Naturliga huskurer för urinvägsinfektion

Naturliga huskurer för urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion är några av de vanligaste kliniska bakterieinfektionerna hos kvinnor och står för nästan 25 procent av alla infektioner. Mer än 50 procent av kvinnorna kommer att utveckla en urinvägsinfektion och urinvägssymtom under sin livstid, och eftersom antibiotika är den vanligaste konventionella behandlingen av urinvägsinfektion har bakterierna blivit antibiotikaresistenta och återkommande infektioner är ett stort problem. (1) Därför är det viktigt att använda huskurer för urinvägsinfektion som eliminerar bakterier helt och hållet och minskar risken för att utveckla återkommande urinvägsinfektion.

Några av de bästa huskurerna mot urinvägsinfektion är att dricka mycket vätska, hålla sig ren och torr och äta saker som tranbär, probiotika, C-vitamin och använda eteriska oljor.

Bästa huskurer för urinvägsinfektion

Drick mycket vätska

Att dricka vatten eller vätska under hela dagen hjälper till att spola ut bakterier ur systemet. En studie från 2013 vid University of Texas Southwestern Medical Center i Dallas visade att ett kroniskt lågt vätskeintag kan vara en viktig faktor i patogenesen för urinvägsinfektion – bara en av många anledningar till att du bör hålla dig vätskeklar. (1) Drick minst ett glas vatten till varje måltid och mellanmål under dagen för att spola ut bakterier som kan leda till infektioner.

Urinera ofta

Genom att urinera ofta och när man har behov av det kan man se till att bakterier inte växer i den urin som stannar kvar i blåsan. Det är också viktigt att urinera snart efter samlag för att spola ut bakterier som kan ha kommit in i urinröret. Studier har visat att om man håller kvar urinen länge kan bakterier föröka sig i urinvägarna, vilket leder till urinvägsinfektion. (2)

Håll dig ren och torr

Kvinnor bör torka sig framifrån och bakåt, särskilt efter en avföring. Detta gör att bakterier inte kommer in i urinröret. Det är också viktigt att bära löst sittande kläder och underkläder, som tillåter luft att hålla urinröret torrt. Att bära tajta jeans eller material som nylon kan vara problematiskt eftersom fukt kan fastna och bakterier kan växa.

Probiotika

På grund av utvecklingen av bakteriell resistens är probiotika en av de mest lovande huskurerna mot urinvägsinfektion, särskilt återkommande urinvägsinfektion. Forskning publicerad i Indian Journal of Urology förklarar att godartad bakterieflora är avgörande för att förhindra överväxten av mikroorganismer som leder till sjukdom. Användningen av antibiotika förstör den nyttiga bakteriefloran, och sjukdomsframkallande bakterier får selektivt möjlighet att växa över på inre och yttre ytor.

C-vitamin

C-vitamin gör urinen surare, hämmar tillväxten av E. coli och förbättrar immunfunktionen. I en studie från 2007 utvärderades den roll som ett dagligt intag av 100 milligram C-vitamin spelar vid behandling av urininfektioner under graviditet. Forskarna fann att behandling med C-vitamin under en tremånadersperiod kunde minska urininfektionerna och förbättra hälsan hos de gravida kvinnorna. (9)

Kryddnejlika olja

Forskning som publicerats i Phytotherapy Research visar att kryddnejlikolja har antimikrobiell, svampdödande och antiviral aktivitet. En annan fördel med kryddnejlika är att den har antiinflammatoriska egenskaper och används för att lindra smärta och främja läkning. (10) Kryddnejlika kan tas invärtes i två veckor i taget, men jag rekommenderar att du gör det under vård av en hälsovårdare eller näringsexpert.

Myrrh olja

Flera studier på människor och djur visar att myrraolja har antibakteriella, svampdödande och antiparasitära egenskaper. Historiskt sett har den använts för att behandla sår och förebygga infektioner. (11) Den kan appliceras lokalt med en varm eller kall kompress eller gnidas in i huden. Var försiktig när du använder myrra internt; se till att använda en ren produkt av hög kvalitet och gör det under vård av din vårdgivare.

Naturliga huskurer för urinvägsinfektion

Oregano olja

I en studie från 2012 utvärderades oreganooljans antibakteriella aktivitet. Forskarna fann att oregano var aktiv mot alla kliniska bakteriestammar som testades, och att den framgångsrikt hämmade tillväxten av E. coli, den bakterie som oftast förekommer vid urinvägsinfektion.

Forskare tror att eterisk olja från oregano kan användas som ett alternativt antibakteriellt medel för att förbättra läkningsprocessen vid bakterieinfektioner och är ett effektivt sätt att förebygga utvecklingen av antibiotikaresistenta stammar. Faktum är att fördelarna med oreganoolja kan vara överlägsna receptbelagda antibiotika eftersom oregano inte orsakar antibiotikaresistens och inte har några skadliga biverkningar. (12)

Probiotika hjälper till att stödja kroppens normala flora som fungerar som en försvarslinje. Att äta fermenterade livsmedel hjälper också till att återställa kroppens naturliga flora och återkolonisera blåsan med nyttiga bakterier. Några av de hälsosammaste fermenterade livsmedlen är kefir, kimchi, probiotisk yoghurt, råost, surkål och kombucha. (4)

Tranbär

Vissa studier tyder på att tranbärsjuice kan minska antalet urinvägsinfektion som en person utvecklar under en 12-månadersperiod, särskilt för kvinnor med återkommande urinvägsinfektion. (5) Även om det finns begränsade eller blandade bevis för tranbärs förmåga att hantera URINVÄGSINFEKTION-symtom finns det bevis för att tranbär kan användas som en förebyggande strategi. Djurstudier visar att tranbärsprodukter verkar fungera genom att hämma tillväxten och koloniseringen av bakterier som orsakar infektioner, inklusive E. coli, den vanligaste bakterien som ses vid urinvägsinfektion. (6)

Vitlök

Allicin, en av de aktiva principerna i nykrossad rå vitlök, har en rad olika antimikrobiella aktiviteter. I sin rena form har allicin visat sig ha antibakteriell aktivitet mot ett brett spektrum av bakterier, inklusive multiresistenta stammar av E. coli. Vitlök har också svampdödande egenskaper, särskilt mot candida albicans, som orsakar svampinfektioner. (7)

Orsaker och symtom på urinvägsinfektion

En urinvägsinfektion orsakas av organismer som är för små för att kunna ses utan mikroskop, inklusive svampar, virus och bakterier. Trots kroppens många naturliga försvar har vissa bakterier förmågan att fästa sig på urinvägarnas slemhinna och bosätta sig i urinröret, blåsan och njurarna. Majoriteten av urinvägsinfektion orsakas av E. coli-bakterier som kan leva i tarm- och vaginalhålan, runt urinrörsöppningen och i urinvägarna. (13)

Andra viktiga patogener som kan orsaka urinvägsinfektion är Proteus mirabilis, Staphylococcus saprophyticus, Staphylococcus epidermidis och Klebsiella pneumonia. Hos diabetespatienter är Klebsiella- och grupp B-streptokockinfektioner vanligare. Pseudomonas-infektioner är vanligare hos patienter med kronisk kateterisering.

Urinvägsinfektion är extremt vanliga, särskilt bland sexuellt aktiva kvinnor i åldern 18-24 år. Även om en urinvägsinfektion vanligtvis inte är komplicerad eller livshotande orsakar den smärta och lidande och påverkar ens livskvalitet negativt.

Generellt sett kan symtomen på en urinvägsinfektion hos vuxna vara följande:

 • smärta vid urinering
 • en brännande känsla i urinblåsan eller urinröret vid urinering
 • en stark, frekvent urineringstvång, men endast små mängder urin.
 • Muskelvärk.
 • buksmärta
 • känner sig trött och svag
 • urin som är grumlig
 • urin som är röd eller ljusrosa (ett tecken på blod i urinen)
 • urin som luktar starkt
 • bäckensmärta hos kvinnor
 • förvirring eller delirium (hos äldre patienter)

Vanligtvis är en urinvägsinfektion okomplicerad och försvinner inom två till tre dagar efter behandling. Allvarligare orsaker som ibland ses hos äldre, personer med nedsatt immunförsvar eller gravida kvinnor kräver antibiotika och botas inte förrän efter sju till 14 dagar.

Det finns flera riskfaktorer som ökar sannolikheten för urinvägsinfektion. Dessa riskfaktorer och högriskgrupper inkluderar:

 • samlag
 • användning av spermiedödande medel
 • användning av membran
 • användning av kateter
 • kvinnor som är gravida
 • kvinnor som är postmenopausala
 • Personer med nedsatt immunförsvar.
 • personer med diabetes

En stor utmaning med urinvägsinfektion är att de tenderar att återkomma. Återkommande urinvägsinfektion orsakas huvudsakligen av återinfektion med samma patogen. Med varje urinvägsinfektion ökar risken för att en kvinna ska fortsätta att få återkommande infektioner. Forskning tyder på att en av fem kvinnor efter en första urinvägsinfektion kommer att få en ny urinvägsinfektion inom sex månader.


Försiktighetsåtgärder mot urinvägsinfektion och huskurer mot urinvägsinfektion

Även om dessa huskurer för urinvägsinfektion har studerats och visat sig vara effektiva är det viktigt att använda dessa naturliga behandlingar med hjälp av en vårdgivare. Okomplicerade urinvägsinfektion bör behandlas inom två till tre dagar. Om symtomen inte avtar inom denna tidsperiod ska du uppsöka din vårdgivare för att försäkra dig om att det inte finns komplikationer.

Leave a Comment

Scroll to Top