Fördelar med alfalfa groddar

Fördelar med alfalfa groddar

Alfalfa groddar kommer från grodda alfalfafrön från Medicago sativa växten. De är näringsrika tillskott till många måltider, inklusive sallader, tacos, soppor och smörgåsar.

När alfalfafröna gror skapar de skott som skördas innan plantan mognar helt.

Forskning har visat att groddar är fyllda med många av de näringsämnen som finns i frön, men de är faktiskt ännu nyttigare eftersom processen med groddar frigör många näringsämnen och enzymer.

Frön innehåller mer “biotillgängligt” protein, kolhydrater, vitaminer och mineraler samt en lägre andel stärkelse än osprängda frön. Stärkelsen i fröna omvandlas till enkla sockerarter när de väl är spretade, och de är därför lättare att smälta.

Näringsinnehåll

Är alfalfa groddar en supermat? Många experter skulle säga att de är det.

De innehåller ett antal fytonäringsämnen, t.ex. fenolföreningar, isoflavonoider (särskilt daidzein och genistein) och saponiner, samt vissa vitaminer och mineraler, t.ex. vitamin K och C-vitamin.

Detta gör groddarna till “funktionella livsmedel” eller “nutraceutiska livsmedel”, vilket innebär att de har en positiv inverkan på människors hälsa utöver den grundläggande näringen. De ges också till boskap av samma skäl – eftersom de kan främja tillväxt, utveckling och matsmältning.

De innehåller även en del protein (aminosyror) och små mängder hälsosamma fetter, t.ex. omega-3-fettsyror.

Ungefär 100 gram grodda alfalfafrön innehåller ca:

 • 23 kalorier
 • 2.1 kolhydrater
 • 3.99 gram protein
 • 0,69 gram fett
 • 1,9 gram fibrer
 • 30,5 mikrogram K-vitamin (38 procent DV)
 • 8,2 milligram C-vitamin (14 procent DV)
 • 36 mikrogram folat (9 procent DV)
 • 0,2 milligram mangan (9 procent DV)
 • 0,2 milligram koppar (8 procent DV)
 • 70 milligram fosfor (7 procent DV)
 • 27 milligram magnesium (7 procent DV)
 • 0,1 milligram riboflavin (7 procent DV)
 • 0,9 milligram zink (6 procent DV)
 • 1 milligram järn (5 procent DV)
 • 0,1 milligram tiamin (5 procent DV)
 • 155 IU vitamin A (3 procent DV)

Fördelar för hälsan

Vilka är fördelarna med att äta alfalfa groddar? Här är sju skäl till varför alfalfa groddar kan gynna ditt immunförsvar, hjärta, hormoner och mycket mer.

1. Kan bidra till att minska risken för vissa cancerformer

Groddar har generellt sett en verkan som minskar fria radikaler, vilket bidrar till att skydda mot cancerbildning.

Alfalfa groddar är en bra källa till antioxidanter samt isoflavoner och andra fytoöstrogener, som är växtföreningar som efterliknar mänskligt östrogen. Studier av konsumtion av livsmedel med höga koncentrationer av isoflavoner har visat positiva resultat när det gäller minskad risk för död och återfall hos personer med bröstcancer.

Nutrition Journal beskrev i detalj några av de sätt på vilka näring kan motverka cancer, inklusive näringsämnen från alfalfa groddar och liknande groddar, genom att tillhandahålla sulforofan, klorofyll och antioxidanter, såsom karotenoider och terpener – särskilt de typer som kallas medicarpin, melilotocarpan, millepurpan, tricin och chrysoeriol – som framkallar apoptos, en process som dödar skadliga celler och förhindrar tumörtillväxt.

Dessutom finns det bevis som tyder på att polysackarider (typer av kolhydrater) och fibrer som finns i alfalfa groddar kan ha immunskyddande effekter, vilket gör groddarna till “potentiella farmaceutiska medel eller funktionella livsmedel”.

2. Hjälper till att minimera klimakterie- och PMS-symtom

Tack vare höga halter av vitamin K och fytoöstrogener kan alfalfa groddar hjälpa kvinnor att minimera symtom relaterade till klimakteriet och PMS/menstruation.

K-vitamin är ett vitamin som ger blodproppar, så det kan hjälpa till vid överdriven blödning och kramper. De generella antiinflammatoriska effekterna av groddar kan också bidra till reproduktiv hälsa, vilket kan begränsa vissa biverkningar som humörsvängningar och smärta.

3. Kan hjälpa till att förebygga osteoporos

K-vitamin bygger upp ben och är därför viktigt för att förebygga och till och med hjälpa till att behandla osteoporos. Kroppen behöver K-vitamin för att kunna utnyttja kalcium på ett lämpligt sätt, vilket stärker skelettet och förebygger frakturer.

Alfalfa groddar innehåller också mangan, ett viktigt näringsämne för att förebygga osteoporos och inflammation. Sammantaget erbjuder alfalfa groddar många näringsämnen (som fibrer, protein, mineraler, vitaminer och fenolföreningar) som bidrar till att främja en hälsosam kroppssammansättning och ett hälsosamt åldrande.

4. Kan sänka blodsockret och hjälpa till att behandla diabetes

Det finns inget botemedel mot diabetes, men det går att reglera sjukdomen naturligt med hjälp av en diet för diabetiker. En studie från 2015 som publicerades i Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences visade att alfalfa groddar är en framgångsrik antidiabetiker på grund av deras förmåga att sänka blodglukosnivåerna.

Att reglera blodsockernivån är viktigt för att behandla diabetes, och att använda livsmedel som alfalfa groddar hjälper till att minska beroendet av insulin.

Fördelar med alfalfa groddar

5. Full av antioxidanter och andra medel mot åldrande

Alfalfa groddar är ett bevisat livsmedel med hög antioxidanthalt, vilket hjälper till att skydda våra celler från skador orsakade av fria radikaler. Antioxidanter och bioaktiva föreningar som finns i groddarna främjar bättre hälsa och kan förebygga ett antal sjukdomar och åkommor, t.ex. cancer och hjärtsjukdomar.

En studie i American Journal of Clinical Nutrition visar att alfalfa groddens K-vitaminnivåer inte bara bekämpar K-vitaminbrist utan också hjälper till att förebygga sjukdomar som är kopplade till åldrande, inklusive cancer, artärförhårdnader, benförlust och andra.

6. Kan hjälpa till att bekämpa kolesterol

Alfalfa groddar är ett framgångsrikt antihyperlipidemiskt medel, vilket innebär att de hjälper till att minska lipidnivåerna i blodet. Att minska lipidantalet kan ha en effekt på att minska symtomen på kranskärlssjukdom som orsakas av höga kolesterolnivåer.

En studie från 1978 på apor visade att alfalfa i deras kost minskade de negativa effekterna av kolesterol, vilket bevisar att alfalfa är ett av de bättre kolesterolsänkande livsmedlen.

7. Bra kompletterande källa till C-vitamin

En stor handfull alfalfa groddar kan ge upp till 14 procent av det rekommenderade dagliga värdet av C-vitamin, ett vitamin som gynnar immunförsvaret, hudhälsan och mycket annat. Eftersom C-vitamin är vattenlösligt måste vi fylla på vårt utbud genom kosten.

BONUS: Kan hjälpa till med matsmältning och mjölkförsörjning

Trots att det behövs mer forskning tror många samhällen att alfalfa groddar också kan öka mjölktillförseln hos ammande mödrar. Det finns också bevis för att denna växt kan hjälpa till att behandla njur- och blåsorproblem – och hjälpa till vid magbesvär, astma och artrit.

Hur man köper och odlar

Inköp och användning:

Alfalfa groddar finns lätt tillgängliga i de flesta livsmedelsbutiker och matmarknader. När du väljer dem ska du se till att rötterna och stjälkarna är fräscha. De ska lukta friskt och rent och se ljusgröna ut utan mörka fläckar.

Se till att tvätta dem noggrant när du kommer hem och förvara dem i kylskåp. Om de börjar lukta mossigt får du inte konsumera dem.

Risker och biverkningar

Är alfalfa groddar säkra att äta? Alfalfa är vanligtvis väl tolererat och “allmänt erkänt säkert” som livsmedel av den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten.

De är näringsrika och lätta att odla själv, men det finns vissa försiktighetsåtgärder som följer med dessa fröskott, eftersom de i vissa fall kan innehålla bakterier.

Varför slutar marknaderna ibland att sälja alfalfa groddar? Groddar har ett rykte i samband med vissa livsmedelsburna sjukdomar. Eftersom de konsumeras råa eller lätt tillagade innebär de en risk för att bära på skadliga bakterier som i vissa fall kan orsaka sjukdomar, även om risken är relativt liten.

Groddar behöver en varm och fuktig miljö för att växa, vilket också är en idealisk miljö för bakterietillväxt.

Bakterieproblemet med groddar börjar vanligtvis med fröet. Det finns ett antal tekniker för att döda skadliga element på alfalfafrön, men inget är bevisat för att eliminera alla bakterier.

Att odla groddar hemma garanterar inte heller att de är säkrare, eftersom problemet ligger i fröet.

FDA har rekommenderat att barn, äldre och personer med försvagat immunförsvar bör undvika att äta råa groddar.

På grund av de höga halterna av vitamin K bör personer som tar blodförtunnande medel undvika alfalfa groddar.

Det finns farhågor om hur de nivåer av canavanin som finns i alfalfa groddar påverkar människokroppen, särskilt immunförsvaret. WebMD utfärdar denna varning om alfalfa groddar och de som lider av autoimmuna sjukdomar: “Alfalfa kan få immunsystemet att bli mer aktivt, vilket kan öka symptomen på autoimmuna sjukdomar. Det finns två fallrapporter om SLE-patienter som upplevt sjukdomsuppblossning efter att ha tagit alfalfafröprodukter på lång sikt. Om du har en autoimmun sjukdom är det bäst att undvika att använda alfalfa tills mer är känt.”

Fler studier behövs för att fastställa exakt hur och varför vissa sjukdomar påverkas av alfalfa groddar, men följande personer bör undvika alfalfa groddar tills mer är känt:

 • Diabetiker som använder andra växtbaserade kosttillskott och mediciner som är kända för att sänka blodsockret.
 • Personer som använder mediciner som ökar känsligheten för solljus.
 • Personer som använder immunosuppressiva medel
 • Östrogenkänsliga tillstånd

Leave a Comment

Scroll to Top