Symtom på överväxt av Candida

Candida-symptom

Candida albicans är den vanligaste typen av jästinfektion som förekommer i munnen, tarmkanalen och slidan (vaginal/genital candidiasis) och kan även drabba hud och andra slemhinnor. Om immunförsvaret fungerar optimalt är denna typ av jästinfektion sällan allvarlig.

Men om immunförsvaret inte fungerar som det ska kan candida-infektionen vandra till andra delar av kroppen, inklusive blodet och membranen runt hjärtat eller hjärnan, och orsaka allvarliga candida-symptom. Detta kallas invasiv candidiasis.

Candida är en svamp som hjälper till med näringsupptag och matsmältning när den finns i rätt nivå i kroppen. När den överproducerar kan typiska candida-symptom uppstå. I matsmältningskanalen bryter den, om den inte kontrolleras, ner tarmslemhinnans väggar och tränger in i blodomloppet. Detta frigör biprodukttoxiner och andra gifter från ditt system, vilket orsakar läckande tarmsyndrom.

När kroppens naturliga pH-balans rubbas kan candida-jästsvamparna växa okontrollerat och skapa ett systemiskt problem och obehagliga candida-symptom. Goda friska bakterier och ett väl fungerande immunförsvar är viktiga när man bekämpar denna envisa infektion.

Candida overgrowth syndrome, COS, är den term som används när candida har vuxit utom kontroll i kroppen. Gör inga misstag: Detta är ett kroniskt hälsotillstånd. Förutom candida-symptom kan personer som aldrig har upplevt en allvarlig jästinfektion upptäcka att de har utvecklat nya känsligheter, allergier eller intoleranser mot en mängd olika livsmedel. Dessa livsmedel inkluderar mejeriprodukter, ägg, majs och gluten.

Orsaker

Det finns många möjliga orsaker till candida, bland annat en kost med mycket socker, raffinerade kolhydrater och alkohol som bidrar till att ge candida näring. För att lägga till detta finns här nedan sex andra möjliga orsaker.

1. Antibiotika med brett spektrum

Ibland behövs antibiotika för att bekämpa en envis infektion för att döda de felande bakterierna i ditt system. Problemet med antibiotika och med överanvändning av dem (vilket ofta skapar antibiotikaresistens) är att de inte bara dödar de onda bakterierna utan även de goda.

De goda bakterierna i ditt system är ansvariga för matsmältningen och för att hålla candida under kontroll. Efter en lång behandling (eller flera behandlingar under en kort period) kan antibiotika göra din kropp till en bokstavlig grogrund för candida.

2. Piller för födelsekontroll

Till skillnad från antibiotika orsakar inte p-piller i sig själva direkt en jästinfektion eller candidaöverväxtsyndrom. Men när en kvinna äter en kost som innehåller mycket raffinerat socker och har fått antibiotika kan p-piller påverka kroppen negativt och leda till en candida-infektion.

Vissa kvinnor upplever att p-piller verkar ge upphov till jästinfektioner – och även långt efter att den första infektionen har försvunnit kan candida slå rot när de börjar ta p-piller igen.

3. Orala kortikosteroider

Personer som behandlar sin astma med kortikosteroidinhalatorer löper en ökad risk att utveckla candida i munnen, vilket leder till systemisk candidaöverväxt. Det är absolut nödvändigt att personer som använder kortikosteroidinhalatorer för astma följer anvisningarna om att svänga ut munnen efter varje användning. Om oral candidiasis upptäcks kan den behandlas med gurglande av kokosolja och en droppe eller två eterisk kryddnejlikaolja.

4. Cancerbehandlingar

Enligt avdelningen för klinisk forskning vid Merck Research Laboratories kan candidiasis bli invasiv hos cancerpatienter och utgöra en allvarlig komplikation. I denna studie hade en tredjedel av de patienter som behandlades för cancer invasiv candidiasis. Kemoterapi och strålning kan båda fungera för att döda cancerceller och tumörer, men de dödar också de friska bakterier som naturligt bekämpar candida.

5. Diabetes

Hos en typ 1- eller typ 2-diabetiker är sockernivåerna i munnen och andra slemhinnor traditionellt högre än hos en person utan diabetes. Eftersom candida är en typ av jäst och socker föder jäst är det förståeligt att personer med diabetes löper större risk att utveckla candidaöverväxtsyndrom.

6. Försvagat immunförsvar

En person med ett försvagat immunförsvar har större risk att utveckla candida. Till denna population hör spädbarn, små barn, äldre personer, personer med diagnosen hiv/aids och andra inflammatoriska och autoimmuna tillstånd.

Candida-symptom

Candida-symptom

Det kan vara svårt för en läkare att diagnostisera en överväxt av candidagäst. Möjliga testmetoder är avföringstest, serumtest, candida-DNA-test, PCR-test i avföringen och test av mikrobiell organisk syra. Denna typ av systemisk jästinfektion visar sig på olika sätt hos olika personer.

Nedan följer nio candida-symptom som du bör hålla utkik efter om du är orolig för att du har candida eller candida överväxtsyndrom.

1. Kronisk trötthet

Om du lider av trötthet eller utmattning som du helt enkelt inte kan skaka av dig, oavsett hur många timmar du sover, kan du ha kroniskt trötthetssyndrom. Sjukdomen kännetecknas av trötthet som varar i minst sex månader och som ofta åtföljs av andra candida-symtom, bland annat huvudvärk, ledvärk, minnes- och koncentrationssvårigheter och halsont.

Ett av candida-symptomen är ofta kronisk trötthet. En candida-infektion är inte den enda orsaken till kroniskt trötthetssyndrom, men många läkare anser att den ökar risken för CFS.

2. Humörstörningar

En av anledningarna till att det kan vara svårt att diagnostisera candida är att så många av candida-symtomen är gemensamma med andra tillstånd, inklusive humörstörningar. Personer med candidaöverväxt kan uppleva dramatiska humörsvängningar, ångest, irritabilitet, depression och till och med panikattacker.

3. Återkommande infektioner i vaginal- och urinvägarna

När en person upplever återkommande infektioner i urinvägarna eller slidan kan candida vara roten till problemet. Det är viktigt att inse att candida kan överföras sexuellt och att partners kan sprida den fram och tillbaka. För kvinnor gäller att minska risken genom att undvika åtsittande underkläder eller strumpbyxor och undvika varma bad under en aktiv infektion.

4. Oral tröst

Oral tröst är egentligen en jästinfektion som orsakas av samma candida-stam som drabbar andra slemhinnor, inklusive slidan. Den orsakas oftast av användning av prednison eller andra orala kortikosteroider som nämns ovan. Om den inte behandlas kan den spridas i kroppen, bland annat i matsmältningskanalen, lungorna, levern och hjärtklaffarna.

Oral candida är smittsam. Nyfödda kan få tröst under förlossningen, barn kan få det genom att dela leksaker med andra barn och vuxna kan överföra det fram och tillbaka genom saliven.

5. Bihåleinflammationer

Liksom många av dessa andra candida-symptom är bihåleinflammationer vanliga idag, och det kan vara svårt att hitta orsaken till dem. Candida påverkar bihålorna och kan resultera i en ihållande hosta, postnäsdropp, ökad trängsel, säsongsallergier och allmänna influensaliknande symtom. Om du upplever konsekventa problem med bihålorna är det dags att kontrollera om du har en candida-infektion!

6. Tarmproblem

Fortlöpande tarmbesvär är ett av de mer obekväma candida-symptomen. Ihållande flatulens, uppstötningar, uppblåsthet, förstoppning eller diarré och magkramper kan orsakas av en brist på friska bakterier i mag-tarmkanalen.

När jäst tar över tarmarna är de friska bakterierna underbemannade och kan inte ensamma bekämpa infektionen. När bakterierna i din tarm är i obalans kallas det för dysbios. Många individer upplever dramatisk lindring av kroniska tarmproblem när de effektivt behandlar en candidainfektion.

7. Hjärndimma

Tillsammans med humörförändringar och kronisk trötthet är hjärndimma ofta förbisedd som ett av candida-symptomen. Candidaöverväxt kan dock orsaka bristande fokus, dålig fysisk koordination, svårigheter att koncentrera sig på uppgifter och dåligt minne.

8. Svampinfektioner i hud och naglar

Fotsvamp och svampinfektioner i tånageln är vanliga jästinfektioner som härrör från samma candida-stam. Fortsatta infektioner kan vara ett tecken på att du har en systemisk candida-infektion.

9. Hormonell obalans

Hormonell obalans är ett av de candida-symptom som förekommer i många andra hälsotillstånd. Det är dock viktigt att inse hur en infektion kan orsaka tidig menopaus, PMS, låg sexlust, migrän, endometrios, vattenretention, humörsvängningar och en oförmåga att förlora oönskade kilon.

När du är mitt uppe i en candidaöverväxt blir din kropp inflammerad, vilket gör att jästen växer och sprids utanför matsmältningskanalen. En av biprodukterna från candida kan faktiskt efterlikna östrogen, vilket leder till en allvarlig hormonell obalans.

Hur man blir av med Candida

1. Gör en rening

Candida-rensningen hjälper till att befria kroppen från överflödig candida genom att spola mag- och tarmkanalen och introducera hälsosamma candida-bekämpare som finns i fermenterade livsmedel.

Du har egentligen två alternativ för en rening: en rening enbart med vätska eller en mer skonsam rening med mat. Du kan också välja den mest grundliga omstarten av tarmen: börja med steg ett av reningen och gå sedan vidare till steg två. Hela processen kommer att lägga grunden för att du ska kunna börja med candida-dieten också!

Alternativ ett: Candida Cleanse med enbart vätskor (varaktighet 1-2 dagar)

Börja med att göra en grönsaksbuljong av ekologisk lök, vitlök, selleri, grönkål, havssalt och rent vatten. Låt sjuda och sila. Släng grönsakerna och kyl buljongen.

Under hela dagen kan du dricka den varma buljongen; det är viktigt att du dricker mycket vatten för att hjälpa din kropp att driva ut alla gifter i systemet. Även om detta inte är en långsiktig rening kan den upprepas vid behov med några veckors mellanrum. Den kan också användas som en startpunkt för matrengöringen nedan.

Alternativ två: ångkokta grönsaker (varaktighet 3-5 dagar)

Genom att utesluta spannmål, socker, frukt, stärkelse och alkohol från din kost under tre till fem dagar kan du göra stora framsteg i din kamp mot candidaöverväxt.

Ät främst färska, ekologiska grönsaker som har ångats. Under denna reningsfas ska du hålla dig borta från stärkelserika grönsaker som morötter, rädisor, rödbetor, sötpotatis och vitpotatis, som kan bidra till att höja sockernivåerna och ge näring åt candida. Fortsätt att dricka rikligt med rent vatten, minst 72 ounces per dag, för att hjälpa till att spola ut candida och biprodukter ur ditt system.

Under denna tid – högst en gång om dagen – kan du äta sallader gjorda av bladgrönsaker (t.ex. romain) eller bittergröna grönsaker (t.ex. mangold) och toppade med lite kokosolja och äppelcidervinäger (eller citronsaft).

Under någon av candida-reningarna ovan kan du använda bentonitlera för att hjälpa till att omsluta gifterna och effektivt avlägsna dem från ditt system.

2. Följ en Candida-diet

Det här är en diet som inte bara motverkar candida; det är en diet som hjälper dig att göra din kropp fri från candida! Detta är också ett utmärkt nästa steg om du redan har börjat med candida-rensningen.

1. Det första steget i kosten är att stärka ditt immunförsvar genom att eliminera socker, alkohol och raffinerade kolhydrater. Dessa saker bidrar till att candida växer i ditt system.

2. Steg två är att ersätta dessa livsmedel med ekologiska grönsaker, till exempel morötter, sötpotatis, spenat, grönkål och sparris.

Enligt gammal kinesisk medicin stöder varma stärkelserika grönsaker mjälten när det gäller att rensa ut candida från kroppen. Även om jag inte rekommenderar dessa grönsaker under “reningsfasen”, innehåller den vanliga candida-dieten värmande höstgrönsaker som ger näring åt mjälten, såsom sötpotatis, sötpotatis, sötpotatis, jams, ärtor, mungbönor, linser, kidneybönor, adzukibönor, morötter, betor, majs, butternut squash, spaghettisquash, ekollon squash, zucchini, gul squash, rutabaga och pumpa. Dessa bör vara de viktigaste källorna till kolhydrater som tillfredsställer ditt sug efter sötsaker också.

Hur är det med spannmål? Vissa sädesslag som quinoa, korn, teff, sorghum och amaranth och stärkelse som majs kan hjälpa till att torka ut en alltför fuktig tarm, så en portion av dessa sädesslag per dag (inte mer!) kan fungera för de flesta människor med candida.

Samma sak gäller för kalla livsmedel, som inte bör konsumeras mer än en gång per dag. Ät därför inte en tarmvänlig smoothie samma dag som du äter en sallad. Din candida-tarm kommer att läka mest av varm närande mat.

Som med alla livsmedel är det dock viktigt att alltid kontrollera hur du mår efter att ha ätit en måltid när du har candida. Vissa personer som lider av magbesvär efter att ha ätit någon form av stärkelse bör till exempel undvika stärkelserika grönsaker som majs, ärtor, palsternacka, potatis, pumpa, squash, zucchini och sötpotatis. I stället bör de äta icke-stärkelsehaltiga grönsaker – vanligtvis de blommande delarna av växten – som sallad, sparris, broccoli, blomkål, gurka, spenat, svamp, lök, paprika och tomater.

Håll också fruktintaget lågt och naturliga sötningsmedel som lönnsirap eller honung.

3. Tillsätt mjölkprodukter, helst getmjölkskefir, eftersom hälsosamma probiotiska livsmedel effektivt kan döda candida i ditt system. Probiotika som kimchi och surkål är bra tillägg till din kost, liksom osötad tranbärsjuice, eftersom de skapar en sur miljö som gör det svårt för candida att trivas.

Fermenterade livsmedel innehåller mikroflora som hjälper till att skydda tarmarna. Regelbunden konsumtion av fermenterade livsmedel kan bidra till att förbättra immunförsvaret, vilket gör kroppen mindre gästvänlig för candida. Börja med en halv kopp per dag surkål, kimchi eller andra fermenterade grönsaker som en del av en ny matplan som är avsedd att föra kroppen tillbaka till en hälsosam balans.

Candida-dieten bidrar till att ge dig nyttiga bakterier, reglera aptiten och minska ditt sug efter raffinerade kolhydrater och socker.

3. Lägg till kosttillskott, eteriska oljor och kokosolja.

Forskning visar att C. albicans, den candida-stam som leder till systemisk candidaöverväxt, ofta är resistent mot både flukonazol och itrakonazol, de svampdödande läkemedel som oftast förskrivs mot candida.

1. Kokosolja kan effektivt bekämpa candida tack vare sina antimikrobiella egenskaper. Kombinationen av laurinsyra och kaprylsyra som finns i kokosolja, dödar skadlig candida genom både intag och topisk applicering.

2. Mjölktisteltillskott hjälper till att rensa levern från receptbelagda mediciner (steroider, preventivmedel, antibiotika och andra), miljöföroreningar, tungmetaller och rester från både kemoterapi och strålning.

Som nämnts ovan kan vissa receptbelagda läkemedel och cancerbehandlingar leda till candidaöverväxt. Mjölktistel, tillsammans med candida-dieten, kan hjälpa kroppen att återhämta sig och skapa en miljö där candida upphör att trivas.

3. C-vitamin hjälper till att stärka binjurarna och återställa immunförsvaret. Jag rekommenderar 1 000 milligram C-vitamin två eller tre gånger om dagen, med ett totalt intag av 2 000 till 3 000 milligram dagligen.

4. Kryddnejlikaolja, oreganoolja och myrraolja hjälper till att döda en rad olika parasiter och svampar, inklusive candida, i kroppen. Lavendelolja hämmar också tillväxten av candida och är effektiv för att förhindra spridning av infektionen.

Om du till exempel tillsätter ett par droppar kryddnejlika eller lavendelolja blandat med kokosolja under din rening kan du hjälpa till att döda candida. Eftersom dessa eteriska oljor är kraftfulla bör de endast tas internt i högst 10 dagar.

Vid munsjuka kan du också använda tre droppar kryddnejlikaolja tillsammans med en matsked kokosolja och svampa i munnen i 20 minuter.

Ge inte kryddnejlikolja internt till barn under 2 år. Om du är gravid eller ammar, kontakta din vårdgivare innan du tar kryddnejlikaolja internt.

Candida Die-Off-symptom som du kan uppleva

Att snabbt döda candida i kroppen skapar en metabolisk reaktion som frigör över 70 olika gifter i kroppen. Symtom som visar att candida-rensningen och candida-dieten fungerar är bland annat följande:

  • Försämrad hjärnfunktion
  • Huvudvärk
  • Trötthet
  • Yrsel
  • Tarmbesvär, inklusive uppblåsthet, gas, förstoppning och illamående.
  • Svettning och feber
  • Bihåleinflammation
  • Hudutbrott (inte bara i ansiktet)
  • Typiska influensaliknande symtom

När du börjar uppleva symptomen på att candida dör av, gläd dig! Dessa symtom försvinner vanligtvis inom sju till tio dagar. Candida lämnar din kropp, och inom bara några veckor kommer du att märka en ökning av energi och fokus, samt lindring av andra symtom som du har upplevt.

När symtomen har avtagit och du har avslutat rensningen och dieten bör du fortsätta att äta en kost som innehåller mycket protein och fiberrika grönsaker, och begränsa spannmål, frukt, socker och stärkelserika grönsaker som vitpotatis. Fortsätt att konsumera fermenterade grönsaker och kefir för att hjälpa din kropp att hålla sig i balans och hålla candida på avstånd. Förebyggande är nyckeln.

Leave a Comment

Scroll to Top