Blir av med Vuxenakne och Hormonell akne!

vuxenakne och hormonellakne

En definition av hormonell akne (som ibland kallas för vuxenakne) är “akne orsakad av genetiska och hormonella faktorer som orsakar utbrott långt efter puberteten och tonåren”, eller helt enkelt efter någons tidiga 20-tal.

De specifika hormonerna som bidrar till denna typ av akne inkluderar reproduktionshormoner som östrogen, progesteron och testosteron. Medan vuxenakne kan påverka både kvinnor och män, enligt American Academy of Dermatology Association, är det vanligare bland kvinnor, delvis eftersom det ofta är kopplat till menstruationscykel förändringar tillsammans med klimakteriet och graviditet.

Vuxenakne Symptom

Hur vet jag om min akne är hormonell? Här är några tydliga tecken:


Utveckling av smärtsamma cystor som känns som djupa knölar under hudens yta, vilka inte kan “poppas” lätt eller extraheras.
• Finnar och ibland smärtsamma cystor som utvecklas runt nedre delen av ansiktet, särskilt hakan och käklinjen och ibland på nacke, axlar och rygg.
• Ökad oljighet och glansighet i huden.
• Finnar som tenderar att dyka upp vid samma tidpunkt varje månad, ofta sammanfallande med en kvinnas menstruationscykel.
• Zits som utvecklas på samma ställen om och om igen, vilket händer eftersom vissa porer blir förstorade och benägna att bli infekterade och inflammerade.

vuxenakne och hormonellakne
Portrait of woman showing her pimples on isolated white background

Hur skiljer sig dessa symtom från de av cystisk akne eller andra typer av akne?
Cystisk akne och hormonell/vuxenakne har många likheter, såsom att båda orsakar smärtsamma, ömma finnar under huden.
Dessa utbrott skiljer sig från ytliga pormaskar och små vita prickar på huden, som främst orsakas av bakterier som fastnat i porerna. Den främsta skillnaden är att cystisk och hormonell akne orsakar smärtsamma cystor som beror på en inflammatorisk reaktion, snarare än bara dålig hygien.

Orsaker
Som namnet antyder orsakas hormonell akne av en obalans av hormoner, inklusive östrogen, progesteron, testosteron och “stresshormoner”, som kortisol.
Kvinnor är mer mottagliga för att utveckla denna typ av akne än män, särskilt i sina 20- och 30-årsåldern, när de är i sina “peak reproduktiva år” och producerar mest hormoner.

Behandling och Förebyggande åtgärder Eftersom du läser om behandlingar mot hormonell acne undrar du förmodligen:

Hur blir man snabbt av med Vuxenakne ?

Enligt experter, så här blir du av med hormonell acne: Rengör din hud regelbundet men försiktigt Även om vuxenakne tenderar att bero på hormonella faktorer och stress mer än oren hud, är det fortfarande viktigt att rengöra ansiktet två gånger dagligen och ta bort all makeup på natten.

Många dermatologer rekommenderar att prova rengöringsmedel som innehåller salicylsyra eller glykolsyra, vilket hjälper till att exfoliera hudens yta, ta bort bakterier och döda hudceller (såsom P. acnes-bakterier som vanligtvis orsakar utbrott) och förhindra att porerna blir igentäppta.

Prova retinoider

Det finns många olika topiska retinoidprodukter tillgängliga både receptfritt och som receptbelagda. Retinoider tenderar att vara hjälpsamma för mild till måttlig acne eftersom de hjälper till att ta bort döda hudceller och rensa porerna samtidigt som de förbättrar hudens totala struktur och ton. De kan också hjälpa till att bleka mörka fläckar och acneärr. Eftersom retinoider ibland kan irritera känslig hud, särskilt om du applicerar mycket eller använder dessa produkter för ofta, börja långsamt genom att applicera en liten mängd varannan natt. Arbeta dig upp till daglig applicering om din hud verkar svara bra.

Ät en antiinflammatorisk kost
Din kost kan ha en stor inverkan på din kropps totala hormonbalans, till exempel genom att påverka den mikrobiella balansen i tarmen. För att bekämpa acne bör målet vara att konsumera gott om antioxidanter och antiinflammatoriska livsmedel som hjälper till att stödja hormonbalansen, immunfunktionen och en övergripande hälsosam hud, såsom:
• Probiotiska livsmedel: Ju hälsosammare tarmen är, desto bättre balans av bra vs. dåliga bakterier har du. När du konsumerar probiotikarika livsmedel som yoghurt, kefir och fermenterade grönsaker, linjerar probiotikerna tarmen och skapar en hälsosam, förseglad barriär som förhindrar inflammation som kan utlösa acne.
• Livsmedel med högt innehåll av zink: Zink stödjer sårläkning och enzymreaktioner som spelar en roll i immunfunktionen. Personer med acne tenderar att ha lågt zink, men du kan öka ditt intag genom att konsumera saker som gräsbeteskött, kikärtor, pumpafrön och cashewnötter.
• Livsmedel med högt innehåll av vitamin A och C: Livsmedel med högt innehåll av vitamin A och vitamin C – som bär, grönsaker som grönkål och spenat, sötpotatis, morötter, paprika och citrusfrukter – bekämpar infektioner, försvarar mot oxidativ stress och skyndar på läkning.
• Livsmedel med högt innehåll av fiber: Att konsumera livsmedel med högt fiberinnehåll som grönsaker, frukt, nötter, frön, baljväxter och 100% fullkorn främjar kolonrengöring samt tillväxten av goda bakterier i tarmen.
• Livsmedel med högkvalitativt protein: Gräsbeteskött, ekologisk kyckling, vildfångad fisk och frigående ägg är rika på protein och näringsämnen och hjälper till att balansera blodsockret, en nyckelkomponent i kampen mot hormonella obalanser.
• Livsstilsförändringar för att stötta levern: Eftersom hormoner bearbetas i levern kan det vara till hjälp att äta livsstilsförändrande mat för att hjälpa till att rena kroppen från akne. Ät mer korsblommiga grönsaker, som broccoli och blomkål, samt bladgrönsaker och högfibrerfrukter, som bär, päron och äpplen.
• Hantera stress och få tillräckligt med sömn: Dina binjurar utsöndrar mer kortisol när du är stressad och inte fått tillräckligt med sömn, vilket påverkar hur mycket olja din hud producerar. Ökad oljeproduktion kan leda till inflammerade cystor under huden, vilket leder till smärtsamma finnar som är svåra att behandla.
• Ta en probiotika och andra hjälpsamma kosttillskott: Följande kosttillskott kan hjälpa till att balansera hormonerna och hålla tillväxten av skadliga bakterier i schack:
• Probiotika: Att ta probiotika kan öka immuniteten internt, medan probiotiska hudvårdsprodukter ger ett skyddande yttre skydd.
• Zink: Forskning tyder på att personer med akne har lägre blod- och hudnivåer av zink. Att ta zink genom munnen kan ofta hjälpa till att behandla och minska vuxenakne.
• Omega-3-fettsyror: Omega-3 hjälper till att minska inflammation och stödja hormonbalansen. Du kan också överväga gamma-linolensyra (GLA) som finns i jättenattljus och borago-olja för hjälp med hormonbalansen.
• Vitex: Denna örtmedicin rekommenderas specifikt för kvinnor med hormonellt orsakad akne.

Risker och biverkningar

Medan du kan börja ta itu med hormonell acne hemma själv kan du vilja besöka en hudläkare om din tillstånd återkommer eller försämras. Din läkare / hudläkare kan hjälpa till att identifiera eventuella bakomliggande tillstånd som kan bidra till dina utbrott, såsom PCOS, höga testosteron- eller kortisolnivåer, en sköldkörtelsjukdom eller ett annat hormonproblem.
Om behandlingarna ovan inte verkar göra tillräckligt för att minska dina utbrott, tala med din dermatolog om andra alternativ – såsom antiandrogena läkemedel som blockerar androgenreceptorer för att minska effekterna av testosteron, eller starkare topiska receptbelagda läkemedel för att bekämpa akneorsakande bakterier.

Leave a Comment

Scroll to Top