Hur kan man lindra stress? 6 naturliga sätt att lindra stress

Hur kan man lindra stress

Hur kan man lindra stress? 6 naturliga sätt att lindra stress
Okontrollerad stress som upplevs under en längre tid anses vara “kronisk stress”, farlig och kan öka någons risk för hjärtsjukdomar, diabetes, viktökning eller fetma, psykiska störningar, autoimmuna sjukdomar, matsmältningsstörningar och till och med cancer.
Låt oss inse att den stress vi möter idag inte kommer att försvinna någonstans, vilket är exakt därför det är viktigare än någonsin att hitta naturliga sätt att lindra stress som fungerar bra för oss. Studier visar att du kan ha stor nytta av att avsätta mer tid i ditt hektiska schema för saker som regelbunden motion, meditation, att spendera tid utomhus och att hålla igång med roliga hobbies.

Om du följer följande åtta metoder kan du sannolikt hantera din stress bättre dagligen.
Högre stressnivåer i dag
I många delar av världen rapporterar fler människor i dag att de dagligen upplever negativa upplevelser – vilket inkluderar fysisk smärta, oro, sorg, stress och ilska – än vid någon annan tidpunkt i historien. Vad är det som gör att alla känner sig så stressade och utbrända?

 • Oro för ekonomi och finanser
 • Hälsa och hälsorelaterad oro
 • Missnöje med regeringens arbete och oro över politiken.
 • Ångest över aktuella händelser, inklusive natur- och samhällshändelser som masskjutningar, klimatkris, rasistiska spänningar och terrorism.
 • Stress på grund av användning av sociala medier och teknik.
 • Känslor av ensamhet och depression.
  Vi vet att stress kan påverka nästan alla delar av kroppen negativt, inklusive muskuloskeletala systemet, andningssystemet, det kardiovaskulära systemet, det endokrina systemet, mag- och tarmsystemet, nervsystemet samt både kvinnliga och manliga reproduktiva system. Här är några av de sätt på vilka pågående stress kan leda till obehag och sjukdom:
 • Orsakar spänningshuvudvärk och migrän.
 • Gör det svårare att sova och orsakar trötthet (även binjureutmattning).
 • Utlöser matsmältningsproblem, t.ex. magbesvär eller IBS.
 • Kan leda till överätning och viktökning, eller sporadiska matmönster och att man hoppar över måltider.
 • Gör det mer sannolikt att människor föredrar stillasittande aktiviteter och inte motionerar.
 • Kan leda till social isolering, ensamhet och dåliga relationer.
 • Cab ökar fetma, hjärtsjukdomar, Alzheimers sjukdom, diabetes och astma.

Vad är kronisk stress?

Kronisk stress anses vara den typ av stress som stör din förmåga att fungera normalt under en längre period, t.ex. mer än sex månader.

Självklart kan människor i alla åldrar uppleva kronisk stress, men man tror att yngre och medelålders vuxna i åldrarna 15-49 år har störst sannolikhet att drabbas av försvagande kronisk stress. “Generation Z” anses vara den mest stressade åldersgruppen i många industriländer, på grund av faktorer som våld, politisk turbulens, dålig ekonomi och dålig hälsa, medan “Millennials” rapporterar de högsta nivåerna av ångest, ensamhet och depression.
Vet människor alltid att de har att göra med kronisk stress? Inte nödvändigtvis. Det är inte alltid lätt för någon att göra en koppling mellan stress i sitt liv och symtom som smärta och hjärndimma. Människor tenderar också att kämpa med att identifiera exakt vad som får dem att oroa sig eller känna sig arga, överväldigade eller deprimerade.
När man är kroniskt stressad frisätter man mer “stresshormoner” som adrenalin och kortisol, ett steroidhormon i den bredare klass av steroider som kallas glukokortikoider och som utsöndras av binjurarna. När nivåerna av stresshormoner förblir förhöjda över tid påverkar de många kroppsfunktioner.

Naturlig stresslindring

Motion
Ett av de bästa stressreducerande medel vi har tillgång till är motion, ett naturligt botemedel mot ångest eftersom det frigör kraftfulla endorfinkemikalier i hjärnan, som fungerar som kroppens inbyggda smärtstillande medel och humörhöjare.
Forskning visar att stressens negativa effekter på kroppen verkar överdrivas hos personer som är inaktiva, ett fenomen som kallas “stressinducerad/träningsbrist”. Eftersom vi reagerar på stress genom att uppleva förändringar i våra neuroendokrina system är regelbunden motion skyddande eftersom den reglerar olika metaboliska och psykologiska processer i kroppen, inklusive förstärkning av vår naturliga dygnsrytm, sömn- och vakencykler, humör och blodsockernivåer.
Motion förbättrar insulinkänsligheten, kan hjälpa en person att bli mer medveten om sina hungernivåer, förbättrar självförtroendet/självkänslan och leder till bättre mental bearbetning och lägre risk för depression. Kan du inte sova? Tja, motion kan hjälpa till med det också, vilket är mycket viktigt med tanke på att kvalitativ sömn behövs för att reglera hormoner och hjälpa kroppen att återhämta sig.

Meditation/andaktsbön
Meditation och bön är båda beprövade stressreducerande medel som hjälper människor att hantera oro, ångest och hitta sinnesfrid. Det bästa av allt är att båda kan utövas bekvämt när som helst på dagen, i ditt eget hem och utan att det behövs någon terapeut, utövare eller program, vilket gör dem till en självklarhet.
Meditation och bön har använts i bokstavligen tusentals år för att förbättra välbefinnandet och kopplingen till andra, men idag stöds de faktiskt även av vetenskapen.

En näringsrik kost
En stadig tillförsel av näringsämnen som essentiella vitaminer, spårmineraler, hälsosamma fetter, elektrolyter, aminosyror och antioxidanter hjälper alla din hjärna att hantera stress bättre, vilket därför gynnar hela din kropp. Det är också ett bra tips för viktminskning för kvinnor och män.
Några av de mest näringsrika livsmedlen för naturlig stresslindring är bland annat:

 • Livsmedel med hög halt av B-vitaminer (som kroppen använder för att omvandla näringsämnen till energi) – råa eller odlade mejeriprodukter, burfria ägg, gräsbetat nötkött, vildfångad fisk, fjäderfä, öljäst och gröna bladgrönsaker.
 • Livsmedel med hög halt av kalcium och magnesium – som avslappnande mineraler och elektrolyter är kalcium och magnesium viktiga för att slappna av i musklerna, lindra huvudvärk och hjälpa dig att sova. Prova osötad ekologisk yoghurt, vildfångad lax, bönor/baljväxter, gröna bladgrönsaker, korsblommiga grönsaker som broccoli, avokado och nötter.
 • Proteinrika livsmedel – livsmedel med protein ger aminosyror som behövs för korrekta neurotransmittorfunktioner.
 • Hälsosamma fetter och omega-3-fettsyror – kallvattenfisk som fångas vilt, som lax eller sardiner, kan minska inflammation och bidra till att stabilisera humöret, plus att omega-3-fettsyror är bra för hjärnan, utveckling och hjärthälsa. Andra hälsosamma fetter som stöder hjärnans hälsa är bland annat nötter/frön, avokado, olivolja och kokosolja.
  Å andra sidan är livsmedel som man bör undvika för att hålla stressnivåerna nere bl.a. följande:
 • Förpackade eller sockerhaltiga livsmedel – bearbetade, raffinerade livsmedel eller livsmedel med tillsatt socker kan ge dig blodsockerhöjningar och -sänkningar under hela dagen, vilket ökar ångest och orsakar sug och trötthet.
 • För mycket alkohol eller koffein – både alkohol och koffein kan orsaka eller förvärra ångest, göra dig uttorkad, störa sömnen och göra dig trött och göra dig oförmögen att hantera stress på ett bra sätt.
 • Raffinerade vegetabiliska oljor – obalanser i fleromättade fettsyror, vilket innebär att du får mycket mer omega-6 än omega-3 från din kost, är kopplade till metaboliska skador, inflammation och till och med dålig tarmhälsa, vilket kan påverka mentala processer.

Tillbringa mer tid i naturen och vara social
Att ta sig tid för att knyta kontakt med människor runt omkring dig, tillbringa tid utomhus och göra saker du älskar med familj, vänner och din make/maka är alla stressreducerande åtgärder som är bra för din hälsa på många sätt. Sociala kontakter är kopplade till livslängd, eftersom det hjälper människor att känna att de är en del av något större än de själva och bidrar till att ge dem perspektiv.
Att vistas utomhus har liknande effekter och påminner människor om att de är en del av ett mycket större universum, vilket lyfter humöret och gör det lättare att sova bra.
För många amerikanska arbetstagare accelererar deras arbetsstress på grund av att de inte tar ut hela sin semester eller som alltid har jour. Ta i stället ut dina förtjänta semesterdagar för att ge din kropp och hjärna en paus från arbetet. Samma sak med en fullspäckad arbetsdag – gå ut och promenera, ät inte lunch vid skrivbordet, försök att inte arbeta efter 17.00 om du börjat tidigare osv.

Hur kan man lindra stress

Att föra en dagbok
Att hålla reda på dina känslor, både positiva och negativa, tillsammans med de händelser som kan utlösa dem hjälper dig att identifiera vad som orsakar stress. En dagbok är ett enkelt och effektivt sätt att övervaka ditt sinnestillstånd under dagen, fokusera på tankar som orsakar dig skada och ta reda på vad som verkligen stör dig när du är osäker.
En dagbok kan också minska stressen genom att hjälpa dig att hålla dig organiserad, t.ex. genom att lista möten, hushållsansvar, arbetsuppgifter eller andra uppgifter så att du är mindre hektisk och riskerar att missa viktiga deadlines.

Användning av adaptogena örter och eteriska oljor
Flera adaptogena örter och eteriska oljor har visat sig förbättra ångestsymtom genom att minska de effekter som stress och kortisol har på kroppen. Adaptogener (inklusive ginseng, ashwagandga, maca, rhodiola, helig basilika och kakao) är en unik klass av helande växter som balanserar, återställer och skyddar kroppen och gör det lättare att hantera stress genom att reglera hormoner och fysiologiska funktioner.
Eteriska oljor som lavendel, myrra, rökelse och bergamott kan också minska inflammation, förbättra immuniteten, balansera hormoner och hjälpa till med sömn och matsmältning.

Leave a Comment

Scroll to Top