Vad är hand, fot och munsjukdomar?

naturliga behandlingar för hand-, fot- och munsjukdomar

Hand-, fot- och munsjukdomar är en virussjukdom som främst drabbar spädbarn och barn under 5 år. Äldre barn, tonåringar och vuxna kan dock alla drabbas av hand-, fot- och munsjukdomar. Några dagar efter det att man utsatts för viruset uppstår smärtsamma sår i munnen, händerna och fötterna – vilket förklarar namnet på sjukdomen. Vissa personer kan också få smärtsamma sår på skinkor, ben och armbågar.

Det förekommer ofta i barnomsorgsmiljöer där frekventa blöjbyten och potträning gör att viruset snabbt kan spridas från person till person. Äldre tonåringar och vuxna kanske aldrig upplever tecken eller symtom på HFMD, men de kan ändå överföra viruset under den första veckan eller så då viruset är aktivt.

Barn kan fortsätta att sprida sjukdomen i veckor eller till och med månader efter att tecknen och symtomen har försvunnit eftersom viruset lever aktivt i avföring. Det är viktigt att man lär ut goda hygienrutiner från tidig ålder. Dessutom bör man regelbundet desinficera hushållets ytor, t.ex. badrumsarmaturer, dörrhandtag, bänkskivor och leksaker.

Den goda nyheten är att hand-, fot- och munsjukdomar sällan är allvarliga och att allvarliga komplikationer är extremt sällsynta. Men med ett friskt immunförsvar utvecklar vi med åldern en naturlig immunitet mot sjukdomen genom att bygga upp antikroppar efter en första exponering för viruset. Behandlingar för HFMD fokuserar på att ge komfort, lindra smärta, förhindra uttorkning och stärka immunförsvaret.

Ett utbrott av HFMD varar i allmänhet inte särskilt länge. För de flesta människor med ett väl fungerande immunförsvar försvinner symptomen efter en vecka eller tio dagar. Även om det liknar namnet är det inte på något sätt relaterat till klöv- och munsjukdomar som drabbar boskap, inklusive kor, grisar, får, getter och hjortar. Olika virus orsakar de två sjukdomarna och de är inte besläktade. Människor får inte djursjukdomen och djur får inte människosjukdomen.

Orsaker och riskfaktorer

Frågan är ofta hur man får hand-, fot- och munsjukdomar och svaret är: från kroppsvätskor. Sjukdomen överförs oftast genom sekret från näsa och hals. Men även vätskan från blåsor och avföring kan överföra viruset. Viruset kan spridas genom nära personlig kontakt eftersom viruset är luftburet. Dessutom kan det leva på en mängd olika föremål och ytor under en längre tid. Dessutom är det möjligt att få hand-, fot- och munsjukdomar genom att bada i icke klorerat vatten; överföringen anses dock vara osannolik.

De virus som orsakar HFMD tillhör gruppen enterovirus. Den vanligaste orsaken i USA är Coxsackievirus A16-viruset, men Enterovirus 71 är också förknippat med utbrott. Riskfaktorer för sjukdomen är bl.a. följande:

 • Ålder: spädbarn eller småbarn som ännu inte har exponerats för viruset.
 • Miljö: Att tillbringa tid med små barn i nära miljöer, t.ex. på daghem.
 • Dåliga hygienrutiner: man tvättar inte händerna tillräckligt mycket, särskilt när man är i en grupp med andra barn.

En särskild anmärkning om förebyggande av HFMD:

Enligt en studie som publicerats i tidskriften BMC Infectious Diseases kan exklusiv amning under de första sex månaderna av livet skydda mot vissa infektioner. Studien visade att skyddet varade i 28 månader och att amning fungerar som ett naturligt skydd mot en rad olika infektioner, inklusive hand-, fot- och munsjukdomar. (3)

naturliga behandlingar för hand-, fot- och munsjukdomar

Konventionella behandlingar

Hand-, fot- och munsjukdomar diagnostiseras vanligtvis genom en undersökning av såren och utslagen. Vissa läkare kan beställa svabbprover från halsen och avföringsprov för att fastställa virustypen. Det finns inga specifika behandlingar som rekommenderas för HFMD. Läkare kan rekommendera receptfritt paracetamol eller ibuprofen mot smärta och feber, samt ett aktuellt munbedövningsmedel för att lindra smärtan i munnen. Symtomen försvinner vanligtvis inom sju till tio dagar.

17 naturliga behandlingar för hand, fot och munsjukdomar

 1. Isbitar av kokosvatten. Dehydrering är ett problem vid HFMD eftersom såren och blåsorna i munnen kan göra det extremt smärtsamt att äta och dricka. Frysta kokosvattenkuber kan hjälpa till att lindra smärtan och obehaget, men ännu viktigare är att det är ett perfekt sätt att förhindra uttorkning på grund av de höga kaliumnivåerna och de höga elektrolyterna.
 2. Sval mat och soppor. Det är för smärtsamt att tugga grov eller krispig mat, men hälsosamma kalla sommarsoppor hjälper till att se till att kroppen får de näringsämnen den behöver för att återhämta sig från viruset. Undvik livsmedel som är salta, kryddiga eller sura; vissa frukter kan vara för sura och orsaka mer irritation och smärta.
 3. Skölj munnen efter att ha ätit. För att bli av med eventuella irriterande ämnen i munnen blandar du ½ tesked rosa Himalayasalt i ett glas ljummet vatten. Svep i munnen, spotta ut och upprepa. Detta fantastiska salt hjälper till att balansera pH-nivåerna och stödjer ett hälsosamt immunsystemrespons.
 4. Oil Pulling. Detta fungerar inte för små barn, men äldre barn och vuxna bör använda kokosolja för oljeutdragning. Laurinsyran bekämpar bakterier i munnen, ger en avgiftande effekt och skapar en miljö som är fientlig mot virus, inklusive de som är ansvariga för HFMD.
 5. Kokosolja. Att försiktigt applicera kokosolja på utslag och blåsor kan hjälpa till att påskynda läkningen. De antimikrobiella och antivirala föreningarna i kokosolja kan ge lindring och kan bidra till att förhindra spridning av sjukdomen.
 6. Epsom saltbad med eteriska oljor. Ett långvarigt bad med Epsom-salt, som länge använts för att lugna huden och avgifta kroppen, kan påskynda läkningen och lindra smärta och obehag. Prova mitt favoritrecept, hemlagat helande badsalt, och bada så länge som möjligt för att skörda frukterna.
 7. Benbuljong. Om du vill se till att kroppen får tillräckligt med näring, kan du dricka hemlagad benbuljong. Benbuljongens höga kollagenhalt stöder en frisk hud. Och under och efter ett utbrott av HFMD kan huden behöva den boost som den ger.
 8. Astragalus. Denna adaptogena ört har visat sig stimulera immunsystemet samtidigt som den hämmar Coxsackie- och andra virus. (4) Astragalus finns faktiskt i tinkturer, kapslar, teer och topiska applikationer i många hälsokostbutiker och kinesiska marknader.
 9. Te med ingefärsrot. Ingefära har använts i tusentals år för att läka sår och magsår. För en uppfriskande sval dryck, ta en 1-tums bit skalad och krossad ingefärsrot och låt den sjuda med en liter vatten i 20 minuter. Sila och svalna till rumstemperatur. För att lägga till en touch av sötma och helande egenskaper kan du sedan blanda i bara en eller två teskedar rå honung.
 10. Rooibos-te. Rooibos-te är känt som ett starkt naturligt antiinflammatoriskt ämne och kan bidra till att påskynda läkningen samtidigt som det bekämpar det virus som orsakar hand-, fot- och munsjukdomar. Ett stort antal forskningsstudier visar faktiskt att quercetin, en förening i rooibos-te, hämmar IAV (influensa A), EBV (Epstein-Barr), Enterovirus och coxsackievirus. En kopp te om dagen kan bidra till att påskynda läkningen samtidigt som viruset bekämpas. (5), (6), (7)
 11. Tea Tree Oil. Tea Tree Oil är allmänt erkänt som en kraftfull antiviral, antiseptisk, svampdödande och antibakteriell förening, och om du tillsätter några droppar tea tree-olja till din favorithandtvål kan du förhindra ytterligare spridning och kontaminering. Denna fantastiska eteriska olja, tea tree oil, kan hjälpa till att påskynda läkningen under ett anfall av hand-, fot- och munsjukdomar. Barn och kvinnor som är gravida bör inte använda tea tree oil.
 12. Echinacea. Echinacea är en av de mest kraftfulla och effektiva örterna som finns tillgängliga idag och har visat sig stärka immunförsvaret, ge antiinflammatoriska fördelar, förbättra hudproblem och bekämpa infektioner. Vissa studier visar att echinaceaextrakt, inte kapslar eller piller, är mest effektivt för att stödja immunförsvaret. (8)
 13. Hillebär. Hyllebär är den främsta antivirala örten och har använts i tusentals år för att stärka immunförsvaret, bekämpa virus, hjälpa till med hälsosamma glukosnivåer och främja en frisk hud. Vid hand-, fot- och munsjukdomar kan du göra en hemlagad fläderbärssirap för att lindra smärtan och underlätta ett snabbt tillfrisknande.
 14. Eterisk olja av citron. Citronolja är ett naturligt desinfektionsmedel och är också känd för att stödja immunförsvaret, och när den appliceras lokalt ger den huden näring på djupet. Tillsätt några droppar i din favorithandtvål eller kroppstvätt för att bekämpa virus och infektioner samtidigt som du stöder en god hudhälsa.
 15. Lavendelolja. För att få en god natts sömn under ett smärtsamt HFMD-utbrott kan du sprida eterisk lavendelolja i sovrummet. En randomiserad, enkelblindad pilotstudie visar att diffusering av eterisk lavendelolja är en effektiv behandling mot sömnlöshet. (9)
 16. Kryddnejlikaolja. En av mina favoritoljor mot halsont, kryddnejlika, har starka antivirala, svampdödande, antiseptiska, antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör den till ett idealiskt huskurmedel mot hand-, fot- och munsjukdomar. Blanda några droppar med en tesked kokosolja, virvla i munnen i ett par minuter för att lindra smärta och obehag i munnen och halsen. Använd inte om du är gravid eller till små barn.
 17. Lakritsrot. Forskning visar att lakritsrot har ett brett spektrum av antiviral aktivitet, vilket gör den perfekt för att bekämpa en mängd olika virus, inklusive HFMD. Forskning visar att triterpenoid, den aktiva antivirala komponenten, faktiskt bekämpar ett brett spektrum av virus. Gör ett lakritsrotste och njut varmt eller kallt med en gnutta rå honung, efter önskemål för att få bästa resultat. (10)

Försiktighetsåtgärder

Även om det är ovanligt kan allvarliga komplikationer uppstå vid hand-, fot- och munsjukdomar.

 • Dehydrering. Skydda dig mot allvarlig uttorkning genom att ge svala vätskor under hela dagen.
 • Förlust av fingernaglar och tånaglar. Beroende på virusets tillstånd kan barn förlora fingernaglar eller tånaglar. Detta är ofta tillfälligt och naglarna växer tillbaka under den följande månaden.
 • Viral hjärnhinneinflammation. Detta sällsynta men allvarliga tillstånd kan förekomma. Det är den vanligaste typen av hjärnhinneinflammation och påverkar vävnaden som täcker hjärnan och ryggmärgen. (11)
 • Encefalit. Denna extremt sällsynta sjukdom är livshotande. Symptomen kan likna influensaliknande symptom. Men om något tecken på kramper, förlamning, talförlust, stelhet i kroppen, medvetslöshet eller utbuktning i mjuka ställen i skallen hos spädbarn uppstår, ska man omedelbart söka akut läkarvård. (12)

Leave a Comment

Scroll to Top