Naturliga blodförtunnande medel

Naturliga blodförtunnande medel

Antikoagulerande läkemedel har varit inblandade i allvarliga biverkningar, med otaliga fallrapporter som visar att användningen av dessa läkemedel kan leda till sjukhusvistelse på grund av problem som överdriven blödning. På grund av deras potentiella skadeverkningar är det viktigt att vara medveten om naturliga blodförtunnande medel som potentiella alternativ.

Blodproppar är en av de mest förebyggbara typerna av blodsjukdomar. Det beror på att de kan förebyggas med enkla livsstilsförändringar och kostförändringar.

Om du lägger till naturliga blodförtunnande medel i din kost och din hälsorutin kan det ha en enorm effekt, utan att du behöver vara rädd för negativa biverkningar.

Vad är blodförtunnande läkemedel?

Blodförtunnande läkemedel används för att förhindra utvecklingen av livshotande blodproppar som kan orsaka allvarliga hälsoproblem, som hjärtattack och stroke.

Även om blodproppar är nödvändiga för att förhindra blodförlust vid skador och för att möjliggöra sårläkning kan bildandet av blodproppar i blodomloppet leda till farliga komplikationer.

Blodförtunnande läkemedel förskrivs ofta till patienter med vissa kardiovaskulära sjukdomar, som djup ventrombos, oregelbunden hjärtrytm och blodkärlssjukdomar. Vissa örter fungerar också som naturliga blodförtunnare på grund av sina antikoagulerande effekter.

Typer/varianter

För personer med vissa blod- eller hjärtsjukdomar är det nödvändigt att använda blodförtunnande medel. För de flesta amerikaner som befinner sig i dessa situationer ordineras antikoagulantia av läkare som en förebyggande åtgärd.

Antikoagulantia eller “blodförtunnande medel” är läkemedel som används för att förhindra att blodet koagulerar eller att befintliga koagulationer växer. Dessa läkemedel bromsar upp blodproppsprocessen.

Några exempel på antikoagulantia är:

 • warfarin
 • Heparin
 • dabigitran
 • apixaban
 • Rivoraxaban

Det finns också trombocythämmande läkemedel, som aspirin, som förhindrar att blodkroppar (eller trombocyter) klumpar ihop sig och bildar en blodpropp.

Vissa av dessa läkemedel är syntetiska ämnen som härrör från kemikalier som finns i naturliga blodförtunnande medel. Cayenne, kanel och ingefära innehåller till exempel kraftfulla föreningar som används för att skapa antikoagulantia.

I vissa situationer är det möjligt att använda dessa örter som ett säkrare blodförtunnande medel, men personer med allvarlig oro för framtida hjärtproblem, som hjärtattack eller stroke, måste tala med sin läkare innan de använder ett naturligt alternativ till blodförtunnande mediciner.

Naturliga blodförtunnande medel

Topp 8 naturliga blodförtunnande medel

1. Gurkmeja

Gurkmeja fungerar som en naturlig antikoagulant och har trombocythämmande effekter. En studie som publicerades i BMB Reports visar att curcumin, den fördelaktiga polyfenolen i gurkmeja, hämmade trombin, ett proteas som spelar en roll i blodkoagulationen.

Forskarna drog slutsatsen att daglig konsumtion av currykryddan kan bidra till att bibehålla antikoagulansstatus.

2. Cayennepeppar

Cayenne innehåller salicylat, ett naturligt blodförtunnande medel som uppskattas för sina antitrombotiska effekter. Dessutom innehåller den också capsaicin, som i flera studier har visat sig ha lipidsänkande, blodtryckssänkande, antidiabetiska och fetmaförebyggande egenskaper.

Därför tas cayenne ofta i kapselform för att främja hjärt- och kärlhälsa och blodcirkulation.

3. Kanel

Kanel, särskilt cassiakanel, är rik på kumarin, en kraftfull antikoagulant som faktiskt används för att tillverka warfarin. Med det sagt tyder forskning på att det kan vara problematiskt att använda kaneltillskott under en längre tid, vilket eventuellt kan leda till leverproblem på grund av den ökade kumarinförbrukningen.

Istället för att använda kosttillskott med “äkta kanel” är det bättre att äta kanel i din vanliga kost genom att tillsätta den i måltider och drycker.

4. Ingefära

Liksom cayennepeppar innehåller ingefära salicylat, en kemikalie som har undersökts för sin förmåga att förebygga trombos. Studier visar att salicylat inducerar måttlig antikoagulation och kan förebygga venös trombos utan att orsaka blödningskomplikationer.

Användningen av ingefära för dess blodförtunnande egenskaper ökar i popularitet, eftersom människor söker mer naturliga metoder för att ersätta konventionella antikoagulantia.

Det finns dock forskning som varnar användare som kombinerar orala ingefäratillskott och warfarin. Även om uppgifterna om detta ansågs otillräckliga, bör du diskutera detta med din vårdpersonal innan du kombinerar behandlingar.

5. Vitlök

Att äta vitlök dagligen kan vara bra för att förebygga trombos. Studier tyder på att vitlök fungerar som ett antikoagulantia.

I en studie utvärderades säkerheten vid användning av vitlöksextrakt tillsammans med warfarin, ett blodförtunnande läkemedel som ofta skrivs ut. Forskarna fann att vitlöksextrakt är relativt säkert och inte utgör någon allvarlig risk för patienter som står på warfarin eller oral antikoagulationsbehandling, så länge de övervakas av sjukvårdspersonal.

6. E-vitamin

E-vitamin är en naturlig blodförtunnare på grund av sin antikoagulerande effekt. Studier visar att E-vitamin har en antikoagulerande effekt och fungerar som en potent blodförtunnare.

Tillskott av E-vitamin och konsumtion av E-vitaminkost kan bidra till att förebygga sjukdomar i hjärta och blodkärl. Några av de bästa E-vitaminrika livsmedlen är avokado, mandel, solrosfrön, spenat, broccoli och mango.

7. Övning

Att vara aktiv hjälper till att förhindra att blodproppar bildas, så det är viktigt att röra på kroppen och träna regelbundet. Det är allmänt accepterat att daglig fysisk aktivitet är förknippat med förbättrad kardiovaskulär hälsa på grund av dess positiva effekter på blodtryck, blodcirkulation, kolesterol och insulinkänslighet.

Försök att lägga in minst 30 minuters motion per dag i ditt schema. Det kan handla om alla typer av rörelse som får hjärtat att pumpa, t.ex. promenader i uppförsbacke, yoga, tyngdlyftning och cykling.

Se till att dricka mycket vatten när du tränar för att hålla dig vätskekänslig.

Det är också viktigt att undvika att sitta ner under en längre tid. Se till att gå upp, röra på dig och stretcha under dagen för att främja blodcirkulationen.

8. Helichrysum eterisk olja

Även om forskningen på människor är begränsad, tyder studier på råttor på att användning av helichrysum eterisk olja lokalt har vasorelaxerande effekter, vilket innebär att den slappnar av i blodkärlen och kan bidra till att minska högt blodtryck.

Hur man lägger till i kosten

Det är lätt att lägga till dessa naturliga blodförtunnande medel i kosten. De kan inkluderas i måltider för att ge smak och näringsmässiga fördelar.

Ett annat sätt att konsumera dessa örter och kryddor är genom te. Kurkumin- och ingefärste kan göras hemma och läggas till i din dagliga hälsorutin.

Dessa örter finns också i kapsel- eller extraktform, men om du ska komplettera med högre doser som detta, se till att diskutera det med din läkare i förväg.

Förutom att lägga till naturliga blodförtunnande medel i kosten för att minska risken för blodproppar är det viktigt att äta en hälsosam, välbalanserad och näringsrik kost. Att hålla en hälsosam vikt och minska inflammation är viktigt, eftersom det främjar hälsosamma kolesterol- och blodtrycksnivåer.

Här är en snabb uppdelning av vad du bör äta för att förbättra din allmänna hälsa:

 • färgstarka grönsaker
 • mörka bladgrönsaker
 • frukter
 • baljväxter
 • fullkorn
 • Omega-3-livsmedel
 • hälsosamma fetter

Förutom att ta in hjärtfriska livsmedel i din kost är det också viktigt att undvika livsmedel som skadar din kropp. Detta inkluderar livsmedel med konstgjorda sötningsmedel, socker och raffinerade kolhydrater, lightläsk, bakverk med transfetter och överdriven alkoholkonsumtion.

Risker och biverkningar

Innan du använder naturliga blodförtunnande medel för att förebygga blodproppar bör du tala med din vårdgivare och försäkra dig om att dessa livsmedel och kosttillskott inte stör någon av dina nuvarande mediciner.

Är tunt blod dåligt?

Precis som med allt annat som har med hälsa att göra måste du hitta en balans. Ditt blod får inte bli så tunt att det inte kan bilda blodproppar och du riskerar att blöda för mycket.

Vilka vitaminer eller livsmedel bör man undvika när man tar blodförtunnande läkemedel? Detta beror på vilken typ av blodförtunnande medel du använder, men det kan vara problematiskt att kombinera antikoagulantia med naturliga blodförtunnande medel som gurkmeja, kanel, ingefära, vitlök och cayennepeppar.

Problemet är att blodet tunnas ut för mycket, så innan du kompletterar med dessa örter bör du tala med din läkare. Att äta dessa örter i normala matportioner borde dock inte vara något problem.

Dessa naturliga alternativ är kanske inte lika effektiva som blodförtunnande mediciner, så om du använder dem för att förebygga ett befintligt hälsoproblem bör du först rådgöra med din läkare för att vara säker på att det är rätt behandlingsmetod för dina behov.

Leave a Comment

Scroll to Top