Fördelar med fikon

Största hälsofördelarna med fikon

Fikon är känt för sitt söta och saftiga fruktkött, sitt mjuka skal och sina krispiga frön. De är mycket lättförstörbara och torkas ofta för att bevaras. Och till skillnad från många andra frukter och grönsaker har studier visat att fikonens hälsofördelar faktiskt ökar efter torkning. De kan tillagas på många olika sätt och passar utmärkt till kött och ost.

Fikon näring innehåller många vitaminer och mineraler som ger hälsofördelar för ett antal kroppssystem. De är ett enkelt och hälsosamt mellanmål och kan läggas till många måltider för att få ytterligare en boost av näringsämnen.

Största hälsofördelarna med fikon

1. Kraftfull antioxidant

Fikon ger människokroppen en enorm service med sin antioxidativa förmåga. Eftersom oxidation påverkar nästan alla kroppssystem har de skador som den orsakar kopplats till många allvarliga sjukdomar, åldrande och cancer – som höganoxidativa livsmedel hjälper fikon till att förhindra dessa tillstånd. (3)

Vissa typer av fikon innehåller mer än andra, men de flesta är rika på polyfenoler som hjälper till att bekämpa oxidativ stress. (4, 5) Dessa naturliga hälsoförstärkare finns i frukten, bladen, fruktköttet och skalet. (6) Studier visar också att rätt torkade fikon kan vara en ännu bättre källa till fenolföreningar och har högre nivåer av antioxidantaktivitet än sina råa eller felaktigt torkade motsvarigheter. (7) Detta är förmodligen anledningen till att fikon vördades under historiens gång; lätt förvarade, torkade fikon kunde ge otroliga hälsofördelar vid långa resor och torra klimat som förhindrade tillgång till färsk frukt.

2. Egenskaper mot cancer

Fikon har ett gott rykte inom traditionell medicin som botemedel mot många hälsoproblem, bland annat som en naturlig cancerbehandling. En studie från avdelningen för naturmedicinsk kemi vid China Pharmaceutical University visar till exempel att vissa ämnen i fikon är giftiga för olika mänskliga cancercelllinjer. (8)

Även om det behövs mer forskning finns det rekommendationer som uppmuntrar forskarna att ta reda på mer om hur fikonens bioaktiva ämnen kan bekämpa sjukdomar, eftersom många av resultaten hittills har varit framgångsrika. (9)

3. Behandla vanliga sjukdomar

På grund av fikonets långa historia har det använts för att behandla ett stort antal vanliga sjukdomar i tusentals år. Mer än 40 sjukdomar med koppling till matsmältnings-, endokrina, reproduktiva och respiratoriska system har behandlats med fikonfrukt, extrakt och komponenter från fikonträdet.

Studier har visat att fikon är en bra källa för behandling av anemi, cancer, diabetes, spetälska, leversjukdomar, förlamning, hudsjukdomar, sår, infektioner i mag-tarmkanalen och urinvägarna med mera. (10) Fikon och fikonträdet anses vara lovande kandidater för att hjälpa till att utveckla nya läkemedel också, och forskarna hoppas kunna fortsätta att hitta nya medicinska användningsområden för växten.

4. Antibakteriella och svampdödande effekter

Fikon kan fungera som ett naturligt antibakteriellt och svampdödande medel. I en översikt från Drug and Herbal Research Centre vid Universiti Kebangsaan i Malaysia citeras två studier som visar att fikonextrakt har förmågan att bekämpa en rad bakterier i munnen samt olika svampar och mikrober. (11)

Det finns också studier som utförts på gräs karp som visar att fikon har en effektiv förmåga att stimulera immunförsvaret, vilket gör fikon till en fantastisk immunförsvarsförstärkare. (12) Detta kan förklara varför fikon är så bra bekämpare av vanliga sjukdomar, som vanligtvis är bakterier och andra inkräktare som står bakom.

Största hälsofördelarna med fikon

5. Bra källa till kalium, fibrer och andra utarmade näringsämnen.

Kalium och fibrer är två viktiga komponenter i en hälsosam kost som många västerlänningar helt enkelt inte får i sig tillräckligt. Fikon är ett fiberrikt livsmedel oavsett om det är rått eller torkat, samtidigt som de också ger allt från 7 procent till 19 procent av ditt dagliga kaliumintag beroende på hur de är tillagade – att äta fikon hjälper alltså till att övervinna låga kaliumnivåer.

Fiber hjälper matsmältningssystemet, minskar risken för hjärtsjukdomar och hjälper till att gå ner i vikt genom att hjälpa dig att känna dig mätt. Kalium finns i varje cell i kroppen och är viktigt för att upprätthålla normala kroppsfunktioner. Torkade fikon näring är också bra källor till mangan, magnesium och kalcium, som alla inte heller förekommer i vår kost så mycket som de borde. Att mellanmål med fikon är ett kalorisnålt sätt att öka ditt intag av dessa viktiga näringsämnen.

Fikon Näringsinnehåll

Vanliga fikon växer på fikusträdet (ficus carica), som tillhör familjen mullbär. De kommer ursprungligen från västra Asien och Mellanöstern, men odlas nu i tempererade klimat runt om i världen.

Fikon kan konsumeras råa eller torkade, vilket påverkar näringsvärdet. 100 gram råa fikon innehåller således följande: (1)

  • 74 kalorier
  • 19 gram kolhydrater
  • 0,7 gram protein
  • 0,3 gram fett
  • 3 gram fibrer
  • 232 milligram kalium (7 procent DV)
  • o.1 milligram mangan (6 procent DV)
  • 4,7 mikrogram K-vitamin (6 procent DV)
  • 0,1 milligram vitamin B6 (6 procent DV)
  • 17 milligram magnesium (4 procent DV)
  • 35 milligram kalcium (4 procent DV)
  • 0,1 milligram tiamin (4 procent DV)
  • 142 IU vitamin A (3 procent DV)
  • 2 milligram C-vitamin (3 procent DV)

När de torkas ökar fikonens hälsofördelar – 100 gram torkade fikon innehåller alltså följande: (2)

  • 249 kalorier
  • 63,9 gram kolhydrater
  • 3,3 gram protein
  • 0,9 gram fett
  • 9,8 gram fibrer
  • 0,5 milligram mangan (26 procent DV)
  • 15,6 mikrogram K-vitamin (19 procent DV)
  • 680 milligram kalium (19 procent DV)
  • 68 milligram magnesium (17 procent DV)
  • 162 milligram kalcium (16 procent DV)
  • 0,3 milligram koppar (14 procent DV)
  • 2 milligram järn (11 procent DV)
  • 67 milligram fosfor (7 procent DV)
  • 0,1 milligram vitamin B6 (6 procent DV)
  • 0,1 milligram tiamin (6 procent DV)
  • 0,1 mg riboflavin (5 procent DV)
  • 0,5 milligram zink (4 procent DV)

Potentiella biverkningar av fikon

Personer med hud- och allergier mot mullbär, naturgummilatex eller gråtfikon kan få potentiella reaktioner på fikonträdets beståndsdelar, t.ex. frukter och blad. Om du skördar frukten direkt från trädet är det bäst att bära långa ärmar och handskar.

Personer med diabetes bör vara försiktiga när de konsumerar eller använder fikon medicinskt, eftersom de har effekter på glukosnivåerna i blodet. Detta gäller även för dem som använder diabetesmedicin och insulin, eftersom fikon kan ändra deras effektivitet. Som alltid ska du tala med en läkare innan du använder fikon medicinskt eller som tillskott.

Leave a Comment

Scroll to Top