Örter och kryddor för kroppen

Örter och kryddor för kroppen

Genom att använda helande örter och kryddor kan människor trivas och fokusera på sitt allmänna tillstånd, snarare än på en viss sjukdom som vanligtvis uppstår på grund av bristande balans mellan sinne, kropp och miljö. Dessa antiinflammatoriska örter och kryddor kommer inte bara att öka ditt hälsoskydd, utan dessa kryddor kommer också att öka smakprofilen och få din mat att helt enkelt smaka bättre.

Örter och kryddor för att läka kroppen

1. Aloe Vera

Aloe vera innehåller vitaminer och mineraler som behövs för att alla kroppssystem ska fungera korrekt. Den innehåller också enzymer, laxerande föreningar, antiinflammatoriska fettsyror och sårläkande hormoner.

Aloe vera kan användas för att lindra hudirritationer, brännskador, sår och utslag, behandla förkylningssår, återfukta hår och hårbotten och minska inflammation när den används lokalt. När aloe vera intas kan den lindra förstoppning, underlätta matsmältningen, stärka immunförsvaret och till och med förbättra diabetessymtom.

2. Anis

Anisfrö och anisolja kan användas för att lindra flera hälsoproblem. Anis underlättar matsmältningen, fungerar som ett medel mot flathet och kan användas för att lindra hosta och förkylning. Den kan också öka urinflödet, stimulera aptiten, lindra menstruationsbesvär, öka sexlusten och öka mjölkproduktionen hos kvinnor som ammar.

3. Annatto

Annatto kommer från fröna från achiotträdet och används ofta som färgämne på grund av sin ljusa färg som sträcker sig från gult till djupt orange. Förutom sin förmåga att färga mat naturligt innehåller annatto också antimikrobiella egenskaper och antioxidanter, vilket gör den användbar för att döda bakterier, underlätta sårläkning, stödja din kardiovaskulära och ögonhälsa samt skydda din lever.

Vissa människor kan ha allergi eller intolerans mot annatto, så inför det långsamt i din kost för att försäkra dig om att det inte orsakar några negativa reaktioner.

4. Arrowroot

Arrowroot är stärkelse från rhizomerna av en flerårig ört som heter Maranta arundinacea. Den kan användas för att underlätta matsmältningen, behandla urinvägsinfektioner, hjälpa till att bekämpa livsmedelsburna patogener, lindra smärta i munnen och stärka ditt immunförsvar. Det bästa sättet att använda arrowrot för läkning är att ta det internt genom att blanda pulvret i juice eller någon annan dryck.

5. Asafoetida

Asafoetida är ett hartsliknande gummi som kommer från den fleråriga fänkålsväxten. Du kan använda asafoetida i pulverform för att lindra bröststockningar och astma, behandla matsmältningsproblem som IBS, diarré, förstoppning och gasbildning, reglera blodsockernivån och sänka blodtrycket. Du kan tillsätta pulveriserad asafoetida i soppor och grytor eller köpa det som ett tillskott i tinktur- eller kapselform.

6. Ashwagandha

Ashwagandha är en adaptogen ört som kan sänka kortisolnivåerna och balansera sköldkörtelhormonerna. Den har också visat sig vara effektiv när det gäller att stödja din binjurefunktion och hjälpa dig att övervinna binjureutmattning som uppstår när binjurarna överbelastas av stress. Några andra fördelar med ashwagandha är dess förmåga att stödja din hjärnhälsa, förbättra ditt humör, öka din uthållighet och hämma spridningen av cancerceller.

7. Astragalus rot

Astragalusrot har använts i traditionell kinesisk medicin i tusentals år. Det är en adaptogen ört som hjälper kroppen att bekämpa stress och sjukdomar.

Det ökar hälsan och funktionen hos immunförsvaret, hjärt- och kärlsystemet och andningsorganen, hjälper till att läka sår, kan hjälpa till att förebygga diabetes, bromsar tumörtillväxten och lindrar symtomen vid kemoterapi. Antioxidanterna som finns i astragalusrot hjälper dig att bekämpa sjukdomar och åldrande på grund av skador orsakade av fria radikaler.

Du kan hitta astragalus i många olika former, bland annat som tinktur, kapsel eller lokal salva.

8. Berberis

Berberis är en berberinhaltig växt som används för att bekämpa infektioner på grund av dess antibakteriella, svampdödande och antiprotozoiska egenskaper. Berberis kan också användas för att förebygga och behandla diabetes, underlätta matsmältningen, rena levern och gallblåsan samt förbättra din kardiovaskulära hälsa genom att förbättra högt blodtryck, hjärtarytmier och ischemisk hjärtsjukdom.

9. Basilika

Basilika är en aromatisk ört i myntafamiljen som har antiinflammatoriska, antistress- och antibakteriella egenskaper. Den fungerar också som smärtlindring, blodkärlsskydd, immunförstärkare och cancerbekämpare. Basilika innehåller eteriska oljor som är rika på antioxidanter och är ansvariga för basilikans många fördelar.

10. Bay Leaf

Laurinblad kommer från det urgamla trädet Laurus nobilis och används ofta i matlagning på grund av dess särpräglade smak. Bay leaf har antimikrobiella, svampdödande och antioxidativa egenskaper. Det kan användas för att hjälpa till att bekämpa cancer, förbättra insulinfunktionen, förbättra kolesterolnivåerna, förebygga candida, behandla mjäll, förbättra hudinfektioner och stödja sårläkning.

11. Berberin

Berberin är en naturlig alkaloid som finns i en mängd traditionella örter, bland annat berberis, guldsal och gurkmeja. Det säljs som ett extrakt som kan användas för att bekämpa bakterier och hjälpa till att behandla tillstånd som konventionellt behandlas med antibiotika. Berberin kan också potentiellt fungera som ett naturligt botemedel mot diabetes, högt kolesterol, hjärtsjukdomar, fetma, Alzheimers sjukdom, lunginflammation, SIBO och cancer.

12. Svart sköldmossa

Rötterna och rhizomerna av svart kungsväxter, en blommande växt som är infödd i Nordamerika, används för att behandla eller lindra ett antal hormonella problem, inklusive klimakteriebesvär, som värmevallningar, sömnproblem och benförlust. Svart kusja är ett säkert alternativ till hormonbehandling, som ofta används för att lindra klimakteriet, och den kan också hjälpa kvinnor att hantera PCOS och behandla livmoderfibroider.

13. Svart vinbär

Svart vinbär är en liten buske som hör till familjen krusbär. Busken producerar mörklila, näringsrika bär som är fulla av C-vitamin.

Dessa bär är rika på antocyaniner, som har många hälsofrämjande egenskaper, bland annat kan de hjälpa till att förebygga fetma, hjärtsjukdomar, cancer och diabetes. Att äta svarta vinbär kan också främja ögonhälsan, döda patogener och virus och stärka ditt immunförsvar.

14. Boldo

Peurnus boldus, mer känd som boldo, är ett chilenska träd som har använts i tusentals år för sina medicinska fördelar. Det är en effektiv antioxidant som kan användas för att förebygga sjukdomar som orsakas av skador orsakade av fria radikaler.

Boldo är känd för att hjälpa till att lindra gastrointestinala problem, blåsinfektioner, gallstenar och leversjukdomar. Den fungerar också som ett diuretikum, vilket ökar urinflödet och främjar avgiftning.

15. Borage

Borage är en växt som används för medicinska ändamål. Blommorna, bladen och oljan från fröna kan användas för att förbättra hudtillstånd som eksem, sänka feber och lindra tillstånd som hosta, reumatoid artrit och smärta orsakad av inflammation.

Borageolja innehåller stora mängder GLA, en typ av omega-6-fettsyra som är användbar för att behandla en mängd olika hälsoproblem, som PMS-symptom, ADHD, benförlust, hormonobalans, andningsbesvär, hjärtsjukdomar och stroke.

16. Boswellia Serrata

Extrakt från träd av släktet boswellia innehåller kraftfulla föreningar som kan minska inflammation, bekämpa cancer och förebygga hjärtsjukdomar. Använd boswelliaextrakt för att förbättra ditt immunförsvar, minska smärta vid artrit, påskynda läkning och förebygga autoimmuna sjukdomar.

17. Bupleurum

Bupleurum är en växt som har använts i traditionell kinesisk medicin för att främja avgiftning i över 2 000 år. Du kan också använda bupleurum för att förbättra leverns hälsa, öka binjurarnas funktion, behandla depression i samband med PMS eller klimakteriet, lindra kramper och bekämpa äggstockscancer.

18. Klöverrot

Klöver är en tvåårig växt i familjen prästkragar. Roten innehåller hälsofrämjande antioxidanter, bland annat quercetin, luteolin och fenoliska syror.

Den kan konsumeras i pulverform, färsk, torkad eller som te för att främja avgiftning och cirkulation, stärka lymfsystemet, skydda dig mot diabetes och hjälpa till att läka hudproblem som akne, eksem och psoriasis. Burdockrot används också för att bekämpa cancer och förbättra artrit.

19. Ringblomma

Calendula är en växt som tas oralt och används lokalt för att behandla eller lindra ett antal hälsoproblem. Den har kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper, hjälper till att påskynda läkning, lindrar muskelspasmer och förbättrar munhälsan. Calendula innehåller också antimikrobiella och antivirala egenskaper, och forskning visar att den kan användas för att lindra irritationer från cancerbehandlingar som strålning och kemoterapi.

20. Kardemumma

Kardemumma framställs av frökapslarna från olika växter i ingefärsfamiljen. Den är rik på fytonäringsämnen och mangan.

Om du äter malen kardemumma kan den hjälpa till att bekämpa dålig andedräkt och karies, sänka blodtrycket, förbättra diabetessymtom, hjälpa matsmältningssystemet och bekämpa cancer.

21. Kattklor

Kattklo är en trädrad som växer i Amazonas regnskog. Den har antioxidativa, antivirala, antiinflammatoriska och antimutagena egenskaper.

Du kan använda kattklo i form av extrakt, kapslar, tabletter och te för att bekämpa artrit, förbättra matsmältningsproblem, öka immuniteten, sänka blodtrycket, förbättra DNA-skador och bekämpa cancer.

22. Cayennepeppar

Cayennepeppar är en buske med ihåliga frukter som växer i långa baljor och ger en kryddig smak till olika rätter. Dessa kapslar finns i färsk, torkad eller pulveriserad form och uppskattas för sina många hälsofördelar.

Cayenne kan användas för att stödja matsmältningen, förebygga blodproppar, lindra migrän, nerv- och ledvärk, främja avgiftning, förbättra allergisymptom och stödja viktminskning.

Örter och kryddor för kroppen

23. Kamomill

Kamomillväxter används för att förbättra flera hälsotillstånd, inklusive allergier, sömnlöshet, ångest, depression, artrit och gastrointestinala störningar. Kamomillens fördelar inkluderar också dess förmåga att hjälpa till att bekämpa hudirritationer, lindra tandvärk, PMS-symptom och muskelspasmer, minska inflammation och läka sår.

24. Cikoriarot

Cikoriarot är en växtbaserad stärkelse som kategoriseras som en löslig fiber och prebiotika. Den tas ofta som ett extrakt eller som ett tillskott för att lindra matsmältningsproblem som förstoppning, diarré, IBS, gaser och uppblåsthet.

Cikoriarot fungerar också som ett naturligt botemedel för att hantera diabetes, skyddar levern från gifter och fria radikaler, minskar inflammation och lindrar stress.

25. Gräslök

Gräslök, eller Allium schoenoprasum, är en flerårig växt som är nära besläktad med schalottenlök och purjolök. Gräslök används ofta som en smaksättande ört, men den fungerar också som ett milt stimulerande och diuretiskt medel. Gräslök har antiseptiska och antibakteriella egenskaper och fungerar även som ett naturligt insektsavvisande medel.

26. Koriander

Cilantro är en mångsidig ört som innehåller många helande egenskaper, inklusive fytonäringsämnen, fenolföreningar och flavonoider. Fördelarna med koriander inkluderar dess förmåga att främja avgiftning av tungmetaller, minska ångest, förbättra sömnen, sänka blodsockernivån, öka din hjärthälsa, stödja din matsmältning, främja hudens hälsa och bekämpa skador orsakade av fria radikaler som kan leda till ett antal degenerativa sjukdomar.

27. Kanel

Kanel är en krydda som kommer från barken av Cinnamomum-trädet. De föreningar som finns i kanel och som extraheras för att göra kanelolja gör detta till en av de mest välgörande kryddorna på jorden. Kanelens hälsofördelar kommer från dess antiinflammatoriska, antioxidativa, antimikrobiella, antidiabetiska, immunstärkande, hjärtskyddande och cancerbekämpande egenskaper.

28. Kammarjungfrulin

Comfrey är en flerårig ört som kan användas lokalt för att lindra muskel- och ledvärk, minska smärta i ländryggen och förbättra smärta vid artrit. Den kan också användas för att påskynda sårläkning och minska hudirritationer.

Kammarljus bör endast användas lokalt i upp till 10 dagar i följd. Intag av denna ört kan orsaka leverskador.

29. Korianderfrö

De torkade fröna från korianderplantan kallas koriander och används vanligen som hela frön eller som pulver. Konsumtion av korianderfrön kan bidra till att sänka blodsockernivån, underlätta matsmältningsproblem, förbättra kolesterolnivåerna, sänka blodtrycket och förebygga neurologiska sjukdomar.

30. Kumminfrö

Kumminfrön kommer från örten Cuminum cyminum, som tillhör persiljefamiljen. Den mals ofta till ett pulver för matlagning.

Matlagning med kumminfrön kan hjälpa till att underlätta matsmältningen, stärka immunförsvaret, främja hudens hälsa, lindra andningsbesvär, främja avgiftning, bekämpa oxidativ stress, bekämpa infektioner och förebygga diabetes.

31. Curryblad

Curryblad kommer från curryträdet som är inhemskt i Indien och Sri Lanka. Att använda curryblad som smaksättning ger fiber, järn och vitaminerna A, C och E. De kan stödja hjärtats hälsa, bekämpa diabetes, förebygga eller bekämpa infektioner, sänka kolesterolnivåerna och förebygga järnbristanemi.

32. Djävulens klo

Djävulsklöver kommer från den torkade roten av Harpagophytum procumbens-växten. Djävulsklo innehåller antioxidativa och kramplösande egenskaper.

Den används ofta för att lindra smärta vid artrit på grund av dess förmåga att minska inflammation och lindra smärta. Några andra fördelar med djävulsklo är matsmältningsstöd och förbättrad njurhälsa.

33. Dill ogräs

Dillväxten tillhör samma familj som lagerblad, persilja och spiskummin. Om du lägger till hackad eller hel dill i dina recept kan du lindra menstruationskramper, underlätta matsmältningen, bekämpa infektioner och sänka kolesterolnivåerna. Dill ogräs har också antikonvulsiva egenskaper, så det används även för att behandla epilepsi.

34. Echinacea

Echinacea är en majsblomma som är infödd i Nordamerika, och både växtens rot och den del som växer ovan jord innehåller nyttiga komponenter. Echinacea är känd för sin förmåga att stärka immunförsvaret och minska risken för förkylning. Den används vanligen som ett naturligt förkylningsmedel, men den kan också användas för att lindra smärta, minska inflammation, lindra förstoppning och förbättra hudproblem.

35. Fänkål

Fänkål är en flerårig ört som kommer från Medelhavsområdet och som ofta används för att stödja matsmältningen. Torkade fänkålsfrön och fänkålsfröolja kan lindra matsmältningsproblem som gas, uppblåsthet, halsbränna och kolik hos spädbarn.

Fänkålens fördelar inkluderar också dess förmåga att behandla luftvägsinfektioner, förbättra ögonhälsan, lindra klimakteriebesvär, förbättra hjärthälsan och sänka blodtrycket.

36. Bockhornsklöver

Bockhornsklöver är en ettårig ört som tillhör ärtfamiljen. Dess frön och blad används ofta för att minska inflammation, underlätta matsmältningen, förbättra kolesterolnivåerna, förbättra den glykemiska kontrollen och öka träningsprestanda. Hos män är bockhornsklöver känd för att öka libido, och hos kvinnor som ammar kan den användas för att främja mjölkflödet.

37. Feverfew

De torkade bladen av feverfew-ört används för att lindra migränsmärta, behandla feber, bota hudproblem som dermatit, förebygga blodproppar och lindra smärta vid artrit. Feverfew minskar effektivt inflammation och lindrar smärta på ett naturligt sätt, och kvinnor använder den för att förbättra problem med infertilitet, menstruation och förlossning. Bladen finns i form av tabletter, kapslar och flytande extrakt.

38. Fingerroot

Fingerroot är en ört som kommer från Kina och Sydostasien. Rhizomerna konsumeras för att minska inflammation och inflammatoriska sjukdomar, och bladen används för att lindra allergisymptom och bekämpa infektioner. Fingerroot kan också vara fördelaktigt vid behandling av sår, fungera som ett naturligt afrodisiakum och hjälpa till att läka sår snabbt.

39. Galangal

Galangal är en del av ingefärsfamiljen och används ofta i thailändsk mat. Några av de många fördelarna med galangal är dess förmåga att förbättra spermiernas antal och funktion, minska inflammation, bekämpa och förebygga infektioner, lindra matsmältningsproblem och stödja kognitiv hälsa.

Forskning visar att galangal också fungerar som ett potentiellt revolutionerande cancerbekämpningsmedel, eftersom den har visat sig effektivt bekämpa och förebygga ett stort antal cancerformer och tumörer.

40. Garam Masala

Garam masala är en indisk kryddblandning som vanligtvis innehåller kanel, kardemumma, svartpepparkorn, muskotnöt, kummin, ingefära, fänkål, koriander och lagerblad. Att använda garam masala i dina recept kan förbättra matsmältningen, bekämpa diabetes, minska inflammation, öka din hjärthälsa och kan verka cancerförebyggande.

41. Ingefära rot

Ingvarrot är rhizomet av växten Zingiber officinale som innehåller 115 olika kemiska komponenter. Den används ofta i asiatisk matlagning för en sofistikerad smak och används även som en krydda för inläggning.

Det fungerar som en potent antioxidant, minskar inflammation, stärker immunförsvaret, stödjer matsmältningen, minskar smärta och sänker kolesterolnivåerna. Ingvarrotens fördelar inkluderar också dess förmåga att förbättra diabetes, minska smärta vid artrit och bekämpa cancer.

42. Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba är ett naturligt extrakt från det kinesiska ginkgoträdet. Det innehåller flavonoider och terpenoider, som båda har starka antioxidativa egenskaper och kan hjälpa till att bekämpa åldersrelaterade sjukdomar, som demens och Alzheimers.

Ginkgo bilobas fördelar inkluderar också dess förmåga att bekämpa depression och ångest, lindra PMS-symptom, lindra huvudvärk, förbättra ögats hälsa, behandla ADHD och förbättra libido.

43. Ginseng

Ginseng tillhör släktet Panax och används för att minska stress, förbättra hjärnans funktion, minska inflammation, hjälpa till med viktminskning, sänka blodsockernivån, stärka immunförsvaret, stödja lungfunktionen, behandla sexuell dysfunktion och förebygga cancer.

44. Gyllene sälg

De torkade rhizomerna och rötterna av gullviva används för att göra flytande extrakt, kapslar, tabletter, te och hudvårdsprodukter. Goldenseal kan hjälpa till att lindra matsmältningsproblem, som diarré, förstoppning, magsår och gasbildning, stärka ditt immunförsvar, stödja mun- och ögonhälsan, bekämpa cancer och förbättra din hjärthälsa.

45. Gotu Kola

Gotu kola tillhör samma växtfamilj som persilja, selleri och morötter. Denna ört som ofta används i traditionella asiatiska rätter är full av antioxidanter och hjälper till att reparera hudproblem som psoriasis, sänka feber, förbättra blodcirkulationen, minska inflammation, lindra depression och ångest och bekämpa fria radikaler som kan orsaka magsår.

46. Heliga Basilius

Helig basilika är en adaptogen ört som kan användas för att lindra eller underlätta tillstånd som ångest, hypotyreos, trötthet i binjurarna och akne. Forskning visar att helig basilika också har fördelar som inkluderar dess förmåga att bekämpa cancer, kontrollera blodsockernivåerna och reglera kortisolnivåerna. Du kan hitta helig basilika i tilläggsform eller dricka tulsi-te för att få dessa fördelar.

Örter och kryddor för kroppen

47. Horehound

Horehound är en växt som tillhör myntafamiljen. Den är känd för att fungera som en naturlig behandling av hosta på grund av sina slemlösande egenskaper.

Horehound har också antiseptiska, smärtstillande, antioxiderande och aptitstimulerande egenskaper, vilket har visats i djurförsök. Den är användbar för att lindra åksjuka och underlätta matsmältningen.

48. Horny Goat Weed

Horney goat weed fungerar som ett naturligt afrodisiakum på grund av dess förmåga att öka testosteronproduktionen och östrogennivåerna. Du kan använda horny goat weed för att förbättra din libido, öka din cirkulation, reglera dina kortisolnivåer, förhindra benförlust, öka muskelmassan och behandla tillstånd som erektil dysfunktion och vaginal torrhet.

49. Pepparrotsrot

Roten av pepparrotsplantan kan användas för att bekämpa sjukdomar på grund av dess antioxidativa kraft. Den har också antimikrobiella och antibakteriella egenskaper som hjälper till att stärka ditt immunförsvar och bekämpa infektioner. Några andra fördelar med pepparrotsrot är dess förmåga att lindra luftvägsproblem, behandla urinvägsinfektioner, underlätta matsmältningen, lindra smärta och eventuellt förebygga cancer.

50. Hyssop

Hyssop är en läkande växt som ofta används för att lindra matsmältningsproblem, förbättra aptiten, bekämpa infektioner, förbättra cirkulationen, främja hudens hälsa och stödja leverns och gallblåsans hälsa. Hyssop kan också hjälpa till att förebygga förkylning och lindra luftvägsbesvär som astma. Den finns i kapslar, te och extrakt.

51. Enbär

Enbär är kvinnliga frökapslar som kommer från enbuskar. De är en utmärkt källa till antioxidanter och hjälper till att förebygga och bekämpa sjukdomar som orsakas av skador orsakade av fria radikaler. Enbär kan också användas för att bekämpa hud- och luftvägsinfektioner, förbättra hudens hälsa, underlätta matsmältningen, öka hjärtats hälsa, sänka blodsockernivån och hjälpa till att lindra sömnlöshet.

52. Kavarot

Kavarot är en örtväxt som ofta används för att lindra ångest, stress och sömnlöshet. Den stärker också immunförsvaret, lindrar huvudvärk och migrän, lindrar infektioner i luftvägarna och kan till och med spela en roll i cancerprevention. Kavarot är dock förenad med risken för drogmissbruk, och när den tas genom munnen kan den orsaka leverskador.

53. Kudzu-rot

Kudzu-rot innehåller fytokemikalier som kan hjälpa till att bekämpa sjukdomar som orsakas av inflammation och minska tecken på åldrande.Kudzu-rot kan hjälpa till att behandla alkoholism när den används i lämpliga doser, förbättra diabetes och kardiovaskulär hälsa, lindra matsmältningsproblem som diarré och förbättra klimakteriebesvär som värmevallningar och nattsvettningar.

54. Citronmeliss

Citronmeliss är en växt i myntafamiljen som har antibakteriella, antidiabetiska, antistress, ångestdämpande, antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Den kan användas för att underlätta matsmältningen, reglera en överaktiv sköldkörtel, lindra PMS-symptom, förbättra din sömn, öka ditt humör och skydda ditt hjärta och din lever.

55. Citrongräs

Citrongräs är en ört som har stimulerande, lugnande, balanserande och avslappnande egenskaper. Den kan användas för att bekämpa svamp- och bakterieinfektioner, minska inflammation, avstyra insekter, lindra magsmärtor, öka energin, lindra ångest, minska feber, lindra smärta och stimulera menstruationsflödet.

56. Lakritsrot

Lakritsrot är en adaptogen ört som tillhör baljväxtfamiljen. Lakritsrotextrakt kan användas för att lindra sura uppstötningar och halsbränna, reglera kortisolnivåerna, öka immuniteten, bekämpa virus- och bakterieinfektioner, lindra PMS- och klimakteriebesvär, lindra hosta och halsont med sina slemlösande och antiinflammatoriska egenskaper och lindra kramper tack vare sina kramplösande egenskaper.

57. Maca rot

Macarot anses vara en superfood på grund av sin förmåga att få människor att känna sig mer “levande”. Den fungerar för att balansera hormoner naturligt, öka fertiliteten hos både män och kvinnor, förbättra uthålligheten, öka den sexuella funktionen och öka energinivåerna. Macarotpulver innehåller över 20 aminosyror och 20 friformiga fettsyror, vilket gör att den kan betraktas som en supermat.

58. Ringblommor

Ringblommans blomma används för att göra örtsalvor, lokala krämer, tinkturer och te för att behandla ett antal hälsotillstånd, inklusive muskelkramper, ögoninflammation, svampinfektioner och hudtillstånd som eksem och dermatit. Ringblommor kan också hjälpa till att lindra matsmältningsproblem, stärka immunförsvaret, minska inflammation och bekämpa cancer.

59. Marshmallowrot

Marshmallowroten har fibrer som sväller upp i kroppen och bildar en gelliknande substans som kan verka för att minska inflammation i magsäcken. Marshmallowrot kan också användas för att lindra torr hosta och förkylning, förbättra låg salivproduktion, bekämpa bakterie- och luftvägsinfektioner, behandla hudproblem och minska ledvärk som orsakas av inflammation.

60. Mjölktistel

Mjölktistel är ett ogräs som har använts medicinskt i över 2 000 år. Den fungerar genom att dra ut gifter som kan orsaka sjukdomar ur kroppen.

Det kan effektivt minska eller till och med vända skador som har uppstått på levern på grund av föroreningar, tungmetaller och användning av receptbelagda läkemedel. Fördelarna med mjölktisteln inkluderar också dess förmåga att skydda dig mot cancer, sänka kolesterolnivåerna, kontrollera diabetes och minska tecken på åldrande.

61. Mynta

Mynta är en av de mest populära medicinalväxterna eftersom den ofta används i produkter som tuggummi och andedräkter. Att äta mynta, dricka myntte eller använda myntextrakt kan hjälpa till att underlätta matsmältningen, lindra huvudvärk, lindra illamående, förbättra tecken på depression och lindra andningstillstånd som kronisk hosta eller astma.

62. Moringa

Över hela världen används nästan alla delar av moringaplantan för att behandla en mängd olika hälsoproblem, inklusive diabetes, anemi, allergier, artrit, epilepsi, sköldkörtelrubbningar, högt blodtryck, låg sexlust och cancer. Den har antibakteriella, svampdödande, antivirala, antiparasitära, antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper och är en utmärkt källa till protein, vitamin A och C, kalium, kalcium och aminosyror.

63. Bläckört

Mugwort är en växt som traditionellt användes för att hjälpa kvinnor att lindra symtom på klimakteriet. I dag används den i en metod som kallas moxibustion för att vända på foster i sätesläge och lindra ledvärk. Mugwort hjälper också till att behandla mild depression och angripa vissa cancerceller.

64. Mullbär

Mullein är en ört som innehåller kolhydrater, proteiner, fetter, oljor, flavonoider och tanniner, för att nämna några av dess beståndsdelar. Den kan användas som ett naturläkemedel mot öroninfektioner, för att lugna bursitis (vätskefyllda säckar) i axel, armbåge och höft, döda bakterier, minska inflammation, bekämpa infektioner och hjälpa kroppen att bli av med slem.

65. Senapsfrö

Senapsfrön kommer från olika senapsplantor och används som krydda i många regioner i världen, bland annat som inläggningskrydda. De är en utmärkt källa till folat, vitamin A, kalcium, kalium, magnesium och fosfor.

Dessutom kan senapsfrön minska inflammation som orsakar smärta och svullnad, behandla tandköttssjukdomar, förbättra hälsan i hjärta, hud och hår samt hjälpa till att förebygga eller bekämpa infektioner tack vare deras antibakteriella och svampdödande egenskaper. Senapsolja utvinns ur senapsfrön och kan användas för att skörda dessa fördelar, men det finns vissa farhågor om senapsoljans giftighet.

66. Muskotnötter

Muskotnöt är en krydda som kommer från frön från ett vintergrönt träd. Den är rik på vitaminer och mineraler som vitamin B6, tiamin, mangan, magnesium, folat och koppar.

När den används i små mängder vid matlagning eller bakning kan muskotnöt hjälpa till att underlätta matsmältningen, lindra smärta, främja avgiftning, öka den kognitiva funktionen och reglera blodtrycket. Även om det är ovanligt kan överdrivet intag av muskotnöt orsaka livshotande förgiftning.

67. Olivblad

Olivbladet kommer från olivträdet och används i extrakt, pulver och te för att minska inflammation, förbättra hjärt- och kärlhälsan, stärka immunförsvaret, förebygga diabetes, stödja kognitiva funktioner, skydda huden, döda bakterier och svampar, minska risken för cancer och öka energinivån.

68. Oregano

Oregano är en ört som har använts för att bota sjukdomar i tusentals år. Oregano har förmågan att minska inflammation, bekämpa bakterie-, svamp-, virus- och parasitinfektioner, bekämpa allergier och till och med krympa tumörer. Olja av oregano extraheras från örten för att göra ett kraftfullt antibiotikum som kan döda många arter av skadliga bakterier.

69. Paprika

Paprika är en krydda som tillverkas av en mängd olika paprikaarter i familjen Capsicum annuum. Capsaicin, en ingrediens i paprika som används för att göra paprika, är känd för att stödja immunfunktionen och hjälpa till att behandla autoimmuna tillstånd.

Paprika innehåller också många antioxidanter, bland annat karotenoider, som bekämpar skador orsakade av fria radikaler som kan orsaka sjukdomar, och kan användas för att förbättra hjärtats och ögonens hälsa.

70. Persilja

Persilja är en ört som kan användas färsk eller som torkad krydda. Den har kraften att bekämpa ett antal hälsoproblem, inklusive dålig andedräkt, inflammation, njursten, matsmältningsproblem, hudproblem, dåligt immunförsvar, urinvägsinfektion och oxidativ stress.

Persilja är en utmärkt källa till vitamin K, C och A och innehåller skyddande flavonoida antioxidanter.

71. Passionsblomma

Passionsblomma är en växt som används i te, extrakt, infusioner och tinkturer för att lindra klimakteriebesvär som värmevallningar och depression, minska ångest, förbättra sömnen, minska inflammation, sänka blodtrycket, reglera blodsockernivån och förbättra ADHD-symptom.

72. Pepparkorn

Pepparkorn kommer från svartpepparrankor och torkas och används som krydda. Pepparkorn har antidiabetiska, anti-cancer och antibakteriella egenskaper. De kan också användas för att underlätta matsmältningen, sänka blodtrycket, förbättra kolesterolnivåerna och minska vikten, vilket visats i djurstudier.

73. Pimento

Pimento, som i vissa länder kallas kryddpeppar, kommer från ett vintergrönt träd och har smärtlindrande, avgiftande, antibakteriella, antioxidativa och antistressegenskaper. Pimento kan också användas för att främja blodcirkulationen, minska gasbildning och stärka immunförsvaret.

74. Tallbark

Tallbark kommer från den inre barken av Pinus pinaster-trädet, och ett extrakt används ofta för att göra kapslar, tabletter, krämer och lotioner. Extrakt av tallbark kan användas för att sänka blodsockernivån, bekämpa infektioner, hjälpa till att förebygga hörselnedsättning, förbättra erektil dysfunktion, minska inflammation, öka idrottsprestationer och skydda huden från ultraviolett exponering.

75. Psylliumskinn

Psylliumskalen är en ätbar löslig fiber som kommer från en buskliknande ört som är vanligast i Indien. Det är känt för sin förmåga att lindra matsmältningsproblem som förstoppning och diarré, och det kan också användas för att sänka kolesterol- och blodsockernivåerna, öka hjärtats hälsa och hjälpa till med viktkontroll eftersom det uppmuntrar en mättnadskänsla.

76. Rå vitlök

Vitlök växer i form av en lök under en flerårig växt som tillhör samma familj som gräslök, purjolök, lök och schalottenlök. Rå vitlök bekämpar sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar, diabetes och demens. Det kan också konsumeras för att sänka blodtrycksnivåerna, bekämpa infektioner och hjälpa till att reversera håravfall.

77. Rödklöver

Rödklöver är en växt som tillhör familjen baljväxter. Den kan användas i extraktform eller i kapslar för att förbättra hjärt- och kärlhälsan, minska klimakteriebesvär, hjälpa dig att behålla starka ben, minska hudinflammation som orsakar tillstånd som eksem och psoriasis, bekämpa luftvägsbesvär och minska risken för vissa cancerformer, till exempel prostatacancer, endometriecancer och bröstcancer.

78. Rhodiola

Rhodiola, som också kallas guldrot, är en adaptogen ört som kan hjälpa kroppen att anpassa sig till fysisk, kemisk och miljömässig stress. Rhodiolaextrakt kan användas för att öka energinivåerna och öka den atletiska prestandan, sänka kortisolnivåerna som stiger vid stress, bekämpa depression, förbättra hjärnans funktion och bränna magfett.

79. Rosemary

Rosmarin är en aromatisk ört som tillhör myntafamiljen. Den är känd för sin förmåga att förbättra minnet, främja hårväxt, lindra muskelvärk och smärta, förbättra kognitiva funktioner och lindra matsmältningsproblem.

Rosmarin har också antiinflammatoriska, cancerförebyggande, antioxidativa, avgiftande, antistress- och läkande egenskaper. Rosmarin kan hackas eller malas och tillsättas till maträtter, eller så kan rosmarinolja spridas och appliceras lokalt.

80. Saffran

Den ätbara delen av saffranplantan är stigmaet, som är en lång gyllene stjälk inuti blomman. Stigmaerna, eller trådarna, kan användas i matlagning, eller så finns det malet saffran att köpa.

Konsumtion av saffran främjar kardiovaskulär hälsa, lindrar symtom på PMS, behandlar ångest och depression, främjar mättnad och kan hjälpa till med viktminskning, behandlar erektil dysfunktion och hjälper till att förebygga eller behandla cancer.

81. Sage

Salvia är en träig ört som är nära besläktad med rosmarin och har använts medicinskt i tusentals år. När salvia konsumeras även i små mängder kan den förbättra ditt minne och din koncentration, bekämpa fria radikaler, förebygga degenerativa sjukdomar som demens och Alzheimers, minska inflammation, förebygga eller förbättra diabetes, stärka ditt immunförsvar, förbättra din huds hälsa och stärka dina ben.

Du kan också prova röd salvia.

Örter och kryddor för kroppen

82. Sarsaparilla

Sarsaparilla är en ört som tillhör familjen liljeväxter. Växtens rötter mals och används för att göra teer, tinkturer och kosttillskott som hjälper till att lindra luftvägsbesvär, behandla hudproblem som psoriasis, minska smärta orsakad av inflammation, förbättra libido, lindra huvudvärkssmärta, underlätta matsmältningen, minska feber och bekämpa infektioner.

Forskning visar att sarsaparilla också har antitumör- och cancerförebyggande effekter.

83. Sassafras

Sassafras är ett träd som växer i stora delar av Nordamerika, och de föreningar som finns i barken har medicinskt värde. Studier tyder på att sassafras kan vara en effektiv behandling av vissa cancerformer, t.ex. lever-, mag-, mun-, bröst-, prostata- och lungcancer.

Det kan också hjälpa till med diabetes, bekämpa parasiter, förbättra blodcirkulationen, förbättra symptomen på epilepsi och hjälpa till med vissa neurologiska sjukdomar.

84. Shilajit

Shilajit är en tjärliknande substans som finns i Himalaya och Tibet. Du kan använda shilajitpulver, kåda eller kosttillskott för att minska inflammation, bekämpa infektioner, öka energinivåerna, reglera hormoner, stärka ditt immunförsvar, stödja din skeletthälsa, öka hälsan i hjärtat och hjärnan, hjälpa till att bryta missbruk och hjälpa till att hantera diabetes.

85. Skullcap

Skullcap är en växt i myntafamiljen som kan användas för att lindra ångest, sömnlöshet och hysteri, stimulera blodflödet i bäckenregionen, lindra muskelspasmer, minska inflammation och främja menstruation. Forskning tyder också på att skullcap, som finns i många former, kan hjälpa till att bekämpa cancerceller på grund av sin förmåga att neutralisera fria radikaler.

86. Slippery Elm

Slemmig alm är ett träd med bark som används för att göra te, kapslar, tabletter och sugtabletter. Den kan användas för att lindra matsmältningsproblem som diarré, förstoppning, IBS och uppblåsthet, sänka stress- och ångestnivåerna, hjälpa till med viktnedgång, förbättra hudproblem som psoriasis och förebygga bröstcancer.

Du kan också använda slemmig alm till husdjur för att lindra deras matsmältningsproblem och minska inflammation.

87. Syren

Sork är en ört som används för att ge mat en syrlig smak, men den har också hälsofördelar på grund av sitt näringsinnehåll och sina antioxidanter, tillsammans med sina antimikrobiella, cancerförebyggande och immunstärkande egenskaper. Sörja kan användas för att sänka blodtrycket, främja blodcirkulationen, förbättra diabetessymtom, stödja njurarnas hälsa, förbättra hudtillstånd och lindra matsmältningsproblem.

88. Johannesört

Johannesört är en ört som oftast används som naturläkemedel mot depression, ångest och sömnlöshet. Den kan också vara effektiv för att förbättra ADHD-symptom, behandla hjärtklappning, lindra tvångssyndrom och säsongsbetonad affektiv störning, lindra symtom på klimakteriet och öka humöret.

89. Brännässla

Brännässla är en växt som kommer från Europa och Asien. Produkter som tillverkas av rötter, stjälkar och blad av brännässla kan hjälpa till att förbättra urinproblem och godartad prostatahyperplasi, lindra allergisymptom och förebygga reaktioner på hösnuva, lindra ledsmärta och symtom på artros, bromsa blödning efter operationer och förbättra symtom på eksem.

90. Estragon

Dragon är en ört som tillhör solrosfamiljen och har en smak som liknar anis. Färska och okokta dragonblad kan användas i matlagning, och eterisk olja av dragon används för att underlätta matsmältningen och väcka aptiten.

Dragon kan också hjälpa till att förbättra sömnen, främja menstruation, bekämpa bakterier och lindra tandvärk.

91. Timjan

Timjan är en ört som tillhör myntafamiljen och används ofta i matlagning. Timjan är en källa till vitaminer och mineraler som C-vitamin, A-vitamin, järn, mangan och kalcium.

Det kan användas för att höja humöret, lindra luftvägsbesvär som halsont och bronkit, sänka blodtrycket och kolesterolnivåerna samt bekämpa cancerceller.

92. Triphala

Triphala är en växtbaserad formulering som består av tre frukter: amla, haritaki och bibhitaki. Torkat pulver från dessa frukter blandas och när de konsumeras har de hälsofördelar som att sänka kolesterolnivåerna, hjälpa till med viktnedgång, minska inflammation, lindra förstoppning och bekämpa cancer, vilket djurförsök har visat.

Triphala kan också tas som te, tabletter och flytande tillskott.

93. Tulsi

Tulsi används i matlagning och för att göra smaksatt vatten, saft och tulsi-te. Tulsi kan hjälpa till att behandla hudsjukdomar, ögonsjukdomar, kronisk feber, luftvägsbesvär som bronkit och astma, artrit, diarré och dysenteri.

Tulsi kan också användas för att förbättra dålig andedräkt, förebygga karies, lindra huvudvärk och balansera hormoner naturligt.

94. Gurkmeja

Gurkmeja är en av de mest kraftfulla örterna i världen och dess fördelar konkurrerar ofta med konventionella mediciner. Gurkmejatillskott kan tas i stället för antidepressiva medel, antikoagulantia, läkemedel mot artrit, behandling av hudproblem, antiinflammatoriska läkemedel och kolesterolreglerande medel.

Andra fördelar med gurkmeja är dess förmåga att hjälpa till med viktminskning, behandla gastrointestinala problem, lindra smärta och behandla cancer naturligt.

95. Valerian rot

Valerianroten kommer från en växt som är inhemsk i Europa och delar av Asien. Roten säljs som ett torrt pulverextrakt i kapslar, te, tinkturer och flytande extrakt.

Valerianrot används ofta som ett naturligt sömnmedel på grund av dess lugnande egenskaper. Den kan också lindra ångest, sänka blodtrycket, förbättra din förmåga att hantera stress och lindra menstruationskramper.

96. Vaniljextrakt

När vaniljbönor kombineras med alkohol blir det en vaniljtinktur eller ett extrakt som tillsätts i recept för att ge smak. Vaniljextrakt har också en mängd hälsofördelar, bland annat dess förmåga att bekämpa bakterieinfektioner, minska inflammation, öka din mentala hälsa, minska feber och förbättra kolesterolnivåerna.

97. Vervain

Vervain är en ört som finns i pulver, tinktur, kapslar och te. Vervain har hjärtskyddande, antimikrobiella, antibakteriella, antiinflammatoriska, lugnande och ångestdämpande egenskaper, enligt djurmodeller. Den kan också användas för att förbättra tandköttshälsan genom att använda järnört och varmt vatten som munskölj.

98. Vitex (kastebär)

Vitex, som också kallas chasteberry, kan användas för att stärka kroppens system, påverka hormonerna positivt och förbättra hudens hälsa. Använd vitex för att lindra PMS-symptom, minska livmoderfibroider, förbättra kvinnors fertilitet, behandla endometrios, minska klimakteriesymptom, åtgärda amenorré, behandla en förstorad prostata och främja amning hos kvinnor som ammar.

99. Vild Yam

Wild yam är en ört som också kallas kolikrot. Den finns i form av torkad rot, vätska, te, kapslar och pulver av torkad rot.

Fördelarna med wild yam är bland annat dess förmåga att reglera blodsockernivån, förbättra kolesterolnivåerna, minska hyperpigmentering, lindra symtom på divertikulos och hjälpa till att bekämpa cancer.

100. Häxhäxor

Häxnöt är en växt, och bladen, kvistarna och barken används för att göra en hudläkande sammandragande produkt som används för att minska akne, hudinflammation, giftig murgröna och insektsbett. Användning av trollhassel kan också hjälpa till att läka sprucken hud, inåtväxande hår, överdriven svettning, åderbråck, rakbränna och hemorrojder.

101. Skäreljus

Skäreljus är en ört, och bladen kan användas färska eller torkade i matlagning. Man kan också använda den för att göra vinäger och oljor.

Skörblad kan hjälpa till att läka sår på huden, stoppa blödningar, hjälpa till med amenorré, behandla mastit, minska inflammation, lindra ångest, förbättra matsmältningsproblem, minska blodtrycket och lindra astma.

Risker och biverkningar

När örter och kryddor används i medicinskt syfte och konsumeras i större mängder än vad som normalt skulle ätas i din vardagliga kost, tala med din läkare eller näringsexpert om rätt dosering för ditt tillstånd. Kvinnor som är gravida eller ammar och personer som tar konventionella mediciner bör också tala med sin vårdgivare innan de kompletterar med kryddor och örter.

När du köper kosttillskott bör du välja en produkt av hög kvalitet som tillverkas av ett företag som du litar på. Välj ekologiska alternativ när det är möjligt, och läs noga igenom ingredienserna på etiketten och doseringsrekommendationerna.

Leave a Comment

Scroll to Top