Är skinny jeans dåliga för dig?

Är skinny jeans dåliga för dig?

Är skinny jeans dåliga? Många läkare och forskare menar att vaginala hälsoproblem är vanligare klagomål i samband med att man bär för tajta jeans.

År 2019 publicerade forskare från Boston University’s Public School of Health en studie som visade att om en kvinna bär tajta jeans regelbundet ökar risken för att drabbas av vulvodynia, ett tillstånd som kännetecknas av kronisk smärta i kvinnans yttre könsorgan.

Forskarna undersökte hygien och byxpreferenser och fann:

  • Kvinnor som bar tajta jeans fyra eller fler gånger i veckan hade dubbelt så hög risk för vulvodynia jämfört med kvinnor som aldrig bar tajta byxor.
  • Kvinnor som valde att ta bort allt könshår (jämfört med bara bikinilinjen) hade 74 procent högre sannolikhet att drabbas av vulvodynia.

Dessutom är det också kopplat till att bära åtsittande jeans:

  • Bakteriell vaginos
  • Vaginal irritation
  • Jästinfektioner

Intressant nog tror vissa hälsoexperter att andra faktorer är mer sannolika att spela in i jästinfektioner, inklusive saker som ökar risken för candida-symptom, som att ta bredspektrumantibiotika.

Det betyder inte att du behöver ta alla dina skinny jeans till Goodwill, men se till att blanda upp och bära lösare, mer andningsbara shorts, byxor och kjolar för att hålla luftflödet och blodflödet i rörelse. Och skippa skinny jeans helt och hållet om du tränar, gör något som kräver ansträngning eller om det är supervarmt ute.

2. Kompartmentsyndrom och nervskador

En av de mest chockerande biverkningarna av att bära tajta jeans är fallet med en australisk kvinna 2015.

En dag efter att hon upprepade gånger hade hukat sig när hon hjälpte en familjemedlem att packa inför en flytt hittade ambulanspersonal den 35-åriga kvinnan på marken och var tvungen att skära bort de tajta jeansen från hennes kropp. Hon tillbringade fyra dagar på sjukhuset för att behandlas för rabdomyolys och neuropati i nedre extremiteterna.

Kombinationen av ansträngning genom överdriven knäböjning och supertrånga jeans orsakade nervskador på tibial- och perinealnerverna i benet, tillsammans med stor svullnad. Detta orsakade ett allvarligt tillstånd som kallas kompartmentsyndrom.

Även om det kan låta som ett skämt, så finns det verkligen ett syndrom med tajta byxor, även känt som skinny jeans-syndromet. Det kallas kliniskt för meralgia paresthetica och innebär att en nerv som kommer från den laterala kutana nerven som löper från buken till låret är instängd.

Tillståndet kännetecknas av en stickande, domande och/eller brännande smärta i lårets utsida. Ibland kallas det till och med för “stickande lårsyndrom” och kan vara svårt att diagnostisera.

Personer med diabetes drabbas ibland också av meralgia paresthetica, som främst orsakas av fetma och, ja, trånga kläder.

Det kan också vara dåligt att bära tajta byxor runt midjan när du är gravid. Forskning visar att gravida kvinnor löper en ökad risk att drabbas av “tight jean syndrome”.

Om det är klädrelaterat är det oftast en snabb lösning att bära lösare byxor. På lång sikt bör du sträva efter att förlora överflödiga kilon för att hamna i ett hälsosammare BMI-område.

Är skinny jeans dåliga för dig?
skinny jeans

3. Fertilitet för män

Skinny jeans kan vara en dålig idé för män som aktivt försöker skaffa barn. En studie från 2018 som publicerades i Reproductive Biology and Endocrinology visade att den typ av kläder som en man väljer att bära kan påverka den reproduktiva hälsan.

En studie visade till exempel att män som bär tättslutande underkläder och byxor har sämre spermakvalitet jämfört med män som föredrar en lösare passform. (Män som bär boxershorts har till exempel 25 procent högre spermiekoncentration jämfört med män som bär tajta underkläder).

4. Ledproblem och ryggsmärta

Om du bär tajta jeans kan du störa den hälsosamma rytmen mellan ländryggen och höfterna, vilket påverkar din hållning negativt. En studie från 2016 som publicerades i Journal of Physical Therapy Science visade att tajta jeans orsakar överdriven böjning av ländryggen, vilket kan översträcka bindväv, fascia och öka stressen på dina diskar.

Forskarna drog slutsatsen att “om man bär tajta byxor kan det leda till muskuloskeletala störningar genom onormal rörelse och hållning i ländryggen och bäckenet”.

5. Buksmärtor och matsmältning

Att bära för snäva jeans kan också förvärra GERD-symptom och andra symtom på hiatala bråck. Om du bär ett hårt bälte kan det öka trycket i magen och orsaka smärta och sura uppstötningar. Och trånga byxor kan göra samma sak. Detta kan särskilt förvärras när du böjer dig framåt i tajta jeans. (AKA, trädgårdsarbete och motionera inte i tajta jeans).

Hur är det annars med blodproppar? Även om det finns många rubriker som kopplar skinny jeans till blodproppar, är det inte precis vad som framkommer i den medicinska forskningen. Ändå finns det vissa begränsade bevis för att åtsittande saker kan orsaka problem. I en rapport från 2003 som publicerades i The Irish Medical Journal beskrivs till exempel fallet med en kakelugnsarbetare som utvecklade djup ventrombos när han bar tajta knäskydd. Även om venös kompression är en extremt sällsynt orsak till djup ventrombos, fann forskarna att denna långvariga kompression av popliteavenen – en huvudväg för att transportera blod från benet tillbaka till hjärtat – var orsaken till proppen.

Så använd sunt förnuft: Om dina jeans är så trånga att de orsakar smärta, domningar, stickningar eller sveda är det dags att hitta ett par lösare jeans. Varför lida?

Leave a Comment

Scroll to Top