Fördelar med körsbär för viktminskning

Fördelar med Körsbär

Körsbär är en frukt av släktet Prunus. Det finns två välkända typer av körsbär. Dessa är de arter som härstammar från Prunus avium (söt- eller vildkörsbär) och de som härstammar från Prunus cerasus (surkörsbär).

Dessa ätliga körsbär kännetecknas av sina blomklasar och sin mjuka frukt. De är inhemska i de tempererade områdena på norra halvklotet, med två arter i Amerika, tre i Europa och resten i Asien.

Bevattning, besprutning, arbetskraft och deras benägenhet att skadas av regn och hagel gör körsbären relativt dyra, men efterfrågan på frukten är fortfarande stor. Högsäsongen för körsbär är sommarmånaderna. I många delar av Nordamerika är de bland de första trädfrukterna som mognar, medan körsbär i Australien och Nya Zeeland allmänt förknippas med jul eftersom de når sin höjdpunkt i slutet av december.

I USA odlas de flesta sötkörsbär i Washington, Kalifornien, Oregon, Wisconsin och Michigan. Sura körsbär odlas i Michigan, New York, Utah och Washington.

Fördelar med Körsbär

1. Främja viktminskning

Körsbär är inte bara kalorisnåla, utan forskning visar att de också bidrar till att minska koncentrationen av fett i blodet.

I en studie från 2009, som publicerades i Journal of Medical Food, gick råttor som fick hela körsbärspulver i 90 dagar, blandat i en fettrik kost, inte upp i vikt eller byggde upp lika mycket kroppsfett som råttor som inte fick körsbär. Intag av tartar körsbär var förknippat med minskad koncentration av fetter i blodet, procentuell fettmassa och vikt av bukfett. (2)

Råttornas blod uppvisade mycket lägre nivåer av inflammation, vilket har kopplats till sjukdomar som hjärtsjukdomar och diabetes. Genom att konsumera vinbärsjuice eller ett körsbärstillskott minskar du inflammation och lipider i blodet, som leder till hjärtproblem och viktökning.

2. Förbättra hjärthälsan

Antioxidanterna i körsbär är kända för att förbättra hjärt- och kärlhälsan. Forskning vid University of Michigan tyder på att syrliga körsbär ger kardiovaskulära fördelar och kan minska risken för stroke. Studien visade att surkörsbär aktiverar peroxisome proliferator activating receptors (PPARs) isoformer i många av kroppens vävnader.

PPAR reglerar gener som är involverade i fett- och glukosmetabolismen, och när de ändras kan de bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns förskrivna mediciner som gör samma sak, men de har allvarliga biverkningar, som hjärtinfarkt och stroke. (3)

Forskning tyder också på att antocyaninerna och fibrerna i körsbären bidrar till hjärthälsa genom att minska metaboliska riskfaktorer, förbättra LDL-kolesterolnivåerna och gynna glukosmetabolismen. (4)

3. Hög källa till antioxidanter

Anthocyaniner och cyanidin är två komponenter i körsbär som ger kraftfulla antioxidanter. Deras närvaro bidrar till att göra körsbären till ett livsmedel med hög antioxidationsgrad. I en studie som publicerades i Journal of Natural Products fann man faktiskt att de antocyaniner och cyanidin som isolerats från surkörsbär uppvisar bättre antiinflammatorisk aktivitet än aspirin. (5)

Anthocyaniner från surkörsbär har visat sig inte bara ha en stark antioxidant- och antiinflammatorisk aktivitet, utan även hämma tumörutvecklingen hos möss och tillväxten av humana cellinjer för tjocktarmscancer. Kroppen använder antioxidanter för att förhindra sig själv från skador som orsakas av syre, vilket spelar en stor roll vid dagens sjukdomar och har kopplats till hälsotillstånd som cancer, hjärtsjukdomar och demens. (6)

En annan fördel med körsbär är att de bekämpar fria radikaler som skadar ögonen. Makuladegeneration och glaukom orsakas av fria radikaler och oxidativ stress. Makuladegeneration är åldersrelaterad synförlust och suddig syn som är relaterad till skador på makula, eller centrum av ögat. Det kan så småningom påverka ens förmåga att läsa och utföra många vardagliga uppgifter.

Glaukom orsakas av en vätskeansamling i ögat som sätter tryck på synnerven, näthinnan och linsen. Trycket kan skada ögat permanent om det inte behandlas. Körsbär fungerar som en naturlig behandling av makuladegeneration och naturlig behandling av glaukom på grund av deras kraftfulla antioxidanter som hjälper till att förebygga ögonskador.

Eftersom körsbär är rika på C-vitamin kan de förbättra hudens hälsa. Fördelarna med körsbär för huden inkluderar deras förmåga att minska inflammatoriska tillstånd som påverkar huden, förbättra elasticiteten och minska ålderstecken. (7)

4. Behandla gikt

Gikt är ett smärtsamt artrostillstånd som främst drabbar stortån. Stortån blir stel, inflammerad och smärtsam på grund av överskott av urinsyra. Detta leder till att kristaller bildas i lederna. Dessa höga nivåer av urinsyra kallas hyperurikemi, och smärtan kommer från kroppens naturliga antiinflammatoriska svar på kristallerna. Höga urinsyrenivåer kan leda till allvarligare hälsoproblem, såsom diabetes, njursjukdomar och hjärtsjukdomar.

I en studie som publicerades i Arthritis & Rheumatism utvärderades 633 personer med gikt som behandlades med körsbärsextrakt under två dagar. Denna körsbärsbehandling var förknippad med en 35 procent lägre risk för giktattacker. När körsbärsintaget kombinerades med användning av allopurinol, ett receptbelagt läkemedel mot gikt och njursten, var risken för giktattacker 75 procent lägre. Så du kanske vill lägga till körsbär i din giktdiet för omedelbar lindring. (8)

5. Minska inflammation

Körsbär är en av de bästa antiinflammatoriska livsmedlen. I en studie som publicerades i Journal of International Society of Sports Nutrition utvärderades körsbärens förmåga att minska muskelskador och smärta under ansträngande träning. I studien sprang 54 friska löpare i genomsnitt 16 mil under en 24-timmarsperiod. Deltagarna drack 355-milliliterflaskor med syrlig körsbärsjuice eller en placebo-körsbärsdryck två gånger dagligen under sju dagar före tävlingen och på tävlingsdagen. (9)

Båda grupperna rapporterade ökad smärta efter loppet, men körsbärsjuicegruppen rapporterade en betydligt mindre ökning av smärtan jämfört med placebogruppen. Detta tros bero på de antiinflammatoriska egenskaperna hos de syrliga körsbären. Muskelsmärtan efter loppet minimerades eftersom körsbären kunde minska inflammationen.

I en annan studie som publicerades i Journal of Nutrition undersöktes 10 friska kvinnor i åldrarna 22-40 år. Kvinnorna åt två portioner sötkörsbär efter en nattlig fasta. De blod- och urinprover som togs före och efter körsbärsdosen visar att körsbären minskade inflammation, hämmade inflammatoriska vägar och sänkte plasmaurat. Plasmaurat är det salt som härrör från urinsyra. (10)

Fördelar med Körsbär

6. Hög halt av kalium

En kopp körsbär täcker cirka 9 procent av det rekommenderade dagliga värdet av kalium. När du äter detta läckra kaliumrika livsmedel ger du din kropp ett mineral som behövs för att flera organ ska fungera. Kalium är viktigt för hjärtat, njurarna, hjärnan och muskelvävnaden.

Kalium minskar risken för stroke, lindrar hypertoni och högt blodtryck, minskar muskelkramper och förbättrar muskelstyrkan. (11)

Dessutom är körsbär bra under graviditeten eftersom de innehåller kalium, som behövs för att hålla din vätske- och kemikaliebalans när blodvolymen ökar.

7. Behandla artros

Den vanligaste typen av artrit, som drabbar 33 miljoner vuxna amerikaner, är osteoartrit eller degenerativ ledsjukdom. Den uppstår när brosket mellan benen och leden slits ner. Detta gör att benen gnider mot varandra i stället för att ge dem skydd och dämpning från brosket.

I en studie vid Osteoarthritis Research Center utvärderade man 58 icke-diabetiska patienter med artros som drack två flaskor med åtta ounce vinbärsjuice dagligen i sex veckor. Som ett resultat av studien minskade Western Ontario McMaster Osteoarthritis Index (känt som WOMAC) poäng betydligt efter behandlingen med körsbärsjuice. Poängen för hög känslighet minskade också efter körsbärsbehandlingen. Detta tyder på att vinbärsjuicen gav symtomlindring för patienter med artros. (12)

En studie från 2015 som publicerades i tidskriften Cell Stress & Chaperones visade att när 20 patienter med osteoartrit fick syrligt aktuellt körsbärsfröextrakt, som är ett viktigt skydd mot oxidativ stress, upplevde de betydligt mindre ledsmärta. (13)

8. Hjälper sömncykeln

Körsbärsjuice innehåller höga halter av fytokemikalier, inklusive melatonin, en molekyl som är viktig för att reglera sömn- och vakencykeln. I en studie som publicerades i European Journal of Nutrition konsumerade 20 frivilliga personer antingen placebo eller körsbärsjuicekoncentrat i sju dagar. Som ett resultat av denna behandling var det totala melatonininnehållet avsevärt förhöjt i körsbärsjuicegruppen. (14)

Melatonin är ett hormon som tillverkas av tallkottkörteln, en liten körtel i hjärnan. Det hjälper till att kontrollera sömn- och vakencykler. Behandlingen med körsbärstårtan ledde också till signifikanta ökningar av tiden i sängen, den totala sömntiden och sömneffektiviteten. Dessa uppgifter tyder på att vinbärsjuice eller kosttillskott kan gynna sömnmönster och hjälpa människor med störd sömn eller de som inte kan sova.

Körsbär Näringsinnehåll

En av fördelarna med körsbär är att de är ett näringsrikt livsmedel som är rikt på antocyaniner, quercetin, hydroxycinnamater, kalium, karotenoider och melatonin.

Dessutom är körsbär en fiberrik mat och en utmärkt källa till C-vitamin. Söta körsbär har också ett lägre glykemiskt index på 22, vilket är förvånansvärt lägre än aprikoser, vindruvor, persikor, blåbär och plommon.

En kopp (cirka 138 gram) sötkörsbär innehåller cirka: (15)

 • 87 kalorier
 • 22 gram kolhydrater
 • 1,5 gram protein
 • 0,3 gram fett
 • 3 gram kostfiber
 • 10 milligram C-vitamin (16 procent DV)
 • 306 milligram kalium (9 procent DV)
 • 0,1 milligram mangan (5 procent DV)
 • 2,9 mikrogram K-vitamin (4 procent)
 • 0,1 milligram koppar (4 procent DV)
 • 15,2 milligram magnesium (4 procent DV)
 • 0,1 milligram vitamin B6 (3 procent DV)
 • 0,5 milligram järn (3 procent DV)
 • 0,3 milligram pantotensyra (3 procent DV)
 • 29 milligram fosfor (3 procent DV)
 • 17,9 milligram kalcium (2 procent DV)
 • 88 internationella enheter vitamin A (2 procent DV)

Risker och biverkningar

Konsumtion av söta och syrliga körsbär är helt säker för vuxna och barn. De kan orsaka en allergisk reaktion hos personer som är känsliga.

Det finns inte tillräckligt med forskning för att avgöra om stora doser för medicinska ändamål är helt säkra. Om du konsumerar stora doser, eller om du tar tillskott av körsbär, ska du informera din läkare och hålla koll på dina kroppsliga reaktioner innan du fortsätter behandlingen.

Det är säkert att konsumera körsbär för kvinnor som är gravida eller ammar, men det är okänt om det är säkert att ta stora doser för medicinering eftersom det inte finns tillräckligt med forskning. Det finns inga kända interaktioner mellan körsbär för närvarande.

Om du funderar på att mata din hund med körsbär rekommenderas det inte eftersom de är kända för att orsaka gastrointestinala störningar hos husdjur.

Leave a Comment

Scroll to Top