Kan Koriander hjälpa kontrollera blodsockret?

Kan Koriander hjälpa kontrollera blodsockret?

Koriander växer vilt i ett stort område i västra Asien och södra Europa, och arkeologiska fynd tyder på att de gamla egyptierna odlade den. Den tycks också ha odlats i Grekland åtminstone sedan det andra årtusendet f.Kr. År 1670 fördes den för första gången till de brittiska kolonierna i Nordamerika och var en av de första kryddorna som odlades av de första bosättarna.

Koriander har använts som matsmältningshjälp i tusentals år, med bevis för dess användning så långt tillbaka som 5000 f.Kr. Den nämns i sanskrittexter, gammal egyptisk papyrus, Gamla testamentet och den grekiske läkaren Hippokrates’ skrifter. De romerska arméerna förde den till Europa, där den användes för att konservera kött, och kineserna trodde att den motverkade matförgiftning.

Fördelar för hälsan

1. Sänka blodsockret

Korianderfrön och eterisk olja har blodsockersänkande effekter på människokroppen. Effekten är faktiskt så terapeutisk att personer som lider av lågt blodsocker eller tar blodsockersänkande medicin uppmanas att vara försiktiga när de använder korianderprodukter.

Om du vill förbättra din diabetes på ett naturligt sätt och sänka ditt blodsocker kan du överväga att äta mer koriander i din dagliga kost. Flera djurstudier stöder denna uppfattning och visar att den kan hjälpa till att stimulera insulinutsöndringen och sänka blodsockret. En studie visade att denna krydda förbättrade kolhydratmetabolismen och ökade den hypoglykemiska effekten hos råttor.

2. Lindra matsmältningsbesvär

Varför är koriander en så bra matsmältningshjälp? Forskare har funnit att koriander fungerar som ett kramplösande läkemedel som slappnar av i de sammandragna magmusklerna som orsakar obehag vid IBS och andra problematiska tarmsjukdomar.

I en studie som publicerades i Digestive Diseases and Sciences studerades 32 personer med IBS, ett kroniskt matsmältningsbesvär som drabbar 20 procent av amerikanerna idag. Studien utvärderade effekterna av att ta ett preparat som innehåller koriander jämfört med att ta placebo. Efter åtta veckor hade de som tog korianderpreparatet betydligt lägre svårighetsgrad och frekvens av buksmärta och obehag i buken. De hade också mindre svårighetsgrad och frekvens av uppblåst mage jämfört med placebogruppen.

3. Sänka blodtrycket

För personer som lider av högt blodtryck har det visat sig att konsumtion av denna krydda kan sänka blodtrycket. Den hjälper inte bara till att positivt modulera tarmaktiviteten utan har också en vätskedrivande effekt på kroppen. Detta är till stor hjälp för personer som lider av högt blodtryck. När du åtgärdar högt blodtryck minskar du också risken för allvarliga och dödliga tillstånd som blodproppar och stroke.

4. Bekämpa matförgiftning

Flera studier tyder på att koriander är en av flera örter och kryddor som har starka antimikrobiella effekter mot livsmedelsburna patogener. När du använder den i din matlagning lägger du faktiskt till ytterligare ett skyddslager mot risken för matförgiftning.

Koriander innehåller faktiskt en antibakteriell förening som specifikt kan bekämpa Salmonella choleraesuis. Salmonellaförgiftning är ansvarig för 1 miljon livsmedelsburna sjukdomar i USA varje år. En studie i Journal of Agricultural and Food Chemistry visade specifikt dess antibakteriella aktivitet mot salmonella. Koriander innehåller höga halter av dodecenal, en naturlig förening som faktiskt är dubbelt så kraftfull av ett antibiotikum som den ledande behandlingen för salmonellabaserad sjukdom. Genom att lägga till denna krydda i din kost kan du hjälpa till att skydda dig mot obekväma eller till och med dödliga matförgiftningar.

5. Förbättra kolesterolnivåerna

Viss forskning visar att du kan minska dina nivåer av dåligt kolesterol genom att inkludera koriander i din kost. I ett djurförsök visade sig en signifikant minskning av det dåliga kolesterolet, LDL, och en ökning av det friska kolesterolet, HDL-kolesterol, hos de försökspersoner som fick korianderfrön.

6. Hjälper urinvägsinfektioner

Korianderfrön kan hjälpa till att lindra symptomen på urinvägsinfektion genom att bekämpa de bakterier som orsakar urinvägsinfektion. Blötlägg helt enkelt 1,5 teskedar torkade frön över natten i två koppar vatten. Sila och drick som ett korianderte, eller tillsätt det bara i din morgonsmoothie. Det kan hjälpa till att lindra obehag och smärta i samband med urinvägsinfektionen och bidra till att påskynda den allmänna läkningen.

7. Stödja hälsosam menstruationsfunktion

Korianderfrön kan hjälpa till att stödja en hälsosam menstruationsfunktion genom att hjälpa till att reglera en korrekt funktion av endokrina körtlar och de hormoner som reglerar menstruationscyklerna. Dessutom kan koriander hjälpa till att minska uppblåsthet, kramper och smärta under din cykel. Dess användning för att reglera menstruationen är en vanlig metod inom ayurvedisk medicin.

8. Kan förebygga neurologisk inflammation och sjukdom

Neurodegenerativa sjukdomar – inklusive Alzheimers, Parkinsons, multipel skleros, hjärntumörer och hjärnhinneinflammation – är förknippade med kronisk inflammation. En studie som publicerades i tidskriften Molecular Neurobiology visade att kost med mycket gurkmeja, peppar, kryddnejlika, ingefära, vitlök, kanel och koriander bidrog till att rikta in sig på inflammatoriska vägar och förebygga neurodegenerativa sjukdomar. Forskarna noterade att livsstilsfaktorer hos personer med kost som var rik på dessa näringsämnen visade lägre förekomst av neurologisk degeneration.

Kan Koriander hjälpa kontrollera blodsockret?

Näringsinnehåll

En matsked korianderfrön (Coriandrum sativum) innehåller ca:

  • 15 kalorier
  • 2,8 gram kolhydrater
  • 0,6 gram protein
  • 0,9 gram fett
  • 2,1 gram fibrer
  • 0,8 milligram järn (4,6 procent DV)
  • 16 milligram magnesium (4 procent DV)
  • 35 milligram kalcium (3,5 procent DV)
  • 20 milligram fosfor (2 procent DV)
  • 1 milligram C-vitamin (1,7 procent DV)

Korianders flyktiga olja är också rik på nyttiga fytonäringsämnen som carvon, geraniol, limonen, borneol, kamfer, elemol och linalool. Den innehåller också flavonoider, bland annat quercetin, kaempferol, rhamnetin och apigenin, samt aktiva fenolsyraföreningar, bland annat koffeinsyra och klorogensyra.

Risker och biverkningar

I små mängder i maten ger koriander sannolikt inga oönskade biverkningar och är känd för att minska flatulens. När den används medicinskt kan den orsaka ökad känslighet för solen.

Om du är allergisk mot anis, kummin, dill, fänkål, björnbär eller liknande växter kan du vara allergisk mot koriander.

På grund av dess förmåga att naturligt sänka blodsockret bör du övervaka ditt blodsocker noga om du har diabetes och tar denna krydda. Den kan också sänka blodtrycksnivåerna så var försiktig med ditt intag om du tenderar att ha lågt blodtryck eller tar medicin för att sänka det.

Tala med din vårdgivare innan du använder den medicinskt, särskilt om du är gravid, ammar, har ett pågående medicinskt tillstånd och/eller tar mediciner.

Leave a Comment

Scroll to Top