordentligt exfolierad och ren. En oljefri och doftfri fuktighetskräm är ett bra val.
För att främja frisk hudomsättning och tillväxt, se till att använda exfolianter som är effektiva men inte hårda och slipande. Några bra alternativ inkluderar glykolsyra och fruktenzymer.
När du är i solen är de bästa solkrämerna att använda naturliga solkrämer för att minska risken för akneärr. För ärr kan en naturlig produkt med vitamin C hjälpa. Vissa cystisk akneärr kan tyvärr ta månader att läka, men ge inte upp hoppet.

Överanvänd inte spegeln
Det är en bra idé att inte besatta av din cystiska akne. Ju mer du stirrar på den i spegeln, desto mer benägen är du att vilja pilla på den och tänka negativa tankar, vilket bara gör att du ser ut och känner dig värre. Sluta besatta visuellt och mentalt av din cystiska akne, och se till att du tänker positiva, hudklarande tankar!

Byt handdukar och kuddöverdrag
Något du kanske inte tänker på är vad annat som rör vid ditt ansikte dagligen, som handdukar och kuddöverdrag. För att minska risken för irritation och känslighet är det en riktigt smart idé att undvika att tvätta dessa föremål med starka detergenter och blekmedel.
Välj istället naturliga och doftfria tvättprodukter. Du vill också byta handdukar och kuddöverdrag ofta för att undvika närvaron och spridningen av bakterier, som bara gör din akne värre.

Leave a Comment

Scroll to Top