Kryddnejlika: Topp 8 Användning av oljan för hälsa

Kryddnejlikaolja för tandvärk
My project 1 20 Kryddnejlika: Topp 8 Användning av oljan för hälsa

Användningen av kryddnejlika olja sträcker sig från att dämpa smärta och förbättra blodcirkulationen till att minska inflammation och akne.

En av de mest kända användningsområdena för kryddnejlika är att hjälpa till att bekämpa tandproblem, t.ex. tandvärk. Till och med vanliga tandkrämsproducenter, som Colgate, är överens om att denna konservolja har några imponerande förmågor när det gäller att stödja hjälpen av dina tänder, ditt tandkött och din mun.

Det har visat sig fungera som en naturlig antiinflammatorisk och smärtlindrande faktor och har dessutom en bred antimikrobiell/rengörande effekt som sträcker sig till huden och vidare.

Kryddnejlika olja för tandvärk

Kryddnejlika (Eugenia caryophyllata), som är inhemsk i Indonesien och Madagaskar, kan hittas i naturen som de oöppnade rosa blomknopparna på det tropiska vintergröna trädet.

Knopparna plockas för hand på sensommaren och på vintern och torkas tills de blir bruna. Knopparna lämnas sedan hela, mals till en krydda eller ångdestilleras för att producera koncentrerad eterisk olja av kryddnejlika.

Kryddnejlika består i allmänhet av 14-20 procent eterisk olja. Den viktigaste kemiska komponenten i oljan är eugenol, som också är ansvarig för den starka doften.

Förutom de vanliga medicinska användningarna (särskilt för munhälsa) ingår eugenol också ofta i munvatten och parfymer, och den används också vid framställning av vaniljeextrakt.

Varför används kryddnejlika för att minska smärta och svullnad vid tandvärk?

Eugenol är den ingrediens i kryddnejlika som ger smärtlindring. Det är den viktigaste beståndsdelen i den aromatiska oljan som extraheras från kryddnejlika och utgör mellan 70 och 90 procent av den flyktiga oljan.

Hur kan kryddnejlikaolja lindra smärta i tandnerven? Det fungerar genom att bedöva nerverna i munnen tillfälligt, i ungefär två till tre timmar, även om det inte nödvändigtvis löser ett underliggande problem, som t.ex. ett hål i munnen.

Det finns anledning att tro att kineserna har använt kryddnejlika som ett homeopatiskt medel för att lindra tandvärk i över 2 000 år. Medan kryddnejlika förr brukade malas och appliceras i munnen, är essentiell olja av kryddnejlika idag lätt tillgänglig och ännu mer kraftfull på grund av dess höga koncentration av eugenol och andra föreningar.

Kryddnejlika är allmänt accepterad som en pålitlig lösning för torrfötter och för att lindra smärta och obehag i samband med olika tandläkarsjukdomar. Journal of Dentistry publicerade till exempel en studie som visade att eterisk olja av kryddnejlika hade samma bedövande effekt som bensokain, ett lokalt medel som vanligtvis används före nålsättning.

Dessutom tyder forskning på att kryddnejlikaolja har ännu fler fördelar för tandhälsan.

Forskare som ansvarade för en studie utvärderade kryddnejlikans förmåga att bromsa tandavkalkning, eller tanderosion, jämfört med eugenol, eugenylacetat, fluorid och en kontrollgrupp. Kryddnejlika olja ledde inte bara genom att avsevärt minska avkalkningen, utan man observerade också att den faktiskt bidrog till att remineralisera och stärka tänderna.

Det kan också bidra till att hämma organismer som orsakar håligheter, vilket är ett förebyggande tandvårdsstöd.

Här är några andra intressanta fakta om kryddnejlika och eterisk olja:

 • Ön Zanzibar (en del av Tanzania) är världens största producent av kryddnejlika. Andra topproducenter är Indonesien och Madagaskar. Till skillnad från de flesta andra kryddor kan kryddnejlika odlas under hela året, vilket har gett de infödda stammar som använder den en klar fördel jämfört med andra kulturer eftersom hälsofördelarna kan utnyttjas lättare.
 • Historien berättar att kineserna har använt kryddnejlika i mer än 2 000 år som doft, krydda och medicin. Kryddnejlika fördes till Han-dynastin i Kina från Indonesien så tidigt som 200 f.Kr. På den tiden höll man kryddnejlikor i munnen för att förbättra andedräktens lukt under audienser med kejsaren.
 • Kryddnejlika olja har bokstavligen varit en livräddare vid vissa tillfällen i historien. Det var en av de viktigaste eteriska oljorna som skyddade människor från att få böldpest i Europa.
 • De gamla perserna använde denna olja som en kärleksdryck.
 • Samtidigt har ayurvediska läkare länge använt kryddnejlika för att behandla matsmältningsproblem, feber och andningsproblem.
 • I traditionell kinesisk medicin är kryddnejlika mycket uppskattad för sina svampdödande och antibakteriella egenskaper.
 • I dag används kryddnejlika olja fortfarande i många produkter för hälso-, jordbruks- och kosmetiska ändamål.

Fördelar för hälsan

Hälsofördelarna med kryddnejlikolja är stora och omfattar bland annat stöd för leverns, hudens och munnens hälsa. Här är några av de vanligaste medicinska användningsområdena för kryddnejlikolja som stöds av forskningsstudier.

Kryddnejlika eterisk olja Kryddnejlika: Topp 8 Användning av oljan för hälsa

1. Stödjer hudens hälsa

Vetenskaplig forskning visar att kryddnejlikaolja har förmågan att effektivt döda både planktonceller och biofilmer av en farlig bakterie som kallas Staphylococcus aureus (S. aureus). Vad har detta att göra med hudens hälsa och mer specifikt med akne? S. aureus är en av flera bakteriestammar som vetenskapligt har kopplats till aknepatogenesen.

Som ett naturligt botemedel mot akne kan du ta tre droppar kryddnejlikaolja blandat med två teskedar rå honung. Tvätta ansiktet med denna formel, skölj sedan och klappa torrt.

Kryddnejlikaolja för tandvärk
2. Bekämpar Candida

En annan kraftfull effekt av eterisk olja av kryddnejlika är att bekämpa candida, som är en överväxt av jäst.

En studie som publicerades i tidskriften Oral Microbiology & Immunology genomfördes för att se hur kryddnejlika klarade sig mot andra svampbekämpande behandlingar. Man konstaterade att kryddnejlika var lika effektiv som nystatin, ett läkemedel som vanligtvis skrivs ut för att behandla jästinfektioner i munnen (tröst), vilket kan ha en rad fula biverkningar.

Förutom att eliminera candida verkar eterisk olja av kryddnejlika vara till hjälp för att döda tarmparasiter.

För att göra en candida- eller parasitrening kan du ta kryddnejlikaolja internt i två veckor, men det är bäst att göra detta under överinseende av en läkare eller näringsexpert (helst samtidigt som du äter stora mängder probiotika-rika livsmedel och/eller tar probiotiska kosttillskott).

3. Högt innehåll av antioxidanter

Den malda kryddnejlikan är näst efter rå sumakklöver och har ett otroligt ORAC-värde på 290 283 enheter. Det betyder att kryddnejlika innehåller 30 gånger fler antioxidanter per gram än blåbär, som har ett värde på 9 621.

Kortfattat är antioxidanter molekyler som vänder skador som orsakas av fria radikaler, inklusive celldöd och cancer. Forskning visar att antioxidanter bromsar åldrande, degeneration och skyddar kroppen mot dåliga bakterier och virus.

4. Matsmältningshjälp och sårhjälpare

Kryddnejlika används också för att behandla vanliga besvär relaterade till matsmältningssystemet, inklusive matsmältningsbesvär, åksjuka, uppblåsthet och flatulens (gasansamling i matsmältningskanalen).

Forskning visar också att kryddnejlika kan hjälpa till när det gäller sårbildning i matsmältningssystemet. En studie visade att den avsevärt ökade produktionen av magslem, vilket skyddar slemhinnan i mag-tarmkanalen och förhindrar erosion som bidrar till gastrit och sårbildning.

5. Kraftfull antibakteriell

Kryddnejlika har visat sig naturligt bekämpa skadliga bakterier som kan orsaka luftvägssjukdomar och andra sjukdomar.

För att utvärdera dess effektivitet som ett antibakteriellt medel försökte forskarna i en studie fastställa vilka bakterier som är mest känsliga för kryddnejlikans styrka. Enligt deras studie har kryddnejlika den största antimikrobiella förmågan mot E. coli och utövade också en betydande kontroll över Staph aureus, som orsakar akne, och Pseudomonas aeruginosa, som orsakar lunginflammation.

6. Förstärker immunförsvaret

Det finns en bra anledning till varför kryddnejlika ingår i Four Thieves Oil Blend. Med sina potenta antibakteriella och antivirala egenskaper tyder studier på att den kan hjälpa till att stärka immunförsvaret för att bekämpa, eller till och med förebygga, förkylning och influensa.

Eugenol har visat sig ha en hämmande effekt på oxidativ stress och inflammatoriska reaktioner, vilket bidrar till att skydda mot kroniska sjukdomar. Nya bevis tyder till och med på att kryddnejlika har potentiella egenskaper mot cancer på grund av dess huvudsakliga aktiva komponent eugenol.

7. Kan hjälpa till att sänka blodtrycket och främja hjärthälsan

Om du lider av högt blodtryck kan kryddnejlika hjälpa dig. Studier som mestadels utförts på djur har visat att eugenol verkar kunna vidga större artärer i kroppen samtidigt som det systemiska blodtrycket minskar.

En studie drar slutsatsen att “Eugenol kan vara terapeutiskt användbart som ett medel mot blodtryck.”

8. Antiinflammatoriskt och leverskyddande

Även om man i århundraden har misstänkt att den kan behandla inflammatoriska tillstånd, publicerade Journal of Immunotoxicology nyligen den första studien som bevisar att eugenolen i kryddnejlika olja verkligen är en kraftfull antiinflammatorisk ingrediens.

Denna studie visar att låga doser eugenol kan skydda levern mot sjukdomar. Det observerades också att eugenol reverserar inflammation och cellulär oxidation (som påskyndar åldrandet).

Dessutom noterade forskarna att om man tar stora doser internt kan det skada matsmältningssystemet, och om man använder det externt kan det irritera känslig hud. Som med alla eteriska oljor är det alltså viktigt att inte överdriva.

Kryddnejlika olja (och alla eteriska oljor) är extremt koncentrerade, så kom ihåg att en liten mängd räcker långt.

Användning

Vad används kryddnejlikolja till? Som du kan se finns det många användningsområden för denna olja.

Här är några sätt att använda denna olja hemma:

 • Har du tandvärk? Lägg några droppar kryddnejlika olja tillsammans med en bärarolja (t.ex. olivolja/kokosolja) på en bomullspinne och applicera direkt på tandköttet runt den smärtsamma tanden. Låt det sitta i cirka fem till tio minuter. Om du tycker att kryddnejlika oljan är för stark kan du späda ut den med mer kokosnötsolja eller olivolja för att hjälpa till att maskera smaken. Hur länge håller kryddnejlika olja för tandvärk? Den är troligen effektiv i ungefär två till tre timmar. Andra sätt att hjälpa till att dämpa smärtan är att använda pepparmyntsolja och gurgla med varmt saltvatten.
 • Om du inte har någon kryddnejlika olja till hands kan en hel kryddnejlika fungera bra för att minska smärtan vid tandvärk. Lägg den i munnen nära problemområdet och låt den sitta kvar där tills du känner lättnad. Försök att inte mala den för mycket med tänderna, vilket kan smaka överväldigande i munnen.
 • Kryddnejlika har en sötkryddad, het och något fruktig doft. Överväg att sprida denna eteriska olja i ditt hem för att rena luften. Diffusion är en särskilt användbar metod för att använda denna olja för att förbättra immunförsvaret och blodtrycket.
 • Tillsätt lite i hemgjorda produkter för personlig vård som deodorant och tandkräm. Det är också en kraftfull antibakteriell ingrediens som du kan lägga till i hemgjorda rengöringsmedel. Om du applicerar på huden, späd ut oljan i en oparfymerad produkt, t.ex. en lotion eller ansiktskräm, och applicera i små mängder.
 • Om du utsätts för människor som är förkylda eller har influensa kan du blanda den med kokosolja och gnugga in den på halsen och bröstet för att få ett naturligt antioxidantskydd.
 • Vid högt blodtryck kan du också späda ut den med kokosolja och applicera den på handlederna.
 • Kryddnejlika i sig, när den används som krydda, kan också tillsättas i livsmedel, t.ex. i bakverk som pumpapaj, muffins osv.

På grund av dess styrka bör kryddnejlika olja blandas med en bärarolja som kokosolja eller andra milda oljor för de flesta topiska tillämpningar och endast användas kortvarigt, upp till två veckor, internt.

Du kan köpa kryddnejlikolja i hälsokostbutiker, på nätet, på vissa apotek och i örtbutiker. Se alltid till att du köper 100 procent ren, ekologisk och terapeutisk kvalitet eterisk olja av kryddnejlika, särskilt om du planerar att inta den.

Hur det fungerar

Hur dödar kryddnejlikolja infektioner? Enligt tandläkare och forskare fungerar den på några av följande sätt:

 • Eugenol är ett naturligt bedövningsmedel och har även antiinflammatoriska egenskaper. Den hjälper till att minska svullnad och irritation i tandköttet, vilket minskar det obehag du känner när du har tandproblem.
 • På grund av dess höga antal antioxidanter och eugenolnivåer är kryddnejlika också känd som den ultimata “skyddande” örten som kan hjälpa till att försvara sig mot skador orsakade av fria radikaler.
 • Kryddnejlika olja har visat sig hämma gramnegativa och grampositiva bakterier samt jäst. Detta är anmärkningsvärt, särskilt eftersom gramnegativa bakterier ofta är resistenta mot antibiotika och andra antibakteriella åtgärder.
 • När det gäller att skydda huden har kryddnejlika visat sig stödja återuppbyggnad av vävnad och skydda mot skador på dermala fibroblaster, förutom att den har cancerbekämpande effekter när den används lokalt.
 • Enligt vissa studier har man från kryddnejlika isolerat andra aktiva föreningar än eugenol som har terapeutiska effekter, bland annat en förening som kallas acetyl-eugenol. Acetyl eugenol verkar vara en “potent trombocythämmare” i mänskliga blodkroppar. Detta innebär att den förhindrar att blodplättar klumpar ihop sig i blodet, vilket kan bidra till bildandet av blodproppar. Kryddnejlika är känd för att fungera som en naturlig blodförtunnare, så mycket att det inte rekommenderas att kombinera kryddnejlika olja med andra konventionella blodförtunnare.
Risker och biverkningar

Är kryddnejlikolja farligt? Även om det i allmänhet är säkert för de flesta människor att använda den i lämpliga mängder finns det några försiktighetsåtgärder som man bör vara medveten om.

Om du använder för mycket kan det leda till biverkningar, till exempel:

 • hudirritation
 • Bränna i munnen, näsan eller halsen.
 • andningssvårigheter
 • matsmältningsbesvär
 • diarré

I sällsynta fall kan intag av höga doser orsaka leverskador.

Kryddnejlika är känd för att bromsa blodkoagulationen på grund av dess innehåll av eugenol. Det kan interagera med blodförtunnande läkemedel, t.ex. antikoagulantia/trombocythämmande läkemedel. För att vara säker bör du undvika att kombinera denna olja med sådana läkemedel.

För lokal användning rekommenderas att spädning av kryddnejlika olja med en bärarolja som kokosnöt rekommenderas. Att använda oljan outspädd på huden kan orsaka irritation, så undvik att applicera den direkt på huden.

När du tar kryddnejlikolja internt ska du inte använda den längre än två veckor i följd. När du tar den internt rekommenderas att du också tar ett probiotiskt tillskott två gånger dagligen för att återställa den nyttiga floran.

Essentiell olja av kryddnejlika rekommenderas vanligtvis inte för barn under 2 år. Prata med din läkare innan du använder kryddnejlika internt eller externt om du är gravid, ammar eller behandlas för pågående hälsoproblem.

Leave a Comment

Scroll to Top