Hur behandlar man huvudvärk? 15 naturliga botemedel

naturliga botemedel mot huvudvärk

Huvudvärk är en bra indikator på att din kropp saknar något – kanske behöver du ta en paus, dricka lite vatten eller ändra ditt sätt att äta. Du kan ha en vitamin- eller näringsbrist eller en matkänslighet som orsakar den här uppbyggda spänningen.
Huvudvärk kan utlösas av stress, trötthet, allergier, ögonstress, dålig hållning, alkohol eller droger, lågt blodsocker, hormoner, förstoppning och näringsbrist. Din kropp talar om för dig att något måste förändras, så börja lyssna på dessa signaler. Du kanske undrar hur man får en huvudvärk att försvinna?
För att hitta lindring av huvudvärk kan du använda dessa 10 huvudvärkssaneringar, som inkluderar örter, vitaminer, korrigering av hållning, kostförändringar med mera, för att bekämpa huvudvärk på ett naturligt och hälsosamt sätt.

Typer av huvudvärk

Även om det finns 150 olika typer av huvudvärk finns det fyra typer som är vanligast. De vanligaste typerna är: (
Spänningshuvudvärk
Detta är den vanligaste typen av huvudvärk bland vuxna och tonåringar. Spänningshuvudvärk kallas också för stresshuvudvärk, kronisk daglig huvudvärk eller kronisk icke-progressiv huvudvärk. De orsakar mild till måttlig kronisk smärta och kommer och går med tiden.

Kluster
Denna huvudvärk är den svåraste, men minst vanliga typen. Smärtan är intensiv och kan kännas som en brännande eller genomträngande smärta bakom ögonen. Klusterhuvudvärk uppträder i grupper under en tidsperiod som varar från ett par veckor till ett par månader. De kan försvinna i månader eller år, men sedan komma tillbaka.
Sinus
Inflammerade bihålor kan orsaka smärta i kinderna, pannan och näsryggen. Vanligtvis uppträder andra bihålesymptom, som rinnande näsa, feber, tryck i öronen och svullnad i ansiktet, samtidigt.
Migrän
Huvudvärk av migrän kan vara från några timmar till några dagar och förekommer vanligtvis en eller flera gånger i månaden. Migränen ger ofta andra symtom, t.ex. känslighet för ljus, buller eller lukter, illamående eller kräkningar, aptitlöshet, magbesvär eller magsmärtor. Ett barn med migränhuvudvärk kan bli blekt, känna sig yr, ha suddig syn, feber och ont i magen.

Blandat huvudvärkssyndrom

Denna typ av huvudvärk kallas också för transformerad huvudvärk och innehåller symtom på både migrän och spänningshuvudvärk. Både vuxna och barn kan drabbas av blandad huvudvärk.

Orsaker och riskfaktorer

Du kanske undrar vad som orsakar huvudvärk. I allmänhet uppstår huvudvärk på grund av en kombination av nervsignaler som skickas från blodkärlen och musklerna i huvudet. Vad som orsakar att dessa signaler aktiveras är fortfarande okänt. Utlösande faktorer för huvudvärk kan vara bland annat följande: (2)

Sjukdomar som bihåleinflammation, förkylning, feber eller halsinfektion.

Stress.

Ögonspänning eller ryggspänning.

Miljöorsaker som t.ex. passiv tobaksrök, lukter från kemikalier eller parfymer.

Ärftlighet eftersom huvudvärk tenderar att gå i släkten, särskilt migrän.

Livsmedelsallergier

Hormonell obalans

Obalans i vitaminer eller mineraler

Aspartam (3)

Topp 15 naturliga botemedel mot huvudvärk

Vad kan du göra mot huvudvärk? Som tur är finns det flera naturliga botemedel som kan visa dig hur du snabbt kan få en huvudvärk att försvinna utan medicin. Prova några av dessa naturliga sätt att bekämpa huvudvär

Magnesium
Magnesium är ett av de mest framgångsrika huvudvärksmedlen, först och främst för att det är mycket säkrare än att ta en smärtstillande medicin. Personer som lider av allvarlig huvudvärk, som migrän, har ofta låga nivåer av magnesium, och flera studier tyder på att magnesium kan minska frekvensen av migränattacker hos personer med låga nivåer.
De som är benägna att ha låga magnesiumhalter är bland annat personer med diabetes, hjärtsjukdomar, alkoholism samt personer som tar diuretika mot blodtrycket.
Magnesium kan förhindra den våg av hjärnsignalering som kallas kortikal spridningsdepression och som ger upphov till de visuella och sensoriska förändringar som är vanliga vid huvudvärk, särskilt vid migrän. Magnesium kan blockera de smärtöverförande kemikalierna i hjärnan, och det kan förbättra trombocytfunktionen, vilket hjälper kroppen att reagera på skador och förhindra blödningar.

Glutenfri kost
När personer med glutenöverkänslighet äter livsmedel som innehåller gluten kan det leda till huvudvärk. Enligt National Foundation for Celiac Awareness ser patienter som har odiagnostiserad celiaki och migränhuvudvärk ofta antingen en fullständig upplösning av migränhuvudvärken eller en betydande minskning av symtomens frekvens och styrka efter att ha slutat med gluten.
Du kanske inte har celiaki, utan en glutenöverkänslighet som ger dig huvudvärk. Om så är fallet behöver du inte sluta med gluten helt och hållet – försök istället att minska ditt dagliga intag.
Börja detta botemedel mot huvudvärk med att gå på en glutenfri diet i tre veckor och introducera sedan långsamt livsmedel som innehåller gluten. Var uppmärksam på hur du känner dig när du lägger till mer gluten i din kost och hitta din lyckliga balans. Lyssna på din kropp så kommer du att upptäcka hur mycket av en livsmedelsgrupp du kan äta utan att utlösa symtom. (5)

Eterisk olja av pepparmint och lavendel
De lugnande och bedövande effekterna av både pepparmint- och lavendeloljor gör dem till perfekta verktyg för att hitta lindring av huvudvärk.
Pepparmyntolja genererar en långvarig kylande effekt på huden. Forskning visar att pepparmyntsolja stimulerar en betydande ökning av hudens blodflöde i pannan, och den lugnar muskelsammandragningar. En studie visade att pepparmyntsolja i kombination med etanol minskade huvudvärkskänsligheten. (6)
Lavendelolja används vanligen som stämningsstabiliserande och lugnande medel. Forskning har visat att användning av lavendelolja är en säker och effektiv behandling av migränhuvudvärk. I en studie från 2012 mättes resultaten av att inhalera lavendelolja i 15 minuter. De 47 deltagarna ombads att registrera effekterna varje halvtimme under två timmar. Av 129 huvudvärksattacker svarade 92 på lavendeloljeläkemedlet. (7)
Ja, eteriska oljor för huvudvärk är mycket effektiva botemedel, så dra nytta av deras fördelar genom att lägga några droppar pepparmint- eller lavendelolja i händerna och sedan gnugga blandningen på pannan, tinningarna och nacken. Om doften är för stark för dig, eller om pepparmyntan är för kylande, kan du späda ut den genom att blanda de eteriska oljorna med mandel-, grapefrö- eller kokosnötsolja. Genom att tillsätta kokosolja kan du dra nytta av dess egna fantastiska hälsofördelar – som att balansera hormoner, återfukta huden och minska rynkor.

Kiropraktik och hållning
En av de bästa sakerna med kiropraktisk vård är att det är en läkemedels- och operationsfri väg till naturlig läkning. Kiropraktorn kan minska oxidativ stress i kroppen, precis som en antioxidant.
Oxidativ stress är den skada som uppstår när fria radikaler är fler än kroppens antioxidanter. Oxidativ stress skadar alla kroppens cellkomponenter: proteiner, lipider och DNA.
Flera kliniska prövningar tyder på att spinal manipulationsterapi kan hjälpa till att behandla huvudvärk.

naturliga botemedel mot huvudvärk

I en sådan studie rapporterade 22 procent av dem som fick kiropraktisk manipulation en mer än 90-procentig minskning av huvudvärken. 49 procent rapporterade samtidigt att huvudvärkens intensitet minskade avsevärt efter att ha fått kiropraktisk behandling. (8)
Kiropraktiska justeringar eller spinal manipulation hjälper till att lindra stressen i ditt system. Studier tyder på att kiropraktisk manipulation minskar spännings- och migränhuvudvärk. Det kanadensiska Memorial Chiropractic College genomförde en studie med 729 personer, varav 613 fick kiropraktisk behandling och deras resultat varierade från bra till utmärkt, vilket tyder på att det är ett positivt och fördelaktigt huvudvärksmedel. (9)

Örter: Kärleksört och smörbuljong
Huvudvärk kan lindras naturligt genom användning av spänningsdämpande örter.
Bladen av malört används för att göra medicin. Forskning visar att konsumtion av feverfew minskar frekvensen av migränhuvudvärk och huvudvärkssymptom, inklusive smärta, illamående, kräkningar och känslighet för ljus och buller.
I en systematisk genomgång, som utfördes av The School of Postgraduate Medicine and Health Science, Storbritannien, jämfördes resultaten från sex studier. Resultaten visar att feverfew är effektivt för att förebygga migränhuvudvärk och inte innebär några större säkerhetsproblem. (10)
Om du är intresserad av att prova detta naturläkemedel är det lätt att hitta och köpa feverfew
produkter, som vanligtvis är gjorda av torra feverfewblad. Feverfew-tillskott finns tillgängliga färska, frystorkade eller torkade. Feverfew kan köpas som kapslar, tabletter eller flytande extrakt; den rekommenderade dosen för att lindra huvudvärk är 50-100 milligram feverfew-extrakt.
Kärnmåra är en ört som minskar den inflammatoriska effekten av kemikalier som utlöser huvudvärk, särskilt migrän. Den fungerar också som en betablockerare, vilket resulterar i ett normalt blodflöde till hjärnan. Doser på minst 75 milligram två gånger dagligen verkar vara nödvändiga för bästa huvudvärkreducerande resultat.
En studie, som gjordes under en fyra månaders period, visade att frekvensen av migränattacker minskade med 48 procent hos deltagare som åt 75 milligram smörboll två gånger om dagen. Denna forskning, som gjordes vid Albert Einstein College of Medicine, uppmätte en minskning av frekvensen av migränattacker – vilket tyder på att smörbult är ett effektivt huvudvärkspreparat och symtomlindrande medel. (11)

B-komplex vitaminer
Många B-vitaminer är involverade i bildandet av neurotransmittorer, såsom serotonin, som kan vara bristfälliga hos personer som lider av migrän. Tyvärr har miljontals amerikaner brist på en eller flera av B-vitaminerna och detta orsakar energiförluster, ohälsosamma effekter på blodkroppar och binjurar, dimmigt tänkande och huvudvärkssymptom.
Ett B-komplex vitamin omfattar en grupp av åtta vattenlösliga vitaminer: tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folat, vitamin B12, biotin och pantotensyra. Tillsammans förbättrar dessa vitaminer hjärncellerna, cirkulationen, immunfunktionen och hjärt- och kärlhälsan.
B-vitaminer är vattenlösliga, så en överdosering är sällsynt. Om det finns extra mycket i ditt system kommer det att spolas ut genom urinen. Studier visar att medan vitamin B2 kan minska frekvensen och varaktigheten av migrän, lugnar vitamin B3 vaskulär huvudvärk genom att öppna blodkärlen för att öka blodflödet. Försök att ta ett B-komplex-vitamin per dag, eftersom fördelarna sträcker sig längre än till att lindra huvudvärk.
I en fascinerande studie om humör och psykologisk belastning i samband med kronisk arbetsstress mättes effekten av en tre månaders administrering av två former av högdos B-komplex-vitamin. Sextio deltagare deltog i studien som bedömde deras personlighet, arbetskrav, humör, ångest och belastning.
B-vitaminkomplexbehandlingsgrupperna klarade sig betydligt bättre än kontrollgruppen och rapporterade betydligt lägre nivåer av “personlig påfrestning” samt en övergripande “minskning av förvirring och deprimerat/nedstämd stämning” efter 12 veckor. Resultatet tyder på att vitamin B-komplexvitaminer är en kostnadseffektiv behandling av humöret och den psykologiska belastningen till följd av yrkesmässig stress. (12)

Håll dig hydratiserad
De uttorkande effekterna av kaffe, sockerhaltiga drycker och alkohol kan verkligen lämna oss med en mördande huvudvärk. De flesta amerikaner får helt enkelt inte i sig tillräckligt med vatten, vilket i sig kan lindra huvudvärkssmärta och symptom. Denna enkla (och kostnadsfria) åtgärd kommer att hålla dig mätt, energisk och huvudvärkfri.
Du kan också släcka din törst och hålla dig hydrerad med frukt och grönsaker – vissa har till och med ett vatteninnehåll som är över 90 procent. Försök att lägga till dessa näringsrika frukter och grönsaker i din kost för att hålla dig hydrerad under hela dagen:

Gurkor

Selleri

Radis

Grön paprika

Kål

Zucchini

Blomkål

Aubergine

Spenat

Vattenmelon

Jordgubbar

Grapefrukt

Cantaloupe

Apelsiner
En studie som gjorts vid National Hospital for Neurology and Neurosurgery visar att det faktiskt finns en huvudvärk vid vattenbrist. I studien konstateras att även om vattenbrist är vanligt förekommande och erkänns av allmänheten, finns det inte beskrivet i medicinsk litteratur. Forskningen visar att huvudvärk till följd av vattenbrist även omfattar försämrad koncentration och irritabilitet! (13)
Så om du känner att en huvudvärk är på väg, tänk på ditt vattenintag och drick upp.

Detoxbad för att minska spänningar
En detox är inte bara till för att rengöra din kropp, utan också för att befria kroppen från gifter som gör dig sjuk och kan vara en av de bästa förebyggande åtgärderna mot huvudvärk. För att få upp gifter till hudens yta, gör vattnet så varmt som du tål; när du sedan sitter i det svalkande vattnet kommer din kropp att släppa ut gifterna.
Du kan klä upp ditt detoxbad för att öka dess spänningsreducerande förmåga:

Tillsätt en kopp bakpulver till det varma badvattnet. Bakpulver dödar bakterier, gör din hud ren och smidig och minimerar hudens irritation – vilket gör det till en praktisk och billig produkt.

Tillsätt eteriska oljor i badvattnet – det finns så många överraskande användningsområden och fördelar med eteriska oljor. De lugnande, lugnande, stärkande och kylande egenskaperna hos dessa oljor kommer att släppa alla uppdämda spänningar som din kropp håller fast vid, vilket ger smärtlindring. Prova lavendel, pepparmint, citrongräs, rökelse eller sandelträolja.

Tillsätt två koppar äppelcidervinäger i varmt badvatten. ACV drar ut överflödig urinsyra ur kroppen och ger lindring av ledvärk, artrit, gikt och huvudvärk. ACV kan också lindra solbränna, läka giftig murgröna, döda svamp och tona huden – så det finns några extra hälsofördelar med detta enkla botemedel mot huvudvärk.

Sträckning och rörelse
Att sitta i en position under en längre tid, som att sitta vid skrivbordet eller datorn, kan leda till spänningar i kroppen och skapa huvudvärkssymptom.
Dessutom, låt oss inse det, tillbringar många av oss timmar om dagen böjda, till exempel genom att kika på din smartphone. Denna position, med huvudet utåtriktat, ger ett extra tryck på 20-30 kilo på nacken!
Det är inte konstigt att en sådan position leder till stor spänningshuvudvärk. Ett enkelt sätt att undvika denna kedjereaktion är att ta en paus var 30-60:e minut – stretcha och röra på dig

Reflexologi
Att massera dina tår kanske kan hjälpa dig att eliminera din huvudvärk. Reflexologi är en gammal läkekonst inom traditionell kinesisk medicin (TCM) där vissa punkter eller zoner på fötterna stimuleras för att uppmuntra till läkning i motsvarande delar av kroppen. Forskare är fortfarande inte helt säkra på hur reflexologi fungerar, men den är faktiskt effektiv för att behandla en mängd olika tillstånd, inklusive huvudvärk.
Du kan prova att stimulera några huvudvärkslindrande reflexpunkter hemma. Det finns fyra huvudvärkssanerande tryckpunkter på fötterna och en på handen som när de stimuleras kan hjälpa dig att lindra huvudvärk och migrän. Massera först området mellan din stortå och andra tå. Om du har huvudvärk i höger tinning ska du massera denna punkt på vänster fot och vice versa. För att lindra huvudvärk kan du också trycka på Tai Chong- eller Lever 3-punkten på ovansidan av foten. Återigen massera denna punkt på foten som är motsatt den sida av huvudet där du känner smärta. Eller massera båda fötterna om du har smärta på båda sidor av huvudet.
Det finns en annan punkt nära den yttre kanten av fotens ovansida, som ligger där benen i lilltån och näst sista tån korsar varandra. Tryck och håll kvar denna punkt i 30 till 60 sekunder för att lindra huvudvärk som löper genom sidan av huvudet till pannan. Slutligen kan du också stimulera toppen av stortåerna, under tånageln till tånagelbasen, för att lindra huvudvärkssmärta som sitter i ansiktet, till exempel i bihålorna. Stimulera inte dessa punkter om du är gravid. (15)

Akupunktur
Akupunktur är ett annat holistiskt TCM-medel som har sitt ursprung i Kina för cirka 2 500 år sedan och används för att behandla en mängd olika sjukdomar, inklusive huvudvärk och migrän. Akupunktur syftar till att balansera kroppens energi, eller Qi, genom att stimulera specifika punkter på kroppen. Det har visat sig ge lindring vid kroniska sjukdomar och smärta.

Vila
Särskilt om du kämpar med migrän kan vila eller sitta i ett mörkt rum hjälpa till att lindra symptomen och det kan vara en grundläggande huvudvärkbehandling hemma. Blunda och fokusera på att lindra spänningar i nacke, rygg och axlar.

Cayenne Muscle Rub
Cayennepeppar kan stimulera kroppens cirkulation och minska syrahalten – och det är en av de mest överraskande huvudvärksmedlen. Capsaicinet i cayennepeppar är bra för att behandla smärta och inflammation – cayennepeppar utplånar det kroppsliga element som får oss att känna smärta, kallat substans P, genom att stimulera en smärtreaktion i ett annat område av kroppen.
När det finns mindre substans P når smärtmeddelandena inte längre hjärnan och du känner lindring. När cayenne används lokalt har cayenne förmågan att lindra huvudvärkssymptom och slappna av i musklerna. (16)
I USA idag används cayennepeppar mest som en krydda, men i många samhällen och delar av världen går det långt utöver att bara smaksätta mat. För indianer såväl som för de gamla kineserna har cayennepeppar använts konsekvent av terapeutiska skäl.

Komprimera
När man sträcker sig efter en kompress börjar de flesta människor undra om de ska använda en varm eller kall kompress. Svaret: båda kan fungera vid huvudvärk. Många personer med spänningshuvudvärk föredrar att använda en varm kompress, medan personer med migrän ofta föredrar kallt. Oavsett om man bekämpar migrän eller avvärjer en spänningshuvudvärk kan dock båda erbjuda smärtlindring, så om du försöker med det ena utan framgång kan du prova det andra. (17)

Hemlagad muskelmassage
Prova den här hemgjorda muskelmassagen, den fungerar verkligen! Den tränger djupt in i musklerna och ger både en lugnande och avslappnande känsla. Det här är en av mina favoriter att använda efter att jag har kört mitt morgonträningspass med högintensiv intervallträning (HIIT ), och den är särskilt användbar för att lindra smärta vid huvudvärk och minska spänningar.

Leave a Comment

Scroll to Top