Fördelar med Solrosfrön

Solrosfrön Fördelar

Solrosfröet anses vara solrosans frukt och består av ätbara kärnor som är omgivna av ett svart skal. Fröna pressas för att utvinna oljan eller avskalas och rostas eller konsumeras som ett populärt mellanmål. De kan också läggas till i sallader, barer, frukostskålar och desserter för att ge rätterna en krispig och tillfredsställande twist. De kan också användas för att framställa solrosessmör, ett populärt allergivänligt alternativ till nötsmör som tillverkas av jordnötter eller mandel.

Är solrosfrön bra för dig? Solrosfrön innehåller många viktiga näringsämnen och har förknippats med ett antal hälsofördelar. Framför allt visar studier att de näringsämnen och föreningar som finns i solrosfrön kan minska risken för hjärtsjukdomar, bekämpa cancer, förbättra sköldkörtelfunktionen och hålla blodsockret stabilt. Och det bästa av allt är att solrosfrön är läckra och mångsidiga, vilket gör det lätt att lägga till dem i en hälsosam och väl avrundad kost.

Solrosfrön Fördelar

 1. Minskar risken för hjärtsjukdomar
 2. Kan hjälpa till att bekämpa cancer
 3. Stödjer sköldkörtelfunktionen
 4. Bekämpa benförlust och muskelkramper
 5. Balansera blodsockernivåerna
 6. Främja hudens hälsa

1. Minska risken för hjärtsjukdomar

E-vitamin är en kraftfull antioxidant som finns i nötter och frön, inklusive solrosfrön. (1) Tack vare det höga innehållet av E-vitamin kan solrosfrön i din kost bidra till att minska kronisk inflammation, ett tillstånd som tros bidra till ett stort antal sjukdomar. Faktum är att forskning visar att upprätthålla höga nivåer av inflammation kan kopplas till en ökad risk för hjärtsjukdomar, stroke, cancer, diabetes och neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons.

Det har visat sig att frön som solrosfrön bidrar till att sänka kolesterol- och triglyceridnivåerna, två av de viktigaste riskfaktorerna för hjärtsjukdomar. En studie som publicerades i tidskriften ISRN Nutrition visade till exempel att om man åt 30 gram solrosfrön varje dag minskade det totala kolesterolet, det dåliga LDL-kolesterolet och triglyceriderna. (3)

Solrosfrön är också rika på fytosteroler, som är nyttiga växtföreningar som blockerar absorptionen av kolesterol i kroppen för att skydda mot hjärtsjukdomar. Enligt en studie som publicerades i Journal of Agricultural and Food Chemistry var mängden nyttiga fytosteroler i nötter och frön högre i solrosfrön än i nästan alla andra typer. (4)

2. Kan hjälpa till att bekämpa cancer

En av de mest imponerande hälsofördelarna med solrosfrön är det imponerande innehållet av antioxidanter, som kan hjälpa till att bekämpa fria radikaler som orsakar sjukdomar och förebygga oxidativa skador på cellerna. Viss forskning tyder också på att antioxidanter kan spela en central roll i andra aspekter av hälsa och sjukdom och kan till och med minska risken för tillstånd som cancer. (5)

Studier visar att de näringsämnen som finns i solrosfrön har kemoförebyggande föreningar som blockerar cancerutvecklingen genom att stänga av tumörtillväxten. (6) De antioxidanter som finns i solrosfrön utnyttjas för DNA-reparation och verkar för att bromsa tillväxten av muterade cancerceller. Detta gör solrosfrön till ett utmärkt cancerbekämpande livsmedel och ett värdigt tillskott till varje diet mot cancer.

E-vitamin har också visat sig vara effektivt i studier för att förebygga cancer. Även om forskningen fortfarande inte är entydig när det gäller E-vitamintillskottets roll i cancerförebyggande syfte, visar studier att tillräckligt med E-vitamin från kosten kan skydda mot flera typer av cancer, inklusive bröstcancer. (7)

Solrosfrön innehåller också selen, en antioxidant som är viktig för att förebygga cancer. Selen har också i studier visat sig bidra till reparation av DNA och till att avgifta kroppen från skadliga, skadade celler. Selen hjälper till att stoppa spridningen av cancerceller och bromsar tumörtillväxten genom apoptos, den egna kroppens självdestruktion av skadade celler, inklusive de som finns i cancertumörer. (8)

3. Stödjer sköldkörtelfunktionen

Sköldkörteln är involverad i många aspekter av hälsan, bland annat regleringen av kroppstemperaturen, hjärtfrekvensen och ämnesomsättningen. Problem med sköldkörteln kan ge upphov till en rad symtom, t.ex. viktökning, trötthet och onormal kroppstemperatur. (9)

Forskare vid National Center for Environmental Health uppskattar att nästan 6 procent av USA:s befolkning drabbas av antingen hypotyreos eller hypertyreos, med högre risk för kvinnor och äldre personer. (10) Selen är ett viktigt mineral som är avgörande för sköldkörtelfunktionen, och som tur är finns det gott om det i solrosfröets näringsprofil. Faktum är att ett av de bästa sätten att förbättra sköldkörtelfunktionen på naturlig väg är att inkludera mer selen och jod i kosten från näringsrika livsmedel som solrosfrön.

4. Bekämpa benförlust och muskelkramper

Solrosfrön innehåller mycket magnesium, ett viktigt mineral som den västerländska kosten ofta saknar. Magnesium spelar många viktiga roller i kroppen – det hjälper till att balansera förhållandet mellan kalcium och kalium i cellerna, är avgörande för den allmänna kardiovaskulära hälsan och bidrar till ett hälsosamt blodtryck. (11)

Det bidrar också till att hålla skelettet friskt och till att förebygga tillstånd som är relaterade till benförlust, t.ex. osteoporos. Dessutom hjälper magnesium till med blodkoagulering och benförkalkning och anses minska kronisk migrän, förstoppning, kronisk trötthet och även symtom som är förknippade med humörstörningar som depression och ångest. (12, 13)

Pantothetisk syra, ett annat näringsämne som finns i solrosfrön, spelar en viktig roll för att syntetisera fett, reglera hormoner och upprätthålla en sund hjärnfunktion. Även om en allvarlig brist på pantotensyra inte är särskilt vanlig, kan lindriga brister innebära symtom som trötthet, muskelkramper och plantar fasciit, som är en vanlig, smärtsam skada i skenbenet och fötterna som ofta drabbar idrottare. (14, 15)

Solrosfrön Fördelar

5. Balansera blodsockernivåerna

Att äta en fiberrik kost som är rik på livsmedel som solrosfrön har visat sig hjälpa till att balansera blodsockernivåerna. (16) Detta beror på att fibrer hjälper till att bromsa absorptionen av socker i blodet, vilket förhindrar toppar och krascher i blodsockernivåerna och minskar risken för att utveckla diabetes eller insulinresistens.

Höga blodsockernivåer och insulinresistens kan leda till ytterligare inflammation, viktökning och till och med autoimmuna reaktioner. Lyckligtvis kan de kraftfulla näringsämnena i solrosfrön hjälpa till att förebygga de instabila blodsockernivåer som många människor upplever på grund av en kost som är alltför rik på socker, raffinerade spannmål, sötade drycker och bearbetade livsmedel. Förutom fibrer har magnesium i vissa studier förknippats med en minskad risk för att utveckla typ 2-diabetes. (17)

6. Främja hudens hälsa

Studier visar att antioxidanten E-vitamin är särskilt användbar för att bibehålla en ungdomlig, stark och frisk hud. Solrosfrön innehåller E-vitamin utöver essentiella fettsyralipider som hjälper till att hålla huden återfuktad och fri från skador. Djurmodeller har visat att solrosfrön kan hålla pälsar och hud friska och fria från tecken på skador även med åldern, och forskare tror att samma fördelar med solrosfrön för hår och hud kan gälla även för människor. (18)

Näringsinnehåll

Ta en titt på solrosfröets näringsprofil och det är lätt att förstå varför det anses vara ett av de mest näringsrika livsmedlen på planeten. Även om det finns relativt få kalorier i solrosfrön innehåller varje portion en rejäl dos mikronäringsämnen som E-vitamin, tiamin, mangan och koppar.

En kopp (ca 46 gram) torkade solrosfrön med skal innehåller ungefär: (19)

 • 269 kalorier
 • 9,2 gram kolhydrater
 • 9,6 gram protein
 • 23,7 gram fett
 • 4 gram kostfiber
 • 15,3 milligram E-vitamin (76 procent DV)
 • 0,7 milligram tiamin (45 procent DV)
 • 0,9 milligram mangan (45 procent DV)
 • 0,8 milligram koppar (41 procent DV)
 • 150 milligram magnesium (37 procent DV)
 • 24,4 mikrogram selen (35 procent DV)
 • 0,6 milligram vitamin B6 (31 procent DV)
 • 304 milligram fosfor (30 procent DV)
 • 104 mikrogram folat (26 procent DV)
 • 3,8 milligram niacin (19 procent DV)
 • 2,3 milligram zink (15 procent DV)
 • 2,4 milligram järn (13 procent DV)
 • 0,2 milligram riboflavin (10 procent DV)
 • 297 milligram kalium (8 procent DV)
 • 0,5 milligram pantotensyra (5 procent DV)

Förutom de näringsämnen som anges ovan innehåller solrosfrön även en del kalcium och C-vitamin.

Användning inom traditionell medicin

Tack vare sin koncentrerade näringsprofil anses solrosfröet ha många hälsofördelar och används ofta inom flera former av holistisk medicin.

Solrosfrön anses vara ett stärkande medel i traditionell kinesisk medicin och används vanligtvis för att underlätta matsmältningen och främja regelbundenhet. Solrosfrön används också för att förebygga hosta, återfukta huden och förbättra lungornas hälsa.

I en ayurvedisk diet anses solrosfrön vara mycket näringsrika och tillfredsställande. Att krydda dem med några läkande örter och kryddor är ett utmärkt sätt att förstärka smaken och skörda solrosfrönens fördelar som ett näringsrikt mellanmål.

Risker och biverkningar

Solrosfrön är populära både för sin rika smak och sin omfattande näringsprofil. De har också en lång lista över fördelarna med solrosfrön, allt från förbättrad sköldkörtelfunktion till skydd mot kroniska sjukdomar. Det finns dock några nackdelar med detta populära livsmedel som också bör beaktas.

Saltade solrosfrön kan innehålla mycket natrium, vilket kan bidra till högt blodtryck och andra problem som benförlust och njurproblem. (20, 21, 22) Om du väljer råa, osaltade solrosfrön, håller ditt intag måttligt och kombinerar dem med ett bra utbud av livsmedel med låg natriumhalt kan du förebygga dessa hälsoproblem och hålla ditt natriumintag under kontroll.

Solrosfrön innehåller också mycket omega-6-fettsyror. Även om kroppen behöver dessa nyttiga fetter kan för mycket omega-6-fettsyror i kosten och för lite omega-3-fettsyror bidra till inflammation och hälsoproblem som hjärtsjukdomar. (23) Se till att inkludera flera andra hjärtfriska omega-3-fetter i dina måltider under dagen för att hålla förhållandet mellan essentiella fettsyror i schack.

Eftersom solrosfrön har ett mycket högt oljeinnehåll är det dessutom vanligt att de används som bas för bearbetade fleromättade oljor. Även om solrosfrön i sig själva är mycket hälsosamma kan oljor som tillverkas av solrosfrön vara ogynnsamma eftersom de inte klarar av att tillagas i hög värme.

Fleromättade fetter kan lätt bli härskna och oxideras när du lagar mat med dem, vilket gör dem till en transportör för gifter snarare än näringsämnen. Den höga värmen och det höga trycket som krävs för att extrahera olja från till exempel solrosfrön förstör deras antioxidanter och ändrar fettets kemiska natur, vilket skapar farliga fria radikaler.

Många typer av fleromättade oljor är billiga och allmänt tillgängliga eftersom de framställs av billiga grödor som majs och sojabönor, som ofta är genetiskt modifierade. Oraffinerad kokosolja är ett mycket bättre alternativ än solrosolja när det gäller matlagning på hög värme. Denna olja är mycket mindre bearbetad och har dessutom en högre värmetröskel, vilket minskar risken för bildning av fria radikaler och förlust av näringsämnen.

Leave a Comment

Scroll to Top