Hur man naturligt kan bli av med vårtor

bli av med vårtor

Hur man kan bli av med vårtor

En vårtor är en liten, hård, godartad tillväxt på huden som orsakas av ett virus. För att rikta in exakt åtgärd för hur man naturligt kan bli av med vårtor är det bra att avgöra exakt vilken typ av vårtor du har.

Typer av vårtor
• Vanliga vårtor (Verruca vulgaris) ses oftast på händerna och framträder som hudfärgade papler med en grov yta. De utgör 70 procent av icke-genitala kutana vårtor. (2)
• Plattvårtor (Verruca plana) ses oftast på baksidan av händerna och på benen. De ser ut som släta, platt-toppade, gulbruna papler.
• Intermediära vårtor är en kombination av vanliga och plattvårtor.
• Subunguala och periunguala vårtor dyker upp under och runt fingernaglar eller tånaglar.
Fotvårtor (Verruca plantaris) uppstår på fotsulorna och ser ut som mycket tjocka förhårdnader.
• Mosaikvårtor är en plack av tätt grupperade fotvårtor.
• Könsvårtor är mjuka tillväxter som dyker upp på könsorganen. De är en sexuellt överförbar infektion som orsakas av specifika typer av humant papillomvirus (HPV).

Rotorsaker

Vad orsakar vårtor? Rotorsaken till alla vårtor är HPV, av vilken det finns mer än 100 typer. Vårtor orsakas av direkt kontakt med HPV, som är smittsamt och får huden att växa snabbare än vanligt. HPV kan infektera huden via områden med minimal skada som skär eller skrubbsår. (3)

Riskfaktorer
Riskfaktorer för vårtor inkluderar användning av gemensamma duschar, yrkesmässig hantering av kött, och att ha ett undertryckt immunsystem på grund av antingen immunsuppressiva läkemedel eller sjukdomar som HIV/AIDS. Hos personer med bra immunsystem är vårtor i allmänhet ofarliga och löser sig själva inom månader eller ett till två år som en följd av naturlig immunitet.

Topiska och eteriska oljor för vårtor

Äppelcidervinäger (ACV)
Äppelcidervinäger kan användas som en naturlig vårtborttagare. Blöt helt enkelt en bomullstuss med något ACV och applicera den direkt på vårtan. Täck med en bandage över natten. Du kanske måste upprepa denna process några gånger, men till slut bör du se resultat.

Silvernitrat
Silvernitrat finns som en lösning eller salva som du applicerar på vårtan. Silvernitratstavar är också ett alternativ. En studie visade att när 35 patienter behandlades med en silvernitratstav, var 24 av patienterna antingen helt läkta (15) eller delvis läkta. (10)

Zink
Zink finns också som en salva som du applicerar på vårtan. En typisk zinksalva som är lämplig för vårtor innehåller vanligtvis 20 procent zinkoxid och appliceras på huden två gånger dagligen i tre månader. Ett annat topiskt alternativ är destillerat vatten som innehåller 5 till 10 procent zinksulfat och som appliceras tre gånger dagligen i fyra veckor. (11)

Immunförstärkande mat och drycker
Allt som förbättrar immunsystemet hjälper din kropp att bli av med vårtor eftersom de är virala infektioner. Det finns också näringsbrister, som låga nivåer av zink, som kan öka risken för vårtor. (14)

bli av med vårtor

Här är några av de bästa livsmedlen att konsumera om du undrar hur man kan bli av med vårtor av alla slag genom kost:

Mat rik på vitamin C – Lägg till livsmedel rika på vitamin C, inklusive massor av citrusfrukter, paprika och jordgubbar, i din kost för att hjälpa till att stärka immunsystemet.
Mat rik på zink – Zink är också avgörande för immunfunktionen. Ät mat rik på zink som gräsbeteskött, kikärter och pumpafrön.
Probiotisk mat – Fermenterade grönsaker som kimchi och live-kulturiserad yoghurt eller grekisk yoghurt gjord på mjölk från kor, getter eller får är fulla av de goda bakterierna som din kropp behöver för att bekämpa infektioner.
Gröna bladgrönsaker – Dessa kraftfulla grönsaker ger vitamin A och mineraler som hjälper till med immunfunktionen.

När det gäller drycker, välj dessa probiotikarika alternativ:

Getmjölk kefir eller kokosnöts kefir – Båda är laddade med probiotika, men getmjölksalternativet är ännu högre än den mjölkfria kokosnötskefir. Tillverkad genom att fermentera getmjölk eller saften från unga kokosnötter med kefir-granuler, ger båda alternativen en stor probiotikaboost till din tarm.
Kvass – Kvass är en vanlig fermenterad dryck i Östeuropa sedan antiken. Den använder lactobacilli probiotika och är känd för sina blod- och leverrenande egenskaper.
Kombucha – Kombucha är en kolsyrad fermentering av te som är rik på probiotika och B-vitaminer.

Vad man inte ska göra när man har vårtor:

• Försök aldrig att fysiskt ta bort en vårta själv. Oavsett vilken typ av vårta du har ska du inte försöka att kirurgiskt skära bort den själv. Du kanske tror att eftersom du bara har en vårta finns det ingen risk för spridning, men vårtor kan sprida sig extremt lätt om du inte är försiktig. Du kan faktiskt ge dig själv fler vårtor, för att inte tala om möjlig infektion eller ärrbildning, om du försöker spela läkare. Självkirurgi är inte hur man blir av med vårtor.

• Skrapa eller pilla inte på vårtor. Detta kan orsaka blödning, infektion och spridning.

• Klia inte eller pilla på vårtor. Detta kan orsaka blödning, infektion och spridning.

• När du använder rökboxtekniken, se alltid till att du följer grundläggande brandsäkerhet och håller dina fötter eller händer på ett säkert avstånd från röken.

• Avbryt användningen av alla topiska behandlingar, som eteriska oljor, om du upplever några negativa hudreaktioner på friska hudområden.

• Med alla behandlingsplaner, oavsett om de är konventionella eller naturliga, tala alltid med din läkare först om du är gravid eller ammar, eller om du behandlar ett barn.

Leave a Comment

Scroll to Top