Fördelar med pumpafrön för diabetes och hjärtsjukdomar

Fördelar med pumpafrön

Det finns många fördelar med pumpafrön som gör dem till ett värdefullt tillskott i din kost, både under semestern och året runt. Fördelarna med pumpafrön kan vara följande:

 • bättre hjärthälsa
 • förbättrade blodsockernivåer
 • förbättrad sömnkvalitet
 • med mera

Visste du att dessa frön används i många former av traditionell medicin? Pumpa (Cucurbita maxima Linn.) är en sort av squashväxten som tros ha sitt ursprung i Nordamerika för tusentals år sedan. Arkeologer har faktiskt hittat dessa frön i vissa områden i Mexiko som går tillbaka till omkring 7000 f.Kr.

De har länge varit uppskattade för sin unika smak och sina starka helande egenskaper. Ursprungsgrupper i Nordamerika använde dem till exempel ofta för sina läkande effekter på tarmen som behandling av parasitinfektioner och bandmaskssymptom. Samtidigt använde aztekiska grupper dem både som en näringskälla och ett rituellt offer vid religiösa ceremonier.

Ben Vilka är fördelarna med att äta pumpafrön? De är en bra källa till många viktiga näringsämnen, bland annat:

 • aminosyror
 • fytosteroler
 • omättade fettsyror
 • Fenoliska föreningar.
 • tokoferoler
 • Cucurbitaciner
 • värdefulla mineraler

Som nämnts ovan har pumpafrön ingått i läkande kost i tusentals år. I en ayurvedisk diet anses de vara alkaliserande och anses ge näring åt blodet, fungera som ett naturligt diuretikum, dämpa en stor aptit och förbättra reproduktiv hälsa hos män.

I traditionell kinesisk medicin används de också för att behandla en rad olika tillstånd, till exempel parasitinfektioner och magsmärtor – och de anses stödja amning hos mödrar och främja en sund matsmältning.

I dag vet vi genom studier att dessa värdefulla frön innehåller bioaktiva föreningar som har en antelmintisk, antidiabetisk, antidepressiv, antioxidant, antitumör- och cytoprotektiv effekt.

Här finns mer information om fördelarna med att äta dem:

1. Rik på sjukdomsbekämpande antioxidanter

Pumpafrön är fulla av antioxidanter, som är kraftfulla föreningar som kan bekämpa bildandet av fria radikaler och skydda cellerna mot oxidativ stress. Viss forskning tyder också på att antioxidanter kan bidra till att förebygga kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar, cancer, diabetes och autoimmuna sjukdomar.

Enligt en djurstudie som publicerades i Pharmacological Research kunde pumpafröolja (som tillverkas av det fett som finns i fröna) minska inflammation och förebygga skador orsakade av fria radikaler hos råttor med artrit.

En annan djurstudie från Sydafrika visade att en viss typ av protein som extraherats från pumpafrön var effektivt för att skydda mot leverskador tack vare dess kraftfulla antioxidativa egenskaper.

2. Förbättra hjärthälsan

Eftersom de är en bra källa till elektrolyter som magnesium och kalium samt hälsosamma fettsyror har pumpafrön, och särskilt pumpafröolja, visat sig främja hjärthälsan och bidra till att minska risken för kranskärlssjukdom på flera olika sätt.

Till att börja med visar djurstudier att denna olja kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna och blodtrycket, som båda är viktiga riskfaktorer för hjärtsjukdomar.

En studie visade att kosttillskott av pumpafröolja kunde sänka det diastoliska blodtrycket samtidigt som de ökade nivåerna av det nyttiga HDL-kolesterolet i blodet hos vuxna.

Dessutom kan pumpafrön också öka kväveoxidnivåerna i kroppen. Detta kan vidga blodkärlen och främja blodflödet för att hjälpa hjärtat att arbeta mer effektivt.

3. Stabilisera blodsockret

En av de främsta fördelarna med pumpafrön är deras förmåga att reglera blodsockernivån, vilket är viktigt för att förebygga diabetessymtom som ökad törst, trötthet, frekvent urinering och illamående.

Fröna är rika på protein och fibrer, som båda kan bromsa upptagningen av socker i blodet för att främja en bättre blodsockerkontroll. Intressant nog rapporterade en djurmodell från 2011 som publicerades i Journal of Diabetes and Its Complications till och med att kombinera dem med lin inte bara förbättrade antioxidantstatusen hos råttor, utan också var effektiv för att minska risken för diabeteskomplikationer.

4. Främja sömnkvalitet

Kan du inte sova? Du kan överväga att lägga till en dos pumpafrön i din dagliga kost.

Fröna är en bra källa till flera näringsämnen som förknippas med bättre sömnkvalitet, inklusive tryptofan och magnesium.

Tryptofan är en essentiell aminosyra som spelar en roll i produktionen av “välmående” kemikalier i kroppen, inklusive serotonin, melatonin, niacin och nikotinamid. Detta förklarar varför tryptofan är välkänt för sin förmåga att förbättra sömnkvaliteten, särskilt hos personer med sömnstörningar.

Samtidigt är de också en bra källa till magnesium, ett viktigt mikronäringsämne som har visat sig bidra till att förbättra flera åtgärder mot sömnlöshet, bland annat sömneffektivitet, sömnlängd och hur lång tid det tar att somna på natten.

5. Förbättra den manliga fertiliteten

Viss forskning på både människor och djur tyder på att pumpafrön kan vara särskilt gynnsamma för mannens fertilitet på grund av deras rika innehåll av fytonäringsämnen, inklusive antioxidanter, fettsyror och zink. Dessutom kan de främja prostatahälsan.

En djurmodell från 2012 visade att tillskott av pumpaolja var effektivt för att förebygga avvikelser i spermier och öka antalet spermier hos råttor. En annan studie visade att ett parande av oljan med sågpalmetto kunde minska symtomen och förbättra livskvaliteten hos män med godartad prostatahyperplasi (BPH), ett vanligt tillstånd som kännetecknas av en förstoring av prostatakörteln.

Varför är pumpafrön också bra för kvinnor? De fetter de innehåller stöder reproduktiv hälsa hos båda könen, eftersom kroppen behöver fettsyror för att producera vissa hormoner. Dessutom har de vissa fytoöstrogeneffekter som kan gynna vissa kvinnor som har låga östrogennivåer.

Fördelar med pumpafrön

6. Hjälper till att bekämpa tillväxt av cancerceller

Tack vare sitt höga innehåll av antioxidanter kan pumpafrön hjälpa till att bekämpa tillväxten och spridningen av cancerceller för att hjälpa till att förebygga cancer.

I en in vitro-studie fann man att fytoöstrogenextrakt från pumpafrön hade cancerförebyggande egenskaper och kunde möjligen spela en roll i förebyggande och behandling av bröstcancer.

Enligt en översikt som publicerades i Food Research International har kost med mycket pumpafrön dessutom kopplats samman med en lägre risk för flera typer av cancer, bland annat mag-, lung-, kolorektal- och bröstcancer.

7. Förbättra blåsans funktion

Pumpafrön har visat sig förbättra symptomen på godartad prostatahyperplasi, ett tillstånd som kan orsaka urineringssvårigheter hos män. Inte bara det, pumpaolja kan också bidra till att förbättra andra aspekter av urinblåsans funktion.

En studie visade att den kunde förbättra symtomen på överaktiv blåsa och korrigera urinvägsdysfunktion avsevärt.

Näringsinnehåll

Pumpafrön är en mycket näringsrik ingrediens. Varje portion innehåller en bra mängd:

 • hälsosamma fetter
 • protein
 • mangan
 •  magnesium
 • fosfor
 • koppar
 • Zink
 • järn
 • med mera

När det gäller fettinnehållet är de fulla av olika essentiella fettsyror, bland annat:

 • Stenbock
 • myristic
 • stearin
 • oljesyra
 • Linolsyra
 • linolensyra

Ett uns (ca 28 gram) torkade, skalade pumpafrön innehåller ungefär:

 • 163 kalorier
 • 4,2 gram kolhydrater
 • 8,5 gram protein
 • 13,9 gram fett
 • 1,8 gram kostfiber
 • 0,9 milligram mangan (43 procent DV)
 • 151 milligram magnesium (38 procent DV)
 • 332 milligram fosfor (33 procent DV)
 • 4,2 milligram järn (23 procent DV)
 • 0,4 milligram koppar (20 procent DV)
 • 14,5 mikrogram K-vitamin (18 procent DV)
 • 2,1 milligram zink (14 procent DV)
 • 228 milligram kalium (7 procent DV)

Förutom de näringsämnen som anges ovan innehåller pumpafröns näringsämnen också en liten mängd folat, vitamin B6, tiamin, vitamin A och selen.

Pumpafrön vs. solrosfrön

Utan tvekan är pumpafrön och solrosfrön två av de mest populära sorterna som uppskattas för sin goda smak och otroliga mångsidighet. Båda har ett högt innehåll av fibrer, protein och hjärtsunda fetter samt ett sortiment av viktiga vitaminer och mineraler.

Det finns dock flera unika skillnader mellan dessa två kraftfulla ingredienser.

Pumpafrön är platta, ovala och ljusgröna. De är också omslutna av ett vitt skal.

Solrosfrön är däremot bruna och täckta av svartrandiga skal. Båda har en mjuk konsistens och en lätt, nötaktig smak som passar bra ihop med nästan alla kryddor och kryddor.

När det gäller näring innehåller ett enda uns pumpafrön vanligtvis en högre mängd protein och en lägre mängd kalorier, fett och fibrer. Pumpafrön är också rikare på magnesium, järn och mangan, medan solrosfrön är en bättre källa till pantotensyra, folat och koppar.

Risker och biverkningar

Kan pumpafrön vara dåliga för dig? Många bearbetade, färdigförpackade pumpafrönprodukter har hög natriumhalt eller innehåller tillsatser och extra ingredienser som kan vara skadliga för din hälsa.

Välj produkter med låg natriumhalt och med ett minimum av ingredienser som anges på etiketten. Ännu bättre är att välja råa varianter eller att försöka göra dem hemma själv.

Även om skalet på pumpafrönet är ätbart kan det irritera magen och orsaka matsmältningsproblem hos vissa personer. Det kan också vara svårt att tugga för personer med tugg- eller sväljsvårigheter.

Om du inte tål skalade pumpafrön kan du välja skalade pumpafrön i stället. De har nästan samma näringsprofil och hälsofördelar.

Se till att hålla intaget måttligt. Om du äter stora mängder kan det orsaka negativa biverkningar som förstoppning, gaser eller uppblåsthet.

Dessutom innehåller dessa frön en koncentrerad mängd kalorier, så om du överdriver kan det bidra till att du går upp i vikt.

Många undrar också: Kan hundar äta pumpafrön? Oavsett om de är råa eller rostade kan de flesta hundar njuta av dem utan risk, och ibland läggs de till i recept för naturliga hundgodis. Hoppa dock över de kraftigt bearbetade eller sötade varianterna som du kan hitta i butiken.

Leave a Comment

Scroll to Top