Vitex: den kvinnovänliga frukten mot PMS

Vitex Hälsofördelar

Vitex är tekniskt sett namnet på det största släktet i familjen Verbenaceae, som består av 250 arter fördelade över hela världen. Vitex-arterna är lövfällande buskar.

Den vanligaste sorten av vitex som används medicinskt är kexträdet, som producerar kexbär (Vitex agnus-catus), en liten brun bärfrukt ungefär lika stor som ett pepparkorn. Chasteträdet är egentligen en lövfällande buske som är infödd i Medelhavsområdet och Asien och har naturaliserats i Nordamerika. Chasteberry kallas ofta för sina latinska namn: vitex eller agnus-castus. Andra namn är bland annat Abrahams balsam, lila chastetree och munkpeppar.

När forskare söker efter potentiella biologiskt aktiva föreningar från medicinalväxter har 18 föreningar hittats i frukterna av Vitex agnus-castus. Hittills har mer än 20 vitex-arter undersökts med avseende på kemiska och biologiska egenskaper. Resultaten har omfattat isolering och karakterisering av cirka 200 föreningar, huvudsakligen flavonoider, terpenoider, steroider, iridoider och lignaner.

Örter som vitex är naturliga sätt du kan stärka och tona kroppens system. Den medicinska förmågan hos chasteberry att positivt påverka hormonella hälsoproblem verkar härröra från dopaminerga föreningar som finns i örten. Chasteberry hjälper kroppen att höja sina egna nivåer av progesteron.

Vitex Hälsofördelar

1. Lindrar PMS-symtom

Vitex är ett av de mest populära växtbaserade läkemedlen mot PMS-symtom, inklusive kramper. Symptomen på PMS kan kraftigt minskas eller till och med elimineras genom att göra en insats för att få dina hormoner i rätt balans. Vitex är en av de främsta växtbaserade rekommendationerna när det gäller naturlig PMS-lindring.

Faktum är att en studie som publicerades i Journal of Women’s Health & Gender-Based Medicine visade att efter att ha behandlats med vitex i tre menstruationscykler rapporterade 93 procent av patienterna en minskning av antalet PMS-symtom eller ett fullständigt slut på PMS-klagorna. Förutom att minska oönskade premenstruella symtom behandlar det även vissa klimakteriebesvär samt hormonellt inducerad akne.

För en kvinna kan en olämpligt ökad produktion av prolaktin vara en faktor för cyklisk bröstömhet och andra PMS-symtom. Vitex tros fungera väl för att minska PMS-symtom eftersom den undertrycker frisättningen av prolaktin från hypofysen.

Ett flertal studier tyder på att chasteberry kan bidra till att minska symptomen på PMS, inklusive bröstömhet, huvudvärk och irriterat humör. I en granskning som utfördes av Royal Melbourne Institute of Technology and the University i Australien fann fem av sex studier att vitex-extrakt var överlägset placebo för behandling av PMS.

Vitex Hälsofördelar

2. Minskar livmoderfibroider

Uterusfibroider är icke-cancerösa tumörer som finns i livmoderväggarna, vilket ofta resulterar i en förändring av livmoderns storlek eller form samt flera obehagliga symtom. Ett viktigt sätt att förebygga och minska livmoderfibroider är att upprätthålla en korrekt balans av hormoner. Chasteberry kan hjälpa till att balansera förhållandet mellan östrogen och progesteron.

3. Förbättrar den kvinnliga fertiliteten

Vitex har visat sig förbättra fertiliteten, särskilt för kvinnor med lutealfasdefekt (förkortad andra halva av menstruationscykeln). Dessa kvinnor har problem eftersom deras äggstockar inte frisätter tillräckligt med progesteron.

I en studie tog 48 kvinnor (i åldrarna 23 till 39 år) som diagnostiserats med infertilitet chasteberry en gång dagligen i tre månader. Under försöksperioden på tre månader blev sju kvinnor gravida och 25 kvinnor upplevde normaliserade progesteronnivåer, vilket kan öka chanserna för graviditet.

I en annan studie utvärderades 52 kvinnor med lutealfasdefekter på grund av latent hyperprolaktinemi (högre än normala nivåer av hormonet prolaktin i blodet). Varje kvinna fick en daglig dos på 20 milligram Vitex agnus castus-preparat eller placebo. Syftet med studien var att bevisa om det kunde minska det förhöjda hypofysära prolaktinet och även normalisera bristerna i lutealfasens längd och lutealfasens progesteronsyntes.

Resultaten var utmärkta. Efter tre månader hade kvinnorna som behandlades med vitex en minskad prolaktinfrisättning, förkortade lutealfaser normaliserades och brister i den luteala progesteronsyntesen eliminerades. Två kvinnor i den behandlade gruppen blev också gravida under studiens gång, och inga negativa biverkningar av sågs.

Dessa resultat visar att chasteberry kan användas som en naturlig infertilitetsbehandling hos kvinnor.

4. Rensar upp akne

Hormonobalanser och fluktuationer kan vara en roten till akne, särskilt om du är kvinna. Om du upplever månatliga utbrott av akne, särskilt längs käklinjen och hakan, kan vitex vara ett perfekt akne-naturmedel.

Det kan balansera dina hormoner, vilket kan minska aknebildningen hos kvinnor. Preliminär forskning tyder på att det kan hjälpa till att rensa bort premenstruell akne också, möjligen genom att reglera hormonella influenser.

5. Behandlar endometrios

Endometrios är en ofta smärtsam sjukdom där vävnad som normalt fodrar livmoderns insida växer utanför livmodern. Den involverar oftast äggstockarna, tarmarna eller den vävnad som kantar ditt bäcken. Ingen är säker på den exakta orsaken till endometrios, men vissa bidragande faktorer är hormonella obalanser och genetik.

Du kan inte göra något åt den genetiska faktorn, men den hormonella obalansen kan eventuellt övervinnas med hjälp av vitex. För att naturligt behandla endometrios tas chasteberry vanligtvis på lång sikt (12 till 18 månader) för maximal effektivitet.

6. Botemedel Amenorré

Amenorré är ett medicinskt tillstånd där en kvinna i reproduktiv ålder får sin menstruationscykel att plötsligt upphöra. Om du inte är gravid och din menstruation är oregelbunden eller har upphört är det en stark indikation på att något inte står rätt till.

Amenorré kan orsakas av ett antal faktorer där en möjlighet är att ha för mycket prolaktin i kroppen, vilket kan orsaka hypoöstrogenism eller östrogenbrist. Vitextillskott kan hjälpa till att modulera prolaktin och få en hälsosam balans av östrogen och progesteron tillbaka på rätt spår.

7. Minskar klimakteriebesvären

Klimakteriet är det permanenta slutet på menstruation och fertilitet, definierat som att det inträffar 12 månader efter din sista menstruationsperiod. Det kan inträffa i 40- eller 50-årsåldern, men genomsnittsåldern är 51 år i USA. Vitex kombineras ofta med andra örter, som svart kohosch eller dong quai, för att få maximala fördelar.

En studie från 2007 som publicerades i Gynecological Endocrinology visade att ett örttillskott som innehöll chasteberry gav en säker och effektiv lindring av värmevallningar och sömnstörningar hos pre- och postmenopausala kvinnor. En annan studie från 2015 visade att ett tillskott som innehöll vitex som en huvudingrediens kunde minska måttliga till svåra klimakteriesymtom.

8. Behandlar förstorad prostata

Benign prostatahyperplasi är en åldersassocierad prostatakörtelns förstoring som kan orsaka urineringssvårigheter. En studie från 2005 utförd av institutet för farmaceutisk biologi vid universitetet i Basel i Schweiz visade att extrakt av Vitex agnus-castus-frukter kan vara användbara för att förebygga och behandla inte bara en förstorad prostata utan även prostatacancer. Data visade att vitex innehåller komponenter som hämmar spridningen och dödar prostatacancerceller.

Vitex Försiktighetsåtgärder och biverkningar

Vitextillskott är vanligtvis säkra för de flesta människor när de tas genom munnen i lämpliga doser. Ovanliga vitex-biverkningar är magbesvär, illamående, utslag, akne, klåda, huvudvärk, sömnsvårigheter och viktökning. När vissa kvinnor börjar ta vitex märker de en förändring i menstruationsflödet.

Om du är gravid, har en hormonkänslig sjukdom – till exempel endometrios eller bröstcancer – eller om du har en historia av psykisk sjukdom eller Parkinsons sjukdom, prata med din läkare innan du tar vitex i någon form.

Vitex kan interferera med vissa mediciner, inklusive preventivmedel, antipsykotika och östrogentillskott som de som används vid in vitro-befruktningsbehandlingar. Prata med din läkare innan du provar vitex om du tar någon av dessa mediciner.

Leave a Comment

Scroll to Top