Sicklecellsanemi + 5 naturliga behandlingar för att hantera symptomen

Sicklecellsanemi + 5 naturliga behandlingar

Sicklecellanemi och andra sicklecellsjukdomar ingår i en grupp av “hemoglobinopatier”. Hemoglobinopatier utvecklas när någon ärver minst en “defekt” sickle (S) betaglobingene från en förälder, tillsammans med en annan typ av onormal hemoglobingene som påverkar hur röda blodkroppar fungerar. De vanligaste typerna av sicklecellsjukdomar är följande:

 • sicklecellanemi (eller HbSS).
 • Hemoglobin SC-sjukdom (eller HbSC).
 • och hemoglobin Sβ-thalassemi (eller HbSβ ).thal

De som har någon typ av sicklecellsjukdom producerar onormalt hemoglobin. Hemoglobin är ett protein i röda blodkroppar. Det transporterar normalt syre genom hela kroppen via blodet. Det onormala hemoglobin som förknippas med SCD kallas “hemoglobin S” eller “sicklehemoglobin”. (3) Sicklecellsjukdomar kännetecknas av deformerade, onormalt formade röda blodkroppar med en halvmåneform. Denna form gör det svårt för dem att färdas genom blodkärlen. Normalt är röda blodkroppar flexibla och “skivformade” (verkar runda). De har en tjockare kant och en ytlig mitt. Skivformen gör att de lätt kan passera genom små blodkärl. Sickleformade röda blodkroppar är dock vanligtvis styvare och bräckligare, vilket gör att de kan gå sönder eller fastna. Detta kan sedan blockera blodflödet och samtidigt minska syretillförseln i hela kroppen.

Alla röda blodkroppar är inte sickleformade när någon har SCD. Men ju mer sjukdomen fortskrider med tiden, desto fler celler kommer att bli deformerade. Sicklecellanemi kommer att leda till att röda blodkroppar dör inom cirka 10 till 20 dagar, jämfört med cirka 120 dagar hos personer utan sjukdomen. Detta leder till att patienten får brist på röda blodkroppar (anemi) och syrebrist i hela kroppen.

Vanliga tecken och symtom på sicklecellanemi

När sicklecellanemi orsakar blockerat blodflöde i blodkärlen uppstår smärta och många andra symtom som kan påverka hela kroppen. Med tiden kan detta bidra till komplikationer, inklusive dysfunktion i njurar, mjälte, hjärna, ben och andra organ. Alla personer med sicklecellanemi kommer att ha någon grad av anemi. Detta kan dock förekomma på ett spektrum där vissa fall är allvarligare än andra. En del med sicklecellsjukdomar har få symtom och lever ett produktivt liv. Andra utvecklar svåra symtom och begränsningar.

Sicklecellanemi-symptomen omfattar vanligtvis ett antal av följande:

 • Trötthet och svaghet
 • Symtom på feber
 • Svullnad och vätskeretention
 • Andnöd och bröstsmärtor, vilket kan göra det svårt att träna eller vara aktiv.
 • Smärtor i leder och ben, särskilt i de långa benen, t.ex. i extremiteterna. Problem med benmärgen, särskilt i händer och fötter, kan orsaka bensmärta.
 • Buksmärtor.
 • Problem med synen.
 • Illamående, kräkningar och matsmältningsbesvär.
 • Dålig cirkulation i huden som orsakar sår.
 • Symtom på gulsot. Det är vanligt att personer med SCD har gulsot, vilket ger symtom som gulfärgning av huden.
 • En utvidgning av mjälten (även under barndomen), som med tiden kan leda till att mjälten skadas och krymper.
 • Högre risk för infektioner och sjukdomar, inklusive pneumokockpneumoni, delvis på grund av att mjälten inte fungerar som den ska.
 • Högre risk för blodproppar på grund av ett blockerat blodkärl.
 • Högre risk för leverskador, njurskador, lungskador och gallsten.
 • Sexuell dysfunktion, inklusive smärtsam erektion.
 • Hos barn kan utvecklingsproblem uppstå, till exempel att bålen blir kortare än armar och ben.
 • Högre risk för stroke, kramper och symtom som domningar i lemmarna, talsvårigheter och medvetslöshet.
 • Högre risk för hjärtförstoring och hjärtbrus.

Orsaker och riskfaktorer för sicklecellanemi

Sicklecellanemi är en genetisk sjukdom. Den orsakas av arv av vissa gener, snarare än av livsstilsfaktorer eller kostfaktorer. För att ett barn ska få sicklecellanemi måste han eller hon ärva defekta gener från båda föräldrarna. Detta innebär att SCD är “autosomalt recessivt nedärvda sjukdomar”. När ett barn ärver en defekt gen från endast en förälder bär han eller hon på sicklecellsjukdomen men uppvisar inte fullständiga symtom. En del av deras röda blodkroppar och hemoglobin kommer att vara normala.  Andra kommer att vara deformerade. (4)

De flesta personer som har sicklecellanemi men inte sjukdomen uppvisar inte många symtom. De kan vanligtvis leva ett normalt/hälsosamt liv. De kan dock föra den defekta genen vidare till sitt eget barn. Därför kan de välja att göra genetiska tester med sin partner innan de blir gravida.

Sicklecellsanemi + 5 naturliga behandlingar

5 naturliga behandlingar för sicklecellanemi-symptom

1. Kost och kosttillskott för att hantera anemi

Att äta en viss typ av kost hjälper inte till att bota sicklecellanemi eller förebygga den, men det kan hjälpa till att hantera symtom och förebygga ytterligare komplikationer. Personer med sicklecellanemi kan ha svårare att smälta protein (aminosyror) och många olika mikronäringsämnen, vilket ibland leder till undernäring, viktminskning och många biverkningar som följd.

Här är några tips som du kan fokusera på för att tillgodose alla dina näringsbehov:

 • Se till att du äter tillräckligt med kalorier i allmänhet. Sicklecellanemi kan ibland orsaka malabsorption och högre kaloribehov för att förhindra viktnedgång.
 • Ät en näringsrik kost som är varierad och innehåller mycket färska produkter (frukt och grönsaker). Försök att inkludera färgglada frukter och grönsaker i varje måltid för att få i dig tillräckligt med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Några av de bästa valen är: alla gröna bladgrönsaker, mangold, morötter, svamp, sparris, tomater och paprika.
 • Ät tillräckligt med protein och hälsosamma fetter. Goda källor till hälsosamma proteiner är bland annat: gräsbetat nötkött, burfria ägg, viltfångad fisk som lax eller sardiner, lever eller organkött, linser eller kollagenprotein. Dessa livsmedel har också ett högt innehåll av järn. Detta bidrar till att minska anemisymptom som trötthet eller svaghet. Hälsosamma fetter är bland annat: kokosolja eller kokosmjölk, olivolja, avokado, nötter, frön, gräsbetat smör och ghee.
 • Konsumera livsmedel med hög halt av folat, som hjälper till med produktionen av röda blodkroppar. Dessa inkluderar: kikärter, pintobönor, linser, spenat, lever och organkött, avokado, rödbetor, broccoli och sparris. Din läkare kan också rekommendera att du tar ett folat- eller folsyratillskott för att hjälpa till och förebygga folatbrist. En hälsosam kost är dock det bästa sättet att få folat som kroppen lättast kan använda.
 • Konsumera 100 procent fullkorn/åldriga spannmål, baljväxter eller bönor (om du tål dem bra) och animaliska proteinkällor för att få i dig tillräckligt med B-vitaminer.
 • Drick tillräckligt med vatten varje dag för att förebygga elektrolytobalans och symtom på uttorkning. Sikta på åtta glas per dag, eller ännu mer om du svettas mycket eller tränar.
 • Undvik att äta bearbetade/förpackade livsmedel och tomma kalorier som sockerhaltiga livsmedel, raffinerade spannmål, snabbmat och sötade drycker.

2. Kosttillskott för att minska brister

Förutom att äta en hälsosam och varierad kost rekommenderar experterna att du tar flera kosttillskott som kan behandla brister, skydda benen och ge andra skyddseffekter. Överlag behövs det fortfarande mer forskning för att bekräfta vilka kosttillskott som kan vara mest användbara. Men för tillfället verkar följande ge fördelar när de tas i måttliga doser:

 • D-vitamin (förutom att du producerar en del naturligt genom att utsätta din hud för direkt solljus).
 • Kalcium
 • Folat/folsyra
 • Omega 3-fettsyror
 • Vitamin B6 och B12
 • Multivitaminer som innehåller koppar, zink och magnesium har också visat sig vara fördelaktiga.

3. Minska stressen och vila tillräckligt

Beroende på personens symtom är det fortfarande möjligt att vara aktiv och träna även med sicklecellanemi. Träningen kan dock behöva vara mild eller måttlig snarare än kraftig. Balansera motion med mycket vila och sömn. Det är bäst att få en läkares åsikt om hur mycket motion som är bäst.

För att hjälpa kroppen att återhämta sig från träning och andra källor till stress, både fysisk och känslomässig, bör du sova minst 7-9 timmar per natt. Avsätt också tid under dagen för att koppla av och slappna av. Andra avkopplande sätt att hjälpa dig att hantera stress kan vara meditation, yoga, andningsövningar, akupunktur, massageterapi eller aromaterapi.

4.  Förhindra överansträngning eller uttorkning.

En av de viktigaste sakerna som en person med sicklecellanemi kan göra är att förhindra att syrehalten i blodet sjunker till mycket låga nivåer genom att undvika överansträngning och mycket fysiskt påfrestande situationer. Sicklecellanemi är sällan dödlig. Men i vissa fall, när någon blir mycket trött eller uttorkad på grund av ansträngande aktivitet (t.ex. idrottsträning eller militär träning), är det möjligt att symtomen plötsligt blir allvarliga och livshotande. “Sicklecellskris” är termen för en allvarlig reaktion på grund av minskad syretillgång. Detta kan orsakas av allt som är mycket fysiskt krävande och stressigt för kroppen att hantera, till exempel mycket kraftig träning, vistelse på mycket hög höjd (till exempel bergsklättring eller flygning) eller när man återhämtar sig från en sjukdom.

5. Eteriska oljor för att minska smärta naturligt

Sicklecellanemi kan orsaka smärtor som ledstyvhet, muskelsvaghet, bensmärta och buk- eller bröstsmärta. Att ofta använda receptfria smärtstillande medel rekommenderas inte eftersom de kan påverka njur- och/eller leverfunktionen negativt. För att hantera smärta på ett naturligt sätt kan du försöka applicera varma kompresser på smärtsamma områden i cirka 15 minuter i taget upp till 2-3 gånger dagligen. Att ta varma bad eller sitta i ett varmt badkar/jacuzzi, massagebehandling, stretching eller gå till en sjukgymnast är också bra sätt att hjälpa till att förhindra att de fysiska symptomen blir överväldigande.

Eteriska oljor är också ett bra sätt att behandla smärta, förutom att behandla irriterad hud, förbättra immuniteten och främja avslappning. Eterisk olja av pepparmynta kan appliceras på huden för att lindra ömma muskler eller leder. Andra eteriska oljor som hjälper till med symtomen är rökelse för att minska inflammation, lavendel för att hjälpa till att hantera stress och upplyftande citrusoljor som apelsin eller grapefrukt för att hjälpa till att minska trötthet.


Försiktighetsåtgärder vid sicklecellanemi

Eftersom personer med sicklecellanemi löper större risk att utveckla infektioner och sjukdomar och har svårare att övervinna dem, är det viktigt att söka vård direkt om symtomen börjar uppträda. För att hjälpa till att förebygga sjukdomar bör du vidta försiktighetsåtgärder genom att utöva god hygien. Håll dig borta från personer som är sjuka och tvätta händerna regelbundet. Försök också att undvika mycket stressiga situationer, extrema temperaturer (för varmt eller för kallt) eller mycket kraftig träning. Gör det till en prioritet att sova gott och dricka tillräckligt med vatten.

För personer med sicklecellsjukdomar är det ofta viktigt att samarbeta med ett team av specialister för att få den bästa vården. Detta kan innefatta en primärvårdsläkare, en hematolog (en läkare som specialiserar sig på blodsjukdomar), ibland en sjukgymnast och i många fall en dietist/nutritionist för att hjälpa till att uppfylla kostbehoven. (6) Sök läkare omedelbart om något av följande tecken och symtom utvecklas (särskilt hos barn):

 • Feber över 101° F
 • Andningssvårigheter eller smärtor i bröstet och buken.
 • Svår huvudvärk, synförändringar och koncentrationssvårigheter
 • Kramper
 • Eller smärtsamma erektioner som varar i mer än 4 timmar.

Leave a Comment

Scroll to Top