Grapefrukt fördelar för viktminskning

Grapefrukt fördelar för viktminskning

Grapefrukt är en ätbar frukt som kommer från grapefruktträdet (Citrus paRädisori), ett citrusträd i familjen Rutaceae. Enligt Harvard Medical School har grapefrukt ett glykemiskt index på 25, vilket gör den till ett av de lägsta glykemiska fruktalternativen. (11)

Förutom att grapefrukt är ett kalorisnålt livsmedel som ligger relativt lågt på det glykemiska indexet, är den full av näringsämnen. Grapefrukts näringsinnehåll varierar något beroende på fruktens färg. Den rosa eller röda färgen på en grapefrukt motsvarar att den innehåller nyttiga betakaroten och lykopen.

För att ge dig en uppfattning om några av de viktigaste näringsämnena i grapefrukt innehåller en halv (123 gram) rosa eller röd grapefrukt ungefär följande: (12)

 • 51.7 kalorier
 • 13,1 gram kolhydrater
 • 0,9 gram protein
 • 0,2 gram fett
 • 2 gram fibrer
 • 38,4 milligram C-vitamin (64 procent)
 • 1 415 internationella enheter vitamin A (28 procent)
 • 166 milligram kalium (5 procent)
 • 16 mikrogram folat (4 procent)
 • 0,1 milligram tiamin (4 procent)
 • 27,1 milligram kalcium (3 procent)
 • 0,3 milligram pantotensyra (3 procent)
 • 0,1 milligram vitamin B6 (3 procent)
 • 11,1 milligram magnesium (3 procent)

Som du kan se är detta definitivt en superlivsmedel med hög näringstäthet, särskilt rik på C-vitamin. En grapefrukt innehåller ungefär bara 100 kalorier och ger mer än 100 procent av det dagliga behovet av C-vitamin.

Fördelar med Grapefrukt för hälsan

Fördelarna med grapefrukt är många. Här är de sex största fördelarna med grapefrukt:

1. Viktminskning

Forskningen fortsätter att visa att grapefrukt är till stor nytta för viktminskning. Nyckeln kan vara ett enzym som kallas AMP-aktiverat proteinkinas (AMPK), som verkar aktiveras av en organisk förening i grapefrukt som kallas nootkaton. När AMPK aktiveras uppmuntrar det kroppens energiproducerande processer, till exempel glukosupptag, vilket bidrar till att öka ämnesomsättningen. Detta kan i sin tur uppmuntra till viktminskning. AMPK aktiveras i allmänhet under träning för att hjälpa musklerna att använda lagrat socker och fett som energi.

En djurstudie som publicerades i American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism visade hur långvarigt intag av nootkaton “signifikant reducerade fettrik och sockerrik kostinducerad viktökning, bukfetmaansamling och utveckling av hyperglykemi, hyperinsulinemi och hyperleptinemi”. I studien drogs slutsatsen att grapefruktens nootkaton sannolikt inte bara kan bidra till att förebygga fetma, utan även förbättra den allmänna fysiska prestationsförmågan. (3)

Djurstudier har också visat att grapefruktjuice slår läkemedel mot fetma när det gäller viktminskning. I en studie jämfördes grapefruktjuice med sibutramin, som inte längre är tillgängligt på grund av oro för att det skulle öka risken för hjärtinfarkt och stroke. Grapefruktjuice var inte bara effektivare för viktminskning än sibutramin, utan påverkade inte heller neurotransmittorer negativt på samma sätt som sibutramin gjorde. (4)

Om djurstudierna inte är tillräckligt övertygande har det också gjorts studier på människor som visar att grapefrukt har fördelar när det gäller viktminskning. I en studie som publicerades i Journal of Medicinal Food undersöktes grapefrukt och grapefruktprodukters inverkan på kroppsvikt och metaboliskt syndrom hos 91 överviktiga patienter. Grapefruktkapslar och grapefruktjuice resulterade i större viktminskning än placebogrupperna, men färsk grapefrukt var definitivt stjärnan. Konsumtionen av en halv färsk grapefrukt före måltiderna var förknippad med betydande viktnedgång tillsammans med förbättrad insulinresistens. (5)

2. Minskning av celluliter

En annan av de många önskvärda fördelarna med grapefrukt är dess uppenbara förmåga att motverka celluliter. Enligt International Journal of Cosmetic Science är det främsta sättet som grapefrukt kan användas för att minska celluliter att inhalera ångorna från extraktet eftersom det stimulerar nervsystemet med 250 procent. Denna grapefrukt-aromaterapi i kombination med en aktuell kräm som innehåller koffein har kan enligt uppgift ha en bantningseffekt. (6)

Grapefrukt innehåller också betydande nivåer av antiinflammatoriska och hudrengörande ämnen, inklusive enzymet bromelain, som är känt för att hjälpa till att bryta ner celluliter. Så om du undrar hur du ska bli av med celluliter kan grapefrukt göra susen.

Grapefrukt fördelar för viktminskning
Grapefrukt fördelar för viktminskning

3. Cancerbekämpare

Enligt American Institute for Cancer Research har cell- och djurstudier visat att grapefruktens fytokemikalier naringenin och limonin har visat en förmåga att minska tillväxten av cancer i tjocktarm, mun, hud, lunga, bröst och mage.

Studierna visade också att inte bara spridningen avtog, utan även den mycket önskvärda självförstörelsen av cancercellerna ökade. Man tror att dessa grapefruktföreningar fungerar på två sätt: “De minskar inflammation och ökar enzymer som inaktiverar cancerframkallande ämnen.” (7)

Grapefruktens superstarka antioxidant, C-vitamin, har också visat sig kunna förhindra skadliga förändringar av DNA orsakade av fria radikaler och förebygga utvecklingen av cancerframkallande ämnen. Allt detta gör grapefrukt till ett av de mer effektiva cancerbekämpande livsmedlen som finns.

4. Förstärker immuniteten

Eftersom grapefrukt är en av de bästa livsmedlen med C-vitamin är det svårt att hitta någon som inte håller med om att grapefrukt är ett hälsosamt sätt att börja dagen på. De röda och rosa varianterna är särskilt packade med bioflavonoider och ger dig ett flertal vetenskapliga studier har visat att alla celler i vårt immunförsvar fungerar på topp när de får tillräckligt med C-vitamin på regelbunden basis. När dessa sjukdomsbekämpande celler får det C-vitamin de behöver från kostkällor som grapefrukt har dessa vitala celler bättre möjlighet att identifiera och framgångsrikt utrota alla invaderande organismer (som de som orsakar sjukdom). Många experter är överens om att om man inte får i sig tillräckligt med C-vitamin kan det göra människokroppen så mycket mer benägen att drabbas av sjukdomar och infektioner. (8)

5. Minskar risken för stroke

Enligt en studie från 2012 av American Heart Association verkar det vara bra att äta grapefrukter och apelsiner för att minska risken för stroke, särskilt om du är kvinna. Citrusfrukter, som grapefrukt, innehåller mycket mycket av en grupp föreningar som kallas flavonoider, och denna forskning visar att en högre konsumtion av flavonoider kan minska risken för ischemisk stroke.

Studien omfattade knappt 70 000 kvinnliga försökspersoner och visade att kvinnor som konsumerade stora mängder flavonoider i citrusfrukter som grapefrukt hade 19 procent lägre risk för ischemisk stroke än kvinnor som konsumerade minst. Dessutom hade man i en tidigare studie kommit fram till att intag av citrusfrukter, men inte intag av andra frukter, förbättrade risken för ischemisk stroke och intracerebral blödning. (9)

6. Förbättrar hudens hälsa och utseende

Om du inte har märkt det finns det idag en mängd kosmetiska och hudrengörande produkter på marknaden som har grapefrukt som huvudingrediens. Grapefrukt innehåller naturliga syror som renar huden när de används i hudvårdsprodukter. Grapefrukt är laddad med C-vitamin, som fungerar som en antioxidant som skyddar huden och även är viktigt för bildandet av kollagen, en viktig byggsten i vår hud. Kollagenproduktionen är nyckeln när det gäller att hålla huden ungdomlig och rynkfri.

Rosa grapefrukt är också rik på betakaroten, som är fantastiskt bra på att bromsa åldrandet av hudceller och som även är känt för att förbättra hyperpigmentering. Hudvårdsexperter älskar också att rosa grapefrukt innehåller lykopen, som är känt för att skydda mot solinducerade hudskador och mutationer samt inflammation i allmänhet.

Sist men inte minst innehåller grapefrukt naturligt en ingrediens som bekämpar utbrott och rengör porerna som du förmodligen har hört talas om tidigare: salicylsyra, vilket gör grapefrukt till ett potentiellt huskurmedel mot akne. (10)

Sammantaget är inre och yttre användning av grapefrukt verkligen en dubbelpunch när det gäller hudens hälsa och utseende.

en extra immunitetsförstärkning.

Risker och läkemedelsinteraktioner

Om du tar några mediciner är det viktigt att du tar reda på kända interaktioner mellan grapefrukt och mediciner. Det finns många läkemedel som du absolut inte kan kombinera med grapefrukt eller grapefruktjuice. Förutom att göra din egen forskning för att kontrollera att det är säkert för dig att konsumera grapefrukt, rekommenderar jag också att du kollar med din läkare.

Varför kan grapefrukt reagera negativt eller till och med farligt med vissa mediciner? Du kan tacka dess furanokumariner, som är organiska kemiska föreningar som blockerar CYP3A4-enzymer i människokroppen. Problemet är att dessa enzymer krävs för nedbrytning och eliminering av över 50 procent av alla läkemedel. Tyvärr verkar det inte heller fungera att distansera grapefruktkonsumtionen från interaktiva mediciner eftersom CY-enzymerna kan förbli blockerade efter konsumtion av grapefrukt i någon form i över 24 timmar. (16)

Vissa studier tyder på att personer med cancer eller risk för cancer, särskilt kvinnor med hormonellt känsliga cancerformer som bröstcancer, bör undvika överdriven konsumtion av grapefrukter och grapefruktjuice. (17)

En annan interaktion som du bör tänka på är grapefrukt och koffein. Grapefrukt kan bromsa kroppens eliminering av koffein och kan därför leda till en högre sannolikhet för överdosering av koffein, t.ex. nervositet och huvudvärk.

Leave a Comment

Scroll to Top