9 hälsofördelar med ananas

Fördelar med Ananas

Ananas (artnamn Ananas comosus) är en tropisk växt med en ätbar frukt. Den anses vara den ekonomiskt mest betydelsefulla växten i växtsläktet Bromeliaceae.

En stor del av den här fruktens helande kraft kommer från ett proteinförstörande enzym som kallas bromelain. Bromelain är ett enzym, särskilt ett proteasenzym, som finns i ananasstammen, särskilt i kärnan, och i mindre mängder i den ätliga frukten.

Tro det eller ej, men denna frukt har använts som ett homeopatiskt medel i många år, eftersom föreningar i den fungerar för att bryta ner proteiner till mindre peptider och aminosyror i kroppen. Studier visar att den också fungerar som ett antiinflammatoriskt och svullnadsdämpande medel.

Ananas är dessutom en källa till fytokemikalier, inklusive bioflavonoider och tanniner, som hjälper till att bekämpa oxidativ stress som bidrar till snabbare åldrande.

Var växer ananas?

Trädet som ananasen växer på är inhemskt i Paraguay. Frukten har fått sitt namn från det spanska ordet piña, som betyder kotte.

Det är faktiskt inte bara en frukt, utan 100-200 små separata frukter som smälter samman.

Ananasplantan bär frukt med ett hårt, taggigt yttre som är cirka 12 tum lång. En ananas kan väga upp till åtta pund och producerar frukt som är både söt och syrlig och innehåller fiberliknande pektin som ger frukten dess tuggiga konsistens.

Det är en torktolerant växt som blir fem till åtta fot hög.

Huvuddelen av världens ananas kommer idag från Sydostasien, med Thailand som största producent.

På grund av ananasens många hälsofördelar blev frukten snabbt populär på fartyg eftersom den ger ett naturligt skydd mot skörbjugg, ett vanligt hälsoproblem vid tiden för sjöfarten.

Ananas Näringsinnehåll

Är det bra att äta ananas varje dag?

Som du kan se i näringsuppgifterna om ananas nedan är denna frukt rik på vitaminer och mineraler, inklusive vitamin C, mangan, tiamin och B6. Detta gör den till ett utmärkt dagligt tillägg till din kost, så länge du inte överdriver (vilket kan påverka blodsockernivåerna negativt).

Den innehåller också vitamin A, vitamin K, kolin, betain, kalcium, fosfor, zink och selen samt ett antal flyktiga föreningar i små mängder som ger den dess karaktäristiska smak.

Nya studier har också visat att det finns minst 30 näringsrika och bioaktiva föreningar i ananasjuice, inklusive olika typer av sockerarter, polyfenoler och organiska syror (främst citronsyra och L-melsyra).

 • 82.5 kalorier
 • 21,6 gram kolhydrater
 • 0,9 gram protein
 • 0,2 gram fett
 • 2,3 gram fibrer
 • 78,9 milligram C-vitamin (131 procent DV)
 • 1,5 milligram mangan (76 procent DV)
 • 0,1 milligram tiamin (9 procent DV)
 • 0,2 milligram vitamin B6 (9 procent DV)
 • 0,2 milligram koppar (9 procent DV)
 • 29,7 mikrogram folat (7 procent DV)
 • 19,8 milligram magnesium (5 procent DV)
 • 180 milligram kalium (5 procent DV)
 • 0,8 milligram niacin (4 procent DV)
 • 0,4 milligram pantotensyra (4 procent DV)
 • 0,1 milligram riboflavin (3 procent DV)
 • 0,5 milligram järn (3 procent DV)

Bromelain i ananas

Ananas är den enskilt bästa källan till ämnet bromelain. Bromelaintillskott tillverkas med hjälp av ett extrakt som huvudsakligen tas från ananaskärnor.

Detta enzym kan bidra till att påskynda läkningen och fungerar som en antiinflammatorisk substans, på samma sätt som receptfria läkemedel som aspirin och ibuprofen.

Tyvärr får du dock inte bromelain genom att öka ditt intag av färsk ananas. Bromelainet som du vill ha mest finns i växtens oätliga stam, så det är nödvändigt att ta ett bromelaintillskott för att uppnå bästa resultat.

När bromelain appliceras lokalt kan det dessutom hjälpa till att behandla akne, skärsår, brännskador och insektsbett – och hjälpa till att lindra blåmärken och andra hudproblem.

Nya studier visar också att bromelain hjälper till att stoppa metastaser i lungorna, vilket tyder på att det kan användas för att behandla en mängd olika sjukdomar.

Den kan också hjälpa till att minska smärta och lugna och slappna av i spända, inflammerade muskler och bindväv. Det är därför den ofta används som köttmjukgörare.

Forskning tyder på att fördelarna med bromelain inkluderar hepling för att behandla tillstånd som t.ex:

 • Ristor i korsbandet (ACL)
 • Allergier
 • Artrit och ledvärk
 • Astma
 • Autoimmuna sjukdomar
 • Cancer
 • Inflammatorisk tarmsjukdom
 • Bihåleinflammationer
 • Försträckta fotleder
 • Tendonit

Bromelaintillskott finns i många olika former, inklusive tabletter, kapslar, pulver och lokala krämer. Att ta mellan 80 och 320 milligram per dag anses vara en säker och effektiv dos.

Fördelar med Ananas

Vilka är fördelarna med att äta ananas? Nedan finns mer information om fördelarna med ananas, inklusive dess förmåga att stödja ett starkt immunförsvar, lindra matsmältningsbesvär och stödja reproduktiv hälsa.

1. Rik källa till immunstärkande C-vitamin

En kopp ananas innehåller relativt få kalorier, men en portion innehåller hela 131 procent av det dagliga värdet av antioxidanten C-vitamin. C-vitamin används ofta för att stödja immunsystemets funktion och minimera hosta, förkylning och influensasymptom.

Studier tyder på att barn och vuxna som regelbundet äter frukt som innehåller mycket C-vitamin kan få skydd mot infektioner, både virus- och bakterieinfektioner, samt ett bättre skydd mot cancer.

C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin som spelar en roll för att upprätthålla hälsan i kroppens bindväv och fungerar som en antioxidant. Som antioxidant har det förmågan att syntetisera kollagen.

Vad är kollagen? Det är det viktigaste proteinet i kroppen som ansvarar för att upprätthålla friska blodkärl och organ.

C-vitamin kan också hjälpa till vid hudproblem, till exempel solbränna eller torr och irriterad hud.

Du kan lägga till ananas i hemgjorda kroppsskrubbor för att få dessa fördelar. På grund av C-vitamininnehållet i den kan denna fantastiska frukt hjälpa kroppen att bekämpa skador orsakade av fria radikaler och minska inflammation, vilket är känt för att bidra till utvecklingen av cancer.

2. Hög halt av fibrer

Frukt med hög fiberhalt kan bidra till att minska risken för kroniska sjukdomar, inklusive kolorektalcancer. Fibrer kan också sänka blodsockernivåerna.

Typ 2-diabetiker uppmuntras att äta hela frukter och grönsaker, enligt American Diabetes Association, på grund av deras fibrer och viktiga näringsämnen. De kan visa tecken på förbättrade blodsocker-, lipid- och insulinnivåer när de inkluderar dessa livsmedel i sin kost.

Är ananas bra för viktminskning? Fiber är anledningen till att ananas kan vara bra för viktminskning.

På grund av dess höga fiberinnehåll och volym är en av fördelarna med ananas att den kan hjälpa dig att känna dig mätt med lite kalorier.

Kan ananas minska fett i magen? Ananas kan hjälpa till att förebygga förstoppning och främja regelbundenhet och en hälsosam matsmältningskanal, vilket innebär att den kan hjälpa till att minska en uppsvullen mage.

3. Kan bidra till att förbättra fertiliteten

Vad gör ananasen för dig sexuellt? Vad gör ananas för en kvinnas reproduktiva hälsa?

Enligt Academy of Nutrition and Dietetics visar studier att livsmedel som är rika på antioxidanter kan bidra till att förebygga infertilitet. Eftersom fria radikaler kan skada fortplantningssystemet rekommenderas livsmedel med hög antioxidantaktivitet som ananas för personer som försöker bli gravida.

Antioxidanterna i denna frukt, såsom C-vitamin, betakaroten och andra vitaminer och mineraler, inklusive koppar, påverkar både mäns och kvinnors fertilitet. När det gäller ananasens fördelar för män har antioxidanter visat sig bidra till att öka blodflödet och återställa korrekt vävnadsbildning i könsorganen – plus att de kan hjälpa till att öka antalet spermier.

På samma sätt är fördelarna med att äta ananas för en kvinna att minska inflammation och stödja läkning av bindväv.

En annan ovanlig fördel med ananas? Som CBS News beskriver kan det öka det sexuella självförtroendet om man äter denna frukt genom att kroppslukt och kroppsvätskor luktar mer behagligt.

4. Hjälper till att skydda mot kardiovaskulär sjukdom och fetma

Fördelarna med ananas är även hjärthälsan på grund av kalium, C-vitamin och antioxidanter. Studier som utförts på både människor och djur har visat att en av fördelarna med ananasjuice är att den har hjärtskyddande egenskaper.

Ett högt fruktintag är känt för att ha sjukdomsförebyggande effekter, medan ett högt kaliumintag också är förknippat med minskad risk för högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar och stroke, skydd mot förlust av muskelmassa, bevarande av benmineraltäthet och minskad bildning av njursten.

Dessutom har studier visat att ananasjuice kan ha positiva effekter på kroppsvikt, BMI (Body Mass Index), fettansamling i kroppen, fettansättning i levern och blodfetter på grund av dess inverkan på nivåerna av hormoner som reglerar hunger och fetma. Det har visats att tillskott av ananasjuice kan bidra till att avsevärt minska insulinet och ha anti-fetmaseffekter, vilket kan minska risken för kardiovaskulära och metabola sjukdomar.

Ananas hjälper också till att förbättra hjärthälsan på grund av effekterna av det kraftfulla bromelainet, som kan bekämpa blodproppar och är naturens svar på dem som tar en aspirin om dagen för att minska risken för hjärtinfarkt. Bromelain har visat sig kunna hindra blodplättar från att klistra ihop sig eller bygga upp sig längs blodkärlens väggar – båda kända orsaker till hjärtattacker eller stroke.

Fördelar med Ananas
Fördelar med Ananas

5. Kan hjälpa till att förebygga astma

Betakaroten som finns i vegetabiliska livsmedel som ananas kan bidra till att minska risken för inflammation i luftvägarna och astma.

Gifter, dålig kost, föroreningar, antibiotikamissbruk och stress spelar en stor roll i utvecklingen av astma. Alla dessa faktorer orsakar inflammation, men lyckligtvis är en av fördelarna med ananas att den kan bidra till att minska inflammation genom sin avgiftande förmåga.

6. Tillhandahåller näringsämnen som bidrar till psykisk hälsa.

En studie från 2020 visar att konsumtion av grönsaker och frukter som har ett högt innehåll av näringsämnen kan vara av betydelse för att förebygga depressiva sjukdomar.

Näringsämnen som kolhydrater och antioxidanter som finns i ananas kan bidra till att förbättra ditt humör och bekämpa depression och ångest. Det är en bra källa till aminosyran tryptofan, som enligt studier används av kroppen för att producera tillräckligt med serotonin, ett av våra viktigaste “lyckohormoner”.

Att konsumera tillräckligt med denna aminosyra, tillsammans med andra näringsämnen som B-vitaminer, är viktigt för att stödja ditt neurologiska system, för energi och för produktionen av humörhormoner.

7. Kan hjälpa till att bekämpa cancer

Enligt nya studier har bromelain cancerförebyggande egenskaper och främjar apoptotisk celldöd. Bromelain har visat sig ha selektiv cytotoxicitet och kan bidra till att döda cancerceller i en självdemonteringsprocess som kallas apoptos, medan friska celler lämnas oskadda.

8. Minskar inflammation

Fördelarna med ananas är bland annat att den kan hjälpa dem som lider av artrit och ledvärk. Detta beror på bromelain, som har påvisade antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper.

Den är också mycket användbar vid behandling av idrottsskador, inklusive stukningar, och kan hjälpa till att motverka smärta.

Bromelain motverkar inflammation genom att blockera metaboliter som orsakar svullnad. Det minskar också svullnaden genom att aktivera en kemikalie i blodet som bryter ner fibrin, vilket leder till minskad svullnad.

Bromelain rekommenderas ofta att tas före operationer för att påskynda läkningstiden och minska den inflammation som ofta är förknippad med kirurgiska ingrepp.

En studie vid Duke University Medical Center som genomfördes på 100 möss som led av kolit (inflammation i tjocktarmen) visade att långvarigt kosttillskott med färsk eller opastöriserad fryst ananasjuice med aktiva bromelainenzymer är säkert och effektivt minskar inflammationens allvarlighetsgrad.

En annan studie gjordes på patienter som lider av bihåleinflammation, vilket är en inflammation i bihålorna. Detta kan orsakas av en infektion, en allergi eller ett autoimmunt problem.

Studien visade att bromelainet som finns i ananas gav en betydligt snabbare återhämtning än standardbehandling.

9. Hjälper matsmältningen

För matsmältningen är ananas en kraftfull hjälp för att bryta ner proteiner till peptider och aminosyror. Det kan lindra symtomen på ulcerös kolit och sura uppstötningar, och det hjälper den allmänna matsmältningsprocessen.

Får ananas dig att bajsa? Ananas har vanligtvis inga laxerande effekter, men den innehåller vatten och elektrolyter (som de flesta frukter och grönsaker) som kan hjälpa till att få regelbundenhet.

Bromelain verkar också vara användbart för att förebygga autoimmuna reaktioner på grund av vanliga matallergier. Studier har visat att ananas kan hjälpa dem som lider av celiaki, en allergi mot proteinet gluten som finns i vete, korn och rågprodukter, på grund av förekomsten av enzymet bromelain.

Risker och biverkningar

Varför kan ananas vara dåligt för dig? Ananas är inte en vanlig allergisk frukt och på grund av bromelainet hjälper den faktiskt till med matsmältningen.

Ananas innehåller dock mycket C-vitamin, och även om C-vitamin i allmänhet är ganska säkert eftersom det är ett vattenlösligt vitamin och överskott utsöndras via urinen, kan det orsaka vissa biverkningar om du äter stora mängder. Dessa kan omfatta diarré, illamående, kräkningar, halsbränna, buksmärtor, sömnlöshet och huvudvärk.

Bromelainet som finns i ananas kan interagera med vissa mediciner, och det är något som du kan nämna för din vårdgivare. Detta kan vara ett problem om du tar mediciner, inklusive blodförtunnande medel, sömnmedel eller antidepressiva medel.

Leave a Comment

Scroll to Top