Användning av rölleka för sår, inflammation och matsmältning

Hälsofördelar med rölleka

Användning av rölleka för sår, inflammation och matsmältning

Rölleka (Achillea millefolium) är en flerårig växt från familjen Asteraceae. Det är den mest kända arten i släktet Achillea på grund av dess olika terapeutiska användningsområden inom både folk- och konventionell medicin.

Växten achillea millefolium är infödd i tempererade områden på norra halvklotet, inklusive Nordamerika, Europa och Asien. Den har ormbunksliknande blad och färgglada blommor i rött, rosa, lax, gult och vitt.

Hur hög blir röllika? De flesta växter blir två till fyra fot höga.

I det vilda ser du vanligtvis vit gärdsmörblomma och gul gärdsmörblomma.

Andra vanliga namn för den här växten är bland annat:

– vanlig gärdsmörblomma

– djävulens nässla

– gordaldo

– milfoil

– näsblodsplanta

– Gammel peppar

– Gammal senap

– blodsugande

– soldatens sårört

– tusenbladig

– tusenstjälk

CeriSlippery Elmqueen är en ljusrosa sort. Achillea filipendulina, även känd som ormbunksrödört, är en sort som är inhemsk i Kaukasus, Iran och Afghanistan.

Blommorna, bladen och stjälkarna samlas in när växten blommar. Du kan faktiskt äta en blomma av rölleka och bränna den för att göra te.

Blommorna och bladen är rika på näringsämnen och fytonäringsämnen, kemiska föreningar som förekommer naturligt i växter.

Studier visar att några av växtens hälsofrämjande och antiinflammatoriska fytokemikalier inkluderar flavonoider, karotenoider och terpener. Exempel på antioxidanter som har isolerats från växten är bland annat:

– Luteolin

– apigenin

– Kascin

– Centaureidin.

– Artemetin

– sesquiterpenoider

– paulitin

– isopaulitin

– desacetylmatricarin

– psilostachyin

En studie från 2013, som publicerades i Food Chemistry, visade att kommersiell rölleka har mer fett och mättade fettsyror, proteiner, energivärde, sockerarter och flavonoider, medan vild rölleka har högre halter av kolhydrater, organiska syror, omättade fettsyror, tokoferoler och fenoliska syror.

Rölleka fördelar

Hälsofördelar med rölleka

1. Hjälper till att skydda huden och behandla sår

Skörblad har använts för naturlig sårbehandling i århundraden.

Varför är järv bra för huden? Enligt studier besitter den antiinflammatoriska ämnen som har en positiv inverkan på hudens pH-värde och fukthalt.

Dessutom är den ett naturligt antiseptiskt medel så den kan förhindra att sår blir infekterade. Det är därför som många läkande salvor innehåller sköldkörtel som en huvudingrediens.

Den kemiska substansen achillein som finns i denna växt är också känd för sin förmåga att stoppa blödningar. I pulverform visar studier att den kan strös på sår för att inte bara stoppa blödningen utan också för att dämpa smärtan.

Det kan också hjälpa till att behandla utbredda hudtillstånd, inklusive hemorrojder, utslag och långsamt läkande trasig hud.

Vissa studier har till och med visat att olja från rölleka kan ge sårläkning vid brännskador orsakade av napalm (en brännbar vätska som används i krigföring).

2. Potentiellt hjälpmedel mot amenorré

Överraskande nog har rölleka också använts i traditionell örtmedicin för att faktiskt uppmuntra blödning vid vissa hälsotillstånd. Ett av dessa hälsoproblem är amenorré, vilket är en onormal avsaknad av menstruation.

Skäreljus, ruta, modersmörblomma och rapphöna är växtbaserade emmenagoger.

Som emmenagog kan achillea millefolium hjälpa till att stimulera blodflödet i bäckenområdet, liksom i livmodern, och uppmuntra menstruation. Tyvärr har denna användning ännu inte bekräftats av klinisk forskning, även om den har använts på detta sätt i århundraden.

3. Har milda lugnande effekter för sömn och ångest

Att pröva rölleka är ett bra alternativ för dem som kämpar med ångest och sömnlöshet.

I en studie från 2012 som publicerades i Journal of Ethnopharmacology undersöktes de lugnande och ångestdämpande effekterna av rölleka i djurmodeller. Forskarna använde ett hydroalkoholiskt extrakt från de luftburna delarna av rölleka på djurpersoner i öppna fältförsök.

De fann att det hade ångestdämpande effekter efter både kortvarig och långvarig administrering till försökspersoner.

Vidare fann de att röllekakans effekt liknade diazepam (Valium), som är ett vanligt recept för ångestproblem. Studien visade också att den förblev effektiv efter kortvarig, upprepad administrering.

4. Kan bidra till att minska inflammation och stödja immunfunktionen

Traditionell örtmedicin i Kina, Europa och Indien har använt den här örten för att lugna inflammation vid en mängd olika hälsoproblem, särskilt inflammation i tarmarna och det kvinnliga reproduktionsorganet. Extrakt har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper.

Forskare tror att sköldpaddans förmåga att dämpa inflammation är relaterad till det faktum att den innehåller både flavonoider och sesquiterpenlaktoner. Örten uppvisar inte bara antiinflammatoriska förmågor utan även sammandragande egenskaper.

Det är därför den ofta ingår i aktuella produkter för inflammatoriska hudproblem som eksem.

Skjortan har också använts inom folkmedicinen för att behandla feber, förkylning och influensa.

5. Kan hjälpa till att naturligt behandla mastit

Skäreljus har visat sig vara riktigt hjälpsam för kvinnor som lider av mastit. Mastit är en bröstinfektion som oftast förekommer bland kvinnor som ammar.

Specifikt ger bladomslag gjorda med bladen nästan omedelbar smärtlindring och hjälper till att behandla ömma, spruckna bröstvårtor. När du har mastit är det en smart idé att växla mellan varma och kalla kompresser eftersom kyla hjälper till att lindra smärta medan värme ökar cirkulationen.

Dessutom innehåller denna ört antiinflammatoriska och antibakteriella föreningar.

6. Erbjuder gastrointestinala fördelar

Den kramplösande aktiviteten hos rölleka gör den användbar vid oönskade gastrointestinala problem som diarré, flatulens och kramper. Djurstudier har avslöjat bevis för att den kan minska spasmer i glatta muskler som bidrar till gastrointestinala besvär och till och med inflammatoriska tarmsjukdomar.

A. millefolium har i studier visat sig hämma sammandragningar av glatt muskulatur och ha en avslappnande effekt på det gastrointestinala systemet via flera mekanismer, t.ex.

förändrar kalciumkanaler, kolinerga receptorer och kväveoxidproduktion. Dess kramplösande förmåga är sannolikt också knuten till växtens flavonoidfraktioner.

7. Kan vara till hjälp vid högt blodtryck och astma

En studie från 2013 som publicerades i Phytotherapy Research utvärderade Achillea millefoliums hypotensiva, vasodilaterande och bronkdilaterande aktiviteter – med andra ord dess förmåga att sänka högt blodtryck, slappna av i blodkärlen och förbättra andningen. Skörbladets effekter på studiens djurförsökspersoner stödde den medicinska användningen vid hyperaktiva hjärt- och kärlsjukdomar samt luftvägssjukdomar som astma.

8. Kan ha egenskaper mot tumörer

Nya djurstudier tyder på att extrakt av rölleka utövar antitumorala egenskaper genom att rikta in sig på lipidmetabolismen som är involverad i bildandet av bukspottkörtelcancer. Det har visat sig bidra till att aktivera regleringsvägar och främja malignitet i bukspottkörtelcancer.

Rölleka Användning

Vad används örten rölleka för? Som förklarats ovan inkluderar några av de mest populära användningarna behandling:

– inflammatoriska hudtillstånd

– matsmältningsbesvär och gastrointestinala problem

– ångest

– sömnlöshet

– menstruationssymtom

– allergier

– hjärt-kärl- och andningsbesvär

I matlagning används bland annat följande:

– Yngre blad kan användas i soppor eller grytor på samma sätt som du skulle använda en känslig grönsak som spenat.

– Ersätt dragon i recept.

– För sauterade rätter, tillsätt den i slutet.

– Använd den för att göra vinäger och oljor.

– Färska, unga blommor kan användas i sallader.

– Historiskt sett har den också använts för att göra sprit och bitter.

Smaken av rölleka är söt men också något bitter med en anisliknande doft. Den jämförs ofta med dragon.

När du använder den i tillagade rätter ska du tänka på att det är en mjuk ört och att hög värme förstör dess smak.

Var kan du köpa rölleka? Den ska finnas i din lokala hälsobutik eller på nätet i följande former:

– färsk ört eller blomma

– torkad ört

– kapsel

– tablett,

– tinktur

– flytande extrakt

– te

Du kan också hitta färska blommor i naturen, beroende på var du bor.

En typisk dos av örten är 4,5 gram per dag för inflammatoriska problem. Det finns dock inga moderna kliniska studier som bekräftar denna dos, så det är bäst att tala med en professionell om rätt dosering för dina särskilda behov.

Rölleka Risker, biverkningar och interaktioner

När den tas genom munnen kan röllika eventuellt orsaka sömnighet och ökad urinering. Lokalt kan den orsaka kontaktdermatit eller hudirritation.

Avbryt användningen om du ser tecken på irritation.

Om du är allergisk mot växter i Asterfamiljen, som ragweed och prästkragar, kan du sannolikt vara allergisk mot extern och intern användning av denna ört, så var försiktig. Den kan göra huden mer känslig för solljus.

Är rölleka någonsin giftig för människor? Den anses generellt sett inte vara giftig, men var försiktig när du använder oljan eftersom den innehåller thujon i små mängder.

Thujon som också finns i malört är giftigt i stora mängder och har en narkotisk effekt på hjärnan.

Örten innehåller också kumarin som har blodförtunnande egenskaper. Det är därför den inte bör kombineras med receptbelagda blodförtunnande medel.

Den bör inte heller användas av gravida kvinnor. Om du ammar ska du tala med din läkare innan du använder produkter av röllekavle.

Den rekommenderas vanligtvis inte för användning av barn på grund av att det saknas studier för att avgöra om dess användning är säker för barn eller inte. Tala med ditt barns läkare om du är intresserad av att använda den med ditt barn.

Den kan eventuellt interagera med följande mediciner också:

– Blodförtunnande medel (som warfarin)

– Litium

– Magsyrareducerande läkemedel (som omeprazol).

– Mediciner mot högt blodtryck

– Läkemedel som orsakar sömnighet (som antikonvulsiva medel och sömntabletter).

Prata med din läkare innan du tar röllekavle om du har en historia av kroniska sjukdomar eller tar mediciner regelbundet.

Leave a Comment

Scroll to Top