Vitamin B: Top 6 fördelar med B komplex

Vitamin B: Top 6 fördelar
Glimja.com Vitaminer.nu Greatlife.se Lifebutiken.se Vitamin B: Top 6 fördelar med B komplex

Vitamin B (B Komplex) är en grupp vattenlösliga vitaminer som betraktas som “essentiella”, vilket innebär att vi måste få dem från vår kost eftersom våra kroppar inte kan tillverka dem på egen hand.

B-vitaminerna som tillsammans utgör “B komplex” inkluderar: (2)
• vitamin B1 (också kallad tiamin)
• vitamin B2 (också kallad riboflavin)
• vitamin B3 (också kallad niacin)
• vitamin B5 (också kallad pantotensyra)
• vitamin B6
• vitamin B7 (också kallad biotin)
• vitamin B12
• och folat (också kallad vitamin B9 eller folsyra om den är i syntetisk form)

De åtta B-vitaminerna har liknande roller och kemiska egenskaper, även om var och en har unika funktioner.

Till exempel är vitamin B6 viktigt för att underlätta rörelse, minne, energiförbrukning och blodflöde, medan vitamin B12 behövs för binjurehälsa, flera metaboliska funktioner, enzymproduktion, DNA-syntes och hormonell balans. Våra kroppar använder vitamin B under hela dagen, och vi kan inte lagra extra vitamin B som vi har konsumerat, så vi måste fylla på vårt förråd ofta genom att äta vitamin B-rika livsmedel.

Hälsofördelar med Vitamin B

Vitamin B: Top 6 fördelar

Hjälper till att bilda blodceller och nerver
B-vitaminer som vitamin B12 är avgörande för produktionen av blodceller i benmärgen och för att bilda nervskikt och proteiner. (3) Vitamin B behövs också för att signalera neurotransmittorer, vilket hjälper dina muskler att dra ihop sig och ger dig energi att gå igenom dagen. Brist på B-vitaminer kan bidra till olika neurologiska och psykiatriska störningar eftersom brist på B-vitaminer kan försämra bildandet av blodceller, nervhälsa, neurotransmitterfunktioner och neurologiska processer, vilket kan leda till symtom som anemi, domningar, svaghet, demens och förvirring.

Kan hjälpa till att bekämpa hjärtsjukdomar
Folat, vitamin B6 och vitamin B12 har visat sig spela en roll i förebyggandet av hjärtsjukdomar, liksom andra kroniska sjukdomar som vissa typer av cancer, såsom kolon- och bröstcancer. Men det finns fortfarande mer att lära om relationen mellan cancer och B-vitaminer, så om du har cancer, se till att rådfråga din läkare innan du börjar ta något vitamin B-tillskott.

Vad är funktionen av vitamin B när det kommer till hjärthälsa? Folsyra, vitamin B6 och vitamin B12 hjälper till att omvandla homocystein till metionin, en aminosyra som hjälper kroppen att bygga nya proteiner. Homocystein är en aminosyra i blodet, och höga nivåer har kopplats till demens, hjärtsjukdomar, stroke och osteoporos. (4) Homocystein är speciellt problematiskt eftersom det som biprodukt kan bidra till åderförkalkning, en sjukdom som täpper till artärerna. Personer med låga nivåer av folsyra, vitamin B6 och vitamin B12 är mer benägna att ha höga nivåer av homocystein och tjockare/hårdare artärer, vilket kan orsaka en modest ökning av risken för hjärtsjukdomar och stroke.

Vitamin B5 skyddar också hjärthälsan genom att hjälpa till att balansera blodsockret, minska dåligt kolesterol, sänka högt blodtryck och förebygga hjärtsvikt. (5) Vitamin B7 och krom tillsammans kan också hjälpa till att förbättra kolesterolnivåerna, särskilt hos personer med diabetes och som är mottagliga för hjärtsjukdomar. (6)

Ger oss energi och stödjer vår metabolism
B-vitaminer, inklusive folsyra, spelar en viktig roll i att bygga DNA, föreningen som bildar vår genetiska plan och hjälper oss att utvecklas från tidpunkten för befruktningen. B-vitaminer behövs också för cellulär metabolism och energiproduktion, reparation av DNA och RNA under hela våra liv och för utnyttjande av kolhydrater, proteiner och fetter som bränsle för våra kroppsliga processer. Många fungerar som koenzymer som behövs i olika metaboliska processer, såsom de som är involverade i syntesen av fettsyror och glukoneogenes.

Ytterligare, låga nivåer av vitamin B12, B2 och järn kan alla bidra till anemi och trötthet.

Hjälper till med utveckling och förebygger fosterskador
Att konsumera tillräckligt med folsyra under graviditeten hjälper till att skydda mot fosterskador, såsom ryggmärgsbråck och anencefali. (9) Forskare har känt i mer än tre decennier att mödrar till barn med ryggmärgsbråck tenderar att ha lägre nivåer av folsyra och andra vitaminer; därför uppmuntras idag alla gravida kvinnor att ta tillskott av folsyra under graviditeten. Folsyra är mest viktig för fostrets utveckling under de första veckorna efter befruktning, ofta innan en kvinna vet att hon är gravid, vilket är varför det är en bra idé att ta prenatala vitaminer när man försöker bli gravid.

Hjälper till att upprätthålla en hälsosam hjärna och nervsystem
B-vitaminer behövs för att producera signalsubstanser i hjärnan, som transporterar kemiska signaler genom hela kroppen och påverkar ditt humör, energi, aptit och mer. Vitamin B5 spelar också en roll i produktionen av könshormoner och stressrelaterade hormoner (som kortisol) som produceras i binjurarna.
Att få tillräckligt med B-vitaminer från din kost och/eller tillskott kan förbättra din förmåga att hantera stress. Faktum är att kroppen inte skulle överleva utan B-vitaminer på grund av hur B-vitaminer hjälper till med binjurefunktionen. Detta är varför personer som är kroniskt stressade eller har symtom på binjureutmattning starkt uppmuntras att ta B-vitaminkomplex-tillskott.
B-vitaminer som vitamin B7 kan möjligen öka en positiv inställning, energi och öka koncentrationen. Fördelarna med vitamin B6 inkluderar också att det hjälper till med rätt hjärnutveckling och hjärnfunktion samt bibehåller kognitiv hälsa. Att konsumera tillräckliga mängder har kopplats till bättre minnesfunktion och skydd mot kognitiv försämring, Alzheimer och demens när någon blir äldre. (10) Att ta vitamin B6 kan också ha en fördelaktig effekt på barn med inlärnings- och beteendestörningar, inklusive ADHD. (11)

Stödjer hudhälsa, muskelton och hårväxt
Hjälper B-vitaminer till att växa ditt hår? Ja. Eftersom B-vitaminer stödjer cellulär förnyelse kan de vara fördelaktiga för din hud, naglar och hår. B-vitaminer kan förbättra hudhälsan genom att minska rodnad, torrhet, inflammation, dermatit, eksem och akne blemmor. (12) De hjälper också till att reparera sår och stödja ditt immunsystem, vilket gör det lättare att bekämpa hudinfektioner.
Vitamin B7/biotin tillsätts ofta till skönhetprodukter för hår och hud, men det anses vara mest fördelaktigt när det tas via maten.
Kan brist på vitamin B12 orsaka håravfall, och är vitamin B12 bra för grått hår? Att konsumera tillräckligt med B-vitaminer kan hjälpa till att minska håravfall och brytning samt göra naglarna starkare. När det gäller grått eller vitt hår beror detta på en minskning av hårets pigmentering och är förknippat med åldrande. Att ha brist på vitamin B12 kan dock påskynda åldrandet och potentiellt bidra till grått hår. Andra bidragande faktorer kan inkludera brist på järn, koppar och jod, samt kronisk stress och anemi.

B Komplex

Vilka livsmedel är rika på vitamin B? Olika B-vitaminer finns ofta i samma livsmedel. De 13 bästa vitamin B livsmedlen inkluderar:
• Organiska kött, som lever, njurar eller inälvor
• Gräsbetande kött
• Vilda fiskar, som lax, makrill, hälleflundra, sardiner, etc.
• Fria ägg
• Utegångshöns kyckling och kalkon
• Lamm
• Rå mjölk
• Mejeriprodukter, som yoghurt, ost och kefir
• Gröna bladgrönsaker
• Nötter och frön, som solrosfrön, macadamianötter och mer
• Havsväxter, som spirulina
• Bönor, baljväxter och ärtor
• Näringsjäst

holistic mega b metylerad 90 kapslar scaled 1 Vitamin B: Top 6 fördelar med B komplex
1
HOLISTIC MEGA B METYLERAD
289 kr

Mega B Metylerad är ett kosttillskott som innehåller alla former av B-vitaminer. Det innehåller särskilt utvalda former av B6, B12 och folat

holistic b6 b12 folat metylerad 60 kapslar scaled 1 Vitamin B: Top 6 fördelar med B komplex
2
HOLISTIC – B6, B12, FOLAT METYLERAD
179 kr

Holistic B6, B12, Folat Metylerad är ett kosttillskott som innehåller fyra utvalda B-vitaminformer samt metylgruppsdonatorn trimetylglycin.

Garden of Life’s RAW B-Komplex
3Vi gillar
VITAMIN CODE RAW B-KOMPLEX, 120 KAPSLAR
299 kr

Garden of Life’s RAW B-Komplex är en genomtänkt, matbaserad formula tillverkad av råa näringsämnen, vilket ger ett bra upptag av B-vitaminerna; B1, B2, B3, B6, B12, folat (B9) och biotin.

1604 1 Vitamin B: Top 6 fördelar med B komplex
4Wow!
Aurora Liposomal B-Complex+
519 kr

Aurora Nutrascience arbetar med en unik egenutvecklad flerstegsprocess för att producera Liposomalt B-Complex+ i sin produktlinje.

Symptom på brist på vitamin B

Brister i B vitaminer kan orsaka många olika symptom och tillstånd, såsom
• Perniciös anemi.
• Trötthet och svaghet.
• Depression och ångest.
• Minnes- och kognitiv försämring.
• Torr hud, akne eller dermatit, spröda naglar och håravfall.
• Dålig tandhälsa, inklusive blödande tandkött och munblåsor.
• Mage- och tarmproblem som illamående, diarré eller kramp.
• Kort andnöd.
• Födelsedefekter hos foster, som spina bifida.
• Svullnad av tungan.
• Sjukdomen beriberi (brist på vitamin B), vilket påverkar nervsystemet och kan orsaka viktminskning, känslomässiga störningar, svaghet, oregelbundna hjärtslag och mer.
• Wernickes encefalopati (nedsatt sensorisk uppfattning), svaghet och smärta i lemmarna, perioder av oregelbundna hjärtslag och ödem (svullnad av kroppsvävnader).
• Ariboflavinosis (brist på vitamin B2), vilket kan orsaka sprickor i läpparna, hög känslighet för solljus, inflammation i tungan och seborrheisk dermatit.

Riskfaktorer för utveckling av brist på vitamin B kan inkludera:

• Att vara kroniskt stressad.
• Att äta en dålig kvalitet på kosten.
• Att vara vegan/vegetarian.
• Dålig absorption av näringsämnen på grund av nedsatt tarmhälsa (detta är särskilt problematiskt för brist på vitamin B12).
• Att vara över 50 år eller äldre, vilket är förknippat med nedsatt matsmältning och minskad produktion av magsyra som behövs för att omvandla vitamin B.
• Kaloribegränsning, ätstörningar, undernäring eller extrem dieting.
• Regelbundet drickande av alkohol, eftersom alkohol påverkar rätt metabolism av B-vitaminer som folat och inaktiverar cirkulerande vitaminer.
• Rökning och droganvändning. Både alkohol och nikotin, och även långvarig antibiotikaanvändning, kan minska magsäckens förmåga att absorbera och använda vitamin B.
• Sömnbrist och arbete med skift.
• Intensiv träning och motion.
• Många olika sjukdomar, särskilt de som försämrar absorptionen av näringsämnen på grund av användning av mediciner eller tarmstörningar.
• Att ta anti-epileptiska läkemedel, anti-diabetiska läkemedlet Metformin eller orala antibiotika under lång tid.
• Att ta p-piller.
• Graviditet, vilket ökar behovet av många B-vitaminer (särskilt folat).
• Livsförändringar eller händelser som kan tömma energi och orsaka stress, som att få ett barn, resa, flytta, etc.

Risker och biverkningar

Att ta mycket höga doser av vitamin B-tillskott bör undvikas av de flesta människor eftersom detta kan leda till biverkningar, inklusive nervskador, domningar, stickningar, höga nivåer av homocystein – vilket kan bidra till problem som åderförkalkning – illamående, gulsot, höjda leverenzymer och potentiellt ökad risk för vissa typer av cancer. Om du tar mediciner för att kontrollera en hälsotillstånd eller antibiotika för en infektion, se till att nämna eventuella tillskott du tar till din läkare för att kontrollera interaktioner
Om du oroar dig för att få för mycket vitamin B från en kombination av din kost och tillskott är det första att göra att skära ut berikade livsmedel. De flesta experter rekommenderar att ta en daglig multivitamin och att hoppa över berikade livsmedel som spannmålsprodukter, energibars eller drycker, processade kornprodukter, mjölksubstitut osv.

Leave a Comment

Scroll to Top