Fördelar med Shiitake-svampar

Fördelar med Shiitake Svampar

Shiitake är en del av arten Lentinula edodes. Det är en ätbar svamp som kommer från Östasien.

På grund av dess hälsofördelar har den betraktats som en medicinsk svamp i traditionell örtmedicin och nämns i böcker som skrevs för tusentals år sedan.

Shiitakes har en köttig konsistens och en träig smak, vilket gör dem till ett perfekt komplement till soppor, sallader, kötträtter och wokrätter. De används ofta i japanska recept tillsammans med ostron- och maitake-svampar.

Shiitake-svampar innehåller många kemiska föreningar som skyddar ditt DNA från oxidativa skador, vilket delvis är anledningen till att de är så nyttiga. Lentinan läker till exempel kromosomskador som orsakats av cancerbehandlingar.

Samtidigt bidrar eritadeninämnen från ätliga svampar till att sänka kolesterolnivåerna och stödja hjärt- och kärlhälsan. Forskare vid Shizuoka University i Japan fann till och med att eritadenintillskott minskade kolesterolkoncentrationen i plasma avsevärt.

Shiitakes är också unika för en växt eftersom de innehåller alla åtta essentiella aminosyror och en typ av essentiell fettsyra som kallas linolsyra. Linolsyra hjälper till med viktminskning och muskeluppbyggnad. Den har också benbyggande fördelar, förbättrar matsmältningen och minskar matallergier och känslighet.

Näring

När det gäller näringsinnehållet rapporterar det amerikanska jordbruksdepartementet att 100 gram rå shiitake-svamp innehåller ca:

 • 34 kalorier
 • 6,8 gram kolhydrater
 • 2,2 gram protein
 • 0,5 gram fett
 • 2,5 gram fibrer
 • 4 milligram niacin (19 procent DV)
 • 1,5 milligram pantotensyra (15 procent DV)
 • 0,2 milligram vitamin B6 (15 procent DV)
 • 0,2 milligram riboflavin (13 procent DV)
 • 18 internationella enheter D-vitamin (4 procent DV)
 • 0,2 milligram mangan (12 procent DV)
 • 112 milligram fosfor (11 procent DV)
 • 5,7 mikrogram selen (8 procent DV)
 • 0,1 milligram koppar (7 procent DV)
 • 1 milligram zink (7 procent DV)
 • 304 milligram kalium (6 procent DV)
 • 20 milligram magnesium (5 procent DV)
 • 0,4 milligram järn (2 procent DV)

Fördelar med Shiitake Svampar

1. Bekämpa fetma

Vissa komponenter i shiitake-svampen har hypolipidaemiska (fettreducerande) effekter, till exempel eritadenin och b-glukan, en löslig kostfiber som också finns i korn, råg och havre. Studier har rapporterat att b-glukan kan öka mättnadskänslan, minska matintaget, fördröja näringsabsorptionen och minska plasmalipidnivåerna (fett).

I en studie från 2011 som publicerades i Journal of Obesity undersöktes effekterna av shiitake-svamp på plasmalipidprofiler, fettdispositioner, energieffektivitet och kroppsfettindex. Råttor utfodrades med en fettrik kost under en sexveckorsperiod.

Forskarna fann betydande effekter av kostinterventioner på viktökning. Råttor som fick en hög dos shiitake-svampdiet (vilket innebar att svamppulver tillsattes till en fettrik diet) hade 35 procent lägre viktökning än råttor som fick en låg eller medelhög dos shiitake-svampdiet. Råttor som fick hög dos shiitakesvampdiet hade också betydligt lägre total fettmassa och hade en tendens till lägre fettansamling.

Forskarna avslutade med att föreslå att shiitake-svampar kan bidra till att förhindra viktökning, fettansamling och plasmatriacylglyceroler när de läggs till en fettrik kost. Detta uppmuntrar till en strävan att genomföra studier på människor där man undersöker shiitake-svampens effektivitet för att förebygga och behandla fetma och relaterade metaboliska störningar.

Fördelar med Shiitake Svampar

2. Stödjer immunfunktionen

Svamp har förmågan att stärka immunförsvaret och bekämpa många sjukdomar genom att tillhandahålla viktiga vitaminer, mineraler och enzymer.

I en studie från 2015 som publicerades i Journal of the American College of Nutrition utvärderades 52 friska män och kvinnor i åldrarna 21-41 år för att fastställa om shiitake-svampar kan förbättra människans immunförsvar. Studien omfattade en fyra veckors parallellgruppsförsök där deltagarna fick konsumera antingen fem eller 10 gram svamp dagligen.

Resultaten tyder på att konsumtion av svamp förbättrade cellernas effektorfunktion och förbättrade immuniteten i tarmen. Det fanns också en minskad inflammation på grund av svampkonsumtion.

3. Förstör cancerceller

Forskning tyder på att shiitake-svampar hjälper till att bekämpa cancerceller och att lentinan i shiitake-svampar hjälper till att läka kromosomskador som orsakats av cancerbehandlingar. Detta tyder på att shiitakes är potentiella cancerbekämpande livsmedel.

I en studie från 2006 som publicerades i Journal of Alternative and Complementary Medicine undersöktes de potentiella rollerna av en etylacetatfraktion från shiitake-svampar. I studien ingick två humana bröstcancercellinjer, en humant icke-malignt bröstepitelcellinje och två myelomcellinjer.

Resultaten tyder på att shiitake-svampar kunde hämma tillväxten i tumörceller med sitt mykokemiska värde. Shiitake-svampen inducerade framgångsrikt apoptos, processen för programmerad celldöd.

4. Stödjer kardiovaskulär hälsa

Shiitake-svampar har sterolföreningar som stör produktionen av kolesterol i levern. De innehåller också potenta fytonäringsämnen som hjälper till att hindra celler från att fastna på blodkärlens väggar och bilda plackuppbyggnad, vilket upprätthåller ett hälsosamt blodtryck och förbättrar cirkulationen.

En studie vid Tohoku University i Japan visade att shiitake-svampar förhindrade blodtrycksökningar hos hypertoniska råttor. Matning med shiitake-svampar ledde till en minskning av VLDL- och HDL-kolesterol, medan matning med maitake-svampar endast ledde till en minskning av VLDL-kolesterol.

5. Innehåller antimikrobiella egenskaper

I en studie från 2011 vid UCL Eastman Dental Institute i London testades shiitakes antimikrobiella effekter på gingivit, en sjukdom som kan förebyggas och som innebär inflammation i tandköttet på grund av att en mikrobiell biofilm byggs upp vid tandköttsranden. Effekten av shiitake-svamp jämfördes med den aktiva komponenten i det ledande munvatten mot gingivit som innehåller klorhexidin.

Det totala antalet bakterier och antalet åtta nyckelorganismer i munsamhället undersöktes efter behandlingen. Resultaten visade att shiitake svampextrakt sänkte antalet av vissa patogena organismer utan att påverka de organismer som förknippas med hälsa, till skillnad från klorhexidin som hade en begränsad effekt på alla organismer.

6. Öka energin och hjärnans funktion

Shiitake-svampar är en bra källa till B-vitaminer, som hjälper till att stödja binjurefunktionen och omvandla näringsämnen från maten till användbar energi. De har visat sig hjälpa till att balansera hormoner naturligt och bryta igenom hjärndimma för att bibehålla fokus hela dagen – och till och med förbättra den kognitiva prestandan.

Miljontals amerikaner har brist på en eller flera B-vitaminer, vilket leder till energislukningar, ohälsosamma effekter på blodkroppar och binjurar samt dimmigt tänkande. Genom att lägga till shiitake-svampar i din kost kan du få den extra boost av B-vitaminer som du behöver för att undvika brist.

7. Tillhandahåller D-vitamin

Även om D-vitamin bäst fås från solen kan shiitake-svampar också ge en god mängd av detta viktiga vitamin.

D-vitamin är viktigt för benhälsan och minskar risken för hjärtsjukdomar, diabetes, autoimmuna sjukdomar och vissa typer av cancer. Det är också viktigt för absorptionen och ämnesomsättningen av kalcium och fosfor.

Forskning visar att en riklig tillförsel av D-vitamin också hjälper till att reglera och stödja immunförsvaret, upprätthålla en hälsosam kroppsvikt, upprätthålla hjärnans funktion när du åldras, minska svårighetsgraden av astmasymtom, minska risken för att utveckla reumatoid artrit hos kvinnor och minska risken för att utveckla multipel skleros. Svamp, liksom vildfångad lax, råa mejeriprodukter och ägg, är de bästa D-vitaminrika livsmedlen.

8. Främja hudens hälsa

När selen tas tillsammans med vitamin A och E kan det bidra till att minska akne och ärrbildning som kan uppstå efteråt. Hundra gram shiitake-svampar innehåller 5,7 milligram selen, vilket är 8 procent av ditt dagliga värde. Det betyder att shiitake-svampar kan fungera som en naturlig aknebehandling.

I en öppen studie fick 29 patienter 0,2 milligram selen och 10 milligram tokoferylsuccinat mot akne två gånger dagligen i sex till tolv veckor. Efter behandlingen märkte patienterna positiva resultat. Zinket i shiitake-svamparna främjar också immunfunktionen och minskar uppbyggnaden av DHT för att förbättra hudens läkning.

9. Stödjer matsmältningen och tarmhälsan

Studier visar att fibrerna i shiitake-svampar kan stödja matsmältningen och tarmhälsan. De är kända för att hämma inflammation i tarmen, vilket är viktigt för att upprätthålla ett friskt matsmältningssystem.

Som vi vet är tarmhälsa också förknippad med immunförsvaret och mentalt välbefinnande. Det är viktigt att vi håller inflammation i mag-tarmkanalen i schack för att uppnå optimal hälsa.

Shiitake Risker och biverkningar

Svampar innehåller en måttlig mängd puriner, en kemisk förening som bryts ner till urinsyra. En kost som är rik på puriner kan höja urinsyranivåerna i kroppen, vilket ibland leder till gikt.

Om du upplever symptom på gikt kan det vara bra att begränsa ditt purinintag.

Leave a Comment

Scroll to Top