Tecken på matförgiftning

Tecken på matförgiftning

Livsmedelsförgiftning innebär, som namnet antyder, att man blir sjuk efter att ha ätit förorenad mat (även om maten inte ser ut, smakar eller luktar illa).

Den kallas också “livsmedelsburna sjukdomar” och kan delas in i två typer: (2)

 • Livsmedelsburen infektion som orsakas av att man äter mat som förorenats med levande bakterier.
 • Livsmedelsburna förgiftningar som orsakas av toxiner som produceras av bakterier i maten.

Oavsett vilken kategori du drabbas av har alla de gemensamma tecknen på matförgiftning.

Matförgiftning Tecken och symtom

Eftersom bakterierna eller toxinerna från bakterierna transporteras in i kroppen via maten är symptomen på matförgiftning koncentrerade till mag- och tarmsystemet. Därför är ett av de vanligaste tecknen på matförgiftning diarré.

Andra tecken på matförgiftning är: (3)

 • Kramper i magen
 • Upprörd mage
 • Illamående
 • Buksmärta
 • Feber
 • Kräkningar
 • Allmän trötthet eller utmattning

Matförgiftning Orsaker och riskfaktorer

Salmonellabakterien är en av de vanligaste orsakerna till matförgiftning (4), men det är inte den enda bakterien som kan finnas i maten. De fem huvudgrupper av bakterier som ligger bakom majoriteten av livsmedelsburna sjukdomar är följande: (5)

1.      Salmonella och Campylobacter

Om du äter mycket ägg, kött eller fjäderfä riskerar du att få dessa bakterier. Dessa bakterier lever i djurens matsmältningskanaler, därav den högre risken i samband med att man äter kött, fjäderfä och ägg (särskilt om maten är otillräckligt tillagad). Det förekommer också enstaka utbrott av återkallade grönsaker och frukter som har förorenats av smutsiga ytor eller avföring från djur.

2.      Clostridium perfringens

Du kan hitta den i opastöriserade mejeriprodukter eller rått kött, liksom i råa produkter som har rört vid bar jord. Vanliga fall av matförgiftning är att äta köttbaserade soppor eller grytor som inte är ordentligt kylda.

3.      Listeria

Listeriakällor är bland annat opastöriserad mjölk, mjuka ostar gjorda av mjölk som inte är pastöriserad och charkuterier (inklusive kallskuret och varmkorv).

4.      Staphylococcus aureus

Om någon är sjuk i en stafylokockinfektion kan bakterierna hamna i livsmedel som den sjuke personen har rört vid. Vanliga måltider som har orsakat utbrott är bland annat okyld äggsallad.

5.      Escherichia coli (E. coli)

Rar nötkött, särskilt köttfärsprodukter, är den främsta risken för E. coli. Den kan spridas till andra livsmedel genom smutsigt vatten eller orena ytor.

Detta är bara några av de vanligaste orsakerna. Det finns hundratals fler, däribland Vibrio vulnificus och hepatit A.

Ytterligare riskfaktorer

Förutom att äta eller röra vid livsmedel som har förorenats kan även livsstil och demografiska uppgifter utgöra extra risker. (6) Dessa inkluderar:

 • Barn under 5 år. Deras immunförsvar är inte tillräckligt utvecklat för att klara av livsmedelsburna sjukdomar.
 • Vuxna som är 65 år och äldre. Inte bara är äldre immunsystem mindre motståndskraftiga, utan äldre vuxna har också svårare att återhämta sig. Nästan 50 procent av de äldre vuxna som blir sjuka måste läggas in på sjukhus.
 • Gravida kvinnor. Graviditet gör kvinnor mer sårbara för vissa bakterier. Gravida kvinnor löper till exempel tio gånger högre risk att få listeria än en kvinna som inte är gravid.

Hur lång tid tar det att få matförgiftning efter att ha ätit något?

Eftersom det finns många olika bakterier som bidrar till matförgiftning finns det ingen tydlig tidslinje eller svar på frågan “Hur lång tid tar det innan matförgiftning slår till?”. I vissa fall börjar dock tecken på matförgiftning att visa sig inom några timmar efter att man ätit en måltid. (7)

Hur länge varar matförgiftning? Vad är tidslinjen för matförgiftning?

De flesta matförgiftningar försvinner inom 48 timmar, men tecken på matförgiftning kan pågå i upp till 10 dagar.

Diagnos

Vad gör du om du tror att du har matförgiftning?

För att fastställa om du lider av matförgiftning eller inte kommer din läkare att ställa detaljerade frågor om dina tecken på matförgiftning, när du började få dem och vilken mat du har ätit nyligen. (8) Din läkare kan sedan göra en fysisk bedömning för att mäta hur uttorkad du är (uttorkning är ett av de viktigaste problemen när det gäller livsmedelsburna sjukdomar).

Om din läkare vill ha ytterligare bekräftelse kan han eller hon utföra en rad tester, t.ex. kontrollera om du har parasiter i avföringen eller göra ett blodprov för att säkerställa att det inte är en annan sjukdom eller infektion som orsakar tecken på matförgiftning.

Matförgiftning kontra maginfluensa

Om du undrar om det är maginfluensa eller matförgiftning är du inte ensam. Det är lätt att förväxla de två, eftersom symptomen på maginfluensa och tecknen på matförgiftning är mycket lika varandra. Maginfluensa (även känd som maginfluensa eller viral gastroenterit) orsakas dock av ett virus, inte en bakterie.

Tecken på matförgiftning

Naturliga sätt att underlätta återhämtning

Vad är det bästa botemedlet mot matförgiftning? Eftersom matförgiftning behöver ha sin gång är målet att påskynda din återhämtning och hjälpa till att lindra symptomen medan du upplever dem.

1.      Håll dig återfuktad med örter

Du måste dricka mycket vätska för att underlätta din återhämtning från matförgiftning. Fördubbla hälsovinsterna med örter i ditt vatten.

Prova till exempel ingefära. Dess fördelar mot illamående är så uttalade att alla, från gravida kvinnor (12) till de som genomgår kemoterapi (13), har använt det för att besegra illamåendet. Tillsätt lite färsk ingefärsrot i varmt vatten och njut. Pepparmint- eller kamomilltee kan också hjälpa till att återfukta dig samtidigt som det minskar illamående och kräkningar. (14)

2.      Ändra din kost

När du upplever symtomen på matförgiftning och kämpar mot bakterierna bör du inte utsätta din mage och ditt matsmältningssystem för onödiga påfrestningar. Dessa organ är redan i nöd, och att stressa dem ytterligare gör bara dina symtom värre och förlänger din återhämtning.

Tänk på intetsägande, lättsmält mat. Det innebär mindre måltider, ingen fet eller kryddig mat och extra stärkelse.

3.      Slappna av i musklerna

Muskelavslappning kan hjälpa mot allt från illamående till kramper, och genom att slappna av i kroppen kan du komma in i ett djupare viloläge där kroppen kan återhämta sig mer effektivt.

En teknik som används för att bekämpa illamående är till exempel progressiv muskelavslappning (PMR). (15) Det innebär att du uppmärksammar de olika muskelgrupperna och medvetet spänner och sedan slappnar av dem. (16)

Andra metoder för att slappna av i musklerna och eventuellt lindra kramper och illamående i samband med sjukdom är långsam stretching, djup andning och meditation.

4.      Fräscha upp luften med aromaterapi

Aromaterapi handlar om att väcka sinnena och framkalla vissa känslor med hjälp av dofter. I århundraden har eteriska oljor använts för att behandla allt från huvudvärk till yrsel. Beroende på dina matförgiftningssymptom kanske du vill överväga det.

Till exempel kan pepparmyntsolja hjälpa till att minska illamående och rosmarinolja kan hjälpa till att minska tröttheten i samband med sjukdom.

5.      Fokus på elektrolyter

När du förlorar mer vätska än du tar in – som många människor gör när de drabbas av en livsmedelsburen sjukdom – riskerar du att drabbas av en elektrolytrubbning.

Elektrolyter är föreningar som hjälper till att leda de elektriska impulser som kroppen behöver för att skicka signaler genom nervsystemet för att kontrahera muskler osv. Vanliga elektrolyter är kalcium, natrium (salt), kalium och magnesium. Genom att öka dina elektrolyter förbättrar du din hydrering eftersom dessa elektrolyter hjälper kroppens celler att balansera vatten. (17)

Naturliga sätt att göra detta är bland annat: (18)

 • Sippa på kokosnötvatten
 • Tillsätt en nypa salt till din dryck
 • Droppa honung i ditt te

Förebyggande av matförgiftning

Det uppskattas att upp till 85 procent av alla fall av matförgiftning skulle kunna förebyggas genom korrekt livsmedelshantering, rengöring, tvättning och allmän livsmedelssäkerhet. (19) Om du vill undvika de otäcka symptomen av en livsmedelsburen sjukdom bör renlighet vara det första på din lista.

1.      Håll rent

De bakterier som orsakar matförgiftning kan överleva på köksytor långt efter att du har lagt undan maten och kan lätt överföras med smutsiga händer eller redskap.

Tvätta händerna innan du förbereder mat eller efter att ha rört vid potentiellt kontaminerade livsmedel, t.ex. rått kött. För bästa resultat ska du tvätta händerna i 20 sekunder eller längre. (20)

Glöm inte heller bort ytorna för matberedning. Använd varmt tvålvatten och tvätta regelbundet diskar, köksredskap, knivar, skärbrädor och allt annat som kommer i kontakt med maten.

2.      Håll saker och ting åtskilda

Alla livsmedel medför inte samma risk för livsmedelsburna sjukdomar. Undvik korskontaminering av din mat genom att hålla rått kött borta från produkter och ätfärdiga livsmedel. (21)

Detta gäller även kylskåpet: Rester, produkter och andra behållare bör förvaras långt ifrån brickor eller behållare som innehåller råa ägg eller kött.

Använd separata knivar, stekpannor, skärbrädor och andra redskap som är reserverade för rått kött. För att komma ihåg den här regeln tycker vissa att det är bra att använda röda skärbrädor för kött och gröna skärbrädor för grönsaker och andra livsmedel.

3.      Håll det varmt

Många av de olika bakterier som orsakar matförgiftning dör vid en viss temperatur. (22) Målet är att tillaga specifika livsmedel till en temperatur där de bakterier som de sannolikt är kontaminerade med dör. Detta omfattar bland annat följande:

 • 145 F för hela styckningsdelar av nötkött, griskött osv.
 • 160 F för köttfärs.
 • 165 F för alla fjäderfä.
 • 165 F för rester.
 • 145 F för fisk.

4.       Håll saker kalla

Bakterier som kan orsaka matförgiftning börjar kontaminera och spridas genom tillagad mat inom två timmar. (23) Kylning kyler ner maten till en temperatur som är mindre välkomnande för bakterier. Packa alltid ihop och lägg undan rester så fort du ätit klart, och om maten har stått på bänken för länge ska du slänga den.

5.      Byt ut dina ingredienser

Vissa livsmedel löper en mycket större risk än andra livsmedel att bära bakterier som kan göra dig sjuk. Överväg att minska eller utesluta fjäderfä och rött kött. Till exempel har nästan alla råa fjäderfä bakterier som kan göra dig sjuk. (24)

Genom att minska eller eliminera mängden kött i hemmet minskar du dramatiskt din exponering för potentiella risker.

Försiktighetsåtgärder

Det finns inget som heter “Det är bara en magkatarr”. Var uppmärksam på dina symtom om du drabbas av misstänkt matförgiftning och se till att du dricker mycket vätska för att förhindra uttorkning.

Du bör tala med din läkare omedelbart om dina symtom utvecklas till ett allvarligare tillstånd, inklusive:

 • Feber på 101,5 grader Fahrenheit eller högre (vilket kan leda till andra symtom, som att du känner dig yr eller har suddig syn).
 • Tecken på uttorkning, t.ex. att du känner dig yr eller att du inte kan urinera så mycket.
 • Diarré som varar längre än tre dagar.
 • Blod i din diarré eller avföring

Även om de flesta fall av matförgiftning går över av sig självt, måste vissa personer läggas in på sjukhus, och tusentals människor dör varje år. Ta inte lätt på riskerna. Om du vid något tillfälle är orolig eller har frågor om vad du upplever, sök omedelbart råd hos en läkare.

Leave a Comment

Scroll to Top