Topp 10 Vitaminer för huden

10 bästa kosttillskott och vitaminer för huden
Glimja.com Vitaminer.nu Greatlife.se Lifebutiken.se Topp 10 Vitaminer för huden

Vitaminer för huden: 10 bästa kosttillskott och vitaminer för huden
När vi bygger upp en naturlig hudvårdsrutin tenderar de flesta av oss att fokusera på fuktkräm, krämer, serum och toners.

Dessa är definitivt viktiga, men den verkliga hemligheten med hudens hälsa ligger bortom ytan. Faktum är att det är lika viktigt att få i sig ett bra utbud av vitaminer för huden – antingen genom kosten eller genom tillskott – som vad du har i ditt kosmetikskåp.

Så vilka vitaminer är bra för huden, vilka vitaminer är bra för torr hud eller andra specifika hudproblem, som akne, åldrande eller rodnad? Här är vad du behöver veta.

Bästa Vitaminer för huden
Vitaminer är helt avgörande för att upprätthålla den allmänna hälsan och välbefinnandet, och under de senaste åren har mer och mer forskning visat att vitaminer spelar en viktig roll för hudens hälsa. Även andra föreningar har visat sig ha hudförbättrande egenskaper och har kopplats till allt från förbättringar av hudens elasticitet till minskad celluliter och bristningar.

Så vad är vitaminer? Vitaminer är en grupp organiska föreningar som är nödvändiga för tillväxt och utveckling samt flera andra hälsoaspekter, inklusive hudens hälsa.
Vissa vitaminer är involverade i cellförnyelse, kollagenproduktion, skydd mot solfläckar och andra faktorer som är viktiga för att bibehålla en frisk hud.
I kombination med en näringsriktig kost och en hälsosam livsstil kan intag av vissa vitamintillskott föra din hudvårdsrutin till nästa nivå för att hjälpa till att hålla din hud frisk och glödande. Läs vidare för att lära dig mer om de bästa tillskotten och vitaminerna för huden.

10 bästa kosttillskott och vitaminer för huden

 1. Kollagen
  Som det mest rikliga proteinet i kroppen spelar kollagen en central roll för hudens hälsa. När vi blir äldre börjar kollagenlagren minska, vilket resulterar i symptom som rynkor och slapp hud.
  Kollagen är ett av de bästa tillskotten för anti-aging av huden och hjälper till att hålla huden smidig och jämn. En studie från Tyskland visade till och med att tillskott av kollagenpeptider bidrog till att öka hudens elasticitet och fukt under bara åtta veckor.
 2. D-vitamin
  D-vitamin spelar en viktig roll för många aspekter av hälsa, och hudhälsa är inget undantag. Ny forskning visar att D-vitamin till och med kan ge fördelar vid behandling av vissa hudtillstånd, till exempel psoriasis, tack vare dess inblandning i tillväxten och mognaden av hudceller.
  Tyvärr har majoriteten av oss brist på detta viktiga vitamin, och vissa studier rapporterar att uppskattningsvis 41 procent av den amerikanska befolkningen har brist på D-vitamin. Som en av de främsta vitaminerna för glödande hud, immunfunktion, benhälsa med mera är det därför särskilt viktigt att överväga tillskott om du inte får regelbunden solexponering eller fyller på D-vitaminmat som lax, torskleverolja eller tonfisk.
 3. Fiskolja
  Fiskolja är en bra källa till omega-3-fettsyror, som är en typ av hjärtfrämjande fett med kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper. Fiskolja toppar listan som ett av de bästa kosttillskotten för glödande hud på grund av dess omega-3-innehåll, som kan hjälpa till att lugna inflammation och skydda huden mot skador.
 4. Benbuljong
  Utan tvekan är benbuljong ett av de bästa tillskotten för hudens elasticitet. Benbuljong framställs genom att man låter ben, märg, senor och ligament sjuda under flera dagar. Buljongen är rik på spårmineraler samt hälsofrämjande föreningar som prolin, glycin och glutamin.
  Dessutom har den ett högt innehåll av kollagen, ett viktigt protein som har visat sig förbättra hudens elasticitet och fukt samtidigt som det bekämpar rynkor. Inte bara det, utan den har också kopplats till ökad immunitet, vilket kan bidra till att minska inflammation relaterad till hudtillstånd som akne, rosacea, dermatit och psoriasis.
 5. Biotin
  Biotin är ett vattenlösligt B-vitamin som ofta marknadsförs som en av de bästa vitaminerna för hår, hud och naglar som finns. Även om det är sällsynt kan en brist på detta viktiga vitamin leda till håravfall och fjällande, röda utslag på huden, varför det förtjänar sin status som ett av de viktigaste vitaminerna för hudens och hårets hälsa.
  Även om forskningen fortfarande är begränsad när det gäller effektiviteten av detta vitamin i dess användning som ett av de viktigaste tillskotten för strålande hud och friskt hår, är det tydligt att en brist kan vara skadlig för din hud. Se till att inkludera rikligt med biotinrika livsmedel i din kost, eller välj en multivitamin eller ett tillskott för att tillgodose behovet.
 6. Vitamin A
  Vitamin A är en av de första försvarslinjerna mot hudproblem som akne och åldrande. Faktum är att en studie som publicerades i tidskriften Medical Archives visade att det var effektivt att ta en låg dos A-vitamintabletter för att minska måttlig akne under en period av tre månader.
  En mängd andra studier har visat att retinol, ett derivat av A-vitamin, kan vara effektivt för att bekämpa ålderstecken när det appliceras direkt på huden.
  Tänk dock på att topisk A-vitaminkräm i form av retinoider vanligtvis rekommenderas framför oralt tillskott, eftersom konsumtion av stora mängder A-vitamin kan leda till toxicitet och öka risken för allvarliga biverkningar som fosterskador och benförlust. Håll dig till A-vitamin via livsmedelskällor eller håll tillskottet inom det rekommenderade dagliga intaget för att undvika negativa biverkningar.
  Se som alltid till att rådgöra med din hudläkare om du har några frågor eller funderingar.
 7. Multivitamin
  Multivitaminer kan vara ett användbart verktyg för att komplettera din kost och tillhandahålla en rad viktiga mikronäringsämnen, inklusive vitaminer för hudreparation, vitaminer för hudens elasticitet, vitaminer för torr hud med mera.
  De flesta multivitaminer innehåller en bra blandning av vitaminer, mineraler och andra hälsofrämjande föreningar som kan hjälpa till att förebygga näringsbrister och tillgodose dina behov.
  Så hur fungerar multivitaminer? Även om inte alla behöver multivitaminer kan de vara fördelaktiga för personer med restriktiva dieter eller personer med ökade näringsbehov.
  Veganer och vegetarianer, personer med minskat födointag och personer som nyligen genomgått en viktminskningsoperation kan ha nytta av att ta en multivitamin för att öka sitt intag av viktiga vitaminer för en frisk hud samtidigt som den allmänna hälsan stöds.
 8. C-vitamin
  Vitamin C är välkänt för sina antioxidativa egenskaper och sin förmåga att bekämpa fria radikaler för att förhindra cellskador och oxidativ stress i kroppen. Inte bara det, utan som en av de främsta hudvitaminerna kan det också hjälpa till att skydda mot solskador och stimulera syntesen av kollagen för att hjälpa till med att reparera rynkor och hålla huden slät och smidig.
  Som alltid är det bästa alternativet att få i sig C-vitamin genom livsmedelskällor som citrusfrukter och grönsaker, men du kan också välja C-vitamintillskott eller använda ett serum eller en kräm som innehåller C-vitamin för ansikte och kropp.
 9. Curcumin
  Curcumin är ett potent kemiskt ämne och ett växtpigment som produceras av vissa växter, bland annat gurkmeja. Curcumin förser gurkmeja med sin karakteristiska gula nyans och är också krediterad för det breda utbudet av gurkmejafördelar som denna medicinalväxt har att erbjuda.
  När det gäller hudens hälsa har effekterna av curcumin varit väldokumenterade. Förutom att lindra inflammation visar studier på människor och djurmodeller också att curcumin kan bidra till att påskynda sårläkning, minska psoriasis-symptom och till och med behandla andra hudtillstånd, som skabb och strålningsinducerad dermatit.
 10. E-vitamin
  E-vitamin kan skryta med en lång historia som ett viktigt vitamin för huden och har använts flitigt inom dermatologin i över 50 år. Som en stapelvara i både kosmetika och hudvårdsprodukter visar forskning att E-vitamin hjälper till att fånga upp skadliga fria radikaler för att bevara hudens hälsa och har även egenskaper för att skydda huden från solskador.
  Förutom att främja hudens hälsa visar vissa studier att E-vitamin och E-vitaminolja också kan vara några av de mest effektiva hårvitaminerna som finns tillgängliga. En studie visade att tillskott av E-vitamin ökade antalet hårstrån med 34,5 procent hos personer med håravfall under en åttamånadersperiod, vilket befäste dess status som en av de bästa vitaminerna för hårväxt.

  De sämsta tillskotten för huden
  Även om det finns ett brett utbud av tillgängliga kosttillskott och vitaminer för hudakne är inte alla bra alternativ, och vissa kan till och med vara direkt skadliga för din hud.
  Att välja ett tillskott som är fritt från fyllmedel och tillsatser är viktigt, inte bara för att se till att du får bästa möjliga kvalitet, utan också för att undvika att konsumera onödiga och farliga tillsatta ingredienser som potentiellt kan komma med en lång lista av biverkningar.
10 bästa kosttillskott och vitaminer för huden

Dessutom är mer inte alltid bättre när det gäller kosttillskott, och att hålla sig till den rekommenderade dosen är nyckeln om du vill maximera dina resultat.
Biotin är till exempel en av de främsta vitaminerna för hudens hälsa, och en brist kan orsaka symptom som håravfall och fjällande hud. Att ta för mycket av även det bästa biotintillskott kan dock faktiskt förvärra akne och utlösa hudproblem.

Slutligen är vissa typer av vitaminer bättre att applicera lokalt eller konsumera genom livsmedelskällor än genom kosttillskott. Vitamin A, C och E är till exempel några av de bästa antioxidanttillskotten för huden, men rekommenderas ofta i form av hudserum och krämer snarare än i kapslar eller piller.


Höga doser av vissa fettlösliga vitaminer kan också byggas upp och potentiellt leda till toxicitet om de konsumeras i stora mängder.

hud Topp 10 Vitaminer för huden
1Vi gillar

Holistic Hår Hud Naglar
339 kr

Holistic Hår Hud Naglar är ett kosttillskott med kisel från bambuextrakt, vegetarisk hyaluronsyra, lösligt keratin, vitaminer och mineraler.

41200 multivitamin metylerad 90kaps Topp 10 Vitaminer för huden
2
HOLISTIC MULTIVITAMIN METYLERAD
319 kr

MultiVitamin Metylerad är ett högdoserat multivitamintillskott, som även innehåller kolin, citrusbioflavonoider, Bioperine® och speciellt utvalda källor till vitamin B2, B6, B12 och folat.

nordic kings supplements benbuljong front Topp 10 Vitaminer för huden
3Vi gillar
Benbuljong Premium – EKO
615 kr

Ekologisk Benbuljong Premium är gjord på de absolut finaste råvarorna från Svenska KRAV-certifierade nötdjur.

Kollagen Topp 10 Vitaminer för huden
4
Närokällan Kollagen Peptider 400 g
279 kr

Kollagen är ett fiberprotein som finns i stor mängd hos alla däggdjur. Kollagen finns framförallt i senor, blodkärlsväggar, ben och i vår hud.

Tecken på vitaminbrist i huden

Förändringar i ditt hår, din hud och dina naglar ger ofta några av de första ledtrådarna till att du kan sakna ett visst vitamin eller mineral i din kost. Även om symtomen på brist kan variera mycket beroende på vilka mikronäringsämnen du kan ha brist på, kan några av de vanligaste symtomen på näringsbrist vara följande:

Blek hud

Håravfall

Torr hud

Acne

Försenad sårläkning

Blåmärken

Splittring eller grovt hår

Gulfärgning av huden (gulsot)

Om du märker av något av dessa symptom på brist kan det vara dags att se över din kost och avgöra vilka näringsämnen som saknas. Du kan också välja en multivitamin, som är ett enkelt och bekvämt sätt att få i sig de viktiga vitaminer och mineraler som din kropp behöver för att komplettera din kost.

Risker och biverkningar

För att uppnå maximala resultat bör kosttillskott alltid kombineras med en hälsosam, väl avrundad kost fylld av näringsrika livsmedel. Även om kosttillskott kan hjälpa till att fylla luckorna och ge en extra dos hälsofördelar kan de inte ersätta den rikedom av näringsämnen och hälsofrämjande föreningar som en balanserad och hälsosam kost ger.
Om du har några underliggande hälsotillstånd bör du kontrollera med din läkare innan du börjar med kosttillskott, eftersom en del kosttillskott kanske inte är säkra för vissa hälsotillstånd och även potentiellt kan störa mediciner.
Slutligen, se till att börja med en låg dos och arbeta dig långsamt uppåt för att bedöma din tolerans, men gå aldrig över den rekommenderade dosen som anges på ditt tillskott. Om du upplever några negativa bieffekter ska du överväga att minska din dos och diskutera med din läkare för att ta itu med eventuella problem.

Leave a Comment

Scroll to Top