5 naturliga sätt att behandla solfläckar

behandla solfläckar

Naturliga sätt att behandla solfläckar

En solfläck eller åldersfläck uppstår på grund av den naturliga produktionen av pigment i din hud när din hud exponeras för solen. Men liknande hur din hud ärrar när den skärs, börjar pigmentet att samlas i områden på din hud som har skadats på grund av ökad solbestrålning och solskador. (3)
Över tid kan detta skapa markant mörkare fläckar och missfärgning på din huds yta. Eftersom det kan ta tid för denna pigmentering att inträffa, ses solfläckar vanligtvis hos män och kvinnor i åldern 55 år och äldre, även om yngre personer kan uppleva solfläckar om deras hud är tillräckligt skadad. (3)

Tecken och symtom
Det finns flera former av hudfläckar, inklusive solfläckar, som du kan märka på din kropp, var och en med en distinkt utseende, form och färg. (4)

Lentigos
Lentigos är vad de flesta människor avser när de pratar om solfläckar, åldersfläckar eller leverfläckar. De är större än fräknar och varierar i färg från mörkbrun – nästan svart, till ljusbrun. Röda solfläckar på huden eller vita solfläckar på huden är inte riktiga solfläckar. De tenderar att ha en oregelbunden form som inte är en perfekt cirkel, och du kommer att märka dem hos människor med olika hudtyper.

Fräknar
Fräknar är fläckar som mörknar i solen under de soligare sommarmånaderna och tenderar att blekna eller till och med försvinna under vintern. Även om fräknar i sig inte är farliga kan de fortfarande vara ett tecken på högre risk för hudcancer. Du kommer troligen ha fräknar idag om du hade fräknar som barn, men inte tvärtom.

Melasma
Melasma dyker vanligtvis upp hos kvinnor i deras 20- eller 30-årsåldern. Det är oregelbundet formade fläckar av mörkare hud på din panna eller andra områden på din hud som orsakas av hormonella obalanser. De kan förvärras av exponering för överdriven sol.

Oavsett vilken typ av hudfläckar du har är den enda symptomet utseendet av fläckar på din hud som är mörkare än resten av din hud. Dessa fläckar orsakar inte smärta eller klåda.

Är solfläckar ett tecken på cancer?
Sanna solfläckar eller åldersfläckar, som definierats ovan, är inte tecken på hudcancer eller någon allvarlig hälsotillstånd. Du bör dock göra regelbundna undersökningar av din hud för att titta efter något annat än solfläckar: födelsemärken.

5 Naturliga sätt att hjälpa behandla solfläckar

Om du föredrar att undvika kostnaderna och ingreppen av ett besök hos dermatologen för att ta bort dina solfläckar, har du flera naturliga och organiska alternativ för att ljusa upp och förbättra din hud. Dessa naturliga metoder kan vårda din hud, återställa din lyster och hjälpa till att vända tillbaka klockan.

Peela din hud
Regelbunden peeling hjälper till att bli av med de skadade hudcellerna på hudens yta som är missfärgade eller mörkare, vilket hjälper till att bleka och eliminera solfläckar. Regelbunden peeling hjälper också till att stimulera din hud att producera nyare, förnyade hudceller.

Du kan köpa skrubbar och borstar för din hud på apoteket, eller så kan du göra dina egna skrubbar hemma med socker. Enligt Michigan State University har användning av socker som ett naturligt peelingverktyg en anti-aging effekt på din hud, vilket hjälper till att ljusa upp hudfärgning, sakta ner åldrandeprocessen, spola ut gifter och ge ditt ansikte en förnyad lyster. (15)
För en snabb sockerskrubb, blanda 1 kopp ekologiskt granulerat socker med 1/2 kopp kokosolja, sedan massera in i din hud. Skölj sedan rent.

Återfukta regelbundet
För att undvika torra hudfläckar, återfukta din hud regelbundet och alltid efter peeling. (16) Detta hjälper till att vårda din hud och hjälpa din hud att läka eventuella befintliga hudskador. Dessutom är torra hudfläckar mer benägna att skadas och ser mindre hälsosamma ut. (17) Genom att hålla din hud återfuktad, håller du din hudyta fast, hälsosam och glödande, och förbättrar din övergripande ungdomliga look när du bleker bort solfläckar.

Ät en anti-aging diet som är vänlig för huden

“Maten ska vara din medicin”, rekommenderade Hippokrates, fadern till modern medicin. Och han hade rätt. Vissa livsmedel innehåller specifika växtbaserade föreningar, antioxidanter och näringsämnen som hjälper till att reparera tecken på hudskador och skydda mot framtida skador som kan få dina solfläckar att återkomma eller mörkna.

behandla solfläckar

Enligt forskning publicerad i medicinska tidskriften Dermatoendocrinology finns det flera viktiga näringsämnen som du vill inkludera i dina dagliga måltider för att hjälpa till att läka din hud, bleka och minska tecken på hudskador och skydda din hud från åldrandets effekter av solen: (18)

• Vitamin C, som kan hjälpa din hud att filtrera ut UV-strålar och reparera dina hudceller. Enligt studien har vitamin C till och med använts för att behandla hudcancer. Linus Pauling-institutet rapporterar att några av de bästa källorna till vitamin C i din mat inkluderar citrusfrukter, tomater, söta röda paprikor och broccoli. (19)
• Vitamin E, som hjälper till att reparera UV-skador. Enligt studien kan brist på vitamin E leda till ökade pigmenteringsproblem, hudtorrhet och andra hudproblem. Och forskare vid Oregon State University säger att vitamin E kan till och med minska rynkor. (20) Några av de bästa vitamin E-rika livsmedlen inkluderar solrosfrön, mandlar och avocado. (21)
• Vitamin A. Studien rapporterar att det hjälper till med fotoprotektion, vilket innebär att det skyddar mot hudskador relaterade till solsken. Studien noterar att det till och med kan skydda mot solbränna. Gul- röd- och orangefärgade grönsaker är höga i karotenoider, som din kropp omvandlar till vitamin A. (18)

Tillsätt vitaminerna topikalt
Inte bara bör du äta anti-aging, hudreparerande vitaminer och näringsämnen, men du kanske också vill överväga att applicera dem topiskt på din hud. När de används på din huds yta kan dessa antioxidanter hjälpa till att minska fria radikaler som leder till hudskador och missfärgning och skydda från framtida skador.

Ett vanligt exempel är vitamin C. I en 12-veckors klinisk prövning minskade användningen av ett vitamin C-produkt som innehöll 10 procent vitamin C rynkor och hjälpte till att jämna ut hudfärgen och hudtonen. (22) Mer är inte nödvändigtvis bättre, eftersom de gynnsamma effekterna på huden verkar nå sin maxnivå när vitamin C-koncentrationerna når 20 procent. (23)
Vitamin A har också visat sig vara effektivt för att minska tecken

Håll dig hydrerad med grönt te
Vatten utgör 64 procent av din hud, (24) vilket är anledningen till att det är viktigt att hålla sig hydrerad och dricka mycket vätska för att hålla huden frisk, strålande och ungdomlig. (25)

Sikta på att dricka minst åtta glas vätska om dagen. Men vad du dricker spelar lika stor roll som hur mycket du dricker.
En studie på 16 friska deltagare, publicerad i British Journal of Nutrition, fann att att dricka två koppar grönt te varje dag hjälpte till att minska rodnad och inflammation som kommer med solbestrålning, och forskarna noterade att grönt te potentiellt kan förebygga långvariga hudskador. (26)

Samtidigt kallar forskare vid University of Georgia polyfenolerna i grönt te “ungdomskällan för hudceller” och noterar att grönt te kan hjälpa till att förnya skadade hudceller. (27)

Försiktighetsåtgärder

Hudcancer är inget att skämta om. Det är fler personer som diagnostiseras med hudcancer varje år än någon annan typ av cancer kombinerat. (30)
Även om solfläckar är enbart en kosmetisk fråga, indikerar de att din hud har skadats av solen. Vidta försiktighetsåtgärder för att undvika solfläckar och solrelaterad hudskada, och använd dessa små fläckar som en varningssignal för att ta hand om och vårda din hudhälsa.

Leave a Comment

Scroll to Top