Vitamin B12: Fördelar med injektioner av B12

vitamin B12
Glimja and vitamin Vitamin B12: Fördelar med injektioner av B12

Vitamin B12 är en essentiell vitamin som är avgörande för många viktiga metaboliska och hormonella funktioner.

På grund av hur den hjälper till att omvandla och syntetisera många andra föreningar i kroppen, behövs den för väl över 100 dagliga funktioner.

Några av de roller som tillskrivs vitamin B12 inkluderar:

• Bildning av röda blodkroppar
• Spelar en roll i DNA / RNA-syntes
• Verkar som en kofaktor för metioninsyntas (hjälper med metylering eller omvandlingen av homocystein till metionin, vilket skyddar hjärt-kärlhälsa och mer)
• Faciliterar metabolisk omvandling av protein och fett
• Utför neurotransmitterfunktioner och hjälper till med produktionen av hormoner
• Hjälper till att omvandla aminosyror och producera kreatin
• Producerar myelinskida (nervvävets skyddande hölje)
• Hjälper till med syntesen av hemoglobin
• Spelar en roll i fostrets utveckling under graviditet

Hur mycket vitamin B12 behöver du?

National Institute of Health (NIH) delar med sig av rekommenderat dagligt intag (RDI) för vitamin B12:
• Barn 0–6 månader: 0,4 mikrogram
• Barn 7–12 månader: 0,5 mikrogram
• Småbarn 1–3 år: 0,9 mikrogram
• Barn 4–8 år: 1,2 mikrogram
• Barn 9–13 år: 1,8 mikrogram
• Vuxna män och kvinnor över 14 år: 2,4 mikrogram
• Kvinnor som är gravida: 2,6 mikrogram
• Kvinnor som ammar: 2,8 mikrogram
För vuxna över 50 år rekommenderar NIH att ta ett dagligt tillskott av vitamin B12 eller att konsumera matvaror som är berikade med vitamin B12. Rekommendationen är att ta mellan 25-100 mikrogram per dag, eftersom denna mängd har visat sig bibehålla hälsosamma nivåer av vitamin B12 hos äldre människor.
Vitamin B12-nivåer testas vanligtvis med ett blodserumtest och värden under cirka 170-250 picogram per milliliter hos vuxna anses vara tecken på brist. Det är dock vanligt att blodtester avslöjar felaktig information om B12-nivåer eftersom en hög procentandel lagras i levern och inte alltid avslöjas genom tester. (Till exempel har det visat sig att stora mängder folsyra maskerar vitamin B12-brist hos vissa patienter.)

Hur mycket vitamin B12 behöver du?

Vad är vitamin B12-injektioner?

B12-injektioner är injektioner som innehåller höga doser av vitamin B12 som används för att snabbt höja nivåerna hos någon med en brist.
Vitamin B12-injektioner är normalt tillgängliga endast på recept och administreras i muskelvävnaden hos en patient ungefär en gång i månaden. Dosmängd kan variera beroende på ålder och medicinsk historik.


De flesta människor som lever i industrialiserade länder tenderar att få tillräckligt med vitamin B12, men inte alla. Upphämtningshastigheten av vitamin B12 kräver något som kallas intrinsisk faktor, vilket är ett protein som finns i magsyra. Vissa medicinska tillstånd påverkar kroppens förmåga att göra intrinsisk faktor och orsakar därför en B12-brist.


Vitamin B12-injektioner administreras oftast till personer med genetiska tillstånd som blockerar upptag och personer med sjukdomen perniciös anemi, vilket kan leda till allvarlig malabsorption och brist. Perniciös anemi orsakas av en minskning av röda blodkroppar när kroppen inte kan absorbera tillräckligt med vitamin B12, vilket ökar risken för neurologiska komplikationer.

Fördelarna med vitamin B12-injektioner inkluderar följande:

Kan minska depression, kognitiv nedgång och demens: Vissa studier visar att B12-tillskott, särskilt hos äldre, kan hjälpa till att förebygga depression, återställa bättre humörkontroll och bibehålla en hälsosam minnes-/mental funktion.
Hjälper till att minska trötthet: Att återställa B12-nivåerna till hälsosamma nivåer kan behandla anemi, hjälpa till med omvandling av makronäringsämnen och produktion av kreatin (som är fördelaktigt för att bygga muskelmassa) samt minska muskelsvaghet.

Kan hjälpa till att förbättra din ämnesomsättning: Vissa personer vänder sig till B12-injektioner för att övervinna en trög ämnesomsättning och till och med hjälpa till med viktminskning. Eftersom injektionerna kan ge patienterna mer energi och reglera hormonproduktionen, kan det vara möjligt att uppleva förändringar i aptiten, förbättrad sömn och bättre träningsprestation. Vissa påstår till och med att B12-injektioner förbättrar utseendet på deras hud, hår och naglar.
Skyddar hjärtat: Förhöjda nivåer av homocystein har identifierats som en riskfaktor för hjärtsjukdom, den största dödsorsaken för vuxna i industrialiserade nationer. Vitamin B12 behövs för omvandling av homocystein och kan därför hjälpa till att förebygga tillstånd eller komplikationer som hjärtattack, stroke eller kranskärlssjukdom.

Förbättrar lågt spermieantal: Forskning visar att vitamin B12 kan förbättra reproduktionsorganens funktionalitet och minska nivåerna av oxidativ skada på spermier, vilket påverkar spermieantalet. Att bibehålla hälsosamma nivåer av näringsämnet kan också minska inflammation som kan skada spermierna, enligt forskare.
Hjälper till med fostrets utveckling under graviditeten: Studier indikerar att lägre B12-nivåer hos gravida kvinnor ökar risken för för tidig födsel och är associerade med ökad risk för nyfödda med låg födelsevikt.
Hjälper till att förebygga eller behandla diabetisk neuropati: Det finns bevis som visar att B12-tillskott kan förbättra symtomen hos personer med diabetisk neuropati, nervskada som är associerad med diabetes. Dock behövs mer forskning om effektiviteten av B12-injektioner för denna sjukdom.

Vitamin B12 Tillskott: Vi gillar..

vitamin b12
1
BioCare Metyl B Komplex 60 kapslar
239 kr

Metyl B-komplexet är ett överlägset B-komplex som ger näringsämnen i deras metaboliskt aktiva, biotillgängliga former.

Garden of Life’s RAW B-Komplex
2
Garden of Life’s RAW B-Komplex
299 kr

Garden of Life’s RAW B-Komplex är en genomtänkt, matbaserad formula tillverkad av råa näringsämnen.

1872 1 Vitamin B12: Fördelar med injektioner av B12
3
NÄROKÄLLAN LIPOSOMAL B12 5000 MCG
299 kr

Närokällans B-12 är ett flytande liposomalt kosttillskott som innehåller två former av vitamin B12 – metylkobalamin och adenosylkobalamin. 

holistic mega b metylerad 90 kapslar scaled 1 Vitamin B12: Fördelar med injektioner av B12
4Vi gillar
Holistic Mega B Metylerad
289 kr

Mega B Metylerad är ett kosttillskott som innehåller alla former av B-vitaminer.

Vitamin B12 biverkningar
Potentiella risker eller nackdelar med B12-injektioner inkluderar följande:

Problem med absorption
Även om någon får höga doser av vitamin B12 betyder det inte nödvändigtvis att hans eller hennes kropp har förmågan att absorbera och använda hela dosen på rätt sätt. Detta beror på att användningen av vitamin B12 (särskilt från kosttillskott) beror på nivåer av andra metabola kofaktorer och syror.
NIH rapporterar att endast cirka 10 mikrogram av en 500-mikrogram oral tillskott faktiskt absorberas hos friska personer på grund av begränsningar i magsyra och intrinsic factor.

Interaktioner med mediciner
Vitamin B12 har potential att interagera med vissa mediciner, inklusive diabetesläkemedel, metformin, protonpumpshämmare, antagonister och antibiotika. Höga doser kan även potentiellt störa nivåerna av andra vitaminer, enzymer och mineraler, vilket alltid är en potentiell risk när man tar något näringsämne i mycket stora mängder.
Är det för farligt att ta för mycket vitamin B12?
Eftersom det är en vattenlöslig vitamin, bör eventuellt överskott som inte används följa med urinen ut från kroppen och inte utgöra för stor risk (till skillnad från fettlösliga vitaminer som vitamin A).
Institutet för medicin rapporterar att “inga negativa effekter har associerats med överskott av vitamin B12-intag från mat och kosttillskott hos friska individer.”
Men om du inte lider av brist på vitamin B12 från början eller om du inte tar itu med de underliggande orsakerna till bristen, kommer injektioner sannolikt inte att göra mycket för att förbättra din övergripande livskvalitet.

Behöver du Vitamin B12-injektioner?
De tecken och symptom på B12-brist som indikerar att du kan dra nytta av vitamin B12-injektioner inkluderar:
• kronisk trötthet, tröghet och svaghet.
• Muskelvärk, ledvärk och problem med träning.
• Dåligt minne, oförmåga att koncentrera sig och andra kognitiva problem som är förknippade med åldrande.
• Humörsvängningar, som ökad depression och ångest, eller tecken på nervositet som snabba hjärtslag/palpitationer.
• Dålig tandhälsa, inklusive blödande tandkött och munsår.
• Andnöd och känsla av yrsel.
• Dålig aptit eller matsmältningsproblem, som förstoppning, illamående, diarré eller kramper.
• Ibland ökad risk för problem som kardiovaskulära komplikationer eller till och med cancer (på grund av en ökning av homocysteinnivåerna).
Varför kan du ha brist på vitamin B12, även om du äter en relativt hälsosam kost?
En anledning är att ha låga nivåer av en typ av förening som produceras inuti magen som kallas intrinsisk faktor (en typ av glykoprotein), som kombineras med vitamin B12 när det konsumeras för att möjliggöra absorption.

Sätt att åtgärda B12-brist
Det idealiska och säkraste sättet att konsumera tillräckligt med någon näringsämne är att få det naturligt genom hela livsmedelskällor. Men ibland, på grund av andra hälsotillstånd eller matpreferenser, är det inte alltid möjligt, men om du kan, bör du konsumera livsmedel som ger detta värdefulla vitamin.
Livsmedel med högst innehåll av vitamin B12 är:
• Organiska ekologiska köttprodukter, såsom nötkött och kycklinglever.
• Vildfångad fisk, lax, sill, makrill, tonfisk, öring och sardiner (också utmärkta källor till andra viktiga näringsämnen, som omega-3-fettsyror).
• Ekologiska mejeriprodukter, inklusive probiotikaberikad yoghurt eller rå mjölk.
• Fångstfångad fjäderfä, inklusive kalkon eller kyckling.
• Ekologiskt kött från gräsbetande nötkreatur och lamm.

Leave a Comment

Scroll to Top